MS Crossroads -parlamentti
http://mscrossroads.org/cgibin/YaBB.cgi
Hoito >> Neurobic >> Kuntoutussuunnitelma
http://mscrossroads.org/cgibin/YaBB.cgi?num=1180765148

Aiheen aloittaja Tirlittan Pvm 02.06.2007 - 09:19:08

Aihe: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Tirlittan Pvm 02.06.2007 - 09:19:08

Menin eilen omalääkärin juttusille kyselemään maksusitoumusta yksilöfysioterapiaan, jota neurologini suosittelee. Lääkärille oli uusi tieto, että ei, kela ei kuntouta, enhän ole vaikeavammainen, enkä sellaiseksi halua. Tämä kertonee kuinka helposti kunta osallistuu kuntoutuskustannuksiin. >:( Omakustanteinen rahoitus ei onnistu, kun laikki raha menee peruselinkustannuksiin.

Teki kuitenkin esityksen kuntoutustyöryhmälle, että jos tekisivät poikkeuksen ja saisin 15 krt/puoli vuotta tälle ja ensi vuodelle.  :-?

Onko muuallakin yhtä nihkeää?

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Piikki Pvm 02.06.2007 - 11:32:48

Kyllä se valitettavasti niin on, että kotikunnan suopeudesta riippuu se miten "pelkkä" vammaisen kuntoutusta tuetaan.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Tirlittan Pvm 07.06.2007 - 15:24:16

No tulihan se tulikivenkatkuinen vastaus. Olin kysynyt väärältä tyypiöltä (lääkäriltä) kun olisi pitänyt kysyä kuntoutus-puolelta. Talon ulkopuolella ei kuntouteta. Talossa on hyvä ja osaava henkilökunta, joten se kyllä kuntouttaa sen mitä kuntoutettavaa on. Vau. Sitä sitten riemumiellä --- hmm. Kuinka hyvä lausunto pitääkään olla, että saisi korotetun vammaistuen, jotta  voisi sillä rahalla itseänsä kuntouttaa.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Nasuliini Pvm 07.06.2007 - 20:40:25

Moiks!

Sain neuron lääkärin lausunnon perusteella tk:sta koko vuodeksi peräti 30 kertaa kuntoutusta. En saa mitään muuta, kun on toi alin kuntoutustuki >:( >:(

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja susanne Pvm 08.06.2007 - 17:49:43

Mäkin saan tk:sta fysioterapiaa, neuron suosituksella 15xvuodessa!!!!  :-? Sehän riittää, juupa juu :-/  Mutta tk:n fysioterapeutit saa päättää/arvioida tarpeen tarkemmin kun se kuitenkin on omakustanteista 6€kerta. Eli mä käyn nyt sit kerran viikos. 8-)

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja mulperi Pvm 08.06.2007 - 18:04:13

Heips,
eli miten toimia kun kuntoutukseen tai fysiaterapiaan tms. haluaisin?
Neurologilta kysäisin viimeksi ja kun en ole vaikea vammainen NIIN EI MITÄÄN sieltäpuolen.
Eli mistä kysyisin, tk-tohtorilta?

Ja sitä sellaista RATSASTUSTERAPIAA kovasti tekisi mieli kokeilla, mistähän sitä sit pitäsi kysellä?


Omat varat&rahat kun ei riitä, ihan omaehtoiseen toimintaan....  :-[


Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Jalna Pvm 08.06.2007 - 19:52:42

Tirlittan kysyi siitä vammaistuesta. Se riippuu siitä oletko eläkkeellä vai työ elämässä vammaistuki korotettuna(työssä oleville) on ehkä helpompi juttu kun eläkkeensaajan korotettu hoitotuki. Mulle sanoi maskussa se kuntoutus ihminen etten saa sitä korotettua kun olen niin hyvä kuntoinen. Olenhan minä jos ei tarvitse mitään tehdä. Olen yh ja silloin 5v. sitten oli vielä kaikki 4 muksua kotona. Kun aloin sitä sit miettimään niin meillähän aina joku lapsista piti huolen et kaikki oli siinä mallissa et äippä pärjää päivän. Veli käy siivoamassa ja kaupassa oon mukana vaan sanomassa mitä ostetaan. Eli siihen hakemukseen kannattaa laittaa kaikki just pilkun mukaan esim. kun kysytään pystytkö peseytymään itse niin kyllä pystyn kunhan joku muu laittaa suihkun paikoilleen ja saippuat niin ettei tarvitse kurkotella, seinä pitää olla mihin nojaa ja ikkuna auki ettei tuu kuuma. Elikäs saa suurinpiirtein taittaa rautalangasta mitä kotonas teet ja milloin. Se leivän leikkaus kysymys oli kans aika hyvä juu kyllä mä varmaan leikkaan leipää kunnes aloin miettiä ettei meillä oo ollu leikattavaa leipää enää vuosikausiin.

Sitten kun kela sen korotetun myöntää niin silloin kela myös maksaa nämä fysioterapiat, mulla on 52xvuosi ja sit saan kunnalta samanverren lymffa terapiaa maksusitoumuksella. Kela ei maksa sitä kun syöpäpotilaille ja niille joilla on elefantti tauti.

Mulle on noi kuntoutus suunnitelmat tehny tk-lääkäri jo monta vuotta kun mut potkittiin ulos hussista silloin kun alko se lääkäri lakko, eli muuten on ollu kaikki ok mut neuroloogin tapasin vuos sitte kun mulla oli joku kait pahenemisjuttu tai semmonen siinä samassa sit pakotin sen tekemään kuntoutus suunnitelman ni on kelassa tohtorit tyytyväisiä taas pari vuotta.

Tää voi olla sekavasti kirjotettu sori etukäteen tarkennen jos joku haluu ja en oo mikään asiantuntia muuten kun omista kokemuksista.
p.s.täällä on aivan sairaan kuuma

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja iita Pvm 05.08.2007 - 19:41:44

Ollessani nyt pulssissa osastolla sovittiin että syksyisellä kontrollikäynnillä (vuosikontrolli) tehdään kuntoutussuunnitelma. Sitä ei ennestään ole vaikka olen saanut dg:n 2002.

Mitä se suunnitelma pitää sisällään? Pitääkö mun itse osata pyytää /vaatia jotain vai suositteleeko/määrääkö neurologi oman näkemyksensä mukaan? Sisältyykö siihen vain jumppa vai voiko saada myös esim. hierontaa? Maskun sopparin suosituksen perusteella sain 15 krt yksilöfysioterapiaa viime talvena. Se oli ihan ok mutta jalkojen ja niska/hartiaseudun jäykkyyteen tekisi hieronta hyvää.

Voiko saada useammanlaista kuntoutusta,siis jumppaa ja esim. hierontaa?

 kyselee iita   [smiley=dankk2.gif]

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja annelisa Pvm 06.08.2007 - 19:16:30

Mulla ei kuntoutussuunnitelmaa. Tosin neurologi teki lähetteen tk:n fysioterapiaan kun painokkaammilla sanakäänteillä pyysin. Fysioterapiass ei ole rajoitteita, käyn jaksamisen ja voinnin mukaan 1-2 kertaa viikossa, ja tosiaan hinta on sen 6 euroa kerta jonka itse maksan. 45min terapia pitää sisällään pallon puristeluita, kävelyä solukumien päällä, jalkojen rentouttamista jollain polkulaitteella, pyykkipoikien asettelua paperin reunaan, pallon heittelyä jne.

Onko muilla jumppaa tai hierontaa???  :-?

Kelan asiantuntijalääkärin mukaan mulla ei ole vaikeavammaisen kriteeristöön riittävää haitta-astetta ( vaikka on todennettu yli 60%  ) , eli Kelan kustannuksella en saa mitään terapioita.  :'(

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 06.07.2011 - 10:03:25

En tiedä teenkö tekijänoikeudellisesti taiyksilönsuojallisesti väärin, jos nyt ihan omatoimisesti linkitän tänne muutaman ketjun juuri tästä aiheesta.

Alahuoneen Masennus/ahdistus/väsymys/turhautumis-ketjussa sivulta 45 viestistä 669 lähtee epätoivoinen avunhuutoni hylätystä kuntoutussuunnitelmastani. Siellä on niin hyviä vinkkejä ihmisiltä, että mielestäni on hyvä säilöä ne oikein tänne aiheen mukaiseen ketjuunkin. Great ehdotti uuden ketjun aloittamista tänne neurobic-alueelle, mutta sehän oli jo perustettu aiemmin, joten päällekkäisyyksien välttämiseksi jatkan tästä.

Talousvaliokunnassa on myös oma Kuntoutussuunnitelma-ketjunsa, linkitän myös tänne. Jos näin ei sovi tehdä, kieltäkää.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 06.07.2011 - 10:19:56

No niin, keskustelu aiheesta voi jatkua täällä, minne se paremminkin kuuluu, mutta kun on ahistunut, masis pukkaa ja hampatakin kiristää, niin se alahuoneen ketju vaan on niin osuva aina kaikelle.

Soitin omalääkärille ja kelaan. Omalääkärille soittoaika perjantaina. Kelassa ystävällinen täti taas antoi hyviä vinkkejä, mitä kannattaisi painottaa valituksessa. Nimenomaan VALITUKSESSA. Kysyin, kumpi tulisi ensisijaisesti kyseeseen, uuden hakemuksen tekeminen vai vanhasta valittaminen. Sanoi yksiselitteisesti, että valittaminen, koska sen käsittelyaika on VAIN 1 kk. Uuteen hakemukseen  menee taas uusi parikuukautta. Joillakin täällä oli erittäin virheellistä tietoa kelan valitusajoista. Eivät pidä paikkaansa. Kun tosiaan valitin vammaistukeni suuruudesta, sekin valitus meni läpi kuukaudessa. Ainahan valitus ei mene läpi, mutta yritys ei ole kiellettyä.

Mulla on nyt koottuna hyvia avainsaoja ja -lauseita valituskirjelmää varten, kiitos teidän. Aion silti työstää sen omalääkärin kanssa. Voisin lyödä pienen vedon siitä, että mun oma teksti on painavampaa kuin lääkärien lausunnot. Niin kävi vammaistuenkin kanssa. Minä kun en itse kirjoita lääkärinlausuntoja, niistä ei ikinä tule tarpeeksi painokkaita. Ei neurojen eikä yleislääkärien osalta. Itsetunto huipussaan tässä asiassa!  :D Kai minä tulen kolisten alas reilun kuukauden päästä, kun tulee uusi hylsy.

Sasalle tosiaan kysymys. Kun sinulla oli todella hyviä avainsanoja, olitko siis korotetun- vai perusvammaistuen vai kummankaan piirissä?

Kysyin lisäksi, olisinko oikeutettu sopeutumisvalmennuskurssille, vaikka saan korotettua vammaistukea. Kelan täti sanoi, että minulla on oikeus hakea harkinnanvaraista kuntoutusta sopparille ja kriteerinä voisi käyttää mm. elämänlaatuasioita. Yritän sitäkin nyt. UGH

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 06.07.2011 - 10:20:40


Milena 06.07.2011 - 10:19:56:
No niin, keskustelu aiheesta voi jatkua täällä, minne se paremminkin kuuluu. Mutta kun on ahistunut, masis pukkaa ja hampatakin kiristää, niin se alahuoneen ketju vaan on niin osuva aina kaikelle itkemiselle.

Soitin omalääkärille ja kelaan. Omalääkärille soittoaika perjantaina. Kelassa ystävällinen täti taas antoi hyviä vinkkejä, mitä kannattaisi painottaa valituksessa. Nimenomaan VALITUKSESSA. Kysyin, kumpi tulisi ensisijaisesti kyseeseen, uuden hakemuksen tekeminen vai vanhasta valittaminen. Sanoi yksiselitteisesti, että valittaminen, koska sen käsittelyaika on VAIN 1 kk. Uuteen hakemukseen  menee taas uusi parikuukautta. Joillakin täällä oli erittäin virheellistä tietoa kelan valitusajoista. Eivät pidä paikkaansa. Kun tosiaan valitin vammaistukeni suuruudesta, sekin valitus meni läpi kuukaudessa. Ainahan valitus ei mene läpi, mutta yritys ei ole kiellettyä.

Mulla on nyt koottuna hyvia avainsaoja ja -lauseita valituskirjelmää varten, kiitos teidän. Aion silti työstää sen omalääkärin kanssa. Voisin lyödä pienen vedon siitä, että mun oma teksti on painavampaa kuin lääkärien lausunnot. Niin kävi vammaistuenkin kanssa. Minä kun en itse kirjoita lääkärinlausuntoja, niistä ei ikinä tule tarpeeksi painokkaita. Ei neurojen eikä yleislääkärien osalta. Itsetunto huipussaan tässä asiassa!  :D Kai minä tulen kolisten alas reilun kuukauden päästä, kun tulee uusi hylsy.

Sasalle tosiaan kysymys. Kun sinulla oli todella hyviä avainsanoja, olitko siis korotetun- vai perusvammaistuen vai kummankaan piirissä?

Kysyin lisäksi, olisinko oikeutettu sopeutumisvalmennuskurssille, vaikka saan korotettua vammaistukea. Kelan täti sanoi, että minulla on oikeus hakea harkinnanvaraista kuntoutusta sopparille ja kriteerinä voisi käyttää mm. elämänlaatuasioita. Yritän sitäkin nyt. UGH


Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 06.07.2011 - 10:22:45

(No voi nyh helkkari sentään, mun piti muokata tuota edellistä, mutta vahingossa lainasin. Miksi muokkaminen ei onnistu? Unohtakaa tuo toinen.)

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja sasaliini. Pvm 06.07.2011 - 10:32:28


Milena 06.07.2011 - 10:19:56:
No niin, keskustelu aiheesta voi jatkua täällä, minne se paremminkin kuuluu, mutta kun on ahistunut, masis pukkaa ja hampatakin kiristää, niin se alahuoneen ketju vaan on niin osuva aina kaikelle.



Sasalle tosiaan kysymys. Kun sinulla oli todella hyviä avainsanoja, olitko siis korotetun- vai perusvammaistuen vai kummankaan piirissä?

Kysyin lisäksi, olisinko oikeutettu sopeutumisvalmennuskurssille, vaikka saan korotettua vammaistukea. Kelan täti sanoi, että minulla on oikeus hakea harkinnanvaraista kuntoutusta sopparille ja kriteerinä voisi käyttää mm. elämänlaatuasioita. Yritän sitäkin nyt. UGH


Mulla on perusvammaistuki. Eikä kelan maksama kuntoutus/fysioterapia,vaan sairaalan maksarilla käyn yksityisellä fyssellä. Eli neurologi kirjoittanut maksarin, kelaan ei ole tässä asiassa yhtään paperia lykkästy menemään. Syytä en tiedä miksi näin.

Sisua sussa nainen riittää, kaatamaan esteet mennessäs. Ja jos menee mettään, et sinne loputtomiki ajoiksi jää mätänemään vaan tuut entistä sisuuntuneempana takas. Voimia !

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja sasaliini. Pvm 06.07.2011 - 10:35:14


sasaliini. 06.07.2011 - 10:32:28:
[quote author=0420252C2728490 link=1180765148/10#10 date=1309936796]No niin, keskustelu aiheesta voi jatkua täällä, minne se paremminkin kuuluu, mutta kun on ahistunut, masis pukkaa ja hampatakin kiristää, niin se alahuoneen ketju vaan on niin osuva aina kaikelle.



Sasalle tosiaan kysymys. Kun sinulla oli todella hyviä avainsanoja, olitko siis korotetun- vai perusvammaistuen vai kummankaan piirissä?

Kysyin lisäksi, olisinko oikeutettu sopeutumisvalmennuskurssille, vaikka saan korotettua vammaistukea. Kelan täti sanoi, että minulla on oikeus hakea harkinnanvaraista kuntoutusta sopparille ja kriteerinä voisi käyttää mm. elämänlaatuasioita. Yritän sitäkin nyt. UGH


Mulla on perusvammaistuki. Eikä kelan maksama kuntoutus/fysioterapia,vaan sairaalan maksarilla käyn yksityisellä fyssellä. Eli neurologi kirjoittanut maksarin, kelaan ei ole tässä asiassa yhtään paperia lykkästy menemään. Syytä en tiedä miksi näin.

Sisua sussa nainen riittää, kaatamaan esteet mennessäs. Ja jos menee mettään, et sinne loputtomiksi ajoiksi jää mätänemään vaan tuut entistä sisuuntuneempana takas. Voimia !

Mun järjen ja tietämyksen mukaan sitä sopparia ei voi evätä...ihmettelen hiukan rosasen mainintaa siitä, että sinne ei pääse? Onko ne todella Maskussa näin sanoneet? Mä soittaisin jo Maskuun ja kysyisin sitä, jos ne Maskun päässä on näin väittäneet. Mut ihmettelen suuresti.


Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja rosanen Pvm 06.07.2011 - 10:53:39

Ainahan harkinnanvaraiseen eli KKRL § 10 kuntoutukseen voi hakea, mutta korotetulla vammaistukietuudella olevat kuuluvat KKRL § 9 -kuntoutukseen. Kelan kuntoutusta on siis kaksi eri sorttia, harkinnanvarainen ei-vaikeavammaisille ja lakisääteinen vaikeavammaisille. Vastaavasta syystä ei-vaikeavammaiset eivät voi hakea vaikeavammaiskuntoutusta. Tämä takia Sasaliini sinun kuntoutuksesi ei tule Kelan kautta.

Maskun omissa esitteissä luki vielä viime vuonna, että soppareille otetaan niitä, joilla ei ole korotettua vammaistukietuutta. Aina voi tietenkin hakea. Kyllä sinulle Milena kuuluisi yksilökuntoutus... Ei noilla soppareilla kovin henkilökohtaista kuntoutusta saa.

Valitusten käsittelyaika on nopea. Ainoa ongelma tulee sitten silloin, jos asiasi menee Somlaan. Silloin nopeampi tie on vetää valitus pois ja hakea uudelleen.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 06.07.2011 - 12:44:30


sasaliini. 06.07.2011 - 10:35:14:
 Mulla on perusvammaistuki. Eikä kelan maksama kuntoutus/fysioterapia,vaan sairaalan maksarilla käyn yksityisellä fyssellä. Eli neurologi kirjoittanut maksarin, kelaan ei ole tässä asiassa yhtään paperia lykkästy menemään. Syytä en tiedä miksi näin.

Sisua sussa nainen riittää, kaatamaan esteet mennessäs. Ja jos menee mettään, et sinne loputtomiksi ajoiksi jää mätänemään vaan tuut entistä sisuuntuneempana takas. Voimia !

Joo, niinhän ne kelastakin, että ruikuta plikka omalle terveydenhuollollesi näistä kuntoutuksista. Mutta kun niitä saa olla sitten ainiaan ruikuttamassa eikä ne ole pitkäkestoista. Olen aiemmin saanut pari 10 kerran kuuria, siinä kaikki. Ja siis nämä terkkarilta, ei sairaalasta.

Mä vaan en suostu antamaan periksi. Mun sisu vaan kasvaa tällaisissa tilanteissa. Mä en hyväksy vääryyttä. Jos kela jättää mut paitsi, sitten alan pommittaa sitä omaa kuntaa. Mutta kun kelan myöntämä olisi systemaattisempaa ja tosiaan pitkäjänteisempää.

Rosanen, öö, nyt ymmärrän kyllä mitä tarkoitat, mutta siinähän on selkeä ristiriita, jos ensin ruikutan kelalta kuntoutusta vammaisuuteen perustuen ja samaan hönkäisyyn haen harkinnanvaraista kuntoutusta ei-vaikeavammaisille tarkoitettuna. Hyvä kun tuli puheeksi, en halua puhua itseäni pussiin.

Toisin sanoen minun on tässä korotetun vammaistukeni ajassa ihan turha hakea harkinnanvaraista, jos he eivät sinne edes ota, vaikka kela myöntäisi. Kysyn siis suoraan Maskusta. Kenelle kannattaa soittaa? Jos nyt jaksan sitä sotaa käydä juuri nyt. Ihan tarpeeksi päänvaivaa muutenkin kaikessa.

Rosanen, yksilöterapiaa minä tarvitsisin, mutta olisi joskus kiva tutustua myös Maskun tarjontaan. Jos saan nyt edes sen yksilöterapian, voin joskus toiste tapella itseni Maskuun. Kaikestahan saa nykyään kiistellä.

Mutta mikä on Somla?

Nyt onnistuu muokkaminenkin! Mutta vain tässä viestissä, ei aiemmissa.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Vontsi Pvm 06.07.2011 - 12:57:43

Somla on sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta. Jos hylkäävää päätöstä ei voida oikaista eduksesi, menee valitus Somlaan ja siellä käsittely kestänee noin vuoden.

Ootko sä siis ollut koskaan sopeutumisvalmennuskurssilla? Näillä vastasairastuneille suunnatuissa, diagnoosista pääsääntöisesti alle 3 vuotta, mutta otetaan niille vaikka dg:stä ois pitempikin aika. Näille soppareille kyllä pääsee kaikki kunhan on diagnoosi, lääkäri suosittelee ja hakemukseen jaksaa keksiä jotain tavoitteita (tyyliin vertaistuen saamienen, keinoja työssä ja kodissa jaksamiseen, tietoa apuvälineistä...). Voimia sinulle Milena!

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja rosanen Pvm 06.07.2011 - 14:03:20

Niin, ristiriita on siinä, että vaikeavammaisena hakisi ns. hyväkuntoisten kuntoutukseen. En ole ollut koskaan sopparilla - sattuneesta syystä - mutta olen kyllä seurannut niitä vierestä. En ole ihan varma, miten vaikeavammainen jaksaisi niillä. Kannattaa kuitenkin soittaa Maskuun kuntoutussihteeri Päivi Loukkaanhuhdalle ja kysellä, mitä tehdä.

TAYS-kuntoutussuunnitelmaa voi käyttää valituksessa. Ja voit muuten täydentää valitustasi niin kauan, kunnes se on ratkaistu.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja rosanen Pvm 06.07.2011 - 14:07:28


Milena 06.07.2011 - 04:40:20:
Siis se lausunto, jota minä en ole edes ikinä nähnyt? Yritän kaivella. Voi mennä tovi. Ei vaan, pakkohan niiden on sieltä kelasta sitä selventää tai lähettää.


Voit pyytää asiantuntijalääkärin lausunnon Kelasta joko kirjallisesti (lomake löytyy Tietosuojan sivuilta) tai menemällä henkilökohtaisesti toimistoon. Lausunto on annettava henkilötietolain mukaisesti.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja sasaliini. Pvm 06.07.2011 - 14:28:46


Milena 06.07.2011 - 12:44:30:
Joo, niinhän ne kelastakin, että ruikuta plikka omalle terveydenhuollollesi näistä kuntoutuksista. Mutta kun niitä saa olla sitten ainiaan ruikuttamassa eikä ne ole pitkäkestoista. Olen aiemmin saanut pari 10 kerran kuuria, siinä kaikki. Ja siis nämä terkkarilta, ei sairaalasta.


Mä yritin ensin neurologilta saada fysioterapiaa (tyrmäys), sitten työterveyslääkäri kimpaantui ja laittoi mun asian eteenpäin, että kunta maksaa mulle yksityisen fysioterapian, lähti käsittelyyn, tyrmäyksenä takas. Sen jälkeen mä aloin taiston neurologin kanssa...lopputuloksena pahiksen yhteydessä myönnetty kuntouttava fysioterapia (15X)  yksityiselle sairaalan maksarina, ja jos muistan oikein, maksajana siinäkin kunta. (oliko se rosanen näin?)

Kun 15 kertaa oli käyty, oli vaihtunut muistuksen johdosta neurologi, ja päättävä elin (ylilääkäri pitkällä saikulla), mun uusi neurologini kirjoitti 30X lisää. (Hänellä oli silloin ylilääkärin valtuudet). Nyt mulle myönnetty 30X taas vuodeksi, sillä saadaan hyvä tuloksia aikaseksi ja tavoitteet täyttyneet. Sekä omatoiminen kunnon ylläpito tärkeässä roolissa, jos vain makuuttelisin, ei tuota mulle myönnettäisi.

Saadakseen kuntoutusta, ylläpitävää tai mitä vaan, saa kyllä taistella, itsekin taisteluiden kautta saanut, ei ole helpolla irronneet.



Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 06.07.2011 - 15:23:08


Vontsi 06.07.2011 - 12:57:43:
Somla on sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta. Jos hylkäävää päätöstä ei voida oikaista eduksesi, menee valitus Somlaan ja siellä käsittely kestänee noin vuoden.

Ootko sä siis ollut koskaan sopeutumisvalmennuskurssilla? Näillä vastasairastuneille suunnatuissa, diagnoosista pääsääntöisesti alle 3 vuotta, mutta otetaan niille vaikka dg:stä ois pitempikin aika. Näille soppareille kyllä pääsee kaikki kunhan on diagnoosi, lääkäri suosittelee ja hakemukseen jaksaa keksiä jotain tavoitteita (tyyliin vertaistuen saamienen, keinoja työssä ja kodissa jaksamiseen, tietoa apuvälineistä...). Voimia sinulle Milena!

Kiitos! En ole ollut sopparilla enkä muutenkaan Maskussa kertaakaan. Ensi vuonna dg täyttää 3 vuotta.


rosanen 06.07.2011 - 14:03:20:
Niin, ristiriita on siinä, että vaikeavammaisena hakisi ns. hyväkuntoisten kuntoutukseen. En ole ollut koskaan sopparilla - sattuneesta syystä - mutta olen kyllä seurannut niitä vierestä. En ole ihan varma, miten vaikeavammainen jaksaisi niillä. Kannattaa kuitenkin soittaa Maskuun kuntoutussihteeri Päivi Loukkaanhuhdalle ja kysellä, mitä tehdä.

TAYS-kuntoutussuunnitelmaa voi käyttää valituksessa. Ja voit muuten täydentää valitustasi niin kauan, kunnes se on ratkaistu.

Kiitos nimestä. Kysyn, jos tähän syssyyn jaksan. Se KUSU on omalääkärin tekemä. Kun ei ne siellä TAYSissa ikinä saaaneet sitä aikaiseksi. Puhuttu siitä on jo ehkä vuosi tai jopa enemmän.


sasaliini. 06.07.2011 - 14:28:46:

Milena 06.07.2011 - 12:44:30:
Joo, niinhän ne kelastakin, että ruikuta plikka omalle terveydenhuollollesi näistä kuntoutuksista. Mutta kun niitä saa olla sitten ainiaan ruikuttamassa eikä ne ole pitkäkestoista. Olen aiemmin saanut pari 10 kerran kuuria, siinä kaikki. Ja siis nämä terkkarilta, ei sairaalasta.


Mä yritin ensin neurologilta saada fysioterapiaa (tyrmäys), sitten työterveyslääkäri kimpaantui ja laittoi mun asian eteenpäin, että kunta maksaa mulle yksityisen fysioterapian, lähti käsittelyyn, tyrmäyksenä takas. Sen jälkeen mä aloin taiston neurologin kanssa...lopputuloksena pahiksen yhteydessä myönnetty kuntouttava fysioterapia (15X)  yksityiselle sairaalan maksarina, ja jos muistan oikein, maksajana siinäkin kunta. (oliko se rosanen näin?)

Kun 15 kertaa oli käyty, oli vaihtunut muistuksen johdosta neurologi, ja päättävä elin (ylilääkäri pitkällä saikulla), mun uusi neurologini kirjoitti 30X lisää. (Hänellä oli silloin ylilääkärin valtuudet). Nyt mulle myönnetty 30X taas vuodeksi, sillä saadaan hyvä tuloksia aikaseksi ja tavoitteet täyttyneet. Sekä omatoiminen kunnon ylläpito tärkeässä roolissa, jos vain makuuttelisin, ei tuota mulle myönnettäisi.

Saadakseen kuntoutusta, ylläpitävää tai mitä vaan, saa kyllä taistella, itsekin taisteluiden kautta saanut, ei ole helpolla irronneet.

Se on niin turhauttavaa, kun keskikuntoisten pitää taistella. Ei hyväkuntoiset tarvi ja no, se toinen pää varmasti saa paljon helpommin. (Yleensä. Koska sekin on nähty, että hekin saa tapella ihan liikaa.) Kun olisi tarve pitää yllä edes tätä keskinkertaista kuntoa.

Lisää kysymyksiä. Laiton FB:n puolellekin, mutta myös tänne:
Kannattaako mun valituksessa tuoda esille, että kuntoutan ahkerasti myös itse itseäni? Eli onko se nou nou, jos joku on aktiivinen ja käy salilla lihaskunnon pitimiksi? Katsovatko, että tuo kyllä riittää vai tajuavatko, etten kykene kaikkeen yksin ja lisäksihän omatoimisen harjoittelun pitäisi kertoa minun motivaatiostani kuntoutukseen ja antaa siten positiivista signaalia. Antaako se?

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja rosanen Pvm 06.07.2011 - 17:44:41

Kannattaa tuoda esiin, että kuntoutat itseäsi, mutta siitä huolimatta toimintakykysi on heikentynyt. Samalla voit kertoa, mitä kuntoutusta  tarvitset ja miksi. Kuntoutuksen pitää olla tavoitteellista - sen vuoksi omaehtoinen toiminta antanee hyvän vaikutelman.

Pyydä pikaisesti TAYS:sta kuntoutussuunnitelmaa. Kusussa ei muuten saa olla mainintaa siitä, että se on kirjoitettu sinua tapaamatta tms. Se olisi varma tapa saada uusi lausunto hylkyyn.

Kuten edellä todettiin, kuntoutusta saa joko kunnalta tai Kelasta (sekä toki myös omalla rahalla). Sairaanhoitopiirien ja kuntien kustantama kuntoutus ei ole Kela-sidonnaista, vaan oma kotikunta maksaa kuntoutuksen. Kelan kuntoutus on yleensä parempaa.

Minun tapauksessani kävi niin, että aloin saada asiallista kuntoutusta vasta kunnon romahduksen jälkeen. EDS-oireilu paheni silloin, kun olin parikymppinen. Sain osakseni lähinnä lämmintä kättä sekä vittuilua huonosta lihaskunnosta ja laiskuudesta. Ongelmat pahenivat 30 vuoden korvilla, kun MS pukkasi päälle. Fysioterapia aloitettiin HUS:ssa vuonna 2007, siirrettiin terveyskeskukseen 2008 ja Kelaan 2010. Minulla oli onnekseni terveyskeskuksessa hyvä fysioterapeutti. Tosin nykytilanteessa hänen resurssinsa olisivat jo loppuneet kesken.

On tosi surkeaa, että ei-ihan-vaikeavammaisten tms. ryhmään kuuluville ei tarjota mitään kunnollista kuntoutusta. Moni saataisiin pelastettua työelämään aiemmalla kuntoutuksella.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 06.07.2011 - 19:09:49


rosanen 06.07.2011 - 17:44:41:
Pyydä pikaisesti TAYS:sta kuntoutussuunnitelmaa. Kusussa ei muuten saa olla mainintaa siitä, että se on kirjoitettu sinua tapaamatta tms. Se olisi varma tapa saada uusi lausunto hylkyyn.  

Mä en ymmärrä enää että miksi ihmeessä. Silloinhan nimenomaan hakisin uutta lausuntoa kelalta enkä valitusta edelliseen. Eihän se ole valitus, jos haen uutta päätöstä uudella kusulla?

Enkä näe TAYSin kaikkivoipaisuutta tässäkään asiassa. Pitää muistaa, että hylätty korotettu vammaistuki haettiin nimenomaan TAYSin neuron lausunnolla. Ja tuloksetta! Ei ole merkitystä, mistä lausunto tulee, on vain merkitystä mitä siinä lukee.

Äh, tarkistin vielä aiempaa viestiäsi, siis voisin käyttää TAYS-kusua valituksessa, mutta eikö se silti olisi uusi hakemus? En käsitä enää yhtään mitään!

Ei TAYSista saa mitään äkkiä, menisi taas yksi kuukausi ihan hukkaan. Luottaisin mieluummin siihen, että tämä homma hoituisi omalääkärinkin kanssa. Jos ei hoidu, hän voi syyttää itseään ja sitten tarjota mulle sitä kunnan kuntoutusta kunnes sen jälkeen TAYSin kanssa tehty uusi hakemus on mennyt läpi. (Eihän sitten jälkiviisauksia täällä, eihän, kiitos!)

Voin mä sinne TAYSiinkin soittaa huomenna, muttei sieltä tosiaan pyydetä mitään nopeasti. Sieltä ei saa mitään palvelua silloin kun sitä tarvisi.

Jopa mulla loppuu voimat tällaisessa sodassa.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja rosanen Pvm 06.07.2011 - 19:27:09

Uutta kuntoutussuunnitelmaa voi käyttää valituksen tukena. Yleensä on hyvä esittää jotain uutta lääkärin tekstiä valituksen yhteydessä. Näin Kela voi ratkaista asian uuden selvityksen avulla. Näin minulle kävi mm. yhden kuntoutustukihylyn käsittelyn aikana vuodenvaihteessa 2008-2009.

Uudella kusulla voi toki myös hakea uudelleen kuntoutusta, uuden hakemuksen yhteydessä, ihan miten haluat. Ajattelin kuitenkin tätä valitusasiaa. Tarkoitin hylkyyn menolla sitä, että asiasi joutuisi Somlaan, mikäli uudetkin selvitykset olisivat huonoja eikä Kela voisi oikaista itse päätöstään.

Oletko MS-liiton jäsen? Kannattaa kysyä ohjeita liiton lakimieheltä - joka tosin nyt taitaa olla lomalla.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 06.07.2011 - 20:00:58

Kiitos, nyt meni perille. Ja taaaas uusi ihminen jolta kysyä. Huoh. Hirveä vaiva tällaisen takia! Toivon niin kovasti, että vaivannäkö palkitaan ja että edes joku muukin mäsä hyötyisi oppimalla tästä taistelusta.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja rosanen Pvm 06.07.2011 - 20:30:40

Tsempit täältä. Tulee ihan mieleen em. vuodenvaihde 2008-2009, jolloin minulla menivät hylkyyn kuntoutustuki ja ammatillinen kuntoutus, ja jouduin paitsi valittamaan, myös hakemaan samalla vammaistukea ja ansiosidonnaista työttömyyskorvausta sekä yleistä asumistukea. Oikaisujen jälkeen hain eläkkeensaajan asumistukea ja hoitotukea, maksoin pois liikaa maksettuja työttömyyskorvauksia ja selvittelin eläketulojani Kelalle. Näiden jälkeen jouduin käsittämättömään tapahtumasarjaan, joka liittyi ammatillisen kuntoutukseni järjestämiseen; uhkasin lopulta käsittelijää täysin perustelluin syin laaditulla hallintokantelulla. Sitten sainkin shuubin, josta en enää palautunut. (Tarkoitus ei ole pelotella.)

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 07.07.2011 - 09:44:12


rosanen 06.07.2011 - 19:27:09:
Uutta kuntoutussuunnitelmaa voi käyttää valituksen tukena. Yleensä on hyvä esittää jotain uutta lääkärin tekstiä valituksen yhteydessä. Näin Kela voi ratkaista asian uuden selvityksen avulla. Näin minulle kävi mm. yhden kuntoutustukihylyn käsittelyn aikana vuodenvaihteessa 2008-2009.  

Typerintä tässä mun tapauksessa on se, etten edes nähnyt sitä lausuntoa jo viimeksi kelalle lähti. Lääkäri lähetti sen suoraan sinne. Nyt haluan nähdä kaikki paperit etukäteen.

Kun pyysin kelalta nähtäväksi heidän asiantuntijalääkärinsä lausuntoa, kelan täti ehdotti, jos lähettäisi minulle kaikki aiemman hakemuksen paperit, jopa oman hakemukseni, tietäisin mitä olen kirjoittanut. Jonka varmasti tulostin itsellenikin, mutta hitto kun noihin papereihin hukkuu. Kyllä sieltä ihan ystävällistä palvelua saa. Pitää vain olla niin helkkarin aktiivinen. Eikö mulla voisi olla joku asiainhoitaja!! Yksinhän tässä on joka asian edessä.

Te täällä ja FB:ssä olette parhaita asianhoitajiani.  :-*

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Bridget Pvm 07.07.2011 - 15:14:04

Moi Milena,

olen varmasti lukenut hyvinkin huolimattomasti ja muutenkin olen saanut yliannoksen aurinkoa, mutta minusta - sivusta seuranneena - tuntuu että sinun todellakin kannattaisi hakea Maskuun asap. Nuori ihminen tarvitsee ammattilaisten tukea ja tunnut olevan hyvinkin motivoitunut kuntouttamaan itseäsi etkä myöskään ole ollut Maskussa vielä joten mahiksesi lienevät hyvät.

Olen itse ollut sekä sopparilla noin neljä vuotta takaperin että yksilöllisessä kuntoutuksessa. Sopparilla oli todella hauskaa (ja myöskin tietty järkyttävää, mutta sinähän tiedät nämä asiat aika hyvin jo) yksilöllisessä taast oli se hyvä puoli että sain juuri sitä kuntoutusta jota kaipasin, mikä myöskin oli todella HAUSKAA.

Joten laitapa paperit (lue nettihakemus) molempiin vaihtoehtoihin. Sanoisin kyllä että sinun tapauksessasi siellä jouduttaisiin odottelemaan jonkin aikaa jotta saataisiin yhtä kovan sarjan kuntoutujia yhdeksän muuta kasaan seuraksesi.

Kylsesiitä :-*

Ja terkut Tomille et al. En pystynyt tämän pitempään poissaoloon.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 07.07.2011 - 15:59:54

Vaihe vaiheelta:
Rosanen, soitin TAYSiin, ja hoitsu kertoi, ettei heiltä tehdä valitusta tukevaa suunnitelmaa vaan pitää olla yhteydessä siihen lääkäriin joka edellisenkin teki. TAYS-kortti on siis käytetty tai siis sitä ei ole nyt tähän hätään.

Löysin muuten vanhan epikriisin, jossa jo viime vuonna TAYS-neuro kirjoittaa, että SUUNNITELLAAN kuntoutusta (KUSUa ehkä?). Mutta jäi suunnitteluksi siltä osin.

Bridget, kyllä sun pää on ihan kirkas. Mä todella haluaisin ja hyötyisin siitä Maskusta. Esittelen sitä valituksessa uudelleen ja laitan papereita sisään Maskuun. Ja lekuri saa puoltaa sitä. Pikkuisen epäselvää on vielä, yritänkö kuntoutusjaksolle vai sopparille (tässä on se korotetun vammaistuen asia). Kokeilen kysellä sieltä maskusta vielä ennen huomista omalääkärin puhelinaikaa. Soppari olis kyllä mua varten.

Mutta valituskirjelmä omalta osin on jo kirjoitettu.

Bridget, oletko luvannut olla täältä poissa? Mä en.  [smiley=evil.gif] Paitsi sitten kun mun tila stabiloituu... eli ei näillä näkymin ikinä.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja rosanen Pvm 07.07.2011 - 16:49:22


Milena 07.07.2011 - 15:59:54:
Rosanen, soitin TAYSiin, ja hoitsu kertoi, ettei heiltä tehdä valitusta tukevaa suunnitelmaa vaan pitää olla yhteydessä siihen lääkäriin joka edellisenkin teki. TAYS-kortti on siis käytetty tai siis sitä ei ole nyt tähän hätään.

Jasså. Hoitaja ei ole tainnut tuntea potilaslakia. TAYS ei voi muodostaa omia kantoja sen suhteen, kirjoitetaanko siellä potilaan pyytämiä lausuntoja vai ei. Lausuntojen tarkoitus on edesauttaa sinua saamaan kuntoutusta.

Maskun laitoskuntoutusjakso on hyvä ja moniammatillinen paketti, mutta se ei korvaa pitkäkestoista ja laadukasta yksilöfysioterapiaa. Ei kannata unohtaa vaatia painokkaasti myös avofysioterapiaa.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja sasaliini. Pvm 07.07.2011 - 16:56:57

Mä heitän täältä tällaisen heiton, että uskoisin sun Milena hytötyvän kaikista eniten yksilöfysioterapiasta, joka olisi pitkäkestoista, enemmän kuin laitoskuntoutuksesta. Mutta Edelleen olen sen kannalla, että olisi hyvä saada itsensä läpi sopparille ja saada sieltä painavat paperit, joilla saisit avokuntoutusta kelalta. Eli esim.  fysioterapiaa.
Mutta se oman kunnon ylläpito ja omatoimisuus katsotaan hyvällä, eli sitä kannattaa myös hakemuksissa painottaa. Että ei ole sohvaperuna.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja great_has_been Pvm 07.07.2011 - 17:49:34

Olen nyt runsaat 10 vuotta käyttänyt fysioterapiapalveluja ja ollut tekemisissä noin 20 fyssarin kanssa.  Heistä noin viisi on hyviä, viisi on hyvin huonoja ja muut eri tavoin keskinkertaisia.  Riippuu sitten siitä, millaisen keskinkertaisuuden kanssa tulee parhaiten toimeen.

Nyt minulla on teoriassa Arabianrannassa oikein hyvä, mutta koska varaan aikoja satunnaisesti, enkä ole viikoittainen kävijä, aikoja on vähän vaikea saada.  Suhde fysioterapeuttiin on hyvin henkilökohtainen, joskus kemiat pelittää ja joskus ei.

Mutta Maskusta on hyötyä siihen, kun tekee kokonaisvaltaisen toimintasuunnitelman itselleen, fysioterapia on vain yksi osa.

Ja jos sallitaan sanoa, Maskussa on todella tylsää.  Minä menen sinne kahdeksi viikoksi joka kolmas vuosi, määrä on minulle tähän asti ollut sopiva.  Taidan nyt hakea tulevaisuudesssa joka toinen vuosi, kun lähestyy 65 vuoden takaraja uhkaavasti.

Onneksi on tapahtunut sellainen parannus, että ei ole enää pakko olla niin montaa viikonloppua, vaan kuntoutusjakson voi aloittaa maanantaina ja lopettaa seuraavan viikon perjantaina.

Milenalle vinkiksi, on mahdollista myös sellainen jakso, että ensin yksi viikko yksin ja toinen viikko yhdessä puolison kanssa.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 07.07.2011 - 19:07:55


rosanen 07.07.2011 - 16:49:22:

Milena 07.07.2011 - 15:59:54:
Rosanen, soitin TAYSiin, ja hoitsu kertoi, ettei heiltä tehdä valitusta tukevaa suunnitelmaa vaan pitää olla yhteydessä siihen lääkäriin joka edellisenkin teki. TAYS-kortti on siis käytetty tai siis sitä ei ole nyt tähän hätään.

Jasså. Hoitaja ei ole tainnut tuntea potilaslakia. TAYS ei voi muodostaa omia kantoja sen suhteen, kirjoitetaanko siellä potilaan pyytämiä lausuntoja vai ei. Lausuntojen tarkoitus on edesauttaa sinua saamaan kuntoutusta.

Maskun laitoskuntoutusjakso on hyvä ja moniammatillinen paketti, mutta se ei korvaa pitkäkestoista ja laadukasta yksilöfysioterapiaa. Ei kannata unohtaa vaatia painokkaasti myös avofysioterapiaa.

No voi ny vikku sentään. No, ihan odotettavissa, kun miettii miten TAYS on minua tähän mennessä hoitanut.


sasaliini. 07.07.2011 - 16:56:57:
Mä heitän täältä tällaisen heiton, että uskoisin sun Milena hytötyvän kaikista eniten yksilöfysioterapiasta, joka olisi pitkäkestoista, enemmän kuin laitoskuntoutuksesta. Mutta Edelleen olen sen kannalla, että olisi hyvä saada itsensä läpi sopparille ja saada sieltä painavat paperit, joilla saisit avokuntoutusta kelalta. Eli esim.  fysioterapiaa.
Mutta se oman kunnon ylläpito ja omatoimisuus katsotaan hyvällä, eli sitä kannattaa myös hakemuksissa painottaa. Että ei ole sohvaperuna.

Ystävät rakkaat, ensisijainen tavoitteeni on saada tooodella monta fyssarikertaa vuodelle, vasta tois- tai oikeastaan kolmossijalla on Masku.

Arvatkaahan mitä on kakkosena? Tokihan ratsastusterapia. Mulla on jäykkyyttä ja ataksiaa eli keskivartalon hallintavaikeuksia. Niillä perustelen heppaterapian. Mutten odota sitä todellakaan saavani. Pyytää saa silti.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 07.07.2011 - 19:49:52

Voi ei! Yksi juttu taas. Millä sanoilla mun pitää sitä fysioterapiaa hakea? Pitääkö mun hakea nimenomaan fysioterapeutille vai saanko hakea esim hierojalle ja hermoratahierojalle? Tämä jälkimmäinen vinkki tuli suoraan siltä hermoratahierojalta, että hän ja tavallinen hieroja kuntouttavat mun kotikaupungissa MS-ihmistä. Mutta jos kela pelästyy tuosta eikä anna mitään? Pitääkö lääkärin uudessa lausunnossa lukea vain fysioterapia eikä mitään erittelyjä?? Saanko itse päättää, millaista fysioterapiaa haluan, ja jos se on kalliimpaa, maksa erotuksen itse. Siis mä en kaipaa mitään jalannostelufyssaria juuri nyt vaan kokonaisvaltaista kuntoutusta.

Mulla on kyllä ihan hyvä kokemus yhdestä fysioterapeutista, mutta kun en halua hänelle koska siitä ei ollut niin paljoa hyötyä. Paitsi että jos haluaisin kasvolihasten sähkötystä, hän antaisi sitä parhaiten. Voi hitto, sekin jäi siitä mun valitusluonnoksesta. Mulla on niin monta asiaa mitä tarvisin.

Kääk, taas tuli ongelma.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Pauliina Pvm 07.07.2011 - 20:55:48

Milena kirjoittaa: "Kääk, taas tuli ongelma."

Kelan omilla sivuilla lukee näin:
(* sorry, kopiointi pudotti pisteet/rinkulat noiden listattujen asioiden edestä)


http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/160801125654EH?OpenDocument

Harkinnanvarainen kuntoutus

Kela järjestää ja korvaa myös muuta kuin lakisääteistä ammatillista ja vaikeavammaisen lääkinnällistä kuntoutusta.Tätä harkinnanvaraista kuntoutusta Kela voi myöntää eduskunnan vuosittain vahvistaman rahamäärän puitteissa.

Harkinnanvarainen kuntoutus on tarkoitettu pääasiassa työikäisille, joilla sairaus tai vamma haittaa työkykyä. Harkinnanvaraista kuntoutusta voivat joissain tapauksissa saada myös työelämän ulkopuolella olevat, yli 65-vuotiaat, joiden toimintakykyä ja elämänlaatua voidaan parantaa kuntoutuksella.

Usein harkinnanvaraisen kuntoutuksen rahamäärällä pystytään järjestämään kuntoutusta vain osalle kuntoutuspalvelujen kohderyhmiin kuuluvista hakijoista. Jos hakemuksesi on hylätty rahamäärän loppumisen takia, voit hakea kuntoutusta uudestaan seuraavan vuoden rahamäärästä. Harkinnanvaraisen kuntoutuksen kuntoutuspäätöksistä ei ole valitusoikeutta.

Kuntoutus on yleensä kuntoutujalle maksutonta. Neuropsykologista kuntoutusta Kela korvaa kuitenkin vain niille määritellyn enimmäiskorvausmäärän mukaan.Neuropsykologisen kuntoutuksen enimmäiskorvaukset ovat yleensä terapeutin perimää palkkiota pienemmät, joten voit joutua maksamaan osan kuluista itse.

Harkinnanvarainen kuntoutus voi olla esimerkiksi

   yksilöllisiä kuntoutusjaksoja
   kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja
   ammatillisesti syvennettyä lääketieteellistä kuntoutusta (ASLAK-kurssit)
   kuntouttavaa hoitoa reumaa sairastaville
   neuropsykologista kuntoutusta
   työtä helpottavien apuvälineiden korvaamista silloin, kun työnantaja tai terveydenhuolto ei vastaa niiden hankkimisesta.



http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/160801121838EH

Lääkinnällinen kuntoutus vaikeavammaisille

Kela järjestää alle 65-vuotiaille vaikeavammaisille lääkinnällistä kuntoutusta ja korvaa kuntoutuksesta aiheutuneita kustannuksia. Tarkoituksena  on, että kuntoutuksen avulla pystyisit työskentelemään tai selviytymään arkielämän toiminnoista paremmin sairaudestasi tai vammastasi huolimatta. Tavoitteena on  työ- tai toimintakyvyn turvaaminen tai parantaminen.Vaikeavammaisen lääkinnällinen kuntoutus voidaan järjestää kuntoutuslaitoksessa tai avoterapiana. Vaikeavammaisille järjestetään myös kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja.

Vaikeavammaiseksi katsotaan henkilö, jolla

   sairaudesta, viasta tai vammasta aiheutuu yleistä lääketieteellistä ja toiminnallista haittaa, jonka helpottamiseksi tarvitaan vähintään vuoden kestävää kuntoutusta
   haitta on niin suuri, että hänellä on sen vuoksi huomattavia vaikeuksia tai rasituksia selviytyä jokapäiväisistä toimistaan kotona, koulussa, työelämässä ja muissa elämäntilanteissa julkisen laitoshoidon ulkopuolella.

Lisäksi edellytetään, että saat

   korotettua tai ylintä alle 16-vuotiaan vammaistukea
   korotettua tai ylintä 16 vuotta täyttäneen vammaistukea
   korotettua tai ylintä eläkettä saavan hoitotukea tai
   ylintä 16 vuotta täyttäneen vammaistukea työkyvyttömyyseläkkeen lepäämisajalta.

Kuntoutuksen saaminen edellyttää aina, että sinulle on tehty asianmukainen kuntoutussuunnitelma julkisessa terveydenhuollossa.
Jos olet sairaanhoidossa

Jos vaikeavammaisen lääkinnällinen kuntoutus liittyy välittömästi sairaanhoitoon, kuntouttajana on julkinen terveydenhuolto (esim. sairaala tai terveyskeskus). Esimerkiksi jos olet vielä sairaalahoidossa, mutta olet aloittanut kuntoutuksen sairaalassa, kuntoutuksestasi vastaa sinua hoitava sairaala.


Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit

http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/040901131221MP?OpenDocument


Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit

Kelan kuntoutuksena järjestettäviä kursseja voidaan myöntää vaikeavammaisen lääkinnällisenä, ammatillisena tai harkinnanvaraisena kuntoutuksena. Kursseihin kuuluvat kuntoutuskurssit sekä sopeutumisvalmennuskurssit, joiden tavoitteet eroavat hieman toisistaan.

Kuntoutuskurssihausta löydät Kelan kuntoutuksena järjestämät kurssit esimerkiksi ajanjakson tai sairauden mukaan lajiteltuna. Kurssihausta löytyvät myös tarkemmat tiedot siitä, kenelle kurssi on tarkoitettu, mitä kukin kurssi sisältää sekä missä ja miten se järjestetään. Kurssihaun tiedoista näet myös, mitä edellytyksiä kurssille pääsyyn vaaditaan.

Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit voivat olla laitos- tai avomuotoisia. Niiden pituus, jaksotus ja sisältö vaihtelevat sairaus- ja kohderyhmän tarpeiden mukaan. Kurssit voivat olla kertaluontoisia tai useammassa osassa toteutettuja. Avomuotoisissa kursseissa kuntoutusta on noin 6 - 8 tuntia päivässä ja kurssilaiset yöpyvät kotonaan. Laitosmuotoisissa jaksoissa on toimintaa myös iltaisin ja kurssilaiset yöpyvät kuntoutuslaitoksessa. Kurssit voivat olla valtakunnallisia tai alueellisia.

Kurssien järjestäjät ovat esim. kuntoutuslaitoksia ja vammaisjärjestöjä. Kelasta saat tietoja eri kurssivaihtoehdoista. Haet kuntoutukseen toimittamalla kuntoutushakemuksen Kelaan, joka tekee kuntoutuspäätöksen kuntoutushakemuksen ja mahdollisen haastattelun perusteella. Kuntoutus on kuntoutujalle maksuton.
Kuntoutuskurssien tavoite

Kuntoutuskurssien tavoitteena on fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen työ- ja toimintakyvyn parantaminen tai säilyttäminen. Kurssit ohjaavat omatoimiseen kunnon ylläpitämiseen.
Sopeutumisvalmennuskurssien tavoite

Sopeutumisvalmennuskurssien tavoitteena on parantaa valmiuksia toimia elinympäristössä mahdollisimman täysipainoisesti sairaudesta tai vammasta huolimatta.Tähän pyritään mm. antamalla tietoa sairaudesta ja sen vaikutuksista ja tukemalla selviytymistä sairauden kanssa.


XXXX


Jos saa korotettua vammaistukea tai eläkkeensaajan korotettua vammaistukea kulujen perusteella, ei ole oikeutettu kuin ensimmäiseen eli harkinnanvaraiseen kuntoutukseen, koska ei ole vaikeavammaisen "statusta".

Vastauksena kysymykseesi, ks. ensimmäisen kohdan lista mitä harkinnanvarainen kuntoutus voi olla. Vaikeavammaisten lääkinnällistä kuntoutusta jonka Kela maksaa, suorittavat fysioterapeutit, jotka ovat saaneet Kelan kanssa vuosittain kilpailutettavat sopimukset, eli joka ikiselle fyssarille ei voi mennä jos hänellä ei ole sopimusta Kelan kanssa Kelan korvaamasta kuntoutuksesta.

Kelan etuuden hakijalla on aina edessä viidakko, jossa hän tarvitsee viidakkoveitsen lisäksi hyvät hermot, huippu juristin (tai muuten vain kokeneen ja asiantuntevan ja ajassa olevn neuvonantajan)  ja reilusti aikaa ja hermoja täytellä, täydennellä ja valitella asioista, jotka jo perustuslaki hänelle on luvannut antaa.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 07.07.2011 - 21:13:27

^Kiitos selvennyksestä!

Haluaisin siltikin tuoda esille vielä yhden seikan: olen ehkä saanut vammaistuen kulujen perusteella, mutta mikään ei estä sitä, ettenkö yhtäkkiä (tai ajan kuluessa) muuttuisi tarpeeksi vammaiseksi ja näin ollen siirry harkinnanvaraisesta vaikeavammaisten kuntoutukseen.

Jos otsaani on lyöty leima "kulujen perusteella", se pitäisi voida pyörtää, jos lääkärini ja itsekin olen sitä mieltä, että kehoni on nyt sellaisessa kunnossa että täytän kakkoskohdan määritelmän.

En siis käsitä, voiko kela nyt lopunelämäni pitää minua vain harkinnanvaraisena kuntoutujana, jos joskus joku asia on mennyt kulujen perusteella. Ensi kerralla aion kyllä hakea sitä muin perustein, jos se on siitä kiinni.

Katson nämä kortit läpi joka tapauksessa. Aina on mahdollisuus ruikuttaa omalta kunnalta huoltoa.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja muju62 Pvm 07.07.2011 - 22:04:09

Heppaterapiaa, nyyh :'(

Olen ratsastanut paljon, taukojakin on tietty ollut aina välillä riippuen elämäntilanteesta/rahatilanteesta.
Viimeiset vuodet olen ratsastanut ystäväni hevosta ja edelliskesän heppa vielä vietti luonani kesähoidossa, nuorin poikani ratsasti myös.
Just silloin ihmettelin, miksi en enää pääse selkään yhtä näppärästi kuin ennen.
Seuraavana talvena ei pohkeissani ollut enää voimaa mihinkään :-/
Ja viime syksynä vasta hokasin et mistä kaikki toi johtui ja palaset loksahtivat paikoilleen.
Kahteen vuoteen en ole ratsastanut >:(
Ehkä vielä joskus...

Sori jos tää tuli väärälle osastolle, ehkä se ahdistus/jne osio olisi ollut oikea paikka.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Pauliina Pvm 07.07.2011 - 22:51:58

Vielä sen verran tuosta kuntoutusasiasta; ensiksi pitää olla julkisen terveydenhuollon yksikön lääkärin (tk, sairaala - yksityinen ei käy) tekemä kuntoutussuunnitelma, jossa on selvästi mainittu, että potilas on vaikeavammainen tai tarvitsee kuntoutuksen. Lääkäri määrittää yleensä potilaan kanssa keskustellen, onko se yksilöfysioterapiaa, laitoskuntoutusjaksoja, tms.  Siihen kirjataan myös käyntimäärät/v  jne. Uskoisin, että tarvitset nyt ensin sen, jos sinulla ei ole sitä ja heti kun se menee Kelaan, lähdet hakemaan haluamaasi etuutta.

Valitettavasti (28 vuoden kokemuksella) voin kertoa, ettei mikään toiminta ole nopeaa, kaikki vie aikansa. Joskus tulos on miinus, joskus nolla ja joskus jopa plussaa. Joskus ehtii itse jo huonoon kuntoon, ennen kuin mitään on myönnetty, mutta suomalainen systeemi Kelalla on nyt tämä. Kelahan on saanut moitteita Euroopan ihmisoikeuskomitealta liian hitaasta päätöksenteosta, joka loukkaa kansalaisten oikeusturvaa. En tiedä onko se yhtään asioita nopeuttanut, tuskinpa.

Voimia ja sitkeyttä asian kanssa... niitä tulet tarvitsemaan.

Kela sanoo asiasta seuravaa:

http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/180608172300HL

Kuntoutussuunnitelma

Vaikeavammaisen lääkinnällisen kuntoutuksen tulee perustua kirjalliseen kuntoutussuunnitelmaan.

Kuntoutussuunnitelma laaditaan julkisessa terveydenhuollossa. Suunnitelman laadintaan osallistuvat lisäksesi lääkäri, terveydenhuollon työryhmä ja tarvittaessa omaisesi tai muu läheisesi. Lisäksi terapeuttisi voi tarvittaessa osallistua suunnitelman laadintaan ja tarkistukseen.

Kuntoutussuunnitelma tehdään Kelan kuntoutussuunnitelmalomakkeelle (Ku 207) tai B-lääkärinlausuntoon, jos siitä käyvät ilmi vastaavat tiedot. Suunnitelma tehdään 1–3 vuodeksi kerrallaan, mutta sitä voidaan tarkistaa tarvittaessa. Suunnitelmasta tulee käydä ilmi

   toimintakykysi kuvaus ja toimintakyvyn arvioimiseksi käytetyt arviointimenetelmät
   sairauttasi koskevat tiedot (sairaus, vika tai vamma) ja elämäntilanteesi
   sairautesi aiheuttama lääketieteellinen ja toiminnallinen haitta päivittäisissä toiminnoissa, työssä, opiskelussa tms.
   kuntoutuksen tavoitteet, yhdyshenkilöt, seurantamenetelmät ja hoitovastuu
   suositeltavat kuntoutustoimenpiteet sekä niiden ajoitus, kesto, käyntitiheys, toteuttaja sekä perustelut kotikäynneille
   aiemmin saamasi kuntoutus ja sen tulokset (esim. Kelan kuntoutus tai muut tukitoimet, kuten vammaispalvelut)
   tarvittaessa perustelut omaisten tai läheisten osallistumisesta kuntoutukseen
   suunnitelman laatijoiden yhteystiedot.

Suunnitelmasta tulee selvitä, miten sairaus, vika tai vamma aiheuttaa huomattavia vaikeuksia tai rasitusta selviytyä kotona, koulussa, työelämässä sekä muissa elämäntilanteissa. Olennaista on arvioida mm. vaikeuksien ja rasituksen ilmeneminen jokapäiväisessä elämässä. Lasten kohdalla on huomioitava erityisesti, miten lapsi suoriutuu askareista suhteessa ikätoverien kehitykseen. Lisäksi suunnitelmassa tulee kuvata, miten kuntoutuksen odotetaan turvaavan tai parantavan selviytymistä jokapäiväisistä toiminnoista.

Kuntoutussuunnitelma on luonteeltaan suositus, jonka perusteella Kela tekee kuntoutuspäätöksen käyttäen hyväkseen muita käytössään olevia tietoja. Yleensä kuntoutuksen toteuttaa se palveluntuottaja, joka mainitaan kuntoutussuunnitelmassa. Edellytyksenä on kuitenkin, että Kela on hyväksynyt palveluntuottajan vaikeavammaisten kuntouttajaksi.


Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 07.07.2011 - 23:12:13


Pauliina 07.07.2011 - 22:51:58:
Vielä sen verran tuosta kuntoutusasiasta; ensiksi pitää olla julkisen terveydenhuollon yksikön lääkärin (tk, sairaala - yksityinen ei käy) tekemä kuntoutussuunnitelma, jossa on selvästi mainittu, että potilas on vaikeavammainen tai tarvitsee kuntoutuksen. Lääkäri määrittää yleensä potilaan kanssa keskustellen, onko se yksilöfysioterapiaa, laitoskuntoutusjaksoja, tms.  Siihen kirjataan myös käyntimäärät/v  jne. Uskoisin, että tarvitset nyt ensin sen, jos sinulla ei ole sitä ja heti kun se menee Kelaan, lähdet hakemaan haluamaasi etuutta.

Juuh! Mullahan ON kuntoutussuunnitelma, joka tehtiin lääkärin kanssa jo pari kk sitten. Mutta hänen tekstinsä ei mitä ilmeisimmin ollut tarpeeksi purevaa eikä suunnitelma mennyt läpi kelassa. Tämä on nyt se asia, josta valitan. Tuo hermorata- yms. jutut olisi vain omaa haluani muokata suunnitelmaa, mutta kun se aiempikaan versio ei mennyt läpi, niin miksi menisi vaativampanakaan.

Kunhan nyt ensin vaikka sitten valitan siitä ihan sellaisenaan mitä se alunperin oli. Eli tietty määrä fyssaria, tietty määrä ratsastusterapiaa ja Maskuun. En saanut mitään näistä ja valitan, koska se reitti on nopeampi kuin uuden kusun tekeminen ja kelaprosessin aloittaminen alusta. Aiomme siis lääkärini kanssa vain muokata jo tehtyä mutta kelan hylkäämää kuntoutussuunnitelmaa siihen suuntaan, että todellakin OLEN fyssarin tarpeessa ja että OLEN tarpeeksi vammainen, että tarvitsen systemaattista kuntoutusta. Kelan mielestä EN ole tarpeeksi vammainen. Aion vielä yrittää kertoa heille, että olen! Mutta kun lääkäreiden tekemät lausunnot eivät valitettavasti ikinä mene läpi kerrasta. kokemusta on. On myös kokemusta onnistuneesta valitusprosessista, joka kesti tosiaan vain kuukauden. Aion myös itse painottaa enemmän  tarvetta kuntoutukselle, erilaisilla sanakäänteillä sen pitäisi onnistua. Teoriassa.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja rosanen Pvm 08.07.2011 - 11:10:34

Pauliina jo kertoikin, mitä lausuntoon tarvitaan... Kannattaa ehdottomasti myös korostaa, että kyse on tavoitteellisesta kuntoutuksesta. Kelan merkonomit pitävät siitä, että ainakin yksi tavoite on selkeästi mitattavissa. Laitoskuntoutus tukee ja täydentää avofysioterapian tavoitteita.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 08.07.2011 - 15:24:55

Olen juossut pää kolmantena jalkana tänään töissä - puhelin aina mukana. Mutta se vaan ei soi. Omalääkäri soittelee ilmeisesti taas kuudelta illalla kuten joskus.

Mutta Maskusta kertoivat, että koska korotettu vammaistukeni on kulujen perusteella, voin jo olemassa olevalla lausunnolla hakea heillä sinne sopparille. Kuvittelin virheellisesti, että lähetän paperini kelaan, mutta eipä tarvikaan.

Siitä huolimatta, vaikka on tuo kuluperustainen maksaminen, yritän edelleen saada sitä vaikeavammaisen avokuntoutusta. Mutta ku se lääkäri ei soita. Kelasta selvisi sen verran, että jos heidän sopimusfysioterapeuteista joku sattuu olemaan hieroja, silloin fysioterapiakäyntejä voi käyttää myös hierontaan.

Ja mun lääkäri jää tänään lomalle. Mutta sittenpä saa sijaisensa hoitaa asiaa, koska mulla on vain kk aikaa valittaa. Sulkuaikahan terkkarilla on, mutta enhän minä sille mitään voi, jos kelasta antavat vain kuukauden aikaa ruikuttaa.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja great_has_been Pvm 08.07.2011 - 17:41:23


Milena 07.07.2011 - 19:49:52:
Voi ei! Yksi juttu taas. Millä sanoilla mun pitää sitä fysioterapiaa hakea? Pitääkö mun hakea nimenomaan fysioterapeutille vai saanko hakea esim hierojalle ja hermoratahierojalle? Tämä jälkimmäinen vinkki tuli suoraan siltä hermoratahierojalta, että hän ja tavallinen hieroja kuntouttavat mun kotikaupungissa MS-ihmistä. Mutta jos kela pelästyy tuosta eikä anna mitään? Pitääkö lääkärin uudessa lausunnossa lukea vain fysioterapia eikä mitään erittelyjä?? Saanko itse päättää, millaista fysioterapiaa haluan, ja jos se on kalliimpaa, maksa erotuksen itse. Siis mä en kaipaa mitään jalannostelufyssaria juuri nyt vaan kokonaisvaltaista kuntoutusta.



Kuten jo on kerrottu, Kelan kanssa ei ole kaikilla fysioterapeuteilla sopimusta.  Monestakin syystä: Kela maksaa vähemmän kuin vapailla markkinoilla.   Heillä on myös erityisvaatimuksia pätevyydelle.  Fysioterapeutti pitää olla.  Hermoratahieojakoulutusta voi saada viikonloppukursseillakin.  Eli jos hän sanoo kuntouttavansa Kelan kustantamana, hänellä lienee jokin muu tutkinto taustalla.

Hierontaa ei korvata kuntoutuksena ollenkaan (paitsi jossain harvinaisissa poikkeustapauksissa ja silloinkin kai hierojalla pitäisi olla fysioterapeutin koulutus).

Sinun olisi osattava kertoa, mitä fysioterapeutti osaa tehdä sellaista, mitä et itse kuntosalilla tai muulla liikunnalla pysty tekemään.

Minulla on esim. fysioterapia pysynyt 10 vuotta Kelan korvaamana (60 x vuodessa) vaikka olen käyttänyt sitä 20-30 kertaa.  En viitsi mennä, jos ei fysioterapeutille asiaa.  Fysioterapian tarve on perusteltu puolieroilla.  Omatoiminen liikunta, kuntosali, jumppa whichever on sellaista, mistä Kela tykkää.  Ammattilaista (fysioterapeuttia) tarvitaan, etteivät puoliervot aiheuta omatoimsessa liikunnassa kiputiloja, jotka sitten vaikeuttavat toimintaa.
Mutta jos haluaa vaan virkistystä ja hierontaa, Kela ei korvaa. 8-)

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 09.07.2011 - 02:06:08


great_has_been 08.07.2011 - 17:41:23:

Milena 07.07.2011 - 19:49:52:
Voi ei! Yksi juttu taas. Millä sanoilla mun pitää sitä fysioterapiaa hakea? Pitääkö mun hakea nimenomaan fysioterapeutille vai saanko hakea esim hierojalle ja hermoratahierojalle? Tämä jälkimmäinen vinkki tuli suoraan siltä hermoratahierojalta, että hän ja tavallinen hieroja kuntouttavat mun kotikaupungissa MS-ihmistä. Mutta jos kela pelästyy tuosta eikä anna mitään? Pitääkö lääkärin uudessa lausunnossa lukea vain fysioterapia eikä mitään erittelyjä?? Saanko itse päättää, millaista fysioterapiaa haluan, ja jos se on kalliimpaa, maksa erotuksen itse. Siis mä en kaipaa mitään jalannostelufyssaria juuri nyt vaan kokonaisvaltaista kuntoutusta.


Kuten jo on kerrottu, Kelan kanssa ei ole kaikilla fysioterapeuteilla sopimusta.  Monestakin syystä: Kela maksaa vähemmän kuin vapailla markkinoilla.   Heillä on myös erityisvaatimuksia pätevyydelle.  Fysioterapeutti pitää olla.  Hermoratahieojakoulutusta voi saada viikonloppukursseillakin.  Eli jos hän sanoo kuntouttavansa Kelan kustantamana, hänellä lienee jokin muu tutkinto taustalla.

Öh saa vai? Taidankin mennä itse kurssillre. Ei vaan, hieman alakanttiin sanottu  hermoratahierojista. Noh, en tiedä niistä muista viikonloppurukussin käyneistä, mutta voisin lyödä vetoa, että mun on yksi maan parhaita. Uskoo ken haluaa. Mutta tokihan heillä voi olla jokin muukin "oikea" koulutus taustalla. Kysyn seuraavalla kerralla.


great_has_been 08.07.2011 - 17:41:23:
Hierontaa ei korvata kuntoutuksena ollenkaan (paitsi jossain harvinaisissa poikkeustapauksissa ja silloinkin kai hierojalla pitäisi olla fysioterapeutin koulutus).

Sinun olisi osattava kertoa, mitä fysioterapeutti osaa tehdä sellaista, mitä et itse kuntosalilla tai muulla liikunnalla pysty tekemään.

Minulla on esim. fysioterapia pysynyt 10 vuotta Kelan korvaamana (60 x vuodessa) vaikka olen käyttänyt sitä 20-30 kertaa.  En viitsi mennä, jos ei fysioterapeutille asiaa.  Fysioterapian tarve on perusteltu puolieroilla.  Omatoiminen liikunta, kuntosali, jumppa whichever on sellaista, mistä Kela tykkää.  Ammattilaista (fysioterapeuttia) tarvitaan, etteivät puoliervot aiheuta omatoimsessa liikunnassa kiputiloja, jotka sitten vaikeuttavat toimintaa.
Mutta jos haluaa vaan virkistystä ja hierontaa, Kela ei korvaa. 8-)

Kuten aeimmassa viestissäni mainitsin, fysioterapeutti voi antaa myös hierontaa, jos sattuu olemaan kelan hyväksymä ja siihen kouluttautunut. Kysyin tätä suoraan kelasta. Hieman loukkaavaa, jos kuvittelet, että minä kuulun joukkoon "haluan vain ilmaista virkistystä ja hierontaa". Sä et tunne minua etkä tiedä miten helvetin jumissa mun hartiat on jokapäiväisestä humalaisesta kävelystä. tasapainoa pitää kehittää, mutta ei tällä jämähtäneella kropalla paljoa nautita mistään.

Sä et taida lukea mun postauksia. Oon kertonut useasti, että käyn salilla, koska se on ainoa liikuntamuoto, johon pystyn. Peruslihaskunto siis pysyy kunnossa. Paitsi että yksipuolinen kuntosaliharjoittelu jumittaa lihaksia sekin, vaikka myös venyttelen. Vieläkin nousee jalat lotukseen ihan omatoimisen venyttelyn tuloksena. kokeile itse. Jonkin ajan takaa käydyt astanga-kurssit pitävät edelleen notkeutta yllä.

Mun mielestä on väärin, että ihmisille myönnetään paljon kuntoutusta, eikä he sitten käytä sitä. Ja me muut saamme tapella sen ensimmäisenkin erän eteen. Eikö kelaa todella kiinnosta, kuka käyttää myönnetyt palvelut ja kuka ei. Miksi he myöntää 60 kertaa, jos joku käyttää vain 30? Myy ne loput, ala tehdä bisnestä.

Minä en ole kiinnostunut virkistyksestä, sitä voi saada saunassa tai ystävien kanssa, olen kiinnostunut kehoni kuntoutuksesta. Ja kun aiemmin ehkä täälläkin mainitsin (tai sitten FB:ssä), ne lääkäreiden lausunnot kelan palveluita varten ovat perseestä. Kuulin tänään, mitä siihen oli kirjoitettu. Enhän ollut nähnyt sitä lainkaan kun meni suoraan kelaan. Potilaalla pahiksia ja sellaista ja sellaista keväällä. Ei sanallakaan mainintaa nykyisestä kunnostani eikä avutarpeesta eikä varsinkaan kuntoutustarvetta oltu eritelty mitenkään. PRKL, kun ne lausunnotkin pitäisi voida itse kirjoittaa, niin ei tarvitsisi odotella kuukausia ihan turhaan. Lupasin nyt laittaa lekurilleni omaa tekstiäni, jota hän voi oman päänsä mukaan soveltaa ja laittaa uuteen lisälausuntoon.

Lääkäri oli yllättynyt, kun kerroin, ettei mennyt kusu läpi kelassa. Kun oli vielä se korotettu vammaistukikin. Mutta kun se on kuluperustainen, tässä pitää selittää ihan uudelleen ja juurta jaksain, miten tilani todella on juuri nyt.

En olisi itsekään myöntänyt itselleni kuntoutusta sen lausunnon perusteella.

Sori, jos tuli karkeaa tekstiä, mutten jaksa ottaa vastaan vihjailuja siitä, että haluaisin vain hupia kelan kustannuksella. Mun kroppani vei entistä jumimpaan kevään yliannostus-Baclofen, joka laittoi itseni kävelemään vieläkin suuremmissa promilleissa, enkä ole toipunut vieläkään vaikka olen yrittänyt jumpata hartioita. Tästä asiasta on toki menossa erillinen valitus PVK:lle.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja great_has_been Pvm 09.07.2011 - 09:03:48


Milena 09.07.2011 - 02:06:08:
[
Öh saa vai? Taidankin mennä itse kurssillre. Ei vaan, hieman alakanttiin sanottu  hermoratahierojista. Noh, en tiedä niistä muista viikonloppurukussin käyneistä, mutta voisin lyödä vetoa, että mun on yksi maan parhaita. Uskoo ken haluaa. Mutta tokihan heillä voi olla jokin muukin "oikea" koulutus taustalla. Kysyn seuraavalla kerralla.




Kuten aeimmassa viestissäni mainitsin, fysioterapeutti voi antaa myös hierontaa, jos sattuu olemaan kelan hyväksymä ja siihen kouluttautunut. Kysyin tätä suoraan kelasta. Hieman loukkaavaa, jos kuvittelet, että minä kuulun joukkoon "haluan vain ilmaista virkistystä ja hierontaa". Sä et tunne minua etkä tiedä miten helvetin jumissa mun hartiat on jokapäiväisestä humalaisesta kävelystä. tasapainoa pitää kehittää, mutta ei tällä jämähtäneella kropalla paljoa nautita mistään.

Sä et taida lukea mun postauksia. Oon kertonut useasti, että käyn salilla, koska se on ainoa liikuntamuoto, johon pystyn. Peruslihaskunto siis pysyy kunnossa. Paitsi että yksipuolinen kuntosaliharjoittelu jumittaa lihaksia sekin, vaikka myös venyttelen. Vieläkin nousee jalat lotukseen ihan omatoimisen venyttelyn tuloksena. kokeile itse. Jonkin ajan takaa käydyt astanga-kurssit pitävät edelleen notkeutta yllä.

Mun mielestä on väärin, että ihmisille myönnetään paljon kuntoutusta, eikä he sitten käytä sitä. Ja me muut saamme tapella sen ensimmäisenkin erän eteen. Eikö kelaa todella kiinnosta, kuka käyttää myönnetyt palvelut ja kuka ei. Miksi he myöntää 60 kertaa, jos joku käyttää vain 30? Myy ne loput, ala tehdä bisnestä.

Minä en ole kiinnostunut virkistyksestä, sitä voi saada saunassa tai ystävien kanssa, olen kiinnostunut kehoni kuntoutuksesta.
Lääkäri oli yllättynyt, kun kerroin, ettei mennyt kusu läpi kelassa. Kun oli vielä se korotettu vammaistukikin. Mutta kun se on kuluperustainen, tässä pitää selittää ihan uudelleen ja juurta jaksain, miten tilani todella on juuri nyt.

En olisi itsekään myöntänyt itselleni kuntoutusta sen lausunnon perusteella.

Sori, jos tuli karkeaa tekstiä, mutten jaksa ottaa vastaan vihjailuja siitä, että haluaisin vain hupia kelan kustannuksella. Mun kroppani vei entistä jumimpaan kevään yliannostus-Baclofen, joka laittoi itseni kävelemään vieläkin suuremmissa promilleissa, enkä ole toipunut vieläkään vaikka olen yrittänyt jumpata hartioita. Tästä asiasta on toki menossa erillinen valitus PVK:lle.


Anteeksi nyt kovasti, jos pahoitin mielesi.  Enkä tarkoittanut yhtään vihjailla mitään.  Minä siis myös käyn säännöllisesti hermoratahierojalla (hän on Valviran hyväksymä koulutettu hieroja, joka on lisäkouluttautunut hermoratahierontaan viikonloppukursseilla, on ihan diplomi seinällä).    Käytän hierontapalveluihin noin noin 2 000 € vuodessa.  Kerron siitä myös Kelalle.  

Fysioterapeuttikin monesti käyttää 10-15 minuuttia fysioterapia-ajasta hierontaan, jos joku paikka on jumissa.  Enemmin kuitenkin keskitytään etsimään syytä, miksi  joku paikka jumittaa.  Monesti syy on vääristä liikeradoista, ja pyritään oppimaan symmentrisiä liikeratoja.

En kylläkään koe syyllisyyttä siitä, etten käytä kaikki myönnettyjä fysioterapiakertoja.  Säästän Kelan rahoja, eikä niitä voi kaupitella edelleen, mielellläni antaisin Sinulle nämä fysioterapiakerrat, mutta se ei niin onnistu.

Hierojilla on hyvin monenlaista pohjakoulutusta, ja ihan itse oppineet voivat olla tosi hyviä. " Käsiala" kaikilla on yksilöllinen.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 09.07.2011 - 10:55:58

^No ei paniikkia.  :-* Tää prosessi vaan on muutenkin raskas. Varskinkin kun tajuaa, ettei lääkäreistä ole mitään apua tässäkään hommassa. FB:ssä mulle vinkattiin, että Turun MS-neuvolasta saa hyvät kusut. En ees tiennyt, että voin pyytää kusua yksityiseltä. Onneksi pidän keskustelua yllä, oppiii varmaan muutkin uutta.

Mä vain en oikeasti tiennyt, että niitä voi jättää käyttämättäkin seuraamuksetta eli että jos myönnetäänkin sitten vähemmän. Mulle haetaan nyt sellaista määrää, etten itsekään tiedä, minne ne kuntoutusmäärät tunkisin kalenterissa. Ei mulla sitten olisi muita harrastuksia. Mutta onko heppaterapiakaan niin huono harrastus.

Jos joku on kiinnostunut kokeilemaan sitä hermoratahierojaa, niin annan mielihyvin yhteystiedot. Se on jo kokemuksenakin huikea, vaikkei yhdestä kerrasta hyötyä saisikaan (mutta ihan varmasti jotain jää käteen esim. hormonimuutoksia). Hänen valtava tietomäärä lisiksistä ja tästä sairaudesta oli yllättävää. Mielenkiintoista nähdä, miten se löysi kehosta kohtia esim. mielialaaan liittyen. Ekaksihan hän tosiaan kysy myös masennuksesta. Siis ei niin, että kun tämä paikka on kipeä, oot masentunut, vaan ihan konkretian tasolle mentiin. Jotkut hierontaosat alkoi hymyilyttää, siis ihan spontaanisti, ei niin, että olisi kutittanut.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 09.07.2011 - 11:44:06


great_has_been 07.07.2011 - 17:49:34:
Ja jos sallitaan sanoa, Maskussa on todella tylsää.  Minä menen sinne kahdeksi viikoksi joka kolmas vuosi, määrä on minulle tähän asti ollut sopiva.  Taidan nyt hakea tulevaisuudesssa joka toinen vuosi, kun lähestyy 65 vuoden takaraja uhkaavasti.

Mikä mielestäsi Maskussa tylsistyttää? Jos minä sinne joskus pääsisin, odottaisin innolla sitä vapaa-aikaa ja käsityöhuoneita. En siis uskoisi tylsistyväni edes vapaa-ajalla saati kuntoutuksen aikana tai ryhmätunneilla.

Onko siellä mahdollisuutta maalata? Mä niin nauttisin, jos voisin tehdä sitä päivittäin. Mulla on jo vuosia ollut yksi diptyykki kesken. Jos ottaisi mukaan. Oon jo menossa, vaikkei sitä ole vielä ees  myönnetty! Ja haluaisinko olla kotoa pois niin kauaa. Olen kotihiiri.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja great_has_been Pvm 09.07.2011 - 13:33:11

Onhan siellä Maskussa kädentaitotila, missä voi askarrella, jos askartelusta tykkää. Voi silittää t-paitaan vekkulin tarran, ja näin on askarreltu t-paita. Maskussa viihtyminen riippuu aika paljon siitä, millaista seuraa siellä sattuu olemaan. Yksi syy viihtymättömyyteen on se, että siellä koko ajan puhutaan ja ajatellaan tautia.  Mutta on se hyödyllistä.  Otan sen työnä.

Kuntoutussuunnitelman teko on lääkärillekin haastava juttu. Heidän kun pitäisi osata perustella, miksi mitäkin kuntoutusta tarvitaan ja mitä hyötyä siitä voisi olla.

Siksi toiseksi, minäkin joogaan päivittäin, hatha-joogaa.  Fysioterapeutin ammattitaitoa tarvitaan mm. siinä, että hän osaa suunnitella kuntosaliohjelman, missä ei mene lihakset jumiin.  Siis jos menee, tekee liikkeet jollain tavoin väärin.

Olen aikanaan käyttänyt lähes kaikki 60 kertaa vuodessa.  Jos olen tarvinnut - pahiksen jälkeen monta kertaa pitää aloittaa kaikki ihan alusta.

Helsingin MS-neuvolan lääkärit ovat taitavia kuntoutussuunnitelmien tekijöitä.  Ymmärtääkseni heidän lausunnoillaan lähes poikkeuksetta hakemukset menevät läpi. Voihan esim. tehdä niin, että käy vastaanotolla (siis toisenkin kerran) kuntoutussuunnitelmaa varten. Sen voi sitten omalääkärisi kopioida.   Helsingissä kai onnistuu niin, että ms-neuvolan kuntoutussuunnitelma lähetään helsinkiläisille Koskelan kuntoutusyksikköön, joka vahvistaa suunnitelman ja toimittaa edelleen Kelalle.  Yksityislääkärin lausunto ei kai Kelalle käy.

Onnea kuitenkin yrityksen.  Sairastelu on vaativa taitolaji.



Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja rosanen Pvm 11.07.2011 - 09:55:01


great_has_been 09.07.2011 - 13:33:11:
Maskussa viihtyminen riippuu aika paljon siitä, millaista seuraa siellä sattuu olemaan.

Allekirjoitan tämän. Olen ollut Maskussa kolme kertaa, kaksi viikkoa kerrallaan. Ensimmäinen jakso oli viime vuoden kesänä, jolloin Maskussa oli paljon nuoria, ja meno sen mukaista eli hauskaa. Viime talvena oli aika hiljaista, mutta se menetteli. Tänä vuonna oli Maskussa juhannuksen aikoihin. Tunnelma oli ajoittain yhtä hilpeä kuin hautajaisissa, koska monet kuntoutujat olivat kognitiivisesti hyvin huonokuntoisia ja masentuneita. Odottelen talven kuntoutusjaksoa ja mietin sen jälkeen, haenko tulevina vuosina Kankaanpäähän. Maskun kuntoutuksen sisällössä ei sinällään ole mitään vikaa, olen vain väsynyt paikan tunnelmaan.

Sairaudesta puhutaan paljon, mutta se kuuluu kuntoutukseen. Monissa neurologisissa sairauksissa on samanlaisia oireita, ja niiden kanssa elämiseen saa tietoa muiden kanssa keskustelemalla.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 11.07.2011 - 13:34:51

Laitoin oman selostuksen omalääkärille ja pitäisi siis saada häneltä uusi lausunto, jonka liitän valitukseen. Jos mun selostuksen perusteella kela väittää mua vielä liian hyväkuntoiseksi, niin menkööt sitten sinne sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnalle valitus. Sitä odotellessa (vuosi?) voin vaatia sitten kuntoutuskertoja omalta kunnalta. Omavastuut on, mutta olkoot.

Hermoratahieroja jää nyt varmaan pois, kun en löydä kelan palveluntarjoajista sellaista fysioterapeuttia, joka sitäKIN antaisi. Sinälläänhän hermoratahieronta ei kuulu kelan tarjoamiin palveluihin. Kun nyt saisi edes sen fyssarimäärän, mitä pyydetään. Ja hummaa jonkin verran. Kyllä mä oon vammanen kun luin  sitä omaa tekstiäni!

Rasittavia tällaset ainaiset valituskierrokset, kun mikään ei mene kerrasta läpi, prkl. Vai joko olen tullut maininneksi, että ..tuttaa, kele.

Maskun kuntoutusjakso jätetään valituksesta pois. Haen suoraan Maskun kautta sopparille. Se ei ole ristiriidassa hakemani vaikeavammaisen kuntoutuksen kanssa.

Mulle Masku voisi olla tervetullutta hermolomaa. Vaikkakin pääsisin sinne vasta ison ajan päästä,  jos sittenkään.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja rosanen Pvm 11.07.2011 - 20:11:23

Milena, mitä asiantuntijalääkärin tekstissä on perusteluina hylylle? Siihen kannattaisi myös tarttua.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 12.07.2011 - 11:45:19

Sain eilen paperit postissa kelalta. Siinä lukee (kuten jo aiemminkin kerroin) ettei kuntoutussuunnitelmassa kerrota paljoakaan potilaan kunnosta ja hänen mielestään en ole vielä tarpeeksi vammainen. Ei mitään muuta. Olisin tehnyt aivan saman päätöksen itse, jos olisin kelan asiantuntijalääkäri.

Mutta tuo edellinen kohta saadaa kyllä korjattua, kun sekä minä itse että lääkäri kirjoittamme hiukan tarkemmin. Saa nähdä, miten asiantuntijalääkäri sen jälkeen suhtautuu.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja rosanen Pvm 12.07.2011 - 14:59:17

Lausunnon puutteellisuus ei saa olla perustelu hakemuksen hylkäämiselle. Ei muuta kuin uusi hakemus sisään, ja parempi B-lausunto oheen.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 12.07.2011 - 16:04:21


rosanen 12.07.2011 - 14:59:17:
Lausunnon puutteellisuus ei saa olla perustelu hakemuksen hylkäämiselle. Ei muuta kuin uusi hakemus sisään, ja parempi B-lausunto oheen.

Ei, en edelleenkään laita uutta hakemusta sinällään sisään, vaan uusi lääkärin kirjoittama lausunto menee valituksen liitteenä. Olen päättänyt valittaa tästä, en hakea uudelleen. Ihan sama mikä on tulos ja missä sitä vielä vuoden päästä käsitellään. Ainakin toimin esimerkkinä sille, tuottaako valituskierros tässä asiassa tulosta vai ei.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja rosanen Pvm 12.07.2011 - 19:32:16

Ei tuo prosessi välttämättä vuotta vie... Kela voi oikaista itsekin päätöksensä, kuten tiedät.

Somlan päätökset vievät aikaa muistaakseni keskimäärin 12-16 kk. Minulle on tullut nopeiten päätös 10 kuukaudessa, pisimmillään prosessi vei 14 kk. 14 kk odottelun jälkeen Somla totesi, että olin ollut toistaiseksi työkyvytön jo tammikuun 2009 alusta. (Sivumennen kerrottuna eräs Kelan johtava lääkäri totesi minut puhelimessa työkykyiseksi juuri tammikuussa 2009).

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja Milena Pvm 12.07.2011 - 20:04:49


rosanen 12.07.2011 - 19:32:16:
Ei tuo prosessi välttämättä vuotta vie... Kela voi oikaista itsekin päätöksensä, kuten tiedät.

Somlan päätökset vievät aikaa muistaakseni keskimäärin 12-16 kk. Minulle on tullut nopeiten päätös 10 kuukaudessa, pisimmillään prosessi vei 14 kk. 14 kk odottelun jälkeen Somla totesi, että olin ollut toistaiseksi työkyvytön jo tammikuun 2009 alusta. (Sivumennen kerrottuna eräs Kelan johtava lääkäri totesi minut puhelimessa työkykyiseksi juuri tammikuussa 2009).

Ekan uuden päätöksenhän kela tekee kuukaudessa. Jos menee sinne somlaan, kestää kauemmin. Minä odotan ensin sen kuukauden sisällä tulevan päätöksen.

Aihe: Re: Kuntoutussuunnitelma
Kirjoittaja rosanen Pvm 12.07.2011 - 20:33:31


Milena 12.07.2011 - 20:04:49:

rosanen 12.07.2011 - 19:32:16:
Ei tuo prosessi välttämättä vuotta vie... Kela voi oikaista itsekin päätöksensä, kuten tiedät.

Somlan päätökset vievät aikaa muistaakseni keskimäärin 12-16 kk. Minulle on tullut nopeiten päätös 10 kuukaudessa, pisimmillään prosessi vei 14 kk. 14 kk odottelun jälkeen Somla totesi, että olin ollut toistaiseksi työkyvytön jo tammikuun 2009 alusta. (Sivumennen kerrottuna eräs Kelan johtava lääkäri totesi minut puhelimessa työkykyiseksi juuri tammikuussa 2009).

Ekan uuden päätöksenhän kela tekee kuukaudessa. Jos menee sinne somlaan, kestää kauemmin. Minä odotan ensin sen kuukauden sisällä tulevan päätöksen.

Ei aina tee. Minun kuntoutuspäätökseni oikaisuun meni 2,5 kk.

MS Crossroads -parlamentti » Powered by YaBB 2.3.1!
YaBB © 2000-2007. All Rights Reserved.