MS Crossroads -parlamentti
http://mscrossroads.org/cgibin/YaBB.cgi
Hoito >> Lääkitys >> Kipulääkitys
http://mscrossroads.org/cgibin/YaBB.cgi?num=1188469424

Aiheen aloittaja Iitaliina Pvm 30.08.2007 - 13:23:44

Aihe: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 30.08.2007 - 13:23:44

Olen vuosien kuluessa kokeillut kaikenlaisia mömmöjä kipuun. Celebra auttaa hieman, samoin Baclon+Sirda. Mutta vain vähän. Enemmän sitten jää auttamatta. Millaisia troppeja olette käyttäneet kipuun? Mistä apua ja millaiseen kipuun?

Minulla pahinta on jalkojen hermokipu, joka on niiiiiiiiiiiiiin syvältä

Migreeniin on toimiva lääkitys. Pienempiin tehoaa Celebra.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Teati Pvm 30.08.2007 - 16:29:37

Migreeniin on mullakin toimiva lääkitys, tosin sitä ei voi syödä niin usein kuin tarvitsisin.

Celebraa olen joskus kokeillut, ja siitä ei ollut mulle mitään apua - ihan kun olisin plaseboa syönyt... :-/
Samoin ketoprofeinijohdannaiset eivät mulla aiheuta edes sivuoireita. Olen törmännyt särkylääkkeissä aika useisiin itselläni toimimattomiin.

Olen syönyt hermokipuihin sekä Neurontinia että Lyricaa, jotka mulla vielä auttaneet suht' hyvin. Nyt on Lyrica menossa näistä kahdesta.

Lihasrelaksanttina Baklofen, Sirdasta tulee liian pöhnä.

Burana on ollut mulla sitten se perusapu kaikkeen, paitsi hermokipuihin - teho ei ole mennyt vuosienkaan jälkeen, mutta annoksen pitää olla tarpeeksi iso (siis näin on ollut aina).
Joskus on ollut kuuriluontoisesti diklofenaakkia, mutta mulla se alkaa ylläpitää särkyä aika nopeasti.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Ma__Ke Pvm 30.08.2007 - 21:10:38

Mulla vaivaa jaloissa outo kipu, jota en osaa selittää millään adjektiivilla mutta taannoin sain siihen lyricaa tosin vaan 75 mg annostuksella mutta on jeesinyt hiukan. Välillä taas on sellaista "pakottavaa" kipua jaloissa ja käsivarsissa jonka lääkärille luonnehdin sanalla "kasvukipua". Ainakin muistikuvia on lapsuudesta ja samanlaista kipua oli miedompana ja aina vanhempien selitys oli "kasvukipuja". Lieneekö tuttu tunne muille ?!? Näihin kasvukipuihin on auttanut panacod.

Perussärkyihin sitten panadol 1 g kun ei buranoita saa syödä  :( Olis vissiin tuo burana vatsalle ja maksalle kai parempi vaihtoehto :-/

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Sauhu Pvm 31.08.2007 - 08:50:08

Hyvin sanottu Ma__Ke. Mä olen ite miettiny miten niitä joitakin kipuja kuvailis mutta "kasvukipujahan" ne!!! 600 mg Buranaa olen niihin popsinu mutta ei oikein vatsa tykkää niin vahvoista ja Panacodista lähtee taju  :(

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Ma__Ke Pvm 31.08.2007 - 09:29:28


Sauhu 31.08.2007 - 08:50:08:
ja Panacodista lähtee taju  :(


Pakko myöntää että kyllähän se panacodi "isoakin" miestä vähän heitättää, enkä ole vielä kertaakaan joutunut edes ottamaan määrättyä maksimiannosta eli 2 poretta kerralla ja toivottavasti ei koskaan tarvitsekkaan.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Teati Pvm 31.08.2007 - 09:40:46

Ei tää Buranakaan mikään vatsaystävällinen oo... nykyään menee Somac rinnalla vatsansuojana. Tosin ei Buranan takia, mutta hyvä senkin vuoksi, että menee... :)

Kauanko olit Make vielä ajatellut kasvaa... ;)

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Ma__Ke Pvm 31.08.2007 - 10:09:33


Teati 31.08.2007 - 09:40:46:
Ei tää Buranakaan mikään vatsaystävällinen oo... nykyään menee Somac rinnalla vatsansuojana. Tosin ei Buranan takia, mutta hyvä senkin vuoksi, että menee... :)

Kauanko olit Make vielä ajatellut kasvaa... ;)Semmonen 4 cm olis vielä tarkoitus venyä jotta sais sen 190 cm täyteen. Vähän vaan tuntuu olevan hitaan laista tämmösen yli kolmekymppisen pituuskasvu  ;D

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja elisabet Pvm 31.08.2007 - 10:22:46

noissa kipulääkkeissä on kokemusteni mukaan täysin yksilöllinen teho ja sivuvaikutukset. yöllä mulla toimii tosi hyvin Triptyl, mutta en sitä kyllä päivällä voi ottaa.
heinäkuussa sain nivelsidevammaan Tramalia, joka joillain auttaa, tosin mulla ei. mutta ei kyllä väsyttänytkään, eikä sekoittanut päätä. sitä ehkä voisi kokeilla, jospa se sinulla tehoaisikin "kasvukipuihin". ne on muuten aika tyypillisiä hermosärkyjä mäsillä.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 31.08.2007 - 10:38:52

Burana: Ei poista kipuja.
Vioxx: Oli ehkä parempi kuin Celebra mutta paska homma kun oli tappava lääke.
Celebra: Sormikipuihin ja siihen se toimii hyvin koska on ilmeisesti tulehdusperäinen kipu.
Panacod: Toimii pääsärkyyn mutta ei muihin kipuihin.
Neurontin: Toimii jonkun verran hermokipuihin jos otan 3600mg päivässä mutta ei poista kivut kokonaan.
Temgesic: Tehokkainta mitä olen käyttänyt. Poistaa kivut melkein kokonaan, ainakin jos ei tee mitään joka pahentaa kivut. Sivuoireet oli aluksi todella pahat ja aiheuttaa vieroitusoireita. Teho laskee käytön mukaan. En haluaisi jatkaa mutta ehkä ei ole vaihtoehtoa..
Lyrica: Seuraava kokeilu jospa tämä poistaisi kivut. Tuskin, mutta yrittää kai pitää.
Marihuana: Tätä haluaisin kokeilla mutta lääkkeenä, ei laittomana.

Pöhnässä on hyvää elää, no ei, perhana ku ei millään löydy lääke joka poistaisi nämä helkkarin kivut. Viidettä vuotta mennään kovilla kivuilla jotka välillä saa pää sekaisin (kivut siis, ei lääkkeet niinkään).

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Tiivi Pvm 31.08.2007 - 16:02:05

Miulla on tällä hetkellä käytössä selkäruodon kipuun Paramax-Cod 2 tbl x 3, välillä selviän 3-4 tbl/vrk. Yöksi otettuna lääkkeen teho häviää juuri sillo kun selkäkipu on pahimmillaan ja sen takia uni loppuu lyhyeen. Kaipaisin jotain vähän pitkävaikutteisempaa lääkettä. Mut sit taas noihin nivelten kipuihin (pakotuksen/viiltävän kivun välimuoto  :-?) ei tuo Paramax-Cod oikein auta... Onko mitään kokemusperäisiä suosituksia pitkävaik. lääkkeistä? Tulehduskipulääkkeistä Buranalla sain tuhottua mahan. Ketomexiä siedän pieninä kuureina. Parasetamoli (kylläkin kipulääke) käy paremmin mut se ei itsessään auta yhtään, sama kuin popsis pastilleja. ;) Kokeilin joskus Lodinea ilman suurempaa helpotusta, tais olla samaa sarjaa teholtaan kuin parasetamoli. Voltarenistakaan en huomannut olevan mitään apua. Sitä tais olla miulla päänsärkyyn jossain vaiheessa, mut ei tainnut auttaa siihenkään... ongelmatapaus... ;) :)

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 31.08.2007 - 16:57:07

Voltarenista tuli mieleen... Minulla joskus auttoi Voltaren+Panacod. Kumpikaan ei yksin, mutta yhdessä siis jonkin verran apua. Häipyi vain sekin vaikutus ajan myötä.

Neurontinit ja Lyricat on kokeiltu. Panacod on kokeiltu. Burana on kuin tyhjää. Temgesicin kanssa vain nukkuisin, tosin ei siitä kipuunkaan ollut apua. Tramalista virtsaumpi. Panadol fortea maha ei siedä. Triptyl ja Klotriptyl on kokeiltu. Efexor. Ööööö... Harmi kun en ole kokeiluja kirjannut mitenkään. Olisi varmasti mielenkiintoista luettavaa. Tai mielenkiintoista ja mielenkiintoista... :-/

Tänään juttelin erään ihmisen kanssa ja ajattelematta tokaisin, että isoin ongelma tällä hetkellä on kipu. Oli kai jonkin verran yllättynyt, sillä mm. liikkumisen ongelmat alkavat myös rasittaa arkea aika tavalla. No, kipua ei kai ymmärrä kunnolla kuin sellainen, jolla itsellään on kovia kipuja.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 31.08.2007 - 17:29:46


Iitaliina. 31.08.2007 - 16:57:07:
Efexor. Ööööö...

Efexor kokeilin tasan yhden tabletin. Laatta lensi heti, tosin on mahdollista että oli yhteisvaikutus Temgesicin kanssa joka aiheutti sen. Ehkä pitäisi kokeilla uudestaan jos nyt pysyisi ruoka siellä missä kuuluukin kun on melkein koko paketti käyttämättä.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja mari98 Pvm 31.08.2007 - 19:22:39

Mulla on ihan mieletön kipu (polte) jalkapohjissa+ puristus kaikissa varpaissa. "Hyytävää" kipua reisissä ja oikeassa kädessä. Erilaisia tuntohäiriöitä lähes koko kropassa. Lääkitykseksi on kokeiltu Tramal, Lyrica, Neurontin, Triptyl,Remeron, Noritren. Seuraavaksi on tarkoitus kokeilla Efexor.  Ja sähköhoitoja on kokeiltu kans. Kun ei auta niin ei auta. Ihmeellistä on, että siihen jossain määrin tottuu. Kivutonta, normaalia päivää ei oo.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja sihteeri Pvm 01.09.2007 - 09:12:21

Minä sain ekaa kertaa kipulääkettä eilisellä lääkärikäynnillä, koska jalkasärky levossa tuppaa haittaamaan nukkumista.
Kyseessä on kivun, kihelmöinnin ja polttelun yhdistelmä ja lääkkeeksi sain Lyricaa.
Ja olen kamalan pettynyt siihen  :-/ Jokin osa katosi - kihelmöinti ja polttelu - mutta kipu jäi ja jalat tuntuivat kamalan jäykiltä ja painavilta.

No, kokeilen nyt jonkin aikaa, josko alkaisi auttaa.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja sihteeri Pvm 01.09.2007 - 14:12:30

Hei, onko kenellekään tullut kurja olo seuraavaksi päiväksi tuosta Lyricasta?
Kokeilin siis viime yöksi ekan kerran jalkojen leposärkyyn. Tänään (ja myös yöllä) jalat on olleet kauhean painavat ja jäykät, ja itse vaan makaisin jatkuvasti, väsyttää niin. Voiko olla lääkkeen jälkivaikutusta vai ihan muuta vaan?

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 01.09.2007 - 23:15:04

Tänään tuli kokeiltua tota Efexoria toisen ja viimeisen kerran. Hyi hitto että tuli huono olo ja pää ihan sekaisin, en millään pysty tota käyttämään tarpeeksi kauan että siihen tottuisin. Sama juttu oli Cipralexin kanssa mutta siitä tuli vain huono olo, pää ei mennyt sekaisin. Oli todella vaikeata olla tänään ja vaikutus ei ole vielä täsin mennyt ohi vaikka siitä on 14 tuntia kun sitä otin.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Teati Pvm 02.09.2007 - 09:27:09


sihteeri 01.09.2007 - 14:12:30:
Hei, onko kenellekään tullut kurja olo seuraavaksi päiväksi tuosta Lyricasta?
Kokeilin siis viime yöksi ekan kerran jalkojen leposärkyyn. Tänään (ja myös yöllä) jalat on olleet kauhean painavat ja jäykät, ja itse vaan makaisin jatkuvasti, väsyttää niin. Voiko olla lääkkeen jälkivaikutusta vai ihan muuta vaan?

Mä en ekalla varvilla tottunut Lyricaan ollenkaan (oli silloin Rebif), tosin ei siitä mulle painavia jalkoja tullut, mutta pöhnäinen ja väsynyt olo.

Eli siis lyhyesti; voi olla. ;)

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja sihteeri Pvm 02.09.2007 - 09:32:55

^Kiitos  :D
Otin eilen pienemmän annoksen ja nyt pää tuntuisi selkeämmälle, mutta jalat on yhä ihan tönköt.
Sen kihelmöinnin ja kuumotuksen levossa on kyllä jaloista vienyt.

Sit seuraava kysymys. Eilisessä kamalassa olossani luin tietysti pakkausselosteen ja siellä puhutaan Lyrican käytöstä, että alkoholia ei saisi käyttää samaan aikaan. ja Lyricaa pitää ottaa säännöllisesti.
osaatteko arvella onko se "täyskielto" vai samaa kuin esim. amntibiootin kanssa - eli ettei nyt lärvejä vetäisi?

Minä kun tykkään joskus juoda 3-4 siideriä illan mittaan tai juoda lasillisen viiniä - onko tuollainen Lyrican kanssa nyt ihan mahdotonta?

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja sasaliini Pvm 02.09.2007 - 09:49:21

Mulla menee Lyricaa jalkojen poltteluun.
Jalkojen liekit on sammuneet. Otan illalla lyrica 150mg.
Aloitusannos oli 75mg, mutta se ei sammuttanut liekkiä. Isompi annos sammutti
sen liekin ja hiljensi samalla levottomat jalat.
Nyt uni tulee paremmin.

Mulla tuli Lyricasta aluksi tosi huono olo. Oksetti ja kävely ku humalaisella.
Se meni ohi viikossa. Mutta vaati toisen viikon kun annos nousi tuohon isompaan.
Mut sitten taas viikon jälkeen olo normaali lääkkeen oton jälkeen.

Sormissa olevaa tunnottomuutta ja lievää pistelyä ei lyrica kuitenkaan ole sammuttanut.
Mutta en millään haluaisi alkaa popsimaan sitä jo aamusta.
Koska se väsyttää. Töissä pitää kuitenkin jaksaa olla.

Joten kärvistelen tunnottomuuden kanssa.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja sihteeri Pvm 02.09.2007 - 11:16:15

^No oletko sitä saunaolutta uskaltanut tällä lääkityksellä juoda?

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja sasaliini Pvm 02.09.2007 - 14:07:37


sihteeri 02.09.2007 - 11:16:15:
^No oletko sitä saunaolutta uskaltanut tällä lääkityksellä juoda?ÖÖ...mä en käytä alkoo yhtään.  :-[
Paitsi kerran terviksessä (lasi punaviiniä, mut sillo ei ollut lääkitystä vielä)

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja sihteeri Pvm 02.09.2007 - 15:00:57

Hih, minäkin kyselen asiaa kuin innokkaampikin spurgu, mutta mulle elämän pieniin nautintoihin kuuluu viinilasi joskus tai oikein juhlatuulella ne 3-4 siideriä  ;D
Eikä tahtoisi siitä luopua  :)

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 03.09.2007 - 19:31:02

Löytyi tuolta papereista ainakin osa kipulääkekokeiluistani: Tegretol, Trileptal, Bextra, Oxynorm, Topimax, Arthrotec=Voltaren, Lagun, Lamictal, Ibuxin, Arcoxia, Mobic, Miranax, Tramal, Temgesic, Triptyl, Klotriptyl, Lyrica, Neurontin, Panacod... Nämä nyt pikalukuna löysin tiedoistani. Ei kai siis mikään ihmekään, että kipulääkityksen kanssa ollaan hieman ihmeissään...

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja sihteeri Pvm 06.09.2007 - 20:56:44

Minä sain tänään lopultakin kunnolla tietoa Lyricasta ja miten sen pitäisi vaikuttaa.
Olen nyt viikon sitä käyttänyt, kahdesti soittanut neuron polille ja ilmoittanut etten ota enää yhtään pilleriä, ja aina minut on ylipuhuttu  ::)

No, jälkimmäisen puhelun seurauksena sain tiedon, että sitä pitäisikin ottaa kahdesti päivässä. Olin kauhuissani, kun kerta päivässäkin tekee minut uniseksi, silmät ei pysy auki (siis oikeesti), näkö on hämärä ja jalat jäykät. ja ne kivut joihin lääkitys annettiin, ovat entistä kovemmat. No, mun käskettiin ottaa 25 milligrammaa illalla ja 25 aamulla. Aikaisemmin otin 50 illalla. Ok, vähän on helpompaa.

Mutta kiitos ammattini (toimittaja), olin tänään eräillä lääkärien koulutuspäivillä, joissa komeasti lääke-esittelijä esitteli Lyricaa isoin mainostauluin. Kun olin työni tehnyt, hyökkäsin esittelijän kimppuun  ;D Ja NYT minä tiedän. Ja kerronpa nyt, jos olisi jollekulle toisellekin hyötyä.

Eli, koko mun alkuajattelu oli väärä. Minä luulin että kun sain lääkkeen kipuihin, niin kivut lähtee kun nappaan lääkettä kitusiin. Ja pettymys oli suuri kun niin ei käynyt, vaan tuli kovat sivuvaikutukset. Minä siis ajattelin, että Lyrica toimisi jakoihini kuin Burana päänsärkyyn.
Mutta ei. Tämä kuulemma vaikuttaa sinne, mistä kipu on peräisin. Eli vähän kuin antibiootti tulehdukseen. Eihän kukaan ajattele, että yhden antibiootin ottamalla tulehdus olisi puolen tunnin päästä poissa?
Eli sivuvaikutukseni ovat merkki siitä, että lääke tekee työtään siellä missä pitääkin. 2-4 viikossa olon pitäisi normalisoitua kun lääke on tehnyt työtään ja sitten kun pikkuhiljaa nostan annosta päästään joskus vaiheeseen, että kivutkin helpottuvat. Näin yksinkertaistaen.
Joten joo. Päätin antaa Lyricalle vielä 2 viikkoa aikaa. Jos en sitä ennen ole onnistunut nostamaan annostusta edes lähellekään sitä, että apua tulisi kipuihinkin ja pää pysyisi silti suht selvänä, niin sitten saa antaa olla.

Ja tämä mieltäni vaivannut alkoholi. Saan siis viinilasini ja muutaman siiderini juoda, kunhan muistan että Lyrica saattaa tehdä yhden siideripullollisen vaikutuksen tuplaksi. Perskännejä ei suositella  ;D Ja silloinkin kun aikoo illalla ne pari sidukkaa juoda, lääke otetaan normaalisti.

Saas nähdä miten mun käy. Olisi vaan ollut kiva tietää ihan alusta asti tämä, niin olisi osannut varautua.


Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 06.09.2007 - 22:45:16


sihteeri 06.09.2007 - 20:56:44:
Minä luulin että kun sain lääkkeen kipuihin, niin kivut lähtee kun nappaan lääkettä kitusiin. Ja pettymys oli suuri kun niin ei käynyt, vaan tuli kovat sivuvaikutukset. Minä siis ajattelin, että Lyrica toimisi jakoihini kuin Burana päänsärkyyn. Mutta ei.

Harmittaa, kun en ymmärtänyt tätä asiaa selittää sinulle. Sitä vaan touhottaa ja luulee, että kaikki ymmärtävät. Anteeksi. Hyvä kuitenkin, että asia tuli sinulle selväksi! Ja toivottavasti saat Lyricasta apua!

Muistaakseni loppuvaiheessa söin Lyricaa annoksella 300+450 ja se oli kuulemma ehdoton maksimi, silloin. Vaan eipä apua.

Täällä Lyricasta hyvä valmisteyhteenveto.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Teati Pvm 07.09.2007 - 08:19:57

Tässä taas huomataan, että ei nämä meidän ihkut lääkäritkään aina muista/ymmärrä selittää asioita oikealle tolalle, vaikka pitäisi... huoksis... :-/

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 07.09.2007 - 09:09:59


sihteeri 06.09.2007 - 20:56:44:
Tämä kuulemma vaikuttaa sinne, mistä kipu on peräisin. Eli vähän kuin antibiootti tulehdukseen. Eihän kukaan ajattele, että yhden antibiootin ottamalla tulehdus olisi puolen tunnin päästä poissa?

Niin toimii myös Neurontin. Minulla kesti 2 viikkoa ennen kuin se auttoi edes vähän ja aluksi oli vaikeeta päästä alkuun. Muistaakseni lopetin alussa sivuvaikutusten takia mutta myöhemmin aloitin uudestaan. Nykyään en saa mitään sivuoireita, no vähän huimausta ehkä, vaikka otan maksimiannos 3600 mg / päivä. Neurologi ehdotti että kokeilen Lyricaa mutta en oikein tiedä mitä hyötyä siitä on kun sen toimintatapa on aika samanlainen kuin Neurontinin, vai onko Lyrica tehokkaampi tai parempi kuin Neurontin? Onko joku kokeillut molempia ja huomannut jotain eroa niistä?

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 07.09.2007 - 11:54:03


Cud 07.09.2007 - 09:09:59:
Neurologi ehdotti että kokeilen Lyricaa mutta en oikein tiedä mitä hyötyä siitä on kun sen toimintatapa on aika samanlainen kuin Neurontinin, vai onko Lyrica tehokkaampi tai parempi kuin Neurontin? Onko joku kokeillut molempia ja huomannut jotain eroa niistä?

Vaikuttava aine on eri, joten kai se voi toimiakin eri tavalla. Koitan tässä kelailla, kumpi toimi paremmin... Enpä osaa sanoa... Lyricasta oli sivuvaikutuksia vähemmän. Neurontin vei muistin. Taisi olla Lyrica parempi :-? Tässä tietenkin menee niin kuin monessa muussakin: toinen käy toiselle ja toinen toiselle, yksilöllistä siis.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 07.09.2007 - 13:08:45


Iitaliina. 07.09.2007 - 11:54:03:
Vaikuttava aine on eri, joten kai se voi toimiakin eri tavalla.

Molempien toimintatapa on sama, eli että ne yrittää saada aivot reagoimaan vähemmän kipuärsykkeisiin vaikutamalla aivojen VDC-kanaviin (voltage-gated N-type calcium ion channels, lähde WIKI). Lyricassa vaikuttava aine on pregabalin ja Neurontiinissa se on gabapentiini. Pregabaliini pitäisi olla tehokkaampi aine, siksi kai pienemmät annoksetkin (mulle on määrätty 150 mg Lyricaa ja 3600 mg Neurontiinia). Tekis mieli kokeilla kun Lyrica on uudempi ja sitä mainostetaan tehokkaampana kuin Neurontiini mutta minulla on niin paljon Neurontiinia jäljellä kun olen pitänyt pitkän tauon kun olen käyttänyt pelkästään Temgesiciä (osittain vatsakatarrin takia).

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Teati Pvm 07.09.2007 - 14:58:07

Joo, Lyricaa pidetään ikäänkuin Neurontinin parannettuna versiona, ja halvempikin se on, samoin annostus on mg-määräisesti pienempi. Mutta vaikutusta pitää kyllä vaan kokeilla: kenellä tehoaa mikäkin, ja jostakin tulee enemmän sivuoireita kuin toisista. Esim minulle ei Neurontinista tullut mitään, Lyricasta taas tuli, joten... ::)

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja sihteeri Pvm 08.09.2007 - 08:43:20

Juu, olisi ollut kamalan kiva tietää kun Lyrican käytön aloitin, ettei se toimi kuten Burana  ;D

Nyt on takana 8 käyttöpäivää ja menen yhä minimini -annoksella 25 milligrammaa aamuin illoin. Olo alkaa muuten olla ok, paitsi että olen jäykkä ja silmät hämärtää ihan helkutisti. Iltaa kohden se on iso ongelma. Ja kivut ovat tavallista kovempia.
Ajattelin, jos kokeilisi illalla 50 milligrammaa, mutta en tiedä uskallanko, kun huomenna on velvollisuuksia. Mutta niin on sitten taas koko ensi viikonkin, joten kai mun vaan pitäisi uskaltaa. Vai pitäisikö sittenkin malttaa ja odottaa, että kaikki sivuvaikutukset menisi ensin pois...?
Vaikka olenkin nyt päättänyt antaa tälle lääkkeelle aikaa, että oikeasti näen onko siitä minulla mihinkään, niin en minä tästä kyllä tykkää  :(

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja sasaliini Pvm 08.09.2007 - 10:44:23

Mulla ALOITUS annos oli suoraan 75mg...? :o (Lyrica)
Nyt huomaan, että aloitusannos on yleensä huomattavasti pienempi, ja nostetaan asteittain ylöspäin.
Sekä jäädään alimpaan annostukseen kuin mahdollista. Eli siihen määrään missä tulee apu.
(itsellä toivottavasti pysytään tuossa 150mg/iltaisin)

Eipä ihme,  että olin ihan sekaisin tuossa alussa kun aloin Lyricaa popsimaan. Mutta niin se elimistö tottui kuitenkin ja lääke antoi avun, edes johonkin. Liekit hiljenivät.

Mulle lääkäri sanoi kun aloittelin Lyricaa, että sen vaikutukset tulevat näkyviin vasta muutaman viikon sisällä. Joten en itse odottanutkaan tuloksia ennekuin muutaman viikon päästä.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja sihteeri Pvm 08.09.2007 - 12:36:32

^Joo, niin mullakin reseptissä lukee, että 1-2 tablettia _illalla_ ja resepti on siis 75 milligrammaiselle.
Mutta sain 25 milligrammaisista näytepakkauksen ja jos en olisi saanut, niin Lyrican käyttö olisi kyllä loppunut siihen. Minähän otin eka iltana sen 75 milligrammaa ja seuraavana päivänä en päässyt ylös sängystä. Sama homma kun otin vain iltaisin 50 milligrammaa.
Mutta tällä 25 milligrammaa aamuin illoin toimin jotenkuten, mutta silti on näitä sivuoireita vaikka muille jakaa... en todella vieläkään käsitä miten koskaan voisin nostaa annoksen niin korkeaksi, että se auttaisi kipuihinkin. Tällä annostuksella se ei sitä missään tapauksessa tee - ja joo, olen todella sen huomannut  :P

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 08.09.2007 - 14:44:14


Cud 07.09.2007 - 13:08:45:

Iitaliina. 07.09.2007 - 11:54:03:
Vaikuttava aine on eri, joten kai se voi toimiakin eri tavalla.

Molempien toimintatapa on sama

Tiedän, mutten ihan noin kirjaimellisesti tarkoittanut. Meillä ihmisillä vain sattuu olemaan se, että lääkkeet toimivat eri tavalla. Vaikuttavalla aineellakin on merkitystä. Näissä on se, ettei auta kuin kokeilla, vaikka kuinka kiukuttaa olla koe-eläin.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja hanne Pvm 10.09.2007 - 23:11:53

Mulla toimii säännöllinen Relifex 500 mg kipulääkitys.Lisäksi joudun joskus ottamaan Voltarenia, Paratabs/Panadolia, päänsärkyyn tepsii ihan tavis aspiriini. Olen yrittänyt monta kertaa jättää Relifexin pois, mutta säryt pahenee ilman sitä. Relifexiä olen syönyt jo vuosikausia.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 16.09.2007 - 23:05:11

Vielä ja taas pähkäilen kipulääkitystä. Ideoita? :-/

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja jamido Pvm 17.09.2007 - 01:37:52

Minun annos on 150+300, eikä tuo täysin kipuja vie mutta elellään. Aamuannosta en tule tuosta nostamaan, vaikka mitä tulisi. Minun lyricat aloitettiin myös 75mg:sta. Iltaisin tuo 300 lyricaa, 75mg triptyliä, sirdalud ja nyt 10mg unilääkettä. Enkä taaskaan saa unta ja paikkoja kolottaa... >:(

Lyrica kestää kyllä perskännitkin (nykyään). Olen löytänyt sen kultaisen keskitien, eli juon ainoastaan (siis alkoholipitoisista) olutta. Terävät pistää oksettamaan, pariksi päiväksi.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Teati Pvm 17.09.2007 - 09:42:12


Iitaliina. 16.09.2007 - 23:05:11:
Vielä ja taas pähkäilen kipulääkitystä. Ideoita? :-/

Ala kasvatella siinä ikkunalla... ;)

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja great Pvm 17.09.2007 - 10:06:01

Minulle on tullut sellainen mutu-tuntuma, että ensin pitää tietää, mitä se kipu on.  Kudosvaurio-, hermovaurio- spastisuus-, onhan näitä kolotuksia ja juilimisia moneen lähtöön.

Keskushermostoon ja välittäjäaneisiin vaikuttavat aineet ovat sellaisia, että sopivan cocktailin löytäminen  kestää aika kauan. Eli on lääkkeitä, joiden vaikutusta pitää odotella kaksi viikkoa ja sitten niitä, joita otetaan kipuun tarvittaessa (esim. lievät opiaatit, kuten Tramadol).

Minulla on tällainen jaottelu:

Suurten lihasten kipuun ja nivelkolotuksiin Panadol Forte
Vihlovaan hermosärkyyn (heti eka vihlaisun jälkeen) Tramal
Vatsan seudun kipuihin Litalgin
Krapulaan ja muihin turvotuksiin Clotam

Pari kertaa on ollut JKP-päällä, ja silloin olen saanut neurologilta Arcoxia 120 mg viikon kuurin, ja kummallakin kertaa kipu taittui.

Ja tietysti sitten Nexium vatsansuojaukseen, ettei mennä ojata allikkoon.

Sitten on tietysti särkylääkesärky, että jos elimistö on tottunut särkylääkkeisiin, niin särkee pelkkää lääkkeen puutetta.

Triptyliä käytin aikanaan.  Sitähän olisi viisainta käyttää kolmen kuukauden jaksoissa, jotta teho säilyy.  Olen nyt ollut ilman toista vuotta ja sillä lailla se hyvä juttu, että jaksaa kolotuksia vähän paremmin sietää, kun tietää voivansa palata Triptyleihin.

Mutta kivun aiheuttaja pitää ensiksi selvittää, ja sitten vasta lääkitä.

Kiinnostaisi muuten tietää, ovatko MS-potilaat päässeet Kipuklinikoille selvittelyihin, vai hoitaako neurologi myös kipujutut?


Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 17.09.2007 - 15:52:02


Teati 17.09.2007 - 09:42:12:
Ala kasvatella siinä ikkunalla... ;)

On kyllä käynyt mielessä :D En vain tiedä, mistä sen taimen saisin ilman ongelmia.

Kipuni on pääasiassa hermokipua. Mukana jonkin verran lihaskipua. Lääkkeinä menee relaksantteja ja Cymbaltaa kokeillaan. Celebran otan kun en enää siedä oloa. Kipukynnys on kyllä vuosien saatossa noussut, onneksi. En mielelläni ota edes tuota Celebraa, sillä tiedän, ettei se vie kivusta montaakaan astetta pois. Tuntuu niin turhalta niellä tuollainen kapseli... Yleensä vain olen ja kärsin.

Kipupolilla olin ennen mäsädiagnoosia oletettujen fibrokipujen ja selkäongelmien takia (vaikka selkäkivusta sanottiinkin, ettei se voi olla selän aiheuttamaa). Uudestaan en sinne edes yritä pyrkiä, sillä lääkärit eivät ole muuttuneet ja tod. näk. lääkevalikoimakin on sama.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Tiivi Pvm 15.10.2007 - 18:41:00

Nyt on siirrytty ihmettelystä kivun hoitoon. :) Aloitan Lyrica -kokeilun. Sain tänään tk-lääkäriltä laatikon 25 mg:sta (lääkärin omasta "lääkekaapista"). Onneksi tämä miun tk-omalääkäri on fiksu tyyppi. Hänen kanssa on homma toiminut aina ja toimii näköjään edelleen kiitettävästi. :) Toivottavasti Lyricasta löytyy apu... aika näyttää.

Neuro suhtautui kipuihin suurin piirtein olan kohautuksella. Hän mainitsi kyllä Lyrican nimeltä, muttei kuitenkaan kirjottanu reseptiä, et ois voinu aloittaa kokeilun jo viime viikolla. Etelä-Karjalan keskussairaalan neurot ovat ilmeisesti sitä koulukuntaa, jotka eivät usko mäsäkipuihin. Tais olla nykyinen hoitava neuro, joka sanoi ettei mäsässä ole kipuja, aiheuta kipuja tms. En saanut edes mitään lääkettä tuntohäiriöihin ennen kuin kävin Maskussa ja siellä neuro kirjotti heti reseptin, sen enempiä miettimättä. Aloin tässä jo miettimään muuttoa Turun suuntaan, siellä kun tuntuu olevan ne asiansa osaavat ja potilaan vakavasti ottavat neurot... Tk-lääkäri pelasti tilanteen ja taidan sittenkin jäädä toistaiseksi tänne.  ;) :D

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Ropo Pvm 15.10.2007 - 20:45:29

Anteeksi typeryyteni ja suorapuheisuuteni, mutta nyt täytyy ihmetellä, että millaisia kipuja teillä on, kun tollasia määriä pillereitä syötte? Mun lääkkeiden käyttö on lastenkengissä teidän saavutuksiin verrattuna.:D

Mulla on särkyä ja kipuja, tuntohäiriöitä, levotonta jalkaa ja ties mitä, mutta en ole saanut pillerin pilleriä neuron puolelta. (En kyllä muualtakaan) Eivät edes suositelleet näin lievään pahenemiseen kortisonipulsia, mikä sinänsä on ihan jees, en sitä  heti haluakkaan. Sanoivat vaan että ei voi tehdä mitään ja soittele jos nyt oireet pahenee.  :o

Onneksi on vanhoja Tramaleja kaapissa, ne auttaa pahimpiin kolotuksiin. Siis voiko tuntohäiriöihinkin saada jotain nappia? Meikäpoika joutui uusiamaan koko vaatekaapin, kun en saanu enää mitään housuja jalkaan ilman kipua! Helvata sentään että ottaa päähän jos kerran lievitystä ois tarjolla, mutta kun siitä ei kerrota!

Voisko tähän jalkapohjien "kuplimiseen" löytyä helpotusta?


Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja elisa Pvm 15.10.2007 - 21:05:42

Eipä noista pillereistä juuri kukaan etukäteen mitään tiedä, taudin myötä tulee monenlaista uutta juttua, kipujakin osalle porukkaa. Minulta lääkkeet eivät kokonaan poista tuntohäiriöitä, mutta vaimentavat niitä.

Kivut eivät näy päälle päin, ei neuro välttämättä tiedä niistä mitään, jos ei itse ota esille ja kysele, olisiko niihin mitään apua saatavilla. Ota puheeksi seuraavalla neuro- lokilla käydessäsi.

Kivuista MS- taudissa.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja lebris Pvm 15.10.2007 - 21:53:54

Kiitos elisa  :) hyvästä linkistä. Se oli selkeää tekstiä kivusta ms-taudista ja kivun lääkityksestä.

Olen saanut aikoinani Neurotolia (=karbamatsebinia) voimakkaiseen alaselän ja häntäluun neuralgiaan. Todella tehokasta, satuin vain olemaan allerginen ko.lääkkeelle. Se on todella äärimmäisen harvinaista, että joku on allerginen ko. lääkkeelle.
Monelle varmasti sopii, todella tehokas lääke.  :)

Nykyään hermosärkyihini on lääkityksenä Neurontin 300 mg (2xvrk) (=gapabentin).
Auttaa myös hyvin, en vyötäröstä alaspäin olevilta jatkuvilta säryiltä, vihlonnalta ja muilta repäisyiltä voisi edes nukkua.
Annosta voitaisiin vielä lisätä, mutta en toistaiseksi halua.
Lisänä vielä Sirdalud ja Lioresal, joten todella tukena ja apuna on jokunen pilleri.

Ainahan voi valita, kipristeleekö kipujen kanssa, vai ottaako avun vastaan, jotta voisi hymyilläkin välillä, ja unohtaa kivun edes hetkeksi.

Ja fysioterapia on yksi parhaista lääkkeistä!  ;D  

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Ropo Pvm 15.10.2007 - 22:08:22

Mutta olenhan minä maininnut asiasta ja kysynyt että eikö näihin oireisiin saa mitään helpotusta, jollain muulla kuin kortisoonilla, kun en ole järin innostunut siitä. On sanottu että ei niille oikeen mitään voida tehdä. Viimeksi tännän, kun soittelin neuropolille! Lääkärin puheillehan siellä ei tunnu pääsevän, vaan aina pitää keskustella hoitsujen kanssa. Joka kerta on ollut eri tyyppi, jonka kanssa ollut tekemisissä. Hoitajat vain välittää soittamani asiani jollekkin lekurille, joka sitten ehkä ottaa yhteyttä jos mielestä on tarvis. Hyvin tuntuu homma toimivan mun osalta. Että JEP JEP!
Pihalla olen kun papukaija, ainakin siltä välillä tuntuu.... kun kysyttävää olis, mutta kun ei oikeen tunnu olevan ketään, joka vastais. Terveyskeskus on tyhjänpäiväinen, kun siellä viimeksi kävin, niin siellä hoitaja totesi, että olin eka mäsä, johon hän on törmännyt ja eikä tiennyt ms:stä mitään. Seuraava lääkäri, jolla kävin oli yhtä pihalla asiasta ja joutui välillä poistumaan tiedustellakseen verikokeen tuloksesta  joltain muulta, kun ei tiennyt miten ms siihen vaikuttaa. Ehkä en nyt sitten ole vain löytänyt sitä oikeaa jonka puoleen kääntyä. Olen kuin se mainoksen tyyppi, että on tottunut saamaan rahoille vastinetta  ;).

Ja enpä tiedä koska seuraava neurokäynti on. Mulle annettiin ohjeet dg:n jälkeen, että elä normaalia terveellistä elämää ja soittele jos jotain tulee, kun en tuota lääkitystäkään aloittanut, vaikka sen ilmeisemminkin olisin saanut. Tarkoituksenihan on siis yrittää saada jälkikasvua nyt eikä sitten kun on myöhäistä. Ei mainintaa mistään seurannasta tahi mistään....

Kyllä se neuro sanoi viimeksi, että jos nämä oireet tämänhetkisen pahenemisen takia jäävät pysyviksi, niin katsotaan sitten jotain... Hmmm.... Jooo.... Tiedustelevat vain että kävelenkö ja kyllähän minä liikkumaan pääsen ja töitä on pakko tehdä. Eli olenkos minä sitten liian terve vielä lääkittäväksi?

No eipä tässä hätää, shuubi ollu vasta 6 viikkoa päällä ja helpotusta ei vieläkään näy.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Ropo Pvm 15.10.2007 - 23:07:15

Hyvä linkki oli, elisa!

Mähän tunnun käyttävän jo "oikeita" lääkkeitä itse. Tekstin luettua totesin että mulla on molempia, sekä kudos- että hermovauriakipuja. Ja siinähän suositeltiin Tramalia, jota siis jo on. Ja Feldeniä käytän geeleistä, salilla käynyt fysioteraupettien ohjattavana jo vuoden päivät. Normikipuihin Panacod tai Burana. Ja migreenilääkityskin on. Löytyy jopa tuota Sirdaludia, mutta ei tunnu muuta kuin väsyttävän.
Eli taitaa lääkitys olla mulla kohdallaan.
Vielä kun sais ton Tramalin ihan reseptinä....

Että KIITOS, KIITOS, KIITOS elisa! Onneksi täältä saa apua!

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja elisa Pvm 16.10.2007 - 10:24:49


Ropo. 15.10.2007 - 22:08:22:
Mulle annettiin ohjeet dg:n jälkeen, että elä normaalia terveellistä elämää ja soittele jos jotain tulee, kun en tuota lääkitystäkään aloittanut, vaikka sen ilmeisemminkin olisin saanut.  

ja soittele jos jotain tulee, tee tuon ohjeen mukaan ja soita. Pyydä soittoaika neurolle, itse olen jonkun uuden lääkkeen reseptin saanut soittoajan perusteella. "Hienosäädön" sain kohdalleen oman tk- lääkärin avulla, eli tk- lääkäri muutti hieman vahvemmaksi Triptylin, jossa aloitusannos oli 10 mg. Nykyisin se on 25 mg.

Tilaa soittoaika ja kerro oireet, joihin toivot saavasi helpotusta.

Yksityislääkärien kanssa on helpompaa neuvotella oireiden lääkityksestä, koska se onnistuu myös sähköpostilla.
Tk- lääkärien ja soittajan välillä on usein se "täti", joka ei ole lääkäri, mutta hänestä paljon riippuu, toimittaako hän viestin eteenpäin lääkärille tiedoksi.  

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Teati Pvm 19.10.2007 - 09:35:11

Mulla oli eilen pahin lääketokkura aikoihin (tervemenoa siis vaan työkokeiluun :P)... oli migreenilääke ja relaksanttix2 ja vielä Neurontin, josta tulee vielä vähän sivuoireita, kun vasta olen aloittanut uudestaan. Lyrica ei vaan edelleenkään sovi mulle. Otinkohan aamulla vielä Buranaakin, en muista... :-[

Positiivista tässä on nyt edes se, että Neurontin vie pois sen kamalan hampaiston/suun alueen hermosäryn, joka äityi taas ihan järkyttäväksi.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja eero Pvm 19.10.2007 - 12:45:15

 Tuli tässä mieleen eräs neurolla käynti kun sanoin Tramalin auttavan kipuihini erittäin hyvin,lääkäri oikein suuttui ja sanoi ettei sellaisia lääkkeitä saa käyttää,kirjoitti sitten 10kpl paketin Panacodia! Oikein kokonaista 10kpl vuosia vaivanneisiin kipuihin.Mies oli yksityislääkäri ja käyntini hänellä viimeinen.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja sihteeri Pvm 19.10.2007 - 12:58:03

Minä olen sen pariviikkoisen Lyrica -kokeilun jälkeen päättänyt,että jalkoja saa särkeä mutta lääkettä en särkyyn enää kovin helposti ota.
Lyrican epäonnistuneen kokeilun jälkeen kauhu ottaa jotain toista "väsymystä" aiheuttavaa lääkettä nousi niin isoksi, että seuraavaksi kokeiluun tarkoitettu triptyl -purkki on avaamatta. venyttelen kipuilevia jalkoja pitkäkestoisissa sarjoissa ja olen menossa fysioterapiaan hakemaan lisävinkkejä ja nyt aloitin myös vyöhyketerapian.
Pitää olla aika kipeä, ennenkuin seuraavan kerran suostun kipuun lääkettä ottamaan. Oli se Lyrica niin hirveää  :-/ Minulle.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja jamido Pvm 19.10.2007 - 13:12:21


eero 19.10.2007 - 12:45:15:
 Tuli tässä mieleen eräs neurolla käynti kun sanoin Tramalin auttavan kipuihini erittäin hyvin,lääkäri oikein suuttui ja sanoi ettei sellaisia lääkkeitä saa käyttää,kirjoitti sitten 10kpl paketin Panacodia! Oikein kokonaista 10kpl vuosia vaivanneisiin kipuihin.Mies oli yksityislääkäri ja käyntini hänellä viimeinen.


Jonkinlainen kipukokeilu voisi tehdä hyvää tällaisille lääkäreille. Asenne muuttuu kummasti kun pari kuukautta kärvistelee.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Tiivi Pvm 19.10.2007 - 13:32:34


eero 19.10.2007 - 12:45:15:
 Tuli tässä mieleen eräs neurolla käynti kun sanoin Tramalin auttavan kipuihini erittäin hyvin,lääkäri oikein suuttui ja sanoi ettei sellaisia lääkkeitä saa käyttää,kirjoitti sitten 10kpl paketin Panacodia! Oikein kokonaista 10kpl vuosia vaivanneisiin kipuihin.Mies oli yksityislääkäri ja käyntini hänellä viimeinen.


Mie oisin voinu vaikka tarjota luu-5:sta sille neurolle! ;) ;D Se on sellanen lääke mikä auttaa kipuun kuin kipuun, siis tuo luu-5. Tuo neuro on varmaan samaa koulukuntaa kuin miun hoitava neuro. Mut hän olis kyllä tarjonnu miulle Tramalia, mut mie en halunnu sitä aikasemman käyttökokemuksen perusteella. Kyl mie sen tiiän, et neurot on oma rotunsa, mut onx ne oikeesti lääkäreitä...? Tarkoitan niitä neuroja, joista on jäänyt paha maku suuhun.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja lebris Pvm 19.10.2007 - 14:45:01

Tramal on myrkkyä! Se on opiaatti ja aiheuttaa riippuvuutta, muistamattomuutta, kaatuilua ym.

En suosittele kenellekkään. Olen saanut käsityksen, että ko. lääkettä syötetään syöpäpotilaille ja sängyssä makaaville vanhuksille. Itse söin muinoin viikon verran, kiitti mulle riitti! Äidilleni syötettiin Tramalia ja hän makasi muistamattomana sairaalan sängyssä. Sitten lääke jätettiin pois, ja hän on omatoimisena kotonaan.

Esim. Neurontin 300 mg ajaa kivun yhtä tehokkaasti pois, eikä sotke aivoja.

Varmasti neurologi löytää ms-taudin aiheuttamaan hermokipuun sopivan lääkkeen, eikä sen tarvitse olla opiaatti!  :D

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 19.10.2007 - 14:59:25

Jos Tramal auttaa, syökää sitä. Jos kivun saa jotenkin pois, se on pääasia. Minusta on ihan sama, mikä auttaa, jos auttaa. Kipu syö!

T: Jätesäkillisen lääkkeitä kokeillut eikä mikään auta kipuun >:( :'(

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Terppa Pvm 19.10.2007 - 15:38:08

Poika sai hammasleikkauksen jälkeiseen kipuun Pronaxen-nimistä troppia. Minulle tuli aivan suunnaton käsikipi molempiin kyynärvarsiin ja nappasin yhden tabun pojan purkista. Hupsista heijaa, käsisäryt ja kaikki muutkin kolotukset katosivat melkein vuorokaudeksi.

Lääkettä käytetään mm. nivelreumaan ja muihin reumatauteihin, nivelrikkoon, vammojen jälkihoitoon, suurten hammasleikkausten yms. jälkihoitoon, kuukautisvaivoihin, kierukan aiheuttamiin liian runsaisiin kuukautisvuotoihin sekä migreenikohtausten estoon ja hoitoon.

Naprokseeni rauhoittaa tulehduksellista kipua, jota esiintyy mm. reumataudeissa sekä vammojen tai leikkausten jälkeen. Lääkettä käytettäessä turvotus, kipu ja liikearkuus vähenevät. Lääke myös alentaa kuumetta. Tablettien ja oraalisuspension vaikutus alkaa tuntua nopeammin kuin peräpuikkojen, joita käytetään usein yölliseen lääkitykseen, sekä silloin kun lääkkeen otto suun kautta ei onnistu.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja eero Pvm 19.10.2007 - 15:42:39

 Opiaatit on myrkkyä,ajavathan ne käyttäjänsä porttiteorian mukaisesti Amsterdamiin piikittämään Heroiinia ja myymään p...ään.Todellisuudessa monissa ns."turvallisissa" lääkkeissä on paljon pahemmat sivuoireet ja esim. apteekin reseptivapailla kipulääkkeillä saat pilattua vatsasi,suolesi ja maksasi paljon tehokkaammin,Suomessa muutama sata tulehduskipulääkkeiden käyttäjää kuolee sisäisiin verenvuotoihin yms.Tramalilla itsensä tappaminen on vaikeaa koska kattovaikutus saavutetaan 400mg ja vaikka söisitkin enemmän juuri mitään ei tapahdu,toisin on VAHVAT opiaatit jotka yliannostettuna aiheuttavat kuoleman.

 Minulla Tramal paransi keskittymiskykyä,pysyin jopa paremmin pystyssä,lihasten rasituksen kesto parani.en ollut läheskään yhtä väsynyt kuin ilman,jopa näin paremmin.Totta on että jos olet tottunut aineeseen on vaikeaa aamulla lähteä liikkeelle ennen kuin aine alkaa vaikuttaa joten viekkareita tulee,usein kyllä lähinnä psyykkisiä sellaisia.

 Syöpäkipuihin Tramal on kovin heppoinen lääke,mutta voihan se olla että kärsimyskulttuuria ihaileva terveydenhoito sitä syöpäänkin käyttää.Tramal on Panacodin kanssa miedoimpia opiaattikipulääkkeitä ja näistä Panacod muuttuu elimistössä morfiiniksi,tosin Panacodissa oleva parasetamoli aiheuttaa pahemmat vauriot pitkäaikaisesti suuria annoksia käytettäessä.

 Syötettiinkö äidillesi sairaalassa muitakin lääkkeitä yhdessä Tramalin kanssa sillä useiden lääkkeiden cocktailit saattavat aiheuttaa hyvinkin ennalta arvaamattomia vaikutuksia joita ei edes sairaaloissa tiedetä ja vanhusten kohdalla ei valitettavasti edes välitetä ottaa huomioon,valittamaton vihannes on helppo potilas.Anteeksi suorapuheisuuteni.

 Vieroitusoireita ei juurikaan tule jos lääkitys puretaan riittävän hitaasti ja tämähän pätee hyvin moneen muuhunkin lääkkeeseen,jos taas lopetetaan lääkitys täydestä annoksesta suoraa,niin varmaan on karmea olo,näin siis pitkässä käytössä.Jos käyttö on satunnaista ei vieroitusoireita ole.

 Jos halutaan puhua todella koukuttavista aineista niin pahimpia ovat:Xanor,Rivatril ,Temesta,nämä siis pahimmat koukuttajat.Kuulostavatko tutuilta?Satunnaisessa käytössä saattavat olla hengenpelastajia,mutta pitkään käytettynä jopa Heroiiniakin pahempia koukuttajia,sanotaanhan että nikotiinikin on vaikeammin koukuttava kuin Heroiini!

 Netistä etsiessäni en löytänyt,ainakaan suomen kielellä, mitään mietojen opiaattien aiheuttamista riippuvuuksista, mutta bentso helveteistä löytyy vaikka viikoiksi luettavaa joten taitavat viedä voiton noin 10000-0.

 Kimmo aiheesta aikanaan saarnasi ja oli varsin oikeassa joten en jaksa asiasta enempää löpistä.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja lebris Pvm 19.10.2007 - 17:26:27

Ei hätiä Eero, äitini ei ole vihannes - enää. Kaatumisen seurauksena hän sairaalassa makasi ja oli jäädä makaamaankin ilman omaisten aktiivisuutta. Eipä juuri muuta lääkitystä mitä nyt kalkkitabletit ja suun kautta suihkutettava osteoporoosilääke.  :)

Kivusta vielä. Kuten kaikki tiedämme (elisan linkki), ms-taudin kivut ovat pääasiassa joko kudosvaurio- ja/tai hermovauriokipuja. Kuten Great kirjoitti, pitää ensin tietää, mitä kipua hoidetaan.

Tramal. Lääke on tarkoitettu vaikeahkojen ja vaikeiden kipujen hoitoon. Vaikuttaa keskushermostoon ja on sukua mm. morfiinille ja opiaateille. Sitä ei saa käyttää muiden keskushermostoa lamauttavien lääkkeiden kanssa.

Kipu on yksilöllinen, samoin kyky sietää kipua. En itse kuitenkaan ensimmäiseksi aloittaisi vahvoista lääkkeistä. En voi myöskään arvostella jonkun tarvetta saada mitä tahansa lääkettä kipuihinsa.  ;)

Olen kokenut alaselän neuralgian myötä todellisen kivun. Pienikin liikahdus aiheutti niin voimakkaan kivun, että silmissä pimeni. Oli kuin olisi porattu suoraan hampaan hermoon, paitsi että kipu oli alaselässä ja häntäluussa. Paikoillaan maatessani tuskin uskalsin hengittää...

Nykyiset hermosäryt pysyvät kurissa lääkkeillä, jotka aiemmin olen maininnut. En näe tarvetta lääkkeisiin, jotka aiheuttaisivat pöpperöä päähän, vaan pelkkä kivun lievitys auttaa.

Muuten, tunsin kaksi syöpäpotilasta, joiden ainoa kipulääke oli vuosia Tramal, ennen  
kuin siirryttiin vahvempiin ja kunnes kuolo korjasi...  :'(

Edelleen! Fysioterapia, venytykset, kylmät/kuumat kaurapussit... :D

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja elisabet Pvm 19.10.2007 - 18:24:26


lebris 19.10.2007 - 17:26:27:
.

Kipu on yksilöllinen, samoin kyky sietää kipua. En itse kuitenkaan ensimmäiseksi aloittaisi vahvoista lääkkeistä. ---
Muuten, tunsin kaksi syöpäpotilasta, joiden ainoa kipulääke oli vuosia Tramal, ennen  
kuin siirryttiin vahvempiin ja kunnes kuolo korjasi...  :'(

vielä kolmas yksilöllinen asia, nimittäin reagointi lääkkeisiin.
mulla ei Tramal ole juurikaan auttanut kipuihin, mutta eipä tullut sivuvaikutuksiakaan. yleisesti ottaen siis lähes tehoton.
sen sijaan Panacod, josta kaikille ei ole välttämättä hyötyä, poisti mulla kivun ja ummetti yhtä perusteellisesti.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Mymskä Pvm 19.10.2007 - 19:13:03


Iitaliina. 19.10.2007 - 14:59:25:
Jos Tramal auttaa, syökää sitä. Jos kivun saa jotenkin pois, se on pääasia. Minusta on ihan sama, mikä auttaa, jos auttaa. Kipu syö!

T: Jätesäkillisen lääkkeitä kokeillut eikä mikään auta kipuun >:( :'(

Täsmälleen samaa mieltä.
Ja vielä, jos on voi pokkana kehottaa välttämään kipulääkkeitä, ei ole varmaankaan kokenut kovaa kipua.

Muistaakseni mr. Piikki opetti minulle joskus kauan sitten, että sitä varten niitä lääkkeitä kovalla rahallakehitetään, että ihmiset saisivat vaivoihinsa apua. Olen pitänyt tuota ohjeena. Kärsimällä ei tosiaankaan saa kirkkaampaa kruunua, eikä siitä muutenkaan mitään hyötyä ole.

Harva niistä norsunkaatajista aloittaakaan (eikä lekurit edes herkästi niitä määrää, ennen kuin on miedommat vaihtoehdot kokeiltu), mutta sitten, kun on kaikki muu kokeiltu, on mielestäni ihan järkevää kokeilla jotain järeämpää.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja elisa Pvm 19.10.2007 - 21:45:15


lebris 19.10.2007 - 14:45:01:
Esim. Neurontin 300 mg ajaa kivun yhtä tehokkaasti pois, eikä sotke aivoja.

Itselläni on tällä hetkellä käytössä Gabapentin 300mg x 1, Neurontinin rinnakkaislääke. Gabapentin on halvempi, mutta vaikuttava aine on molemmissa sama.

Tässä taannoin minulla oli sitä hipauksen aiheuttamaa hermosärkyä, siihen ei Gabapentin auttanut yhtään mitään, ihan sama vaikka olisin syönyt perunajauhoa.
Pitää seuraavalla neurokäynnillä tarkistuttaa annostus, eli että voisin tarvittaessa ottaa isomman annoksen.

Tramalista aion kysäistä, josko se toimisi paremmin siihen sensuroitu- kipuun.

Neuropaattista kipua ei ole minulla onneksi päivittäin, mutta tuntuu ilmaantuvan ajoittain ja jos sen jollain lääkkeellä saa edes siedettäväksi, niin olisin asiasta erittäin tyytyväinen ja valmis kokeilemaan ihan mitä tahansa.
Ennen rautakauppaan menoa. :-X

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja lebris Pvm 19.10.2007 - 22:48:03

Henkilökohtaisesti jätän voimakkaat kipulääkkeet niihin kuolin vaivoihin. Silloin en halua enää tuntea kipua, en tietää missä mennään, lennän mielelläni kivuttomasti pois...

Kuten Mymskä sanoi, siksihän lääkkeitä- myös kipulääkkeitä- kehitetään, jotta ihminen saisi avun.

Tiedän todellisen kivun! Olen sen kokenut! Olen myös saanut lääkkeillä niihin avun!
Leikkaukset ja syöpähoitoni ovat vaatineet todella jämeriä kipulääkkeitä. Siksi kai erotan niin hyvin, mikä on mäsä-kipua, mikä muuta kipua.

Mäsä kipuni ovat vyötäröstä alaspäin jatkuva särky, vihlonta, repiminen ja krampit siinä seassa. Pärjään niiden kanssa nykyisillä lääkkeillä, joiden annostusta voi lisätä.

Todella "ammattitaitoista hoitoa" sain terveyskeskuksessa häntäluuni neuralgiaan vuosia sitten. Lääkäri haki paikalle johtavan lääkärin, jotka siinä yhdessä miettivät, mitä tehdä ja pitäisikö minut lähettää sairaalaan. Tiesivät ms-taudistani, mutta eivät kaikista oireista. Hoito: Kortisoni-piikki häntäluuhun!!! Karjaisin ja taju meni hetkeksi!
Kotiin vaan autossa kattokahvasta kiinni roikkuen ja todella sattu!
Soitin J.Wickströmille - todella kiitos hänelle -, joka sanoi, että oire on hyvin tuttu. Laittoi puhelinreseptin paikalliseen apteekkiin, josta silloinen mieheni lääkkeen nouti.
Kyseessä oli Neurotol, joka hyvin nopeasti alkoi auttamaan (tosin sain allergisen reaktion, ihottuman).
Kyseessähän on epilepsia lääke. Tietojeni mukaan paljon epilepsia lääkkeitä käytetään myös hermosärkyjen hoitoon, eli ei välttämättä tarvitse syödä opiaatteja tms., mikäli neurologi on riittävän pätevä määräämään sopivampaa lääkettä.

Pitkä kertomus, mutta toivon jonkun ymmärtävän, mitä tarkoitan...vaikka lyhyestä virsi kaunis.

Syödään mitä saadaan tai kärsitään, miten vaan. Mitään kirkasta kruunua en tavoittele! Vain ja ainoastaan kohtuullista oloa pitkällä tähtäimellä (en ole hirvijahdissa). ;D ;D ;D  

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja eero Pvm 20.10.2007 - 12:36:07

 Kohtuullista oloa minäkin ja se on p...ka juttu jos jää huomenna auton alle,jää syöpäkivut kokematta!

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Mymskä Pvm 20.10.2007 - 13:03:46


eero 20.10.2007 - 12:36:07:
 Kohtuullista oloa minäkin ja se on p...ka juttu jos jää huomenna auton alle,jää syöpäkivut kokematta!


Jees, hukkaan meni hyvät kipulääkkeet, mutta tulipa säästeltyä niitä sen varalle, että tulee oikein kovia kipuja.
Ajattelin kanssa, että pitäisikö kuitenkin jättää tämänhetkiset kivut hoitamatta, siltä varalta, että joskus vaikka tulisi kovempia?

Minä olen sikäli optimisti, että jaksan toivoa ja yritän uskoa, että kuolema tulisi ilman kovia kamppailuja, mahdollisimman nopeasti.

Sorry, mutta mä haluan elää mahdollisimman vähillä kivuilla jo ennen kuolemaani.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Tiivi Pvm 20.10.2007 - 16:14:00


20.10.2007 - 13:03:46:

eero 20.10.2007 - 12:36:07:
 Kohtuullista oloa minäkin ja se on p...ka juttu jos jää huomenna auton alle,jää syöpäkivut kokematta!


Jees, hukkaan meni hyvät kipulääkkeet, mutta tulipa säästeltyä niitä sen varalle, että tulee oikein kovia kipuja.
Ajattelin kanssa, että pitäisikö kuitenkin jättää tämänhetkiset kivut hoitamatta, siltä varalta, että joskus vaikka tulisi kovempia?

Minä olen sikäli optimisti, että jaksan toivoa ja yritän uskoa, että kuolema tulisi ilman kovia kamppailuja, mahdollisimman nopeasti.

Sorry, mutta mä haluan elää mahdollisimman vähillä kivuilla jo ennen kuolemaani.


Kuin myös!

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 20.10.2007 - 20:03:26


20.10.2007 - 13:03:46:
Sorry, mutta mä haluan elää mahdollisimman vähillä kivuilla jo ennen kuolemaani.

Niin minäkin.

Tiedoksi vielä. Tiedän todellakin mitä kipu on, mutta haluan yrittää elää siitä huolimatta. Kipulääkitys ei ole ainoa, joka ei minulla toimi "niin kuin olettaisi". Tramalistakin sain vain virtsaummen, en mitään muuta. En siis apua kipuun.

Kipujanalla (1-10) kipuni on juuri nyt 8,5. Viisi vuotta sitten olisin todennäköisesti tästä kivusta kuollut.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja sasaliini Pvm 20.10.2007 - 20:19:58

Ja edelleen osa neurologeista on sitä mieltä, että MS on kivuton?  :o
Miksihön he niin helposti sitten määräävät kipulääkettä?  :-?

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Rami107 Pvm 20.10.2007 - 20:22:54

Mineen tiärä ollenkaan, onko kipuni kovaa vai ei, mutta niin **tusti särkee... ja kekä prkl sen sanoo, mikä on kova kipu ja mikä niin s****nan kova.
En välttämättä haluais tietääkkään.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Mymskä Pvm 20.10.2007 - 21:13:35


Iitaliina. 20.10.2007 - 20:03:26:
Tiedän todellakin mitä kipu on

Näin olen ymmärtänyt.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja lebris Pvm 20.10.2007 - 22:10:08

Kuka määrittää tai on määrittänyt kipukynnyksen 1-10?
Kiitos tiedosta!?

Kun kipukynnys ylittää asteikolla 9-10, eikö ihmisellä ole taju kankaalla ?
10 kohdalla kuollut???

Kertokaa tietäjät, tiedän , että monella on sairaanhoitoalan koulutus??? Minullakin on tai oli...ja on. TEHYN irtisanoutumisprojekti ei kai vaikuta meihin?

:( :o :( :o :( :o 8-)

Kipu on laaja käsite. Miten siihen itse suhtaudut, on eri asia...
Fyysisesti ja psyykkisesti voi itse hallita KIPUA.

Juo pullo viinaa tai kori olutta, kärsi fyysinen, moraalinen ja psyykkinen kipu...
Silloin opit, mikä on oikea kipu ...
En kokeile 55-v. on tullut kokeiltua kaikki.

En suosittele?!!!

:-/ :-/ :-/

Ps. Kyllä tuoppikin välillä maistuu/maistuisi... ;D ;D ;D

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Mymskä Pvm 20.10.2007 - 22:42:48


lebris 20.10.2007 - 22:10:08:
Kuka määrittää tai on määrittänyt kipukynnyksen 1-10?
Kiitos tiedosta!?

Tuo on yleensä lääkärin kysymys potilaalle:Asteikolla 1-10, miten kovaksi luonnehtisit kipuasi? Se ei määrittele kipukynnystä, vaan on enemmänkin kuvaileva. Vaikka en nyt sairaanhoitaja olekaan koulutukseltani (minulta on kysytty tuo kysymys jonkun kerran)...

Nyt en vaan käsittänyt, että miten tuo viinan kiskominen tähän asiaan liittyi? Oliko se parannuskeino kipuun vai kehoitus kokeilla krapula, jotta tietää mitä kipu on? En menisi vertaamaan kankkusta esim. neuralgiseen kipuun. Toinen kun on itseaiheutettu ja menee potemalla ohi.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Pia Pvm 20.10.2007 - 23:04:16

Yks varma seikka: kivulla ei voi kilpailla.
Joku voi kirjoittaa kivuliaanakin  näppäimillä. Joku voi ajatella, ettei se ole mahdolista, jos on suuria kipuja. Joku voi ajatella, että äärimmäinen kipu on se, kun voi vain maata äänettömänä. Joku voi kokea, ettei äärimmäisessä kivussa voi enää maata eikä olla äänetön.

Voimmehan me kirjoittaa kuvauksen henkilökohtaisen kivun äärimmäisestä helvetistä?
Missä?
Miten?
Ilmenemistapa?

Ränking-listaa ei voi tehdä.


Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja lebris Pvm 21.10.2007 - 02:48:36

Viinan kiskominen napaansa ei ole todellakaan kiputesti!
Huonon olon siitäkin saa, jos haluaa ja harrastaa, :-? ::) :P

Minulle (muiden sairauksien myötä) on tullut selkeä kuva kivusta.

-särky, polte, juiliminen, vihlonta alaraajoissa alkaen ristiselästä jatkuen varpaisiin.
-nivelissä, varsinkin sorminivelissä paha, häijy ja vihlova särky
-pienempi paha on krampit ja kouristukset ym.  :o :o :o

Hoidan ko, oireita Neurotilla, Sirdaludila ja Lioresalilla, Piikkipäivinä Ibuxal/Burana.i
Paras apu on.! jÄÄ SÄNKYYN NUKKUMAAN, ÄLÄ TEE MITÄÄN! Tai! LÄHDE LIIKKEELLE!

                      ;D >:( 8-) :D ;D 8-) :D ;D :o..                                 ....
..                                                                                                   ....
  ...
                                                                                                ...                                                                                   ...

          ...                                                                            ....
                                                                                     
               ....         Tutki kipus itse! Itsesuggestio on yksi apu  ....

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Teati Pvm 21.10.2007 - 08:28:46


lebris 20.10.2007 - 22:10:08:
Kuka määrittää tai on määrittänyt kipukynnyksen 1-10?
Kiitos tiedosta!?

Kun kipukynnys ylittää asteikolla 9-10, eikö ihmisellä ole taju kankaalla ?
10 kohdalla kuollut???

Toivoakseni kuolleena ei ole kipuja. Sen varaan olen ainakin itse laskenut...

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 21.10.2007 - 10:56:12


lebris 19.10.2007 - 22:48:03:
Tietojeni mukaan paljon epilepsia lääkkeitä käytetään myös hermosärkyjen hoitoon, eli ei välttämättä tarvitse syödä opiaatteja tms., mikäli neurologi on riittävän pätevä määräämään sopivampaa lääkettä.

Käytän epilepsia  lääkkeitä neuropaattiseen kipuun, maksimi annos, mutta se ei silti poista kipuja. Joudun samalla ottamaan opiaatteja tai niitten kaltaisia kipulääkkeitä jos haluan siedättävän olon, eli kiputila joka ei ärsytä liikaa. Kokonaan ei saa kipuja pois millään, ei ainakaan niin että samalla voisi toimia töissä tai elää normaalia elämää. En kuitenkaan halua käyttää niin vahvoja lääkkeitä koska huomasin jo että olin jäänyt niihin koukkuun ne ei enää tehonnut ja tuli vieroituoireita kun pidin taukoa niitten kanssa. Tämä vaikka ne ei kuulema pitäisi aiheuttaa riippuvuutta! Jos haluan tehokkainta kipulääkitystä mitä mun resepteillä voi saada, niin joudun käyttämään neljä eri kipulääkettä. Jos jatkuvasti käyttäisin ne kaikki, niin miten minun maksa ja maha kestäisi sitä vuositolkulla, pakko on sisulla kestää kun muu ei auta. Jos tietäisi että tämä joskus menee ohi, niin olisi henkisesti paljon helpompi kestää tätä mutta 5 vuotis synttärit meni jo ja muutosta ei näy. Neuropaatista kipua ei voi voi simuloida niin että toinen voisi ymmärtää koska henkinen puoli rasittaa myös. Vaikka kipua sietäisikin, niin olen huomannut että se väkisinkin muokkaa elämää. Rupee elämään kivun ehdoilla, ei omilla. Kivut sanelee mitä pystyy tekemään ja miten. Ihmiset varmaan ihmettelee miksi en koskaan istu lähellä vaimoa kun ollaan vierekkäin mutta kun ei voi jos kädet koskisi häneen. Ehkä pieni juttu mutta ärsyttää kun kipu rajoittaa elämää.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja elisa Pvm 21.10.2007 - 11:40:16


lebris 20.10.2007 - 22:10:08:
Fyysisesti ja psyykkisesti voi itse hallita KIPUA.

Miten neuropaattisen kivun voi saada itse hallintaan? Olisin tiedosta hyvin iloinen, koska tähän mennessä kokemani neuropaattinen kipu on ollut täysin hallitsemattomissa. Se hetkellinen kipu on lamauttanut minut täysin, silloin vain keskityn hengittämiseen.


:
Juo pullo viinaa tai kori olutta, kärsi fyysinen, moraalinen ja psyykkinen kipu...
Silloin opit, mikä on oikea kipu ...

Ei kännistä johtuvaa morkkista ja krapulaa voi mielestäni verrata hermosärkykipuun. Vaikka kaksin käsin vetäisi viinaa kitusiinsa ja olisi huonovointinen seuraavina päivinä, sitä ei voi verrata keskushermostoperäiseen kipuun. Edes samana päivänä.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja sasaliini Pvm 21.10.2007 - 11:55:17

Tuossa pieni osa totuutta, mutta vain pieni osa.
Siis siinä, että itse voi hallita kipua.

Silloin kun sain vielä niitä käsikramppihalvaus-kohtauksia, kipu oli ainakin sen 9.
Alkuun menin ihan shokkiin, hyperventiloin pahasti ja meinasi taju mennä. Olisi mennytkin, jollei työkaveri olisi saanut vedettyä mua takas, sekä ambulanssimiehet.

Lopulta opin hallitsemaan sitä kohtausta, oli pakko, sillä aina ei ollut jotain joka olisi auttanut sen kivun ja kohtauksen yli. Opettelin selviytymiskeinon.

Hengittelin syvään, rauhallisesti, yritin kiiniittää huomion toisaalle, siirtämällä ajatukseni jononkin hyvään, mukavaan. Ja ajattelin vain...."Hengitä, hengitä, hengitä.."
Kohtaus kesti 30-45 minuuttia. Kohtauksia ehti tulla 15, sitten ne loppuivat. Pulssin jälkeen.

Mutta kipuni tuli kohtauksittain, sen kun opin ymmärtämään, opin sen kestämään. Se menee ohi vajaassa tunnissa. Kyseessä neuron mukaan neuropaattinen kipu.

Mutta jos neuropaattinen kipu kestäisi kokoajan ja joka päivä ihan yhteen putkeen, sitä ei millään pysty vain ajatuksen voimalla kestämään. Ei sitten millään! Lyhytaikaisen kivun pystyy, ei kokoaikaista.


Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja lebris Pvm 21.10.2007 - 12:49:24

Kivun hallitseminen? Kirjoitin itsesuggestiosta, se on taito, jonka saa harjoittelemalla. Neuvoa en osaa, mutta kokemusta on.
Eli:
- siirrä itsesi kivun ulkopuolelle, pyri keskittymään muuhun kuin kehoosi, katsele ympäristöä ja kuuntele, älä kuuntele itseäsi...musiikkikin auttaa
- näillä konsteilla nukahdin jopa hammaslääkärissä...
- kyky olla "fyysisesti" poissa, ulkoistaa kipu...

Minun juttuni ovat ehkä outoja, mutta olen etsinyt konsteja torjuakseni kivun, ihan keinolla millä hyvänsä.
Miksikö? Kivut ovat sietämättömiä, apua en saa silloin kun eniten tarvitsen, yritän itse.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja LilLik Pvm 21.10.2007 - 13:21:57

^ lebriksen tavoin olen huomannut että jollaintapaa osaan "ulkoistaa" itseni pois kivusta.
Tottakai jokin ihan uusi, ensimmäistä kertaa koettava kipu on sellainen jota ei voi ulkoistaa ellei sitä ensiksi koe.

Esimerkkinä sellainen, kun odotin kolmatta lastamme, munanjohtimeni kiertyi ja siitä seurannut kipu oli raadollista, mm. menetin täysin itsekontrollini ja putosin korkealta sairaalasängyltä odottaessani leikkausta (kipulääkityskään ei auttanut). Viidettä lasta odottaessani, kävi samallalailla ja tiesin mitä odottaa, silloin vain ajattelin nousevani kivun yli jonnekkin muualle ja se auttoi kyllä, ainakin hetkittäin. Yhtään se nopeampaa kun en leikkaussaliinkaan päässyt, ja tälläkään kertaa ei kipulääkityksestä ollut mitään apuja.


Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja eero Pvm 21.10.2007 - 17:09:21

   Tunteeko kukaan sellaista zen-mestaria kuka voi "ulkoistaa"itsensä kenties vuosikausiksi ,jopa nukkuessaan?
Toimiihan se lyhytaikaisesti,mutta ei poista jatkuvaa kipua.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja LilLik Pvm 21.10.2007 - 17:17:59

^ei varmaan sellasta ookkaan

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja sasaliini Pvm 21.10.2007 - 18:03:22


eero 21.10.2007 - 17:09:21:
   Tunteeko kukaan sellaista zen-mestaria kuka voi "ulkoistaa"itsensä kenties vuosikausiksi ,jopa nukkuessaan?
Toimiihan se lyhytaikaisesti,mutta ei poista jatkuvaa kipua.Tätä tarkoitin itse tuossa omassa postauksessa.
"ulkoistaminen" onnistuu lyhytaikaisessa ja tutussa kivussa.
Vieras, äkillinen kiputila vie pahimmillaan tajunnan.
Mutta toistuessaan uudelleen, saattaa kyetä hallitsemaan sen, tietää että tämä kestää vain tietyn aikaa, ei vie henkeä ja menee ohi.
Mielestäni lyhytaikaista kovaa kipua (tuttua kipu) voi oppia hallitsemaan.


Krooninen kovan luokan kipu onkin sitten jotain ihan muuta...
Krooninen lievempikin kipu voi heikentää elämänlaatua, ja tekeekin sen.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja LilLik Pvm 21.10.2007 - 18:36:17

^näin juuri minäkin omassa päässäni asiaa järkeilin.


Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 21.10.2007 - 22:36:37

Mietin, mitä tähän jatkaisin... Eräille voisin postittaa tämän kivun, jotta tietäisi, mistä puhutaan. Eräille sanon vaan, että näinhän se on... Jollekin voisin sanoa, kokeile. MINÄ OLEN AINAKIN KOKEILLUT TÄHÄN KIPUUN ITSESUGGESTIOT JA KAIKEN MUUNKIN, JA VIELÄKIN KOSKEE! Voi helvetti, mitä juttua... (sorry)

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja LilLik Pvm 21.10.2007 - 22:47:03

^ ketään ei kuitenkaan ole tarkoitus loukata, sori jos kirjoitukseni aiheutti mielipahaa.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja sasaliini Pvm 22.10.2007 - 08:59:40


Iitaliina. 21.10.2007 - 22:36:37:
Mietin, mitä tähän jatkaisin... Eräille voisin postittaa tämän kivun, jotta tietäisi, mistä puhutaan. Eräille sanon vaan, että näinhän se on... Jollekin voisin sanoa, kokeile. MINÄ OLEN AINAKIN KOKEILLUT TÄHÄN KIPUUN ITSESUGGESTIOT JA KAIKEN MUUNKIN, JA VIELÄKIN KOSKEE! Voi helvetti, mitä juttua... (sorry)


iitaliina
Jos oikein olen ymmärtänyt, niin sinun kipusi on sitä jatkuvaa kroonista ja kovaa?
Siihen ei kyllä mikään itsesuggestio auta. Toivottavasti se en ollut minä, joka sai tunteesi pintaan.
Minulla ei ollut tarkoitus vähätellä kenenkään kipua. Ei omaa tai toisten.
Kipu on kipua. sillä siisti.

kokemus oli omasta tutusta, äkillisestä kivusta. Siitä, minkä opin hallitsemaan menettämättä tajua tai hyperventiloimatta.
Tosin, pelkään ihan älyttömästi niiden käsikohtauksien uudelleen alkamista.
En vaan millään jaksaisi enää. Se oli kovaa aikaa.
Nykyisten kipujen kanssa pärjään lääkityksellä. Kiitos siitä.Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja eero Pvm 22.10.2007 - 13:29:20

 Tästä ketjusta hyvin huomaa kuinka hallitseva tekijä krooninen kipu on,kipu vie voimat,kipu väsyttää,kipu tekee kärttyisäksi,kipu masentaa ja AIVAN varmaa on että kipu ei tee kenestäkään parempaa ihmistä.Kivuliaana tulee tehtyä ja sanottua asioita joita ei muuten koskaan sanoisi tai tekisi.Jos haluat itse kärsiä kivuistasi ja saat siitä tyydytyksen,niin siitä vaan,mutta jos taloudessasi on muitakin kuin sinä itse,ajattele vähän heitäkin ja yritä hoitaa kipujasi!

 Viime yönäkin,kuten niin monena yönä sitä ennen,pyörittyäni 5 tuntia sängyssä,asentoa minuutin välein vaihtaen,nousin ylös ja totesin että ei tästä mitään tule,siis nukkumisesta,luin aamun uutiset ja keitin kahvit,väsytti niin
..keleesti,mutta oli taas patja betonista ja tyyny tiiliskivestä,kuka siinä nukkua pystyy,toivottavasti ensi yö on helpompi!

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja lebris Pvm 22.10.2007 - 16:37:44

Tuollaista kipu on, kuin eero kertoi. Minäkään en halua loukata "neuvoillani" ketään.
Totuus on, että kivut vievät voimat, aiheuttavat ärtymystä, lähes vihaa, kun ei kykene kaikkia asioita hoitamaan.
On vain kipu ja sinä kivun keskipisteessä...

Todella pahoihin kipuihin olisi syytä saada kotisairaanhoitaja, joka lääkärin niin määrätessä, tulisi ja iskisi todellisen kipupiikin. Tarvittaessa vaikka morffiinia.

Edelleen etsin itse lievempiä apukeinoja kipuun. Kipu ei ole kunnia, on vain osa elämää...osa meidän elämää. ÄLKÄÄ ANTAKO PERIKSI, ÄLKÄÄ ANTAKO KIVUN HALLITA!

Jos kipuun tarvitaan säkkikaupalla kipulääkkeitä ja tolkuttomasta neuloja, ruiskuja, niin tarvitaan. Maailma on täynnä asiantuntijoita.

KIVUTONTA ELÄMÄÄ, YSTÄVÄT!

:-? :-? :-? :) :) :) :-/ :-/ :-/

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 22.10.2007 - 22:55:29

En halua nimetä ketään, kenelle pillastuin. Tulipahan vain olo, että kivuton selittää kivusta suurella asiantuntemuksella. Sorry, ei ollut kuitenkaan tarkoitus pultata.

Jos olisi vielä joku kokeilematon konsti kipuun, kokeilisin aivan heti. Ei vain taida olla... :(

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja tammikuu Pvm 23.10.2007 - 07:37:16

Olen tässä puolen vuoden aikana yrittänyt saada kipulääkitykseni niin
minimiin kuin mahdollista. Tämä siksi, että osa väsymyksestäni luulisin
johtuvan kolmiolääkkeistä.
Kipuja on ollut, mutta olen yrittänyt kärsiä niitä hampaat irvissä.
Sunnuntaina kuitenkin oli tosi pahat ja otin Rivarin illalla ja
tietty nukuin kuin tukki. Eilinen meni kärvistellessä ja sängyssä.
Eilen illalla taistelin rivarin otossa ja menin nukkumaan ilman.
Nukuin suhtkoht hyvin, mutta nyt taas kipu ( jalat polvista alaspäin ja kädet )
on asteikolla 7.  Taitaa flunssakin iskeä päälle ... toivottavasti ei seuraavana pahis.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja elisa Pvm 23.10.2007 - 11:28:50

Neuropaattinen kipu tunnistetaan viiveellä - Suomi kansainvälisen vertailun häntäpäässä

Kiputesti löytyy myös tästä tekstistä, testin voi tulostaa paperille.

Pitää itsekin tehdä se testi ja ottaa paperi mukaan marraskuiselle neuron kontrollikäynnille, jos saisin paremmat lääkkeet/ oikean annostuksen kivunhallintaan.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 23.10.2007 - 11:31:34

Olen myös yrittänyt vähentää kipulääkkeiden käyttöä mutta vaikeata on, varsinkin kun on talvi tulossa mikä tarkoittaa lisää kipua.. Mitähän noi lääkkeet tekee kun niitä käyttää isoina annoksina vuosikausia.. Kummastuttaa kun piti odottaa 3 vuotta että neurologi tajuaa että minulla todellakin on kipuja ja kirjoittaa jotain joka edes osittain toimii. Miksi ihmeessä pitää kärsiä, kun kysyin lääkkeistä hän vain vastasi ettei ole mitään muuta kun Neurontin mutta ihme kyllä sitten löytyi kun hän tajusi tilanteen.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Tiivi Pvm 23.10.2007 - 13:25:38


Cud 23.10.2007 - 11:31:34:
Kummastuttaa kun piti odottaa 3 vuotta että neurologi tajuaa että minulla todellakin on kipuja ja kirjoittaa jotain joka edes osittain toimii. Miksi ihmeessä pitää kärsiä, kun kysyin lääkkeistä hän vain vastasi ettei ole mitään muuta kun Neurontin mutta ihme kyllä sitten löytyi kun hän tajusi tilanteen.


Miun hoitava neuro ei viime käynnillä ottanu mitään kantaa miun kipuihin eikä sit myöskään kirjottanu mitään lääkettä kipuun. >:( Olen saanut sen käsityksen, ettei tässä maassa muutenkaan noita kipuja hoideta kunnolla. Tulee mieleen isäni, joka sairastaa syöpää. Hänellä on kipulaastareiden kanssa käytössä mm. Panacod. Ja kipua on edelleen. Minkä takia kipuja ei hoideta kunnolla, oli sairaus mikä hyvänsä? >:(

Kävin tk-omalääkärin luona ja siellä tilanne oli toinen. Hoitajaa myöten oli ihan erilainen suhtautuminen ms-potilaan kipuihin. :) Sain ensimmäiseksi kokeiltavaksi Lyrica 25 mg ja nyt viikon käytön jälkeen ei käsivarsissa ole tuntunut viiltävää kipua... ainakaan vielä. Nostin annoksen pikkuhiljaa 75 mg x 2/vrk (otin tuon 75 mg eilen illalla ja nyt aamulla). Lääkäri anto vapaat kädet määritellä lääkeannos/vrk (omien tuntemusten mukaan), mut sanoi kuitenkin et enintään 600 mg/vrk. Ja mitä haittavaikutuksiin tulee, niin nyt alkaa olla sellanen pöhnä olo (ihan kuin olisin ottanut unilääkkeen), voisin käydä nukkumaan. Taidankin ottaa huomenaamuna vain 50 mg... Ja tulin tässä huomanneeksi, et miun sormet (nivelet) ei ole kipeät... Tosin, en ole niitä nyt ihmeemmin rasittanutkaan, muuten kuin nyt näppistä naputellessa. Normaalisti kipeytyy siitäkin vähästä tai oikeastaan ovat olleet koko ajan kipeät. Mut nyt en nuolase liian aikaseen, ettei käy vanaha-aekasest.  ;) :D Vaikutaako Lyrica näin nopeesti kipuihin? :-?

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja eero Pvm 23.10.2007 - 13:34:20

 Joitain vuosia sitten tuli tv-dokkari suomalais miehestä,joka oli jäänyt morfiini koukkuun haavoituttuaan jatkosodan loppupuolella.Mies oli siitä lähtien käyttänyt morfiinia joka päivä yli 50 vuotta!.Paremmassa kunnossa hän oli kuin Ozzy Osborne tai Andy McCoy,vaikka ikää oli yli 70.

 Ihmetellä täytyy mistä saa ko.ainetta vuosikymmenten käyttöön,ei liene edes katukaupasta helposti saatavaa,täytynee olla hyvät suhteet lääkäriin,tosin pystyykö kukaan lääkärikään kirjoittamaan yhdelle ihmiselle moisia määriä?

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja lebris Pvm 23.10.2007 - 16:10:23

Kipulääkitysten vähentäminen voi olla vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Tutkailin taannoin lääkearsenaaliani, eikä ollut eka kerta, kun jätin osan kolmiolääkkeistä pienemmälle huomiolle eli lopettelen vähentämällä.

Syy miksi niin teen? Käsittääkseni päällekkäisten lääkkeiden syöminen on turhaa. Lääkkeiden positiivisiin vaikutuksiin tottuu ja vaikutus vähenee, haittavaikutuksiinkin tottuu lääkkeestä riippumatta.

Kolmiolääkkeet aiheuttavat minulle väsymystä, en halua olla puolinukuksissa koko ajan, mutta en halua myöskään kärsiä tolkuttomasta kivusta.
Uskon, että pikkuhiljaa vähentämäni lääkkeet tehoavat kunnolla taas tarvittaessa.

En käytä enää piikkipäivänä Buranaa tms. Kestän flunssan kaltaisen jomotus olotilan hyvin, sillä tiedän sen ohimeneväksi. Suojelen näin vatsaani.
Jatkuva kipulääkkeiden syönti voi joillekin aiheuttaa kipukierteen, eli vaikutus on muuta kuin mitä odottaa.

Kivuttomasti kipuillen...

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 24.10.2007 - 22:45:32

Minä en syö yhtäkään lääkettä, jos ei ole aivan pakko! Kipu on vain sellainen pirulainen, ettei elämää jaksa, jos koko ajan koskee. Siinä ei ajattele enää mitään riippuvuuksia vaan ihan sitä, että se kipu loppuu tai edes vähenee. Riippuvuutta ennättää ajatella myöhemminkin. Jos vaakakupeissa on riippuvuus ja kipu, valitsen ehdottomasti ensimmäisen.

T: Taas yksi päivä kivun kanssa, ja yö myös

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Tiivi Pvm 01.11.2007 - 18:26:57

Kävin tänään jälleen lekurin pakeilla ja Lyrican vahvuutta nostettiin 150-300 mg x 2 vrk:ssa. Jos ei apua ala tulemaan, niin seuraava osoite on sit kipuklinikka. Nuo hermokivut on vähentyny hieman, mut eivät ole kokonaan poissa, selkä on edelleen kipeä. Mut katellaan miten käy... vieläkö Tiivi on tolpillaan, kun vahvuus on 600 mg/vrk... ;) :)

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Mymskä Pvm 01.11.2007 - 19:12:35


Iitaliina. 24.10.2007 - 22:45:32:
Siinä ei ajattele enää mitään riippuvuuksia vaan ihan sitä, että se kipu loppuu tai edes vähenee. Riippuvuutta ennättää ajatella myöhemminkin. Jos vaakakupeissa on riippuvuus ja kipu, valitsen ehdottomasti ensimmäisen.

Täsmälleen!

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 02.11.2007 - 15:04:40


Iitaliina. 24.10.2007 - 22:45:32:
Siinä ei ajattele enää mitään riippuvuuksia vaan ihan sitä, että se kipu loppuu tai edes vähenee. Riippuvuutta ennättää ajatella myöhemminkin. Jos vaakakupeissa on riippuvuus ja kipu, valitsen ehdottomasti ensimmäisen.

Riippuvuus käy mielessä viimeistään silloin kun kipulääke ei enää auta. Ei ole hauska tilanne lopettaa käytön ja kärsiä vieroitusoireista kun tietää että lääke auttaa niihin mutta ei varsinaiseen kipuun ja joutuu kärsimään molemmista kunnes vieroitusoireet lakkaa.

Asia mitä omalla kohdalla huomasin on se, ettei kannata yrittää päästä kivusta kokonaan eroon kun se kuitenkin on toivotonta mutta positiivisenä asiana on kuitenkin se, että olen pystynyt olla viisi päivää käärimäättä hihoja! Tietysti sattuu mutta ennen en ole jaksanut kuin ehkä tunnin kaksi jos on ollut ihan pakko, nyt olen ollut 8-10 tuntia / pv mikä on ennätys. Tosin olen sitten myös ihan loppu.. En tiedä miksi tämä onnistuu nyt, koska muuten kivut on ennallaan, ehkä Neurontin toimii tehokkaammin kun olen pitänyt vuoden tauko ja kosketusherkkyys on siten pienempi.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja jamido Pvm 11.01.2008 - 09:33:20

Olenpa tänne johonkin varmaan kirjoittanutkin, mutta uusinta palettia ei vielä kai ole missään vuodatettu...
Nyt menee Paramax tai joku sellainen (Panacodin rinnakkaislääke kuitenkin), Panadol forte 1 g ja Lyrica 150+150. Näiden lisäksi vielä Triptyl, joka on kyllä ensisijaisesti määrätty unettomuuteen.

Tuo lyrican lopettamis sekaannus aiheutti kyllä yhden sairaalareissun mutta paransi lääkkeen tehoa huomattavasti. Nyt mennään puolta pienemmällä annoksella ja kivut on lähes kokonaan poissa. Selkä kipeytyy kyllä jos tuntitolkulla istuu koneella mutta huomattavasti vähemmän...

Nyt olen pohtinut aiheuttaako tuo lyrica ylivilkkautta. Olen ollut kuin pingispallo nämä pari päivää tuon annoksen noston jälkeen. Tosin mitään ylivilkkautta ei todellakaan ennen tuota lääkkeen lopettamis episodia ollut... Jokatapauksessa luulen, että tämä "ihmelääke" pelasti minut jatkuvilta kivuilta, ja sitten se starttasi myös mielialan virkistymisen. Kun nyt vaan ei menisi överiksi taas.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 14.01.2008 - 13:54:48

Jaahas, tässä nyt taas ollaan. Mömmöjä pitää ottaa kourakaupalla että edes jotenkin pärjäisi. Uusi vauva talossa ja kaikki pitäisi olla hyvin mutta miten sitä jaksaa olla iloinen kun särkee ja tuikkii? No, olen kyllä iloinen mutta en oikein osaa näyttää sitä. Olen yrittänyt keskittyä muuhun jotta unohtaisin sen mutta siitäkin joku voi käsittää tilanteen hieman väärin. Annostukset on jo maksimissa joten lisätä ei voi. Mikään rentoutumisharjoittelu ei auta koska sitä on mahdotonta tehdä näillä lääkkeillä ja ilman ei myöskään onnistu koska kivut olisivat liian kovat. Onneksi tänään on hieman parempi kuin pitkään aikaan koska nukuin yksin toisessa huoneessa mutta ei sekään ole mukava olla erossa muista vain siksi ettei kukaan koskisi käsiini... Kunhan pääsisin taas neurologin puheille, olisi pitänyt päästä jo viime vuonna, niin valittaisin taas mutta en tiedä onko siitä mitään apua. Neurologikin taitaa olla hoidon tarpeessa.. :(

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Mimmi Pvm 17.01.2008 - 14:06:01

Käyttääkö kukaan Noritrenia kipukynnyksen nostoon?
Onko ollut apua? Sain reseptin mutten tiedä uskallanko aloittaa
kun oli samanlaisia sivuoireita kuin mäsässä oireita!
-Väsymystä,käsien tärinää,näkövaikeuksia...jne.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Tiivi Pvm 17.01.2008 - 16:47:46

Tiivi on edelleen tolpillaan. ;) ;D Kävin tänään lekurin vast.otolla selkäkivun takia. Lyrica ei miulla auttanut selkäkipuun, mut hermokivut hävis. Hetken keskustelun jälkeen päädyttiin siihen, et Lyrica -annostusta alennetaan sille tasolle, missä hermokivut vaan pysyvät poissa. Mie otin asian esille. Heitehuimauskin varmaan helpottaa jonkun verran, luulisin. Mut selkäkipuun toistaiseksi Tramal 50 mg (alkuun kokeeksi). Lisäksi tarkempia jatkotutkimuksia varten lähete fysiatrille. Miun edellinen Tramal -kokeilu oli aika mielenkiintoinen. :o En vaan muista enää, mikä oli sillo mg-määrä.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Mr_D Pvm 17.01.2008 - 17:05:00

Minulla on myös ollut se polttava tunne jaloissa jo kolme vuotta. Olen kokeillut Lyricaa ja Sirdaludia eivätkä ne auttaneet melkein yhtään. Sen jälkeen kokeillin Cymbaltaa jota myös diabeetikot käyttävät jalkojen hermokipuun. Se auttoi ihan valtavasti, MUTTA aiheutti myös ylimääräisen hikoillun(eniten yöllä) minun kohdallani. Piti vaihtaa sänkylakanat vähintään kerran viikossa. Mutta poltavasta tunteesta pääsin sillä lääkkeellä eroon.  

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja elisa Pvm 18.01.2008 - 12:22:38


Cud 14.01.2008 - 13:54:48:
Uusi vauva talossa ...

Onnea koko perheelle! :)

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja jamido Pvm 20.01.2008 - 18:33:39

Eilen venähti lyrican ottamisväli kai liian pitkäksi. Kivut yltyivät illalla/yöllä ihan huimiksi. Jalkoja ja käsiä poltteli ja "juili" (sekä sormet ja varpaat olivat umpi jäässä) niin paljon, että nukkumiseen tarvittiin maksimiannos unilääkettä, panadol forte, paramax, 300mg lyricaa ja kuuma kauratyyny varpaiden lämmikkeeksi. Tänään hieman väsyttää, mikä lienee ihan normaalia tuollaisen coktailin jälkeen :P. Täytynee hommata vielä ylim. lapaset yöksi... Eipä ole noita käsivarret ja sääret peittäviä "palohaavoja" pariin vuoteen ollutkaan.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 28.01.2008 - 13:01:49


elisa 18.01.2008 - 12:22:38:

Cud 14.01.2008 - 13:54:48:
Uusi vauva talossa ...

Onnea koko perheelle! :)

Kiitoksia!

Kädet on viime aikoina ollut pahat, välillä ei meinaa pärjätä edes maksimi annostuksella. Joskus suu on niin kuiva ettei Temgesic meinaa sulata kielen alla ja silloinhan se ei myöskään toimi kunnolla. No eilen pärjäsin nipin napin kahdella ja se on sentään hyvä asia. Neurontiinit menee täysillä 3600 mg ja toivottavasti maha ei rupee taas valittamaan niistä..

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja lebris Pvm 29.01.2008 - 20:25:27

Nyt sitten tuli ongelmia kipulääkkeiden kanssa. Jouduin sairaalaan kovien vatsakipujen ja oksentelun vuoksi. Tipassa, vatsasuojalääkitys ja Litalginia samassa tipassa kolme vuorokautta. Labrat osoittivat viitteitä "jonkin" puhkeamisesta, samoin vatsan natiivi-rtg.
Seurailtiin ja odoteltiin. Sitten castroskopiaan (=vatsan tähystys) joka oli MAHDOTTOMAN MIELLYTTÄVÄ kokemus. Vuotavia vatsahaavoja kolme kappaletta.

Meni särky- ja kipulääkkeiden käyttökielloksi.
Pistän betaferonia ja olen ohjeiden mukaan ottanut 2 x Ibumax 400 mg "flunssa"oireisiin.
Mm. tänään pistin ilman kipulääkkeitä eikä olo ole mukava, mutta kai tämän kestää - joka toinen päivä.
Kuulemma Burana ym. ovat yhtä pahoja, ainoastaan parasetamoleja  (Panadol esim.) voi käyttää. Kokemuksesta tiedän, että eivät tehoa meikäläiseen.
Neurontin 300 mg x 3 meni myös uhanalaisten listalle, mutta hermosärkyjeni vuoksi en siitä luovu.

Nyt syön varmuuden vuoksi antibiootti-kuuria ja kuukauden ajan vatsansuojalääkettä.
Viikon päästä uudet tutkimukset.

Eli kyllä kipulääkkeiden kanssa saa olla varovainen!  :-?

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Heda Pvm 29.01.2008 - 21:35:12


lebris 29.01.2008 - 20:25:27:
Nyt sitten tuli ongelmia kipulääkkeiden kanssa. Jouduin sairaalaan kovien vatsakipujen ja oksentelun vuoksi. Tipassa, vatsasuojalääkitys ja Litalginia samassa tipassa kolme vuorokautta. Labrat osoittivat viitteitä "jonkin" puhkeamisesta, samoin vatsan natiivi-rtg.
Seurailtiin ja odoteltiin. Sitten castroskopiaan (=vatsan tähystys) joka oli MAHDOTTOMAN MIELLYTTÄVÄ kokemus. Vuotavia vatsahaavoja kolme kappaletta.

Meni särky- ja kipulääkkeiden käyttökielloksi.
Pistän betaferonia ja olen ohjeiden mukaan ottanut 2 x Ibumax 400 mg "flunssa"oireisiin.
Mm. tänään pistin ilman kipulääkkeitä eikä olo ole mukava, mutta kai tämän kestää - joka toinen päivä.
Kuulemma Burana ym. ovat yhtä pahoja, ainoastaan parasetamoleja  (Panadol esim.) voi käyttää. Kokemuksesta tiedän, että eivät tehoa meikäläiseen.
Neurontin 300 mg x 3 meni myös uhanalaisten listalle, mutta hermosärkyjeni vuoksi en siitä luovu.

Nyt syön varmuuden vuoksi antibiootti-kuuria ja kuukauden ajan vatsansuojalääkettä.
Viikon päästä uudet tutkimukset.

Eli kyllä kipulääkkeiden kanssa saa olla varovainen!  :-?


Äitini joutui käyttämään paljon särkylääkkeitä (oli buranaa, neurontinia, ketomexia jne.). Aikansa niitä otettuaan tuli vuotava vatsahaava ja koko lääkekokoelma jouduttiin uusimaan. Hänelle määrättiin sitten kipulääkkeitä, joista ei vatsaoireita tullut. Tosin, ne lääkkeet tulkittiin jo miltei huumeiksi eikä reseptiä saanut mukaansa apteekista lähdettyään.

Muistan, että äiti sai voimakkaaseen hermosärkyynsä jotain b-vitamiinivalmistetta lääkärin määräyksestä, jonka annostus oli nostettu kolminkertaiseksi normaalista. Tämä kyllä auttoi särkyyn, mutta joidenkin lääkkeiden samanaikainen käyttö kiellettiin. Valitettavasti en muista valmisteen nimeä.

Olen aina ollut sitä mieltä, että minkään lääkkeen, vitamiinin tahi muiden luontaistuotteiden kanssa ei ole leikkimistä.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja elisa Pvm 30.01.2008 - 08:21:40


Heda 29.01.2008 - 21:35:12:
Äitini joutui käyttämään paljon särkylääkkeitä (oli buranaa, neurontinia, ketomexia jne.). Aikansa niitä otettuaan tuli vuotava vatsahaava ja koko lääkekokoelma jouduttiin uusimaan. Hänelle määrättiin sitten kipulääkkeitä, joista ei vatsaoireita tullut. Tosin, ne lääkkeet tulkittiin jo miltei huumeiksi eikä reseptiä saanut mukaansa apteekista lähdettyään.

Milloinkahan kannabiksen tulo suomalaiseen lääkevalikoimaan on todellisuutta? Reseptillä, ei mitään laittomuuksia. Pääsisi edes kokeilemaan, olisiko siitä apua.

Itse käytän tällä hetkellä Neurontinia 3x 300mg, kyllä se vähän auttaa, mutta olin toivonut siitä enemmän apuja.
Annostuksessani on vielä nostamisen varaa, joten kai se tie pitää ensin koluta loppuun.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja mika54 Pvm 30.01.2008 - 11:14:24

Moi..ilmoittivat et Bedrocan on saatavilla maalis-huhtikuun aikana. STM pitää lääkäreille huhtikuun alussa seminaari eli antaa ohjeistuksen sen käytöstä jne. Meikäläisen resepti  on jo hyväksytty. Voi sanoa kivuille terve ja näkemiin,näin kävi minulle. Muutenkin elämänlaatu parani jäykkyys hävisi,virtsaaminen normaalisoitui eli ms oireet hävis aika dramaattisesti.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja elisa Pvm 30.01.2008 - 11:48:59


Lapakulma 30.01.2008 - 11:14:24:
... Bedrocan .... Meikäläisen resepti  on jo hyväksytty.

Vaatii vissiin neurologin allekirjoituksen reseptiin? Ei tavan tk- lääkärin "arvovalta" taida riittää?

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja mika54 Pvm 30.01.2008 - 18:14:49

Neurologi sen kirjoitti. Eli erikoislääkärin nimi ehkä täytyy olla,on ainakin varmempi. Mulle ei sopinut särkylääkkeet linjalla burana- epilepsia lääkkeet. Vatsa paisu eikä tehoa löytynyt eiku hyppy laivaan ja lähimpään kannabiskahvilaan..taisin pelastaa tuolla päätöksellä ehkä paremman loppuelämän. Näin se vaan on.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 01.02.2008 - 10:45:21


lebris 29.01.2008 - 20:25:27:
Eli kyllä kipulääkkeiden kanssa saa olla varovainen!  :-?


Siitä olen ollut huolissaan jo aika kauan. Miten vatsa tykkä kun pistän naamaan 12 x 300 mg Neurontinia päivässä, joka päivä, vuodesta toiseen, eikä niistä tunnu olevan apua. Ei edes Temgesic, joka käytännössä on huume, auta vaikka sitäkin otan 3 kertaa päivässä. Kaupan päälle ajoittain vielä Celebraa ja Panacodia. Miksi mikään ei tunnu auttavan? Hemmetin neuropaattiset kivut! Laillistakaa lääke-kannabis että pääsisi edes kokeilemaan olisiko siitä apua, kivut on syvältä!

Jouduin pitämään aika pitkän tauon Neurontiinistä koska vatsa sanoi stop mutta nyt pystyn käyttämään sitä taas. Odotan vain seuraavaa katarria, tai vatsahaavaa..

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 01.02.2008 - 15:10:16

Siinähän se on, miten ihmeessä taistellaan kipuja vastaan ilman, että poksautetaan maksa tms. Kipujen kanssakaan kun ei selviä ihan ajatuksen voimalla... >:(

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Mymskä Pvm 01.02.2008 - 16:06:30


lebris 29.01.2008 - 20:25:27:
Kuulemma Burana ym. ovat yhtä pahoja, ainoastaan parasetamoleja  (Panadol esim.) voi käyttää.

Eli kyllä kipulääkkeiden kanssa saa olla varovainen!  :-?

Kannattaa sen parasetamolinkin kanssa varovainen olla, siinä voi mennä maksa tai muu sisäelin.

Esim. eräs tuttuni sai Panacodia vaikean hammas- /leukaluuleikkauksen (leukaluuta poistettiin ja siirreltiin ja leuka oli raudoissa parikuukautta) yhteydessä kipulääkkeeksi. Sanottiin, että napsi niitä vaan, ettei pääse kipu päälle, koska sitä on siinä vaiheessa vaikeampi saada talttumaan. Tulihan siihen päälle sitten hermosärkyjäkin ja Panacodia suositeltiin, kun ei ole haitaksi vatsalle.

Siitä seurasi haimatulehdus, jonka takia sairaalaan tippaan joksikin aikaa. Ei mitään suun kautta (nesteytys kulki kokonaan tipan kautta). Lopuksi evästettiin, että ei enää koskaan Panacodia tai vastaavia, eikä viinan kanssa ole hyväksi kokeillakaan. Saunaolutkin tarkan harkinnan jälkeen.

Kaikissa lääkkeissä on tietenkin haittansa. Joskus niitä vaan on pakko käyttää ja tietysti sitä mielellään uskoo, että lääkäri tietää mitä määrää.

Ja sitten täyty punnita, että kestääkö kipujensa kanssa ilman. Minä en oikein kestä.
Vatsahaavaa odotellessa...


Lebris, tuli yhtäkkiä mieleen, että olisiko ne sinun maksa-arvojen heilahtelut johtuneetkin tuosta kipulääkkeestä?
Minun lääkärini seuraa niitä aika tarkasti, ja sanoi viime käynnillä, että ei näyttäisi olevan kipulääkkeitten suhteen mitään estettä. Olen silti vähän skeptinen tuon huolettomuuden suhteen. Vatsa on jo kerran pilattu kortisonilla, niin ei huvittaisi sitä uudestaan tärvätä...

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja eero Pvm 01.02.2008 - 16:37:04

Parasetamolin maksimi vuorokausi annos on 3-4g,akuutissa tarpeessa.Jo lyhytaikainen yliannostus voi tuhota maksan ja potilas kuolee parissa viikossa,ellei saa uutta maksaa. Panacod sisältää 500mg parasetamolia , joten yli 6 kpl/vrk alkaa olla vaarallinen annostus,varsinkin jos käyttö on pitkäaikaista.Suomessa ei ole saatavana pelkästään kodeiinia sisältäviä kipulääkkeitä.

Netistä kuitenkin löytyy varsin yksinkertainen keino erottaa parasetamoli erilleen ja näin voidaan käyttää suurempia kodeiiniannoksia vaarantamatta maksaa.Tämä ei kuitenkaan ole pelkästään hyvä asia , koska kodeiinilla on hengitystä lamaava vaikutus ja yliannostus voi johtaa hengityksen pysähtymiseen , eli jos poistaa parasetamolin ,niin kannattaa silti noudattaa annettua annostusta ettei satu vahinkoja.

Niitä tulehduskipulääkkeitä ja käsikauppalääkkeitä kannattaa käyttää varoen , ne EIVÄT ole turvallisia,vaikka niitä ilman reseptiä saisikin!!!

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Hunns Pvm 01.02.2008 - 17:11:48

Neuropaattisiin kipuihin määrätään myös Cymbaltaa. En tiedä, soveltuuko herkistyneille vatsoille. En tiedä.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Mymskä Pvm 01.02.2008 - 17:38:37


Hunns 01.02.2008 - 17:11:48:
Neuropaattisiin kipuihin määrätään myös Cymbaltaa. En tiedä, soveltuuko herkistyneille vatsoille. En tiedä.

Toivottavasti. Kipuun se on auttanut mielestäni melko hyvin, eikä ole vatsakaan ainakaan vielä kapinoinut. *kop kop*

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 01.02.2008 - 18:28:27

Minulla Cymbalta ei auta kipuun. Ikävä kyllä. Ei onneksi mahallekaan ole tehnyt mitään.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja lebris Pvm 02.02.2008 - 01:39:52

Nyt pelkään!

Muutaman (viisi?) kerran olen pistänyt betaferonia ilman "flunssa"lääkitystä. Olo on ollut kuin kitumaan jätetyllä eläimellä...Olen välillä myös jättänyt - yrittänyt ja jättänyt- "flunssa-lääkkeet" ottamatta, nyt vain on pakko...  

Kohta alan niuhona jo uskomaan "cannabis" - tuotteisiin??? :-[ :-[ :-[

Betaferoni alkoi lokakuussa, sen jälkeen 4 kertaa tsekattu maksa-arvot, jotka vain kohoaa? Kerran olen juonut 6 olutta ja tänään 8 kpl. ???

Ei kuulemma vaikuta arvojen kohoaminen alkoholista johtuvaksi.

Viime viikon sairaala-keikka (mahahaavat tms). Maksa-arvot koholla, CRP reippaasti koholla, sokeri OK, haima OK, kotiutuessani CRP vain enemmän koholla???

Jopa kirurgi ihmetteli syytä moiseen... :o

Kotona olen ja menen jatkotutkimuksiin, ajat jo tiedossa.

Jätin suositusten mukaan KAIKKI muut särkylääkkeet pois paitsi en Neurontinia, joka kuulemani mukaan ärsyttää myös vatsaa???

Edelleen menee mm. Sirdalud ja Lioresal.

Tekisi mieli sanoa ja sanonkin VOI PASKA.  

Happy Days...

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja elisa Pvm 02.02.2008 - 09:38:17


lebris 02.02.2008 - 01:39:52:

Happy Days...

...are here again! Toivottavasti kannabiksen myötä toteutuu. :)

Vai tuleeko meistä sitte skitsoja? :-/

Neuropaattinen kipu on syvältä, vaikka onkin vain tuntohäiriö.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 05.02.2008 - 15:53:06


lebris 02.02.2008 - 01:39:52:
Jätin suositusten mukaan KAIKKI muut särkylääkkeet pois paitsi en Neurontinia, joka kuulemani mukaan ärsyttää myös vatsaa???

Jep, kyllä ärsyttää (kokemusta on..).

Jippii, nyt olen päässyt siihen tilanteeseen että säryt herättä mut aamusin jo ennen kuin kello soi. Eli ei riitä että menen myöhään nukkumaan ja otan samalla Temgesiciä (ihanaa nukahtaa Temgesiciä kielen alla..), silti herään 4-5 tunnin kuluttua siihen että käsivarret ovat tulessa. Tietysti unenpuute lisää kipua, joten kiva oravapyörä..

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Mymskä Pvm 06.02.2008 - 14:25:02

Perunpa tässä puheitani. Cymbalta tuntui siis aluksi auttavan kovastikin tuohon jalkojen särkyyn, mutta eipä hätää! Se on jo tullut takaisin! Mitähän sitä seuraavaksi kokeilisi...

Mä en kyllä enää tiedä onko tämä nyt sitä stanan hermosärkyä vai jotain muuta vai sekoitus kaikkea. Osittain ainakin hermokipua, koska siihen tarkitetut lääkkeet auttavat osittain. Sais vaan sellaisen lääkkeen, jolla lähtisi tunto kokonaan. Ai niin, mutta mullahan on sairaus, jonka takia voisi lähteäkin! Ehe ehe.

Taas uusi koktaili kokeiltavaksi. Panokset kovenee... >:(

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 07.02.2008 - 10:20:38

Mikä on tilanne tuon lääkekannabiksen kanssa? Jospa se olisi seuraava lääkekokeilu kun Neurontin ei auta ja Temgesic menettää tehonsa. Mielialalääkkeet eivät minulle sovi, joten niistä ei ole toivoakaan. Jos pitää valita kahden pahan välillä, eli kipu vai pahoinvointi, niin mielummin sitten kivut. Kun kiipeilee seinillä sentään näkee muita ihmisiä mutta pää pöntössä on aika yksinäistä. Eli jos palaan aluperäiseen kysymykseen, onko mitään toivoa että lähitulevaisuudessa voisi saada sitä lääkekannabista?

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Mimmi Pvm 07.02.2008 - 10:39:15

Mulle neurologi sanoi,kun pähkäiltiin mun kipulääkkeitä,että
mitä järkeä on syödä hirveitä annoksia esim.Lyricaa,Neurontinia,
Temgesicia tms jos niistä ei ole apua!! -Jos tilanne on yhtä paha
syö niitä sitten tai ei. Maksa poksahtaa ja maha "repeää"!
Sitä kannabista odottelen minäkin kun ei mistään em.lääkkeistä
ole ollut apua.
Sähkölätkät takamuksessa ja selässä kerran päivässä lievittää
hiukkasen.Siis vain hiukkasen.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja mika54 Pvm 07.02.2008 - 11:08:53

Moi. STM ilmoittaa asiasta kuukauden sissällä. Huhtikuun ihan alussa STM pitää Lääkäreille seminaarin eli antaa ohjeistuksen sen käytöstä jne. Kyllä se Lääkekannabis on tulossa hoitomuodoksi Suomessa. Purkit olis tarkoitus saada apteekista Maaliskuun aikana näin lupasivat. Tiedän että moni saa avun Bedrocanista onhan siitä jo näyttöä. Toivotaan että tulis kivuton Kesä!! Eikä mitään tule jos ei sitä vaadi.. Kaksivuotta "tehokasta" painostusta! Hintana oli se että Maskuun ym. tuli porttikielto eli olen syrjäytetty. No nyt olen saamassa oikeuteni takaisin..?

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 07.02.2008 - 13:44:54


Lapakulma 07.02.2008 - 11:08:53:
Kaksivuotta "tehokasta" painostusta! Hintana oli se että Maskuun ym. tuli porttikielto eli olen syrjäytetty. No nyt olen saamassa oikeuteni takaisin..?

Kiitos uhrautuksesta! Toivottavasti lääkärit sitten myös uskaltaa sitä kirjoittaa..

Neurontinia pitäisi ehkä taas lopettaa kun ei tunnu auttavan, tai sitten se auttaa, enhän minä tiedä kuinka paha tämä kipu olisi ilman niitä. Ainakin kivut ikäväsi muistuttaa itsestään jos ei ajoissa muista ottaa lääkkeitä. Temgesic toimii kyllä jotenkin mutta ei niin tehokkaasti kuin aluksi ja sitä on vaikea ottaa että se vaikuttaisi ympäri vuorokauden koska sen vaikutusaika on liian lyhyt. Reseptin mukaan saan ottaa niitä 1-3 vuorokaudessa mutta kun tehokas vaikutusaika on noin 3-4 tuntia, niin jää aika iso aukko kun pitää pärjätä ilman vaikutusta. Luulen että en pärjäisi ilman Neurontinia koska vaikka se ei poista kipuja, kuten olen aijemmin todennut, niin se kuitenkin poistaa sen pahimman ärsytyksen. Eli ilman sitä tulisi kivusta hulluksi mutta sen avulla pystyy hallitsemaan kipuja jotenkin. Ikäviä ne on kuitenkin.

Kun pari vuotta sitten sain Temgesic, niin ne auttoi todella hyvin ja silloin jätin Neurontin pois koska vatsa ei kestänyt niitä, varmaan osittain omasta syystä koska en tajunnut kuinka tärkeätä on ottaa samalla tarpeeksi nestettä ja kuinka tärkeä on mikä neste käyttää (ei kannata viinillä huuhtoa niitä alas..). Samalla kun sivuoireet meni ohi rupes niitten teho myös laskea ja nyt ne tehoaa vain murto-osan siitä mitä ne aluksi. Tosin, en halua sivuoireet takaisin.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja great Pvm 07.02.2008 - 13:47:31

Minulle neurologi lupasi jo monta vuotta sitten, että heti kun saa laillisesti reseptin kirjoittaa, resepti tulee.  

Mutta hän on kyllä aina ollut tarkka kipulääkityksen suhteen.  Ei saa käyttää liikaa, ja pitää vaihtaa aineita ei pääse tulemaan särkylääkesärkyä.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja irma Pvm 29.02.2008 - 11:25:22

Oletteko saaneet hermokipulääkettä yleislääkäriltä vai pitääkö ottaa yhteys neurolle. Eilen meni tilanne mahdottomaksi ("tein kuolemaa") kun tuntohäiriöpuolen hampaisiin äityi kipu (kolmoishermosärky?). Kipu on lamaannuttavin oire tässä taudissa. Yö meni jämä-tramalin voimin enkä ole vieläkään tolkuissani siitä. Karmea lääke. Sain juuri hammastuen rentouttamaan yönarskutusta vaan oireet oli jo ehtineet liian pitkälle.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja eero Pvm 29.02.2008 - 12:39:58

Yleislääkärit kyllä kirjoittaa samat lääkket kuin neurokin,kovimmat aineet saa sitten kipupolilta,jos tarvis on.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Nasuliini Pvm 29.02.2008 - 12:48:12

Joo, täällä kans ootellaan kannabista. Kipulääkearsenaali on melkoinen ja uusi resepti saatiin viime keskiviikkona (en muista nimee nyt, kun kirjotan tätä töissä). Kauheeta lääkkeitten kierrätystä, kun koko ajan on kipee jostain, eikä kipupolille pääse itkemälläkään. En ole kuulemma tarpeeksi kipeä.... :-?

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja eero Pvm 29.02.2008 - 14:20:49

Kävin juuri muutama viikko sitten kipupolilla ja tarjonta oli seuraava:vanhat lääkitykset pysyköön samana ja Lyricaa kokeillaan uudestaan parin vuoden jälkeen.Siitä kokeilusta kerroinkin sitten enemmän"Lyrican lopetus"-ketjussa.
Mitään "ihmeitä" ei ollut tarjolla,kannabista en edes kysynyt,vielä.Samat lääkkeet saa yleislääkäriltäkin,ei tarvitse kipupolille näköjään mennä.Tramalista sanoi ettei näe mitään syytä lopettaa jos kerran toimii,neurohan sitä lopetettavaksi halusi,vaikka esim.Lyrican sivuvaikutukset ovat moninkertaisesti pahemmat kuin Tramalilla.Näin siis minulla.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 29.02.2008 - 22:32:53

Minä myös odottelen toimivaa lääkitystä kipuun... Ei meinaa jaksaa näitä millään. Ihan sama, mitä se lääke on kunhan vain auttaa.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja irma Pvm 02.03.2008 - 12:46:47

Purukisko vei muutamassa yössä parhaimmat terät lihasjännitykseltä joten tilanne voi normalisoitua. Taitaa olla jonkinmoinen pahis menossa, kun alaleuka laukkaa, on tasapainohäilriötä ja älytöntä nukkumista. Ehkä tramal-yön tokkura oli tätä pahis-tokkuraa osaksi. Sen kyllä ymmärsin että hermokipu on raastavaa ja täysin invalidisoivaa ja että sen poistamiseksi tai lieventämiseksi tekee mitä tahansa. Toisilla on ehkä korkeampi kipukynnys mutta minä menen ihan kyykkyyn kivusta, haukon vain henkeä. Pyydän kyllä varalle jotain kipulääkettä.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 03.03.2008 - 10:54:39


irma 02.03.2008 - 12:46:47:
Toisilla on ehkä korkeampi kipukynnys mutta minä menen ihan kyykkyyn kivusta, haukon vain henkeä. Pyydän kyllä varalle jotain kipulääkettä.

Neurontin on siitä hyvä, että vaikka se ei poista kipua, niin se kumminkin rauhoittaa kipusignaalit sen verran ettei mene kivusta kyykkyyn ja pystyy toimimaan vaikka sattuu. Vaikka pärjää ilman kipulievitystä, niin on hyvä että sitä on varalla koska jos iskee paha kohtaus on paha olla ilman. Itselle tulee melkein paniikki jos ei ole järeämpiä aseita kipua vastaan kun kipu pahenee. Joulunaikoihin kävi niin että Temgesic loppui ja kivut paheni. Apteekista se oli loppunut mutta onneksi löytyi toisesta mutta en tiennyt saanko sitä vai ei ja se ei ollut mikään mukava tilanne. Oikeastaan aika ahdistava tilanne kun tietää mitä ne kivut on ilman lievitystä, ja kun tietää mitä ne on vaikka on lievitystä, niin mielikuvitus rupee tekemään temppujaan pahentamaan tilannetta.

Hieman mietityttää mikä on pahempi kipu vai kivun pelko. Pikanttina lisänä on kipulääkityksen sivu- ja vieroitusoireet. Tähän asti on jaksanut sillä että on ollut pieni toive siitä että tämä kipu joskus häviäisi, kun se on hieman lieventynyt alkuajasta, mutta viiimeiset 3 vuotta se ei ole kuitenkaan muuttunut mihinkään ja en tiedä miten jaksan loppuelämän tämän kanssa. En myöskään tiedä miten sisäelimet kestävät jatkuvaa kipulääkitykset käyttöä, eihän nämä lähes 6 vuottakaan ole mennyt ihan ongelmitta.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja HerbRR Pvm 04.03.2008 - 01:26:19

:)Moi kaikille kipuilioille..
Itse olen 7-8 v syönyt näitä erilaisia Epi/Sero/Tri / jne... kipulääkkeitä.
Kaikenkaikkian  Elämänlaadunparantajina  eivät minua auta ,päinvastoin samaa särkyä..sekavuutta.....kaikkea muuta kun Tervettä Oloa.
Minulla on  RR+crps....dg-04 crps-01
Olen nyt kokeillut kannabista : syönyt+polttanut..minun kohdalla auttaa paljon,unohtuneet pikkulihaksetkin löytyvät uudestaan ja tasapaino paranee sen myötä.
Tähän asti virtsaaminen on ollut tiputtelua istuen,nyt voi seisten lorottaa!
Yöuni tuntuu Oikeasti levätyltä yöltä,spastisuus helpottaa takareisiä on notkeampi olo.
Niin,rikollinenhan minä olen,toistaiseksi.
Toivottavasti Bedrocan tulee meille lääkkeeksi  ja vapautuu typerästä huume pykälästä kesään mennesä.
Sitten vaan lääkäriltä kysymään ja ihmiset LIIKKEELLE!!


Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja irma Pvm 04.03.2008 - 10:48:17

Kiitos kokemuksien kertomisesta, Cud. Minäkin pyydän varalle kipulääkettä, on se niin paha tilanne jos yhtäkkiä yllättäen iskee. Ja mielenkiintoista että kannabis tehoaa MS-kipuihin. Voisi kuvitella että käyttö tähän tarkoitukseen tulee sallituksi (vaikka varmaankin aika tiukasti valvottuna). Ei ole järkeä kärsiä kivusta jos edes jonkintasoista lievitystä löytyy ilman massiivisia sivuoireita. Jos jollain on vielä kokemuksia kivun kanssa selviämisestä, niin kertokaa.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja great Pvm 04.03.2008 - 11:26:38

Olenhan jo monta vuotta sitten kertonut kannabiksen ylivertaisuudesta ms-kipuihin. Kaverilta saatu (hollannista apteekilla lääkärin reseptillä hankittu) aine ei pelkästään vienyt kipuja, mutta yöuni oli keskeytymätön ja pitkä.  Aamulla heräsi tosi virkeänä.   Heti jos jostain saisin laatutavaraa, hommaisin lisää.  Toistaiseksi kipujen kanssa olen selvinnyt tramadolilla ja suomalaislääkärin määräämillä kovemmilla aineilla.  Nekin vievät kivun, tekevät tokkuraisiksi ja väsyttävät seuraavanakin päivänä.

Olettehan huomanneet Kuopion yliopistossa kannabiksen lääkekäytöstä tehdyn väitöstutkimuksen?

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 04.03.2008 - 13:08:18

Ihmetyttää ihmisten asenne lääkekannabikseen, kun ihmiset kuulee siitä niin ensireaktio on: "Sehän on huume!". Mitä ne oikein luulee että morfiini sitten on? Onko nyt sitten parempi laittaa synteettistä morfiinia poskeen (tai oikeastaan kielen alle..), sitähän voi teoreettisesti yliannostaa kun taas kannabis on siinä mielessä paljon turvallisempi huume, jos nyt lääkettä huumeeksi haluaa kutsua.

Olen huomannut itsekkin että puolustan miksi sitä haluan kun todellisuudessa siirtyisin lievempään ja turvallisempaan suuntaan, ei siinä mitään järkeä ole, mutta ihmiset ovat omaksuneet että morfiini on lääke ja kannabis on huume. Ne olosuhteet eivät näköjään voi olla toisinpäin ihmisten mielessä vaikka todellisuudessa ne ovat molemmat sekä lääke että huume. Tai lääkekannabis ei kai oikeastaan ole huume koska sitä on ymmärtääkseni poistettu se huumaava komponentti. Korjatkaa jos olen väärässä.

Rupeen olemaan sen verran kypsä näihin sivioireisiin että olen melkein valmis polttamaan sitä hemmetin kannabista jos vain pääsisin näistä nykyisistä lääkeistä eroon. Onhan kannabiksellakin omat haittansa mutta ne taitaa olla lievemmästä päästä ja jos se tosiaan toimii niin hyvin kun toivon, pelkään pahasti että petyn, niin se on sivuseikka koska nämä nykyiset lääkkeet eivät toimi kovin hyvin. Jos käytäisin Temgesiciä niin paljon että olisin kivuton koko päivän, niin luultavasti nukkuisin myös koko päivän. Käytän sitä niin vähän kuin mahdollista, mikä tarkoittaa siedettävä kiputila, mutta ilman kofeiinitabletteja en jaksa pitää silmiä auki vaikka en oikeastaan ole väsynyt.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Hanna Pvm 04.03.2008 - 15:47:24


07.02.2008 - 13:47:31:
Ei saa käyttää liikaa, ja pitää vaihtaa aineita ei pääse tulemaan särkylääkesärkyä.


Jaksatko great määritellä mulle tän.Olen meinaan funtsinut yhtä juttua särkylääkkeiden kanssa ja kiinnostaisi tietää, onko teoriani sitten just tämä :).

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Hanna Pvm 04.03.2008 - 15:51:16


Cud 04.03.2008 - 13:08:18:
Ihmetyttää ihmisten asenne lääkekannabikseen, kun ihmiset kuulee siitä niin ensireaktio on: "Sehän on huume!". Mitä ne oikein luulee että morfiini sitten on? Onko nyt sitten parempi laittaa synteettistä morfiinia poskeen (tai oikeastaan kielen alle..), sitähän voi teoreettisesti yliannostaa kun taas kannabis on siinä mielessä paljon turvallisempi huume, jos nyt lääkettä huumeeksi haluaa kutsuat.


Sano niille ihmettelijöille, että no käytän nyt "heroiinia"  ja haluaisin niin kovasti siirtyä noihin miedompiin. :)


Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja great Pvm 04.03.2008 - 16:18:51

"Viime vuosina on havaittu, että särkylääkeriippuvuus ja siihen liittyvä särkylääkepäänsärky kehittyy muidenkin kuin ergotamiinien säännöllisen käytön seurauksena. Erityisen selvää tämä on salisylaattien ja niitä sisältävien yhdistelmälääkkeiden, erityisesti kofeiinia ja ja kodeiinia sisältävien lääkkeiden, käytön yhteydessä.  Myös muihin NSAID-ryhmän aineisiin liittyvää särkylääkeriippuvuuspäänsärky." (Markus Färkkilä: Päänsärky, kirjasta Neurologia, Duodecim 2006).

Eli tässä Hannalle määritelmä. Artikkelin kirjoittaja oli lähes kymmenen vuotta hoitava lääkärini.  Hän kirjoitti "kovia aineita" tarvittaessa, mutta en jäänyt mihinkään koukkuun, koska hän huolehti siitä, ettei tule särkylääkesärkyjä. Triptyliäkin kirjoitti "korkeintaan kolmen kuukauden ajan".

Olen hänelle hyvin kiitollinen, kovistakin kivuista on selvitty, niihin on saatu tehokas lääkitys, mutta ei ole jäänyt ongelmia. Ja siis kivut pitää hoitaa heti, etteivät kroonistu.  (Uudessa kirjassani kerrotaan sitten tarkemmin, miten kipu aiheuttaa fysiologisia muutoksia aivoissa).


Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja great Pvm 04.03.2008 - 18:04:35

Pitänee vielä ottaa esille toleranssin lisääntyminen  eli kipulääkkeet menettävät vähitellen tehoansa ja annostusta pitää lisätä.  Tämän ei silti tarvitse tarkoittaa sitä, että sivuoireet vähentyisivät samassa suhteessa.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Tiivi Pvm 15.05.2008 - 14:48:29

Olixe niin, et retard lääkkeen nimen perässä tarkottaa pitkävaikutteista? :-/ Vai menikö metsään...?

Kärsin edelleen alaselkäkivuista öisin ja olis ihan kiva vaihteeksi herätä aamulla ilman kipuja. Lääkäri on kirjottanu kipulääkkeitä säkillisen, mut mikään niistä ei pidä kipua koko yötä pois. Tällä hetkellä olen kokeillut taas Tramagetic OD 200 mg x 1 yöksi ja sen piti olla pitkävaikutteinen, mut eipä ole... >:( Jätin eilen illalla kylläkin Celebra 200 mg -kapselit ottamatta, kun en ollu varma näiden kahden lääkkeen yhteiskäytön turvallisuudesta. Kokeilin jo aikaisemminkin tuota Tramagetic OD -lääkettä ilman sen suurempia vaikutuksia ja eilen illalla päätin kokeilla uudelleen, kun kaapissa oli näköjään vielä yksi liuska (10 tbl) käyttämättä. Soitin tuossa pari tuntia sitten terv.keskukseen, onko noiden kahden lääkkeen yhtäaikasessa käytössä ongelmaa: no problem, mut noudatettava suurta varovaisuutta! :o

Miulla on siis lanneselässä parissa nikamavälissä lievät välilevynpullistumat, mitkä aiheuttaa painetta hermoon ja siitä sit tämä "kiva" kipu. Ei fysiatrikaan määränny tähän kipuun Celebraa kummosempaa lääkettä, mikä auttoikin reilun kk:n ajan. Nyt on taas selkä ollu aamuisin tosi kipee. Fysiatri ei suositellu leikkaustakaan, kun tällaisilla pullistumilla on tapana parantua itsekseen ajan kanssa... Joo, ajan kanssa! :o Mut siihen asti, kunnes välilevyt on kuivanu rusinax, saan pärjätä ilman sen parempia kipulääkkeitä! :o Alkaa tässä pikku hiljaa olla vitsit vähissä tän kivun kanssa.

Alaselkä ilmeisesti "veti herneen nenään" kun olen tässä tehnyt enemmän Pilates -jumppaa. Kävin keskussairaalan jumpparin kanssa muutamia hyviä liikkeitä läpi, et osaan tehdä ne oikein. Ja ilmeisesti olen ne oikein tehny, kun selkä kipeytyi uudelleen... :-? Mut niinhän sitä sanotaan, et liikunta on vaarallista! ;) :D

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 15.05.2008 - 22:20:12


Tiivi 15.05.2008 - 14:48:29:
Olixe niin, et retard lääkkeen nimen perässä tarkottaa pitkävaikutteista?

Jep, näin on.

Tilanteesi kuulostaa melkoisen samanlaiselta kuin omani. Celebra on minulla ainoa kipulääke, joka edes vähän auttaa kipuun, yleensä. Teho on pieni, mutta otan sen, kun muutakaan ei ole.

Tramalin ja Celebran voi ottaa samaan aikaan. Ei ainakaan minulla tehnyt mitään kummallista. Paitsi, kun siitä Tramalista ei ollut mitään apua. Kusi vain meni jumiin.

Minulla tuo ajan kanssa on kestänyt nyt yli 5 vuotta. Välillä sitä miettii, puhutaanko lääkärin kanssa ollenkaan samaa kieltä...

Kipu hellitti jonkin verran, kun viime jouluna pidin treenitauon. Ilmeisesti alin väli "rusinoitui" tänä aikana. Pieni liikerajoitus tuli, mutta pahin kipu hellitti. Olen tosi notkea, joten tuollainen pikkuinen ei paljon haittaa. Olen edelleen notkeampi kuin fysioterapeuttini. Kuulostaa hullulta, mutta olen itselleni kiukkuinen, kun en sitä taukoa pitänyt aikaisemmin. Onhan tämä aikamoista arvailua, mutta ei sen väliä. Pahin kärki kivulta hävisi, siis se hulluksitekevä kärki, uh. Hällä väliä, mistä se loppujen lopuksi johtui... Kivun kanssa saa taistella jokaikinen päivä edelleen, joten ei tässä isosta asiasta ole kyse, kuitenkaan, ikävä kyllä.

Voimia Tiivi!

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 16.05.2008 - 08:49:23


Hanna 04.03.2008 - 15:51:16:
Sano niille ihmettelijöille, että no käytän nyt "heroiinia"  ja haluaisin niin kovasti siirtyä noihin miedompiin. :)

Hyvä ehdotus, kokeilen tota seuravaa kerta! :)

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 16.05.2008 - 08:55:54


04.03.2008 - 16:18:51:
Ja siis kivut pitää hoitaa heti, etteivät kroonistu.  (Uudessa kirjassani kerrotaan sitten tarkemmin, miten kipu aiheuttaa fysiologisia muutoksia aivoissa).

Jep, niin mun neurologi myös kertoi kun olin kolme vuotta pyytänyt apua.. En vieläkään tajua miksi mun piti odottaa vuosikausia ennen kuin sain jotain kipukääkettä joka oikeesti toimi. Aluksi sain kyllä neurontinia mutta eihän se mitään auttanut ja kun kerroin tämän neurologini vastasi vain ettei ole muuta apua jos tämä ei auta. Kummallista kyllä apua löytyi sitten pari vuotta myöhemmin kun taas valitin kipuja. Nyt on sitten krooninen kipu joka ei hellitä.. ikinä.. saa taistella kunnes pää hajoaa tai maksa räjähtää..

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 16.05.2008 - 09:04:17


04.03.2008 - 18:04:35:
Pitänee vielä ottaa esille toleranssin lisääntyminen  eli kipulääkkeet menettävät vähitellen tehoansa ja annostusta pitää lisätä.  Tämän ei silti tarvitse tarkoittaa sitä, että sivuoireet vähentyisivät samassa suhteessa.

Tämä on iso ongelma. Joidenkin lääkkeiden toleranssi nousee todella nopeasti. Esimerkisi mun toleranssi Temgesiciin on nousuut nopeasti vaikka olen yrittänyt käyttää sitä mahdollisimman vähän. Sitä on sitten vaikea lopettaa ja sivuoireet haittaa enemmän ja enemmän.

Yritän varovasti vähentää neurontin käyttö. Yritän vähentää 12 x 300mg --> 9 x 300mg mutta en tiedä onnistuuko koska se voi kostaantua niin että joudun käyttämään enemmän Temgesicia ja se vaikea asia kun käytän jo maksimi annostus. Tärkeämpi asia olisi vähentää Temgesiciä mutta se taitaa olla mahdotonta, ainakin ennen kesää koska niin kauan kun joudun käyttämään pitkähihaisia paitoja kädet ärsyyntyvät niin pahasti etten pysty siihen. Nytkin istun kuin neuloilla kun yritän pärjätä pelkällä neurontinilla, ei taida onnistua koska kädet on aivan liian herkät.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Hunns Pvm 16.05.2008 - 17:24:55

Cud, auttaako kipulääkkeitten ajoittainen vaihtaminen? Onko tarpeeksi tehokkaita lääkkeitä tarpeeksi vaihtoruljanssin aloittamiseksi?

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 18.05.2008 - 20:27:06

Ei ole mihin vaihdella, Temgesic on ainut tehokas lääke mitä minulla on. Neurontin voisin periaatteessa lopettaa mutta en tiedä, ehkä sillä on joku vaikutus kuitenkin. Celebra ei vaikuta mitenkään neuropaattiseen kipuun ja Panacod auttaa vain päänsärkyyn.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja tammikuu Pvm 19.05.2008 - 07:08:45

Lauantaina iski sellainen hermosärky jalkoihin ja selkään,
että oksat pois.

Avasin jo "lääkekaappini" oven ja mietin, että mitähän mömmöjä
sitä pitäisi ottaa. Suljin kuitenkin oven ja kärvistelin.
Yöksi sitten otin sellaiset tropit, että nukuin autuaasti 8h.

Sunnuntain otin tosi rauhallisesti. tein kyllä "pakolliset" jumpat.
Nimittäin, olen jo muutaman (3päivää) päässyt liikkumaan
rollolla, nimittäin oikea jalkani nousee jo hiukan maasta.

En tiedä tuliko tuo lauantain kipu perjantain fyssarikäynnin
seurauksena. Tehtiin laitteilla aika pitkiä ja painavia sarjoja.

Täytyy tässä nyt olla hissukseen ja kuulostella.
Tai ei kannata kyllä kuulostella.... sepä pahinta
varmasti alkaa särky.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 22.05.2008 - 15:55:33

Noniin, nyt olen aloittanut Neurotinin lopettamis-urakkaa. Olen puolittanut annos 3600mg --> 1800mg per päivä ja en ole huomannut vielä mitään negatiivista. Se ei taida vaikuttaa kovin paljon näihin minun kipuihin ja ihan turhaan niitä popsin. Sivuoireetkin on vähentynyt mutta se voi olla ihan sattuma koska on liian lyhyt aika sanoa mitään siitä vielä. Oikeastaan kivustakin on liian lyhyt aika sanoa varmuudella mitään mutta vaikuttaa siltä ettei sillä ole paljon vaikutusta.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja nyrkki Pvm 26.05.2008 - 15:14:08

Kaikkien tehottomien epilepsialääkkeiden jälkeen käytän edelleen Tramalia; toimii kuin junan vessa. Neljä vuotta olen päivittäin napsinut enkä tunne olevani ns.koukussa. Toisaalta mitä sitten jos olenkin - kipuun olen ainakin koukussa...

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Tiivi Pvm 26.05.2008 - 15:49:33

Miulla on nyt käyttökokeilussa Tramal Retard 200 mg, 1 tbl yöksi. Lääke on alaselän kipuun. Ja... pitäiskö tän tuntua joltakin? :-? Otin eilen tabletin kympin uutisten aikaan ja 1,5 tuntia myöhemmin... ei mitään. Mut sit taas aamuisin alaselkä ei ole ollut niin kipeä, mitä se olis ilman tuota lääkettä... -> kai se sit jotenkin vaikuttaa, vaikkei tunnu miltään. :-? Ota näistä selvää... :P Miulla vaan on ollu sellanen yxinkertanen käsitys, et jos joku lääke tuntuu niin se todennäköisesti myös auttaa.
Olen aikasemmin kokeillu Tramalia, Tramagetic OD:ta -> ei mitään vaikutusta kipuun, ihan kuin olis pastillin ottanu. Paramax-Cod auttaa kipuun, muttei ole tarpeex pitkävaikutteinen. Tarkoitus on poistaa tuo Paramax-Cod ruokavaliosta ja jättää se hätävaralääkkeeksi.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja voyager70 Pvm 26.05.2008 - 21:33:58

Mulla menee CrpsII:sen aiheuttamaan kipuiluun Lyrica 150mg aamuin illoin, Oxycontin 10-30mg aamuin illoin, Triptyl 10/20mg illalla sekä Panacod tarpeen mukaan, eipä tuota Panaa tule enää syötyä kun ei se mitään auta.

Ja nuo muutkaan kipuja pois vie mutta hieman pehmentää kumminkin. Ja Triptyl uusi tuttavuus jonka vaikutus ainakin se että nukkuu vähän paremmin, tahtoo vaan väsyttää koko seuraavan päivänkin. :-[

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja eve Pvm 27.05.2008 - 13:21:44

Luin eilen ja tänään koko ketjun. Tosiasia näyttää olevan,  että meillä mäsillä on paljon kipuja, koviakin. Ja Suomessa on kivun  hoito aikalailla 'lapsenkengissä', eli kipua ei hoideta läheskään tarpeeksi. Ja lääkärit usein aliarvioi potilaansa kipua.

Täällä Itä-Suomessa ollaan muutenkin mäsän hoidoissa noin kaksi vuotta jäljessä Länsi-Suomea. Fatiikkiakin täällä alettiin ymmärtää vasta joskus vuonna 2002, kun v. 2000 Maskussa sitä ymmärrettiin hyvin.

Kärsin alaraajojen hermokivuista, käytän Lyricaa 300+300mg, mutta se ei tunnu riittävältä lääkkeeltä. Monta muuta lääkettä kokeiltiin ennen Lyricaa, ja aluksi Lyrican aiheuttama huimaus haittasi hirveästi.

Ajattelin varata ajan kivun hoitoon erikoistuneelle neurologile dosentti Aki Hietaharjulle, hän ottaa vastaan Tampereella Koskikeskuksessa. Mutta sain ajan vasta heinäkuun lopulle. Koska hän on mutkan kautta tuttu, olin häneen yhteydessä, sähköpostilla. Hän ehdotti Lyrican rinnalle jotain myös kipuun käytettävää mielialalääkettä. Nyt olen saamassa Cymbalta-reseptin, ongelma on siinä, että ainakin neurologini mukaan Efexor Depot pitäisi vähitellen purkaa ennen Cymbaltan aloittamista. En tiedä miten mielialani kestää sen, tämä on ihan tosiasiallinen ongelma.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 27.05.2008 - 17:23:43

^Jos yhtään reagoit niin kuin minä, Cymbalta korvaa Efexorin mielialalääkkeenä. Toivon sitä sinulle!

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Tiivi Pvm 09.07.2008 - 15:13:44


eve 27.05.2008 - 13:21:44:
Tosiasia näyttää olevan,  että meillä mäsillä on paljon kipuja, koviakin. Ja Suomessa on kivun  hoito aikalailla 'lapsenkengissä', eli kipua ei hoideta läheskään tarpeeksi. Ja lääkärit usein aliarvioi potilaansa kipua.


Näinhän se menee. Miun hoitava fysiatri ei ottanu kuuleviin korviinsa ollenkaan sitä tietoa, et Triptyl ei auta miun kipuihin millään tavalla tai annoksella. Ja, et se on miulla käytössä tuntohäiriöihin, ei kipuihin. Eix tää ollu ihan selvästi ja ymmärrettävästi kerrottu...?! :-/ :-? Miusta ainakin. Näin mie sen hänelle kerroin. Mutta... fysiatri konsultoi neuroa ja he yhteistuumin päättivät, et suurennetaan annosta -> josko sitä kautta löytyisi apu kipuun. Haloo!! >:( Mitä mie äsken kerroin! >:( Ja vielä Suomeksi! >:( >:( >:( Neuro samassa juonessa, aika huvittavaa. Tilanne eteni sit niin, et varasin ajan Juha Multaselle. Olen toiveikkaalla mielellä, et hän kuuntelis ja uskois mitä mie hänelle suomenkielellä kerron.

Olen siis kokeillu Tramal Retard 200 mg ilman toivottua tulosta. Fysiatri mainitsi lääkkeen nimeltä Temgesic. Onx se minkälainen lääke... verrattuna Tramaliin? Olen Terveyskirjaston kautta lueskellu lääkkeestä, mut... Käyttökokemuksia?

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 09.07.2008 - 19:06:06

^Ollaan saman keskarin hoidossa. Olen siellä kiertänyt kipupolin, fysiatrin ja nyt neurolla. Hukassa ne on kivun hoidon kanssa. Ne ei vain osaa. Ikävä sanoa tämä, muttei Multasen Juhakaan osannut lääkitä, huoh... Tai en osannut pyytää apua...

Temgesic on kova lääke, muttei tehnyt miulla muuta kuin väsytti kamalasti.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 17.07.2008 - 09:25:57

Olen käyttänyt Temgesiciä (0,4 mg x 3) 2,5 vuotta ja aika hyvin on toiminut. Tai siis paremmin kuin muut mitä olen kokeillut. Aluksi väsytti aivaan sairaasti, silmät ei millään meinannut pysyä auki, mutta kivut hellitti aika mukavasti ja väsymys rupes hellittämään 2 kk:n jälkeen. Nykyään en huomaa sitä väsymystä mutta ei se vaikutuskaan ole yhtä tehokas kuin alussa. Yritän käyttää sitä mahdollisimman vähän ja en edes yritä olla täysin kivuton koska se on mahdottomuus nykylääkityksellä (Neurontin + Temgesic). Pakko yhtyä samaan kuin eve, kivunhoito on kyllä alkeellinen tässä maassa. En vieläkään tajua miksi jouduin kärsimään pahoista kivuista 3 vuotta pelkällä Neurontinilla joka ei auta paljon mitään. Neurologi vielä väitti ettei ole mitään muuta jos se ei auta.. Onneksi myöhemmin sitten keksittiin toi Temgesic.. ;)

Mun kivut vaihtelee suuresti päivä päivältä. Jotkut päivät jaksan pelkällä Neurontinilla mutta ne on valitettavasti harvassa. Hyvä päivä on jos pärjään yhdellä Temgesicilla mutta pahoina päivinä mikään ei auta ja se on raskasta. Kesäisin kädet on yleensä paremmat mutta alkukesä on ollut liian viileä minulle, en tiedä onko se auringonvalo vai lämpötila joka vaikuttaa positiivisesti mutta kädet on ollut yllättävän kipeät tänä kesänä, vaikka nyt tuntuu että rupee hieman hellittämään kun on ollut paremmat kelit.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Tiivi Pvm 17.07.2008 - 12:43:43

Mie tuossa tein sen päätöksen, et poistan ruokavaliosta Triptylin ja Lyrican. Enkä halua käyttää mitään vastaavia lääkkeitä, mihinkään. Jos ei kipuihin muuta löydy kuin masennus- tai epilepsialääkkeitä niin ollaan ilman ja kärvistellään. Mie vaan tarviin kipulääkkeen yöksi. Ja eihän sitä tiedä, vaikka Tramal alkaisi tehoamaan, kun jätän nuo kaksi lääkettä pois. :-/

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja annelisa Pvm 18.07.2008 - 16:46:50

Mä täs kans mietin näiden kipulääkkeiden kans seuhtomista....
Buranaa kait tullut nyt syötyä liikaa, kun vatsa tuntuu muhivan
-> möyrii ja pössäyttelee tosi pahanhajuisesti.

Masennuslääkkeissä on ärtsy sivuvaikutus tuo lihominen *huoksis*

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja lebris Pvm 18.07.2008 - 23:07:16

Jouduin jättämään ja jätin säkillisen lääkkeitä pois.
- Sirdalud
- Lioresal
- Sepram
- Neurontin (6 kpl, nyt 3 kpl/vrk)
- Alprox (ahdistuslääke)
- Zopinox (nukahtamislääke)

Ja suurimpana ja pahimpana Panacod 500 mg. Lisäksi (ikää kun on) jätin Livial-lääkityksen (vaihdevuosihormooni) pois.

- Copaxone tauolla, jotta elimistö tasaantuisi.

Sain tänään kuulla labratulokset ja KAIKKI ARVOT NORMAALIT.

Nyt en koskaan enää pistä mitään pilleriä suuhun ilman vankkoja perusteluita. Ehkä kieltäydyn vielä copastakin.

Ainoa harha-askel on A/A Formula, johon en niinkään luota, mutta kokeilen.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 19.07.2008 - 13:44:00

Lebris, oletko huomannut mitään eroa kun käytät 6 tai 3 Neurontinia per vrk? Itse en huomannut mitään eroa kun laskin 12 --> 3, ihan turhaan olen syönyt valtavia määriä. Miksi koet Panacod pahimpana? Onhan paracetamol paha aine kun se voi pilata maksan mutta onhan se muuten aika lievä kipulääke. Hyvä että vaadit perusteluja miksi laittaisit jotain suuhusi, se on järkevä asenne! Omasta kokemuksesta tiedä että toi Zopinox ei ole mikään kovin mukava lääke, eikä varmaan mikään muukaan nukahtamislääke.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Tiivi Pvm 07.08.2008 - 13:33:11

No, nii... Juha Multasen (ms-neuvola, Hki) pakeilla on käyty ja... kyllä, hän osas puhua miut pyörryksiin. ;) ;D Kipuun päätettiin lievän kädenväännön jälkeen kokeilla Cymbaltaa... ja kun kotona luin pakkausselosteen läpi, niin en taida uskaltaa ottaa ko. lääkettä. :o Juha sanoi, et voin käyttää edelleen myös Tramalia (tavas Pharmacasta). Mut sit taas apteekissa farmaseutti sanoi, et ei voi käyttää sitä Cymbaltan kanssa samanaikasesti (yhteisvaikutukset). Ja tuo mainitaan myös pakkausselosteessa. Siellä on mainittu myös amitriptyliini... suurentavat haittavaikutusriskiä.

Mut sain kuitenkin ohjeen Triptylin alasajoon.  Triptyliä syön pari viikkoa 10 mg iltaisin ja sit sekin on "kuoletettu" miun ruokavaliosta. Tänään otin aamulla viimeisen Lyrican, en ottanu sitä enää lisää apteekista eilen. Juhan mielestä sen pysty lopettamaan tähän, kun olin niin mallikkaasti sen ajanut vähitellen alas.

Mut Cymbalta... :-/ Taidan ensin kattoa, alkaako Tramal toimimaan tän muutoksen jälkeen. Ja jos nää miun hermokivut äityy sietotason äärirajoille, niin sit mietin tuota Cymbaltaa uudemman kerran. Ja pitänee tässä lähitulevaisuudessa ottaa yhteyttä Juhaan asian tiimoilta.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Iitaliina Pvm 07.08.2008 - 15:55:19

^Juuri tuon takia en lue enää kaikkia pakkausselosteita. Cymbalta ei minulla toiminut kipuun, mutta muuten oikein hyvä lääke.

Juha tarkisti minullakin aikoinaan (en ole siellä vähään aikaan käynyt) netistä ja opuksista lääkkeiden yhteisvaikutukset. Joitan ihmeellisiä kaavoja se näytti ja selitti toooosi tarkasti. Ihan kuin olisin niistä kaavoista mitään ymmärtänyt. Luotan kyllä Juhaan täysin. Apteekissa tuntuu, että ovat välillä liiankin tarkkoja.

En nyt tässä potki sinua Cymbaltan käyttöön. Tee kuten parhaaksi näet. Kipu on vain niin... syvältä...

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja eero Pvm 07.08.2008 - 16:54:35

Löysin mielenkiintoisen yhteenvedon cymbaltasta: http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/cymbalta/19256704fi1.pdf%20-

Jos joku ei saa auki, niin laitan pari riviä mistä on kyse:

EUROOPAN JULKINEN ARVIOINTILAUSUNTO (EPAR)
CYMBALTA
Julkinen EPAR-yhteenveto

Tämä teksti on yhteenveto Euroopan julkisesta arviointilausunnosta (EPAR). Tekstissä selitetään,
miten lääkevalmistekomitea (CHMP) on arvioinut tehtyjä tutkimuksia ja päätynyt suosituksiin
lääkkeen käytöstä.
Jos tarvitset lisätietoja sairaudestasi tai hoidostasi, lue pakkausseloste (sisältyy myös
arviointilausuntoon) tai ota yhteys lääkäriin tai apteekkiin. Jos haluat CHMP:n suositusten
perusteella lisätietoa, lue tieteellisen käsittelyn teksti (sisältyy myös arviointilausuntoon).


Mitä hyötyä Cymbaltasta on havaittu tutkimuksissa?
Masennuksen hoidon osalta neljä kuudesta tutkimuksesta osoitti Cymbaltan vähentävän lumelääkettä
tehokkaammin masennuksen oireita, ja kahdessa tutkimuksessa tämä jäi osoittamatta. Vaikka eri
annoksilla saaduissa tuloksissa oli ristiriitaisuuksia, niissä kahdessa tutkimuksessa, joissa 60 mg:n
Cymbalta-annosta kerran vuorokaudessa otettuna verrattiin lumelääkkeeseen, oirepisteet laskivat
Cymbalta-potilailla kahdeksan viikon hoidon jälkeen noin 9 pistettä 21 pisteen lähtötilanteesta.
Lumelääkkeellä hoidetuilla potilailla ne alenivat noin 6,5 pistettä. Cymbaltalla oli samanlainen
vaikutus oirepisteisiin kuin paroksetiinilla. Oireiden uusiutuminen kesti pidempään potilailla, jotka
saivat 60 mg:n Cymbalta-annoksen kerran vuorokaudessa: heillä oireiden uusiutumisen
todennäköisyys oli 17 prosenttia, kun se lumelääkepotilailla oli 29 prosenttia.
Neuropatiakivun hoidon osalta 60 mg:n Cymbalta-annos kerran tai kahdesti vuorokaudessa lievensi
kipua tehokkaammin kuin lumelääke. Kummassakin tutkimuksessa kivun lieveneminen jatkui
ensimmäisestä hoitoviikosta aina viikkoon 12 asti. Cymbalta-hoitoa saaneiden potilaiden kipupisteet olivat toisessa tutkimuksessa 1,17 ja toisessa 1,45 pistettä alemmat kuin lumelääkepotilaiden.


Nyt kysyisinkin että olenko ymmärtänyt väärin vai onko tosiaan niin että cymbalta tarjoaa 2,5 pistettä paremman vasteen masennuksen hoitoon kuin esim. palasokeri, kun pisteytyksen lähtökohtana on 21 pistettä? Siis oikein kymmenisen prosenttia parempi tulos kuin ilman mitään? Ja tulos saavutettiin ainoastaan neljässä tutkimuksessa kuudesta, nehän eivät havainneet MITÄÄN hyötyä lääkkeestä?

Tässä tutkimustuloksessa ei kerrota mitkä olivat lähtöpisteet kivunhoito tutkimuksessa, olivatko ne samat 21?, jos niin, cymbalta oli 1,17 ja 1,45 pistettä parempi hoitovaste kuin sokeripalalla!? Olisiko prosenteissa reilun viiden luokkaa?

"HUIMAT" on hyödyt verrattuna haittavaikutuksiin ja silti myyntilupa irtosi! Tällaisia raportteja olisi mukava nähdä vähän enemmänkin, näistä selviää kuinka HEPPOISIN perustein myyntilupa heltiää.

Ihan oikeinko tällaista "tutkimusta" voidaan pitää "tieteellisesti" kestävänä? Luulisi että jo pelkästään virhemarginaalilla voidaan osoittaa testin tuloksen olevan +-0, vaikutukset perustuvat koehenkilöiden tuntemuksiin ja jos sama henkilö ei käyttänyt sekä lääkettä että plaseboa, niin kuinka vaikutuksia voidaan vertailla?

Ja jos potilaat käyttivät molempia, niin kumpi aineista testattiin ensiksi?, sillä jos kyse on etenevästä ja pahenevasta tilasta, niin kuinka ajan oireita pahentava vaikutus otettiin huomioon? Puhumattakaan oireiston jaksollisuudesta esim. lämpötilan, vuodenajan, stressin jne. vaikutuksesta?

Tässä on yksi esimerkki siitä kuinka uusia lääkkeitä ajetaan markkinoille, voihan olla että on toimiva ja hyvä lääke joillekin, mutta näiden tutkimustulosten valossa varsin mitätön, jopa olematon, vaikutuksiltaan(hyödyt), eli lupa tuntuu heltiävän jos on viitteitäkään siitä että jotain vaikutusta on!?

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 08.08.2008 - 10:21:38

Hyvä huomio eero. Minun mielestä on aika jännää miten lääkeyhtiöt haukkuvat luontaistuotteita ja lisäravinteita siitä ettei ole tieteellistä faktaa että ne toimii kun taas monella lääkkeellä on tieteellistä faktaa ettei toimi ja silti saadan myydä niitä! Pidän tieteestä mutta minun mielestä lääketiede on aika naurettava homma, usein muotoillaan vain sanoja raporteissa niin, että kuullosta hyvältä vaikka todellisuus on jotain ihan muuta. Esimerkkinä tästä on kolesterolilääkkeet jotka eivät toimi tarpeeksi hyvin että niitä pitäisi suositella kenellekkään kovin helpolla mutta silti tuntuu välillä että joka toinen suomalainen niitä käyttää.

Olen itse käyttänyt mielialalääkkeitä, Cipralex ja Efexor, mutta ne antoivat niin pahoja sivuoireita etten voinut niitä käyttää kovin kauan. Efexor tasan kaksi tablettia.. Hyötyä oli mutta saman hyödyn sain 5HTP nimisestä luontaistuotteesta ja se ilman pahoinvointia ja kaiken lisäksi oli halvempi, joskin ei tietenkään korvattavissa. Miksi käyttää kallista lääkettä joka aiheuttaa pahoja sivuoireita kun on halvempi ja turvallisempi vaihtoehto? En tietenkään väitä että kaikilla olisi sama hyöty, voi olla että jos on vakavampi masennus niin mielialalääke on pakollinen että saisi tarpeeksi hyötyöä mutta lievemmissä tapauksissa voisi kyllä kokeilla lievempiä vaihtoehtoja.

Kipulääkitys taas on eri juttu. Luontaispuolella ei ole oikein mitään hyvää vaihtoehtoa näille lääkkeille, ei ainakaan minun tietääkseni. En ymmärrä miksi suomessa ei seurata saksan mallia missä usein suositellaan lisäravinteita hyvänä vaihtoehtona kun se kuitenkin tulisi valtiolle halvemmaksi ja olisi myös potilaan hyödyksi.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja -paivi- Pvm 08.08.2008 - 12:02:30

Kipua tutkittiin noissa kahdessa tutkimuksessa 11 pisteen asteikolla. Kipupotilaat olivat aikuisia ei-masentuneita diabeetikkoja.

Itse kaipaisin vähän pidempää kuin 12 viikon tutkimusta, koska kivun lieveneminen jatkui ainakin tuohon saakka. Kroonisen kivun kanssa kun tuo 12 vk tuntuu kovin lyhyeltä.

Minä olen onneksi saanut toistaiseksi avun 50 mg Noritrenista iltaisin. Vie särkyä juuri sen verran pois, että saan nukuttua ja sivuvaikutuksena olen huomannut ainoastaan suun kuivumisen ja ummetuksen. Mutta enpä olekaan ms-diagnoosilla varustettu.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja tammikuu Pvm 10.08.2008 - 13:55:55

Onko teistä kukaan käyttänyt inkivääriä missään muodossa niveliä
helpottamaan tai muuten ??

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja elisabet Pvm 10.08.2008 - 14:42:58


tammikuu 10.08.2008 - 13:55:55:
Onko teistä kukaan käyttänyt inkivääriä missään muodossa niveliä
helpottamaan tai muuten ??

vain Möllerin nivelille-kalaöljykapseleissa. eivät estäneet niveltulehdusta, joka nyt on päällä, mutta jospa estäisi tai hidastaisi nivelrikkoa ja muita pysyviä muutoksia...?

kivuista puheenollen, tummaa lihaa en nivelkipujen takia juurikaan syö, kanan ja tonnikalan kanssa selviää vähemmilla kivuilla.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Hunns Pvm 10.08.2008 - 18:53:30

Rankat oireet, rankat hoidot, MUTTA... Kipulääkkeillä ja tulehduskipulääkkeillä on myös huono maine.

klikkaa tästä

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 11.08.2008 - 09:47:33

Joo, minua hirvittää mikä vaikutus Neurontinilla ja Temgesicilla on minun terveyteen kun joudun käyttämään niitä loppuikäni. Olen huolissani että loppuikä jää turhan lyhyeeksi vaikka neurologi yritti lohduttaa sillä että ne on tarkoitettu pitkäaikaseen käyttöön.

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Hunns Pvm 11.08.2008 - 23:26:41


Tiivi 07.08.2008 - 13:33:11:
...


Ota yhteyttä Juha Multaseen ja kysy häneltä asiaa!

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Hunns Pvm 11.08.2008 - 23:36:21


Cud 11.08.2008 - 09:47:33:
Joo, minua hirvittää mikä vaikutus Neurontinilla ja Temgesicilla on minun terveyteen kun joudun käyttämään niitä loppuikäni. Olen huolissani että loppuikä jää turhan lyhyeeksi vaikka neurologi yritti lohduttaa sillä että ne on tarkoitettu pitkäaikaseen käyttöön.


Asiasta kannattaa tietenkin puhua, mutta pelko on turhaa näin potilaana. Mieti aina uuden lääkkeen kanssa sen mahdollisia haittavaikutuksia ja myös sitä, voitko lääkkeiden määrää vähentää. Jos et, silloin tarvitset niitä. Piste.  ;)

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 12.08.2008 - 08:48:42


Hunns 11.08.2008 - 23:36:21:
Asiasta kannattaa tietenkin puhua, mutta pelko on turhaa näin potilaana.

Minun mielestä pelko, tai oikeastaan huoli on parempi sana, ei ole turha koska sen takia käytän lääkkeitä järkevämmin kuin jos vain sokeasti seuraisin lääkärin neuvoja. Esimerkiksi nyt olen vähentänyt Neurontinin käytön 12 x 300mg --> 3 x 300mg ja en huomaa mitään eroa tehossa. Jos seuraisin lääkärin neuvoa, käyttäisin vielä maksimiannos ihan turhaan. Temgesic yritän käyttää tarpeen mukaan ja yritän pärjätä ilman jos vain mahdollista, valitettavasti tämä kesä on ollut niin surkea ettei se ole oikein onnistunut kuten muina kesinä.

Olisi paljon helpompaa popsia lääkkeitä reseptinmukaisella annostuksella mutta se ei ole kovin järkevää koska siitä ei ainakaan minun tapauksessa ole mitään hyötyä. Tietenkin ei kannata kärsiä kivuista vain siksi että pelkää lääkkeiden vaikutusta, siinä olet oikeassa, mutta kannattaa kyllä miettiä onko annostuksessa mitään järkeä eikä vain sokeasti luottaa siihen että lääkärin päätös on oikea. Toinen esimerkki on Temgesic jota voisin, ja tavallaan tarvitsisin jos haluan olla kivuton, käyttää 3 x päivässä mutta silloin sen teho olisi jo tässä vaiheessa laskenut sen verran että en oikein sillä pärjäisi. Yritän pärjätä minimiannostuksella jotta en tottuisi siihen liikaa ja silti minulla on ollut hieman ongelmia sen kanssa että teho laskee kun tottuu siihen.

Se on kauhea tilanne kun on vetänyt naamaan kaikki mitä laki sallii ja silti kivut tekee hulluksi, niin kävi talvella ja siihen tilanteeseen en halua enää. Silloin en päässyt läpi kun yritin saada apua neurologiseltapolilta mutta nyt sain järjestettyä niin, että ne soittaa minulle silloin kun luultavasti on pahin tilanne, eli joskus tammikuussa.

Eli, minun tavoite ei ole olla kivuton koska silloin poltan kynttilän molemmista päistä ja olen pian pulassa. Minun tavoite on pärjätä kivun kanssa ja siksi kärsin jatkuvasta kivusta mutta en päästä sitä niin pahaksi että en jaksa sen kanssa. En tiedä mitä mieltä neurologi on tästä strategiasta koska en muistanut kertoa mutta tämä on ainut mahdollisuus näillä lääkkeillä mitä minulla on. Edellinen neurologi meinas että kipua pitää hoitaa ennen kuin siitä tulee krooninen mutta hän valitettavasti heräs tajuamaan todellisuuden aivan liian myöhään ja peli oli jo kauan sitten menetetty, mun kipu oli jo siinä vaiheessa ollut kauan krooninen. En tiedä miksi hän ei tajunnut mistä on kyse jo aijemmin mutta hänellä taisi kyllä olla jotain henkilökohtaisia ongelmia. Kivuttomuus olisi mukavaa mutta se on minulla valitettavasti utopiaa jos ajatellaan pidemmän päälle ja hoidan kipuni ajatellen että joudun tekemään sitä loppuelämäni. Ei nämä kivut näköjään mihinkään häviä. Aluksi kivut hieman hellitti mutta parin ensimmäisen vuoden jälkeen ei oikeastaan ole tapahtunut mitään muutosta parempaan ja pian tulee 6 vuotta täyteen. En aijo juhlia... ;)

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Hunns Pvm 12.08.2008 - 20:49:24


Cud 12.08.2008 - 08:48:42:
Minun mielestä pelko, tai oikeastaan huoli on parempi sana, ei ole turha koska sen takia käytän lääkkeitä järkevämmin kuin jos vain sokeasti seuraisin lääkärin neuvoja. Esimerkiksi nyt olen vähentänyt Neurontinin käytön 12 x 300mg --> 3 x 300mg ja en huomaa mitään eroa tehossa. Jos seuraisin lääkärin neuvoa, käyttäisin vielä maksimiannos ihan turhaan. Temgesic yritän käyttää tarpeen mukaan ja yritän pärjätä ilman jos vain mahdollista, valitettavasti tämä kesä on ollut niin surkea ettei se ole oikein onnistunut kuten muina kesinä.

Olisi paljon helpompaa popsia lääkkeitä reseptinmukaisella annostuksella ...


Sinä olet ottanut kivunhoidosta itse vastuuta, mikä on mielestäni rohkeaa. Älä lannistu!

Aihe: Re: Kipulääkitys
Kirjoittaja Cud Pvm 13.08.2008 - 12:27:59


Hunns 12.08.2008 - 20:49:24:
Sinä olet ottanut kivunhoidosta itse vastuuta, mikä on mielestäni rohkeaa. Älä lannistu!

Kiitos, en lannistu, se ei kuulu minun pohjalaiseen luonteeseen. Huomasin aika nopeasti diagnoosin jälkeen ettei lääkärit välttämättä tiedä mikä on minulle parasta. Kalliita lääkkeitä joilla on pahoja sivuvaikutuksia ne kyllä antaa mutta halvemmat ja turvallisemmat vaihtoehdot ne eivät edes harkitse.

Jos haluaa voida hyvin on pakko ottaa siitä vastuun itse koska kukaan muu ei tiedä miten voit. Jos tuntuu että lääkärin kirjoittama lääke ei toimi tai haitta on isompi kuin hyöty, niin on oma oikeus päättää onko järkevää jatkaa hoitoa. Tietysti on tilanteita kun on pakko kärsiä sivuvaikutuksista, esim syöpähoidossa, mutta MS-taudissa on monta tilannetta missä kannattaa tarkkaan miettiä mikä on oikeesti hyödyksi.

Esimerkikkinä tästä on Rebif, jota aloitin heti diagnoosin jälkeen. Se ei sopinut minulle alkuunkaan ja lopetin sen 1 kk jälkeen. Moni lääkäri olisi varmaan yrittänyt ylipuhua minua jatkamaan sillä perusteella että oireet vähenee kun tottuu mutta siitä ei olisi seurannut mitään hyvää koska kunto meni vain huonompaan suuntaan koko ajan. Tilalle sain Copaxone joka toimi ihan hyvin ja kaikki sivuoireet hävisivät muutamassa päivässä. Sain elämäni takaisin.

Toinen esimerkki on Temgesic joka aluksi aiheutti todella ikäviä sivuoireita mutta se kyllä kannatti kärsiä koska ne loppuivat melkein täysin kun siihen tottui. On jotain sivuoireita vieläkin mutta ne ei ole niin pahoja ettei hyöty olisi selvästi isompi kuin haitta. Kuitenkin, jos olisin seurannut lääkärin ohjetta ja käyttänyt sitä sen mukaan, niin olisin aluksi ollut melkein kivuton mutta sen teho olisi nyt aika huono ja ainut mahdollisuus olisi joko lisätä annostus, mikä taas lisää ja pahentaa sivuoireita, tai siitten vaihtaa toiseen lääkkeeseen joka taas tarkoittaa että tottumisrumba alkaa uudestaan. Järkevällä käytöllä kärsin enemmän kivuista mutta vähemmän sivuoireista ja on muutenkin turvallisempi käyttää lääkkeitä sillä tavalla.

Jouduin pärjäämään melkein ilman mitään apua ensimmäiset 2 vuotta, joten kipuun olen tottunut ja se on minun mielestä pienempi haitta kuin sivuoireet. Ainakin tiettyyn pisteeseen. Tietysti hoitamaton kipu on pahempi kuin sivuoireet ja siksi päätin että on sen arvoista kärsiä niistä aluksi, kun kuitenkin luotin siihen että ne vähenevät ajan myötä. Se on aikamoista tasapainottelua pitää sopiva lääkitys päällä. Tärkeintä on minun mielestä on apua saatavalla jos tarvitsee, ettei joudu, kuten minä jouluna kun Temgesic oli loppu kaikista apteekeista, pärjäämään ilman mitään apua koska vaikka ei silloin olisikaan kipua, niin jo pelko siitä että mitä jos kipu tulee ja ei ole mitään apua saatavilla on jo niin paha etten sitä toiste halua kokea.

MS Crossroads -parlamentti » Powered by YaBB 2.3.1!
YaBB © 2000-2007. All Rights Reserved.