MS Crossroads -parlamentti
http://mscrossroads.org/cgibin/YaBB.cgi
Hoito >> Oireiden hallinta >> hengästyttää
http://mscrossroads.org/cgibin/YaBB.cgi?num=1236793460

Aiheen aloittaja samarin Pvm 11.03.2009 - 19:44:20

Aihe: hengästyttää
Kirjoittaja samarin Pvm 11.03.2009 - 19:44:20

hengästyttääkö teitä?
Noin kuukauden reilut olen jo huomannut, että hengitys on aika vaivalloista ja pienikin lenkki pistää puuskututtamaan. :-[

Kuuluukos moinen ämässään?

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja sasaliini. Pvm 11.03.2009 - 19:53:41

En tiiä kuuluuko, mut mua hengästyttää ihan pienikin. Tosin, mulla on myös ylipainoa millä voi olla vaikutusta.
Mutta multa on kysytty tuota Maskussa ja neurologikin joskus. En oo älynnyt kysyä, et liittyykö mäsään? Mut saattaa ehkä liittyäkin? :-/

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja esko74 Pvm 11.03.2009 - 19:59:02

Mul on nyt ollu shuubi päällä ja mua hengästyttää pienikin juttu. Aikaisemmin en ole ollut kovin kova hengästyjä.

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja samarin Pvm 11.03.2009 - 20:10:31

moikka Sasa !(jos saanen näin tuttavalliseksi heittäytyä ;))

No hyvä tietää, että sullakin on moista. Uh, kuinka kamalalta kuulostaakin... ::)
Voihan se tietty olla, että kun kroppa joutuu kovemmin ponnistelemaan niin se vaikuttaa hengitykseen tai sitten keuhkot jotenkin vaan väsyy kuten nuo muutkin lihakset.

Pitäis kait sit liittyä niihin joogalentäjiin (vai mitäne nyt oli) ja alkaa levitoimaan. Siinä sitä päräyttäis moni tämän kylän traktorijätkä ojaan niin että penkka pöllyäis. Nää paikalliset kun on oikeasti niin hillbillyjä, että kaikki pitäjän punatukkaiset on poltettu noitina ja helsinkikin on jotain syötävää. :o

Tsemppiä Esko! Koita jaksaa!

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja lena Pvm 11.03.2009 - 22:05:06

Hengästyttää, ja lukekaapa seuraavasta syy. Hapenottokyky kyky heikkenee jo MS-taudin varhaisessa vaiheessa

:
     


Neurologinen haitta yhteydessä hapenottokykyyn

Hapenotto kuvastaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa ("fyysinen kunto"). Kunnon ylläpitäminen vaikuttaa myönteisesti toimintakykyyn ja yleiseen terveydentilaan.

Maskun Neurologisessa Kuntoutuskeskuksessa käynnistyi vuonna 2001 tutkimus, jossa selvitetään fyysisen harjoittelun vaikutuksia MS-tautia sairastavilla. Hanke toteutetaan yhteistyössä Kelan kanssa. Ensimmäisen osatutkimuksen tavoitteena oli selvittää hapenottokyvyn, neurologisen haitan ja liikunta-aktiivisuuden välisiä yhteyksiä.

Tutkimukseen otettiin 95 lievää tai keskivaikeaa MS-tautia sairastavaa henkilöä. Heistä 92 suoritti hyväksyttävästi rasituskokeen polkupyöräergometrillä. Hapenottokyky oli tutkituilla alhaisempi kuin terveellä väestöllä, vaikka peräti 84 %:lla oli varsin lievä neurologinen haitta (ns. EDSS alle 4.0). Mitä enemmän MS-oireita oli, sen alhaisempi oli hapenottokyky. Liikunta-aktiivisuudella ei ollut - hieman yllättävästi - yhteyttä hapenottokykyyn.

Tutkimuksen perusteella liikuntaohjelmia MS-tautia sairastavalle suunnittelevan on hyvä tietää, että tämän hapenottokyky on suurella todennäköisyydellä alentunut jo sairauden lievässä tai varhaisessa vaiheessa. Siten hapenottokyvyn ylläpitämiseen ja parantamiseen tähtäävässä liikunnassa tulisi ensisijaisesti painottaa liikunnan säännöllisyyttä ja kestoa ja vasta toissijaisesti tehoa.

ANDERS ROMBERG
tutkijafysioterapeutti
Maskun Neurologinen Kuntoutuskeskus

Romberg A, Virtanen A, Aunola S, Karppi S-L, Karanko H, Ruutiainen J. Exercise capacity, disability and leisure physical activity of subjects with multiple sclerosis. Multiple Sclerosis 2004; 10:212-218

     

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja sasaliini. Pvm 12.03.2009 - 06:58:17

kiitos marleena, eikun lena.  :)

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja Susu Pvm 12.03.2009 - 07:24:15

Kun mun hemoglobiini menee tarpeeksi alas, alkaa hengästyttää.

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja -paivi- Pvm 12.03.2009 - 08:23:01

höh, (mullahan ei ole diagnoosia) mun ihan ensimmäiset oireet silloin lähes kaksi vuotta sitten olivat tavanomaisesta poikkeava hengästyminen juoksulenkillä ja jalkaoireet. En kerta kaikkiaan jaksanut enää juosta. Ja tähän asti on sanottu, että keuhkoilla ja hengästymisellä ei ole mitään tekemistä ms-taudin kanssa.

Ei tuo henki kulje entiseen malliin nytkään, mutta olen pitänyt sitä itse oireena liikkumattomuudesta ja kymmenestä kertyneestä ylimääräisestä kilosta :-[

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja lena Pvm 12.03.2009 - 10:06:46

Laitan tuon tekstin linkkinä plussakoossa tutkimuksen puolelle. Lainauksen teksti on turhan pientä.
Marleena muuttui lenaksi tammikuun katastrofin jälkeen.

Hengästyminen ja hidas palautuminen fyysisen rasituksen päälle olivat ihmetyksen aiheena jo ennen diagnoosia.
En ole koskaan ollut himoliikkuja. Olen aktiivinen liikkuja ja ennen kaikkea ulkoilen päivittäin.
Olen joskus esitellyt liikuntakalenterini. Jo kolmen vuoden aikana sieltä näkee suorituskyvyn laskun ja hidastumisen (matka/aika).

Kävelyvauhti reipas kävely on nyt talvella 4-4,5km/h. Juokseminen ei enää viime kesänä sujunut, vaan jäi muutamaan juoksuaskeleeseen. Yritin.
Kävelin ja hölkkäsin toissakesänä jopa 6km/h, ja viime talvena 5km/h.
Hiihtovauhtiin vaikuttaa keli, joten se on tänä talvena 5-7km/h.
Olin eilen uimassa. Altaassakin hengästyn heti jos yrittän uida nopeasti. Eilen kaikkinen mittarin kääntöineen tuli 1,2km/h.
Eilisen illan jumppa ei ottanut voimille, mutta kilometrin kävely ylämäkeen hengästytti.
Mulla tätä hengästymistä ja suoritustason laskua on ollut parikymmentä vuotta.  

 

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja samarin Pvm 12.03.2009 - 11:11:41

Hei!

Kiitos kun viitsitte vastata. Ajattelin jo, että tämä ei VOI enää olla totta. Mutta näköjään voi.
Mielenkiintoinen tuo lenan laittama juttu. Miksiköhän tuota hengästymistä ei niin ms oireiksi katsota. Johan se nyt maalaisjärkikikin.... ::)

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja Tiivi Pvm 12.03.2009 - 12:11:11

Täältä ilmottautuu yx hengästyjä lisää. Mie jo ehdin miettimään, et onpas kunto huonontunu, ku pienestäkin rasituksesta hengästyy... Miulla kävi mielessä, et joskus olis mäsästä johtuvaa.

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja mavi Pvm 12.03.2009 - 22:07:17

No nyt alkaa aueta mystiikka...
Mul on aina ollu kohtalainen kunto,ja olen ihmetelly ku EI SAA HAPPEA...
Eli... ympäri käydään ja yhteen tullaan...
Kaikkea tämä mäsä teettää.(ja yhä vihaan portaita!)

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja annemaria Pvm 13.08.2009 - 20:36:10

Olipa lohduttavaa  huomata tää teidän ketju. sitä jo ajatteli että ei hengitys nyt voi olla mäsä oire ja tuumi jo että kohta pumppu pettää tai on joku keuhkotauti. Mulla on nyt tullut tosi työlääksi tuo hengittäminen, haukottelen ja pitää jännästi vetää syvään henkeä usein. Tavallinen hengitys on jotenkin pinnallista ja on älyvaikea syvähengittää. Ei pysty rentoutuneesti syvään hengittään automaattisesti, vaan siihen pitää keskittyä. Kaikkea tää teettää. Harmi.

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja susanne Pvm 14.08.2009 - 11:26:25

^ Jeiiij, taas löytyi asia, jonka kanssa en tod. oo yksin... Oon ihmetelly kovasti, miksi tulee ihan pakottava tarve välillä keskeyttää kaikki ja vaan HENGITTÄÄ SYVÄÄN!! Niin kuin pohjaan saakka...
Yksi kummallinen mäsä-oire lisää muiden joukkoon ::)

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja Cud Pvm 14.08.2009 - 12:23:06

Hengästyn yllättävän helposti, huomioiden kuinka paljon liikun, ja hieman rajumpi liikunta niin en saa tarpeeksi happea vaikka muuten jaksaisi. Näin on ollut niin kauan kuin muistan ja olen aina ihmetellyt miksi mulla on niin huonot keuhkot. Nykyään hengästyn vaikka en välttämättä tee mitään..

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja annemaria Pvm 14.08.2009 - 17:35:58

Just noin se menee täälläkin suzanne ja cud. Kyllä luulis jo lähdön olevan lähellä kun ei henki kulje, mutta näemmä tän kanssa pärjää. Kyllä ihmiset duuniss vähän katsoo miksi toi huokailee ja haukottelee. Ikinä ennen en ole hengitykseen kiinnittänyt huomiota, mutta nyt kyllä huomaa. Mulla tää on vasta viikon vanha oire, alkoi viime viikonlopun rankan työrupeaman (helteessä ) jälkeen. Kai se pitäisi  vissiiin nyt myöntää itselleen sairastuneensa ja opetella kieltäytymään rankoista jutuista ja otamaan iisisti välillä. Mulla on nyt uusi magneetti 26.8 ja neurologi syyskuun alussa.

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja JJ Pvm 14.08.2009 - 18:46:31

Minulla PEF-arvo on tavallista matalampi kuin mitä se ikäiselläni ja kokoisellani pitäisi olla.

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja Anette Pvm 17.08.2009 - 20:22:11

Lainaus:
hengästyttääkö teitä?
Noin kuukauden reilut olen jo huomannut, että hengitys on aika vaivalloista ja pienikin lenkki pistää puuskututtamaan. :-[

Kuuluukos moinen ämässään?


Neurologi mittasi PEF-arvoni keväällä, sain kehoituksen tehdä hengitysharjoituksia pullon avulla. Neurologi selitti samalla mistä johtuu, liittyy ms:ään, lihasten toiminnan heikkenemisestä mm.pallealihaksen (ihminen on monimutkainen olento, kaikki liittyy kaikkeen).

Fysioterapiassa seurataan hengitysharjoitusten edistymistä.
Itse olen huomannut, että pystyn nykyään hengittämään helpommin, enää ei tunnu kuin ilma loppuisi kesken.

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja Sartsu Pvm 18.08.2009 - 20:22:05

Neurologi sanoi mullekin että monella mäsällä on hengitysvaikeuksia :). Ja toinen mitä sanoi että usein mäsä ja astma jollakin tapaa kulkevat käsi kädessä ... mielenkiintoinen pointti. Ehkä näin on tai sitten ei, mutta näitä hengitysvaikeuksia on mullakin ja kaikki ei todellakaan johdu astmasta. Astma -kohtaus ja mäsän aiheuttama hengästyminen on aivan erilaisia, kokemusta on  :-/

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja Milena Pvm 20.08.2009 - 13:37:09

Asioita loksahtelee paikoilleen. Tässä yksi lisää, jolla on heikko hapenottokyky. Joudun myös joskus vetämään useaan kertaan oikein kunnolla sisään, eikä meinaa mennä perille asti. Tulee ärsyttävä tunne, ettei saa vedettyä tarpeeksi ilmaa, mutta mukava kuulla, että selityskin on nyt olemassa. Allergisen astman oireita minulla on myös ja jos tulee yskä, hoidan sitä astmalääkkeillä.

Töissä olen polkenut joka vuosi polkupyöräergometritestin ja ihmetellyt, miksi mulla on niin kovin heikko hapenottokyky, vaikka omasta mielestä ei pitäisi olla. Töissä saa valita, tekeekö ppe-testin vai juokseeko cooperin (ei ole tietty  pakko tehdä kumpaakaan, tai voi halutessaan suorittaa molemmat). Useimmat saa yleensä ppe:stä paremman tuloksen ja siksi tekevät sen, mutta minä juoksin (ennen jalkaoireita) paremmin. Ehkä johtui siitä, että ppe-testin tulos on armoton: hapenottokyky aina pohjalukemissa. Toisaalta pystyin jostain syystä juoksemaan näillä keuhkoilla melko hyvin. Kyllä keuhkot vieläkin juoksisivat, mutta jalat ei.  :)

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja Fanny Pvm 20.08.2009 - 14:57:09

Jo kouluaikana keuhkojen tilavuus oli lähes puolet pienempi kuin muilla. Hengittäminen on ollut aina työlästä ja olen saanut tehdä paljon harjoituksia sen eteen. Voice Massage –hoito auttoi jonkin verran. Hankalinta on aina ollut rasituksessa nenän kautta hengittäminen. Hengästynyt en ole, kunto on aina ollut aika hyvä, mutta lenkeillä huomaan kulkevani usein suu auki saadakseni hengitettyä. Sukeltamaan en ole lukuisista yrityksistä huolimatta koskaan oppinut ja syynä on ilmeisesti juuri hengitystekniikka, mikä ei ole samanlainen kuin terveillä ihmisillä. Astmaa tai allergiaa ei ole.

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja samarin Pvm 21.08.2009 - 11:36:16


Cud 14.08.2009 - 12:23:06:
Nykyään hengästyn vaikka en välttämättä tee mitään..Juu, tuttua :)

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja Milena Pvm 21.08.2009 - 12:13:16


Fanny 20.08.2009 - 14:57:09:
Jo kouluaikana keuhkojen tilavuus oli lähes puolet pienempi kuin muilla. Hengittäminen on ollut aina työlästä ja olen saanut tehdä paljon harjoituksia sen eteen. Voice Massage –hoito auttoi jonkin verran. Hankalinta on aina ollut rasituksessa nenän kautta hengittäminen. Hengästynyt en ole, kunto on aina ollut aika hyvä, mutta lenkeillä huomaan kulkevani usein suu auki saadakseni hengitettyä. Sukeltamaan en ole lukuisista yrityksistä huolimatta koskaan oppinut ja syynä on ilmeisesti juuri hengitystekniikka, mikä ei ole samanlainen kuin terveillä ihmisillä. Astmaa tai allergiaa ei ole.


Muistan, kun meillä mitattiin koulussa keuhkojen tilavuus, olin n. 14 v. Mulla oli meidän luokan pienin tilavuus.

Osaan kyllä sukeltaa lyhyitä matkoja, mutten osaa uida niin, että puhaltaisin nenän kautta ilmaa ulos, kuten rintauintiakin kai pitäisi. Ylipäätään en saa edes paikallani puhallettua nenästä ilmaa veden alla.

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja Punapää Pvm 21.08.2009 - 12:46:31

Mä olen just alkanut harjoitella tota vesihengitystä ja ihan ok se mielestäni jo sujuu. Välillä tuntuu että happi loppuu ja toki mä hengästyn uidessa, mutten kuitenkaan mitenkään merkittävästi siihen nähden että se on kuitenkin aika raskasta urheilua. Mutta sitten kotona saatan hengästyä ihan hirveesti esim kukkien kastelusta. Ihan älytöntä. Siis että urheilla jaksaa mutta kevyitä askareita ei. Mulla kunto on kuitenkin paranemaan päin kun oon ton uinnin  aloittanut ihan tosissaan.

Aihe: Re: hengästyttää
Kirjoittaja Helenah Pvm 22.08.2009 - 22:09:08

Ai puuskuttaako, Kyllä. Välillä ei ja taasen toisinaan on todella vaikeeta. Minulla ei ole diagnoosia, mutta oireita riittävästi. Tämä hengitysvaikeus ja hengästyminen olivatkin ensimmäisten joukossa. ylämäet vaikeita pitää levätä välillä, jos kovasti alkaa hengitys  takkuilemaan Ensin alkaa keukojen seuduilla kihelmöimään ja puristamaan ja sitten hengitys vaikeutuu. Pahimmassa tapauksessa tulee mukaan voimakkat kakomiset, "oksentelupakkoliikkeet" ja pallea kivut. Levähdys auttaa. Parikertaa kuussa ottaa pahasti, oireet niin sanotusti nousee esille , niillä oireilla kun on lähes tasainen kierto.
Voimakkaassa kohtauksessa ei saa puhutuksi tai jos puhuu puhe tulee puurona. Enään en hermostu tilanteessa vaan keskityn olelliseen eli hengittämiseen. Mieheni huomaa sen ensin koska rouvalla alkaa taas puuskuttamaan, ja käsky käy, että levähdä välillä että otetaans aikalisä.
Tutkittu ja hutkittu on , viimeksi lääkäri sanoi, että rouva opettelee vaan hengittämään, ettei tarvitsisi hyperventiloida. Olen kerran käydessäni allergiasairaalassa ( mäenpäällä ), saanut voimakkaan kohtauksen ja sain happiviikset, helpotti , mutta jälleen kotiin vai, vaikka olo oli niin huono että ei edes jalat kantaneet kunnolla.
Moi hengitellään ja nautitaan kesän lopusta.

MS Crossroads -parlamentti » Powered by YaBB 2.3.1!
YaBB © 2000-2007. All Rights Reserved.