MS Crossroads -parlamentti
http://mscrossroads.org/cgibin/YaBB.cgi
Hoito >> Lääkitys >> Copaxone ja masennus?
http://mscrossroads.org/cgibin/YaBB.cgi?num=1295107063

Aiheen aloittaja Morgaine Pvm 15.01.2011 - 17:57:43

Aihe: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja Morgaine Pvm 15.01.2011 - 17:57:43

Olen suurena kysymysmerkkinä  :-? Miksi Copaxonen lääkeselosteessa lukee haittavaikutuksena masennus, jos lääkäri sanoo, ettei se sellaista aiheuta? Mä lopetin kolmannen episodin masennuslääkkeiden kanssa vuonna 2006. Siitä asti on mennyt oikein hyvin, mutta nyt puoli vuotta Copaa käytettyäni kaikki vanhat oireet ovat palanneet. Neuro vaan ilmoitti, ettei näillä voi olla mitään tekemistä keskenään ja sain masennuslääkereseptin. Ja heippa, voi hyvin ja syö näitä.

Toki mä tajuan, että tautia on vuosi takana ja jonkin shokkivaiheen jälkeen alkaa ahdistamaan. Ja ymmärtää, että tietyt vaivat ovat tulleet jäädäkseen. Siihen sopeutuminen luonnollisesti ottaa koville. Ja 10-12h työpäivät vajaakuntoisena ovat melko raskaita... Mutta toisaalta mielenterveyteni vaatii juurikin tuota työtä. Siis tarkoitus ei ollut valittaa, olen sitä vältellyt viimeiseen saakka taudin kanssa, mutta nyt ei muu huvita kuin valittaminen  :'(

Siis viestin pointti oli kaikessa sekavuudessaan se, että onko teillä tietoa/ kokemusta näistä lääkkeistä ja depiksestä, ja muutenkin aiheesta. Varmaan joku masennusketjukin  jossain on. En jaksa vaan nyt penkoa. Voiko mäsä aiheuttaa muuten fysiologisesti masennusta? Ja siis musta on ärsyttävää, jos joudun vetämään taas jotain pieniä valkoisia pillereitä sen takia, että mun lääkäri haluaa mun piikittävän itseäni joka pvä  >:(

Sorry tää oli kyllä tosi sekava vuodatus... Kun on päässä vikaa joka suhteessa ei kai muuta voi odottaakaan  ;D

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja sasaliini. Pvm 15.01.2011 - 19:09:38

Voi kiesus noita lääkäreitä! Niiden kanssa menee herrrrmot. Jos copan selosteessa lukee että sivuoireena voi tulla masennusta, sitä sitten voi tulla. Ei yksi lääkäri voi alkaa tuollaisesta taistelemaan! Herttinen että sieppaa nää idioottilääkärit.
Omani sanoi ettei Rebif aiheuta rytmihäiriöitä, mutta kolme kardiologia oli sitä mieltä että aiheuttaa ja lopeta Rebif. No, lopetin, uskoin tässä ennemmin sydänspesialistia ku neuroa ja siitä seurasi vuosisadan taisto.

Miksi ihmeessä pitää jo valmiiksi sairasta stressata vain siksi, että haluaa olla oikeassa ja potilaan yläpuolella. Huoh.
Ja olen siinä käsityksessä, että MS voi aiheuttaa masennusta ihan fysiologisella tasolla. Eli ei vain henkisesti, vaikkakin sekin sitä voi aiheuttaa, on kuitenkin kovaa saada tämä DG.
Mutta popsi nyt valkoisia pillereitä, josko niistä olisi apua. Ei neuron mieliksi, vaan jos sulla todella on masennusta, mistä tahansa johtuvaa, niin kannattaa kokeilla auttaisivatko ne.

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja rosanen Pvm 15.01.2011 - 20:54:39

Jopas olet kohdannut tohtorin, Morgaine.  [smiley=thumbdown.gif] Kyllä lääkärin pitäisi kuunnella potilaan selostusta omasta oirekuvastaan, ja myös uskoa se. Jotkut näemmä vain haluavat asettua muiden yläpuolelle.

Minulle kävi niin, että interferoni (Avonex) aiheutti kohtuullisen epätavallisia sivuvaikutuksia - siis olemassa olevien MS-oireiden korostumista. Ataksia paheni, lihasheikkous paheni ja kaikenlainen hankala olo lisääntyi kahdeksi päiväksi pistoksen jälkeen. Joka viikko kävi samoin siihen asti, kunnes neurologi päätti vaihtaa lääkityksen Copaxoneen. Neurologi uskoi kerralla tilanteeni. Tosin Copaxone ei sitten myöskään sopinut minulle, mutta se olikin toinen tarina.

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja Morgaine Pvm 15.01.2011 - 22:29:54

Voi kiitos kaverit, mulle tuli jo sellainen olo että olen joku "hankala hullu", mutta kiva kun teidänkin mielestä tohtorin asenteessa olisi vähän huomauttamista... Mä otan ny ne pillerit ettei lanttu lahoa kokonaan, mut ilmoitin lääkärille et mun tiedot saa laittaa tutkijoille. Ilmoittauduin siis kiinnostuneeksi lääketutkimuksiin, jos sopivia ilmaantuu.

Kävi jopa vainoharhaisessa mielessäni, kuinkahan paljon lääkefirmat maksaa tästä huvista lääkäreille, kun väkisin tuputetaan kalliita lääkkeitä niiden sopimattomuudesta huolimatta. Noh, maaliskuussa menen näyttämään tälle puolijumalalle että kuinka pahasti loppujen lopuksi sekosin  :P

Mutta ainakin kaksi neuroa on samalla polilla vesittänyt mun kitinät haittavaikutuksista. Kun depis ei ole ainoa, jolla epäilen olevan tekemistä Copan kanssa. Muut oireet eivät ole vain niin hankalia.

Lääkärien pitäisi jotenkin oppia kollegiaalisuutta. Jos vaikka psykiatri tai Sasaliinin tapauksessa kardiologi puhuu omasta erikoisalastaan, ei saisi sotia oman ammattikunnan jäsenen ammattitaitoa vastaan. Tämän ongelman havaitsin jo, kun vielä hoitoalalla työskentelin...

Mikäs Rosasen Copa-uralle tuli? Ja vielä P.S. kai näistä voi tulla sivuvaikutuksia, joita ei lue kirjoissa ja oppaissa??? Maalaisjärki sanoisi näin...

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja Morgaine Pvm 16.01.2011 - 07:34:40

Kertasin vielä Copan selosteesta. HYVIN yleisiä sivuvaikutuksia: Ahdistuneisuus, depressio. Edelleen hämmästelen lääkkeen valmistajan vastuuttomuutta levitellä perättömiä huhuja  ::)

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja Milena Pvm 16.01.2011 - 18:16:18

Onpa oikein mukavaa.  >:( Minunkin neuro sanoi, että Copa on mulle ainoa vaihtoehto, kun EI aiheuta masennusta eikä pahenna jo olevaa. Just joo, tässä pian pitäisi se aloitella, ei ole vielä reseptiä. Ja minä kun olin jo aatoksissa, jos pääsisi noista kaksivärisistä kapseleista eroon, muttei varmaan kannata edes yrittää lähiaikoina.

Kyllä yksi mäsän oire on masennus. Kaikkialla niin väitetään ja olen itse yksi niistä, joiden arkipäivää varmaankin juuri mäsän aiheuttama depis valitettavasti on.

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja sasaliini. Pvm 16.01.2011 - 21:52:14

Milena ja muut...mulle ei copa eikä Rebif tuonut masista. Onneksi. Ei se kaikkiin iske. Mutta osaan kyllä...ja miten erottaa se mikä on Mäsän tekemään, mikä elämän, mikä lääkkeen?

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja Morgaine Pvm 16.01.2011 - 23:13:55

Siinä se ongelma varmaan piileekin, mikä aiheuttaa missäkin tapauksessa depiksen. Kuullut olen, että jollain oli masennustaustan takia aloitettu suoraan Tysabri. Ei uskallettu riskeerata beetainterferonien ja Copan kanssa. Jokuhan sen yhteyden myöntää, kun se on mustaa valkoisella julkaistu. Ja jos ei perimmäinen masennuksen syy olisikaan, hirvittää jos se laittaa vettä myllyyn. Mä olen omassa tapauksessani kovasti sitä mieltä, että Copa provosoi sen taas käyntiin. Kun mulla kaikesta huolimatta on mennyt ihan hyvin tähän saakka, eikä pienintäkään viitettä masennuksesta ole ollut vuosiin. Tiedä sitten mikä se absoluuttinen totuus on, uusia lääkkeitä odotellessa ja pillereitä popsiessa  :D

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja Jerry Pvm 17.01.2011 - 09:16:28

Täällä Rebif.

22 sopii oikein hyvin mutta 44 sai ns. "ulvomaan kuuta" joten palasin takaisin 22:n...

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja Milena Pvm 17.01.2011 - 12:46:13


sasaliini. 16.01.2011 - 21:52:14:
Milena ja muut...mulle ei copa eikä Rebif tuonut masista. Onneksi. Ei se kaikkiin iske. Mutta osaan kyllä...ja miten erottaa se mikä on Mäsän tekemään, mikä elämän, mikä lääkkeen?

Luulen, että masis pahenee, jos siihen on muutenkin taipumus. Itselläni on n. 15 vuoden kokemus depiksestä elämän eri vaiheissa ja ilman mitään kummempia vaiheita elämässä, sekä lääkkeestä aiheutuvaakin, että tiedän jo aika hyvin mikä sitä kulloinkin pahentaa. Mutta se tosiaan vaatii harjaannusta, itsetuntemusta ja myös kausia ilman lääkettä ja eri lääkkeiden kokeiluja.

Mutta koitan nyt silti sitä Copaa. En minä depistä pelkää, koska se ei tee minusta millään muotoa itsetuhoista. Raportoin, miten käy!

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja Morgaine Pvm 17.01.2011 - 23:07:56

Pidä Milena ajantasalla! Mielenkiintoista, miten sopii. Ja toivotaan ettei Copa provosoi. Apteekin täti varovasti sanoi tänään, ettei ne lääkäritkään henkilökohtaisesti aina kaikista sivareista tiedä... Ymmärtääkseni beetainterferonit on rajumpia masentamaan. Mulla tosiaan Copaa mennyt nyt puoli vuotta, kun alkoi "vippaamaan". Pakko oli apua pyytää, ennen kuin ajan taas kaikki ihmiset ympäriltäni. Nimim. känkkäränkkä joka päivä...

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja Milena Pvm 18.01.2011 - 13:44:38

Soittelin eilen neurolle, ja laittavat reseptiä tulemaan. Meinasin revetä, kun hoitaja sanoi, että pitäisi ottaa verikoe ennen sitä. Kertoi, että raskaustesti on tehtävä. Sanoin kyllä että ei todellakaan ole tarvetta, en ole koskenut pitkällä tikullakaan miehiin pitkiin aikoihin ja lisäksi VARMUUDEN maksimoimiseksi, etten sikiä yksikseni, käytän Nuvaringiä. No, se on tosin ms-oireiden takia. Mutta pitkinhampain kävin verikokeessa jo.

Lisäksi neuvottelin psykiatrin kanssa, jos vaihtaisin Cymbaltan johonkin toiseen. Mutta vasta sitten, kun näkee mitä sivareita Copa tuo. Voxra voisi kuulemma ola minulle sopiva vaihtoehto, monia muita olenkin jo kokeillut, mutta tämä on kai uudentyyppinen, vaikuttaa dopamiiniin, kun Cymbalta serotoniiniin ja noradrenaliiniin. Onko kellään käytössä?

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja Milena Pvm 22.01.2011 - 12:13:08

Minulla on nyt parin kk:n satsi Copaa jääkaapissa. Ihmettelen vaan, miksi sitä pistämistä nyt niin kovasti harjoitella tarvii, miksen vaan tuikkaisi noista yhtä itteeni. Kavereilta jo kyselin, minne sitä saa laittaa ja minne ei, kiitos avusta! Ei kai tuossa mitään laitetta tarvita, noiden laittamisessa. VOinhan sen ottaa, kun neurolla tarjoavat tiistaina.

Olis se hassua mennä sinne tiistaina "harjoittelemaan", ja sanoa, että oon jo aloittanut.  :D

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja happybunny Pvm 22.01.2011 - 21:32:06


Milena 22.01.2011 - 12:13:08:
Ihmettelen vaan, miksi sitä pistämistä nyt niin kovasti harjoitella tarvii, miksen vaan tuikkaisi noista yhtä itteeni.


Käsittääkseni eka pistos tehdään valvonnan alaisena varsinkin siksi, että on olemassa anafylaktisen shokin riski, eikä asiaa voi tietää muuten kuin kokeilemalla. Jos sitten sattuu olemaan yksi niistä epäonnisista, joille Copa ei todellakaan sovi, on ainakin apu lähellä.

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja Jerry Pvm 22.01.2011 - 21:41:17


Milena 22.01.2011 - 12:13:08:
Minulla on nyt parin kk:n satsi Copaa jääkaapissa. Ihmettelen vaan, miksi sitä pistämistä nyt niin kovasti harjoitella tarvii, miksen vaan tuikkaisi noista yhtä itteeni. Kavereilta jo kyselin, minne sitä saa laittaa ja minne ei, kiitos avusta! Ei kai tuossa mitään laitetta tarvita, noiden laittamisessa. VOinhan sen ottaa, kun neurolla tarjoavat tiistaina.

Olis se hassua mennä sinne tiistaina "harjoittelemaan", ja sanoa, että oon jo aloittanut.  :D


Juu ei. Kotona saadessasi harvinaisen reaktion lääkkeestä ei ole apua saatavilla, sairaalassa on. Toisaalta, ei siellä tiedetä osaatko sinä pistää vai et kun eivät he ole sitä nähneet, halutaan varmistaa se että annostelu menee myös oikein. Potilasturvallisuus näissä on tarkoituksena  :)

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja Vontsi Pvm 22.01.2011 - 22:12:58

Kaksi kaveria on käyttänyt Voxraa. Toisella toimi loistavasti. Ei vienyt edes unia, päinvastoin, nukkuu todella hyvin (on päivällä pirteä). Toinen sai parissa päivässä sellaiset oireet että täytyi lopettaa (unettomuus, pakkoliikkeitä). Ilmeisesti vain kokeilemalla selviää.

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja Sinnocence Pvm 23.01.2011 - 12:55:08


Morgaine 16.01.2011 - 23:13:55:
Kuullut olen, että jollain oli masennustaustan takia aloitettu suoraan Tysabri. Ei uskallettu riskeerata beetainterferonien ja Copan kanssa.


*wave*, mutta korjaan sen verran että silloin, siis vuosi sitten, lääkäri sanoi mulle että Copa ei aiheuta masennusta, mutta se suljettiin silti pois "tehottomuutensa" takia. Tää Copan depressio sivuvaikutuksena oli mullekin ihan uutta nyt!!  Ja mikäli näin tosiaan on niin hyvä ettei kokeiltu sitäkään. Interferoneista se sanoi heti, että ei missään nimessä tällä taustalla, mutta puhutaan siis vaikeasta masennuksesta.

Tosiaan ainakin itselleni olisi hyvä tietää jos Copakin saattaa aikaansaada masennusta, sillä mä olen ollut alusta alkaen sitä mieltä, että pärjään paremmin hoitamattoman ms-taudin, kuin uusiutuneen masennuksen kanssa!! En siis todellakaan ota riskiä, mikäli semmoinen on olemassa. Tää on siis vaan mun näkemys. Ehkä jos ihminen on sairastanut lievää tai keskivaikeaa masennusta, tunnistaa oireet aikaisessa vaiheessa ja osaa hakeutua niiden takia hoitoon (ja lopettaa Copan/interferonien pistelyn), en näkisi välttämättä syytä olla kokeilematta.

Tsemppiä teille! Seuraan varmasti asiaa ihan jo sen vuoksi, jos joku keksiikin tarjota joskus mulle Copaa...  >:(

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja Vontsi Pvm 24.01.2011 - 15:15:59

Piti ihan hakea Copan pakkausseloste: Hyvin yleisiä haittavaikutuksia ovat ahdistuneisuus, depressio.

Hyvin yleiset on vielä määritelty yli 1 potilaalla 10:stä. Miten voi sanoa ettei aiheuta masennusta ??!!

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja Milena Pvm 25.01.2011 - 17:49:56


happybunny 22.01.2011 - 21:32:06:

Milena 22.01.2011 - 12:13:08:
Ihmettelen vaan, miksi sitä pistämistä nyt niin kovasti harjoitella tarvii, miksen vaan tuikkaisi noista yhtä itteeni.


Käsittääkseni eka pistos tehdään valvonnan alaisena varsinkin siksi, että on olemassa anafylaktisen shokin riski, eikä asiaa voi tietää muuten kuin kokeilemalla. Jos sitten sattuu olemaan yksi niistä epäonnisista, joille Copa ei todellakaan sovi, on ainakin apu lähellä.

Joo, kiitos kun taas pudottelitte mut maanpinnalle. Olen niin turhan innokas aina kaiken uuden edessä.

Tänään sitten solahti eka piikki vatsamakkaroiden sekaan. Laitoin navasta 10 cm sivuun ja tunsin kummia 1,5 h ajan enimmäkseen kylkiluiden välissä ja navan alapuolella (ei miehet, ei niin alhaalla). Ihan kummallisissa paikoissa siis! Luulin, että kipu tulee pistoskohtaan, muttei tullutkaan. Meni se jo ohi, seuraavaa odotellessa.

Kysyin hoitajalta masennuksesta, ja kertoi, ettei muistanut kuin yhden tapauksen, jolle masennus tuli selkeästi lääkkeen sivuvaikutuksena, eikä sekään lääke ollut Copa vaan Avonex.

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja sasaliini. Pvm 25.01.2011 - 18:25:07

Milena, hyvää matkaa copan kanssa...kertoilet miten sujuu.
Täällä jossain on ihan oma ketju copanisteillekin, jossain...  :)

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja Morgaine Pvm 29.01.2011 - 18:14:46

Vontsi, tuota minäkin jäin ihmettelemään  ::) Minusta yksi kymmenestä on melkoisen yleistä... Mutta ei tässä viitsi tuulimyllyä vastaan tapella, mennään näillä niin kauan kun jotain muuta ilmenee...

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja kilpikonnax Pvm 30.01.2011 - 22:55:03

ai pahus, tästä ketjusta tuli mieleen että mitenköhän selitän tohtorille että lopetin sen copan kun siitä tuli tosi ikäviä jäykkyysoireita joita mulla ei ole koskaan ollut. kun olo on normaali muutenkin en halua tehdä itseäni kipeäksi ja taistella joka päivä. riittääkö tämmöinen perusteluksi vai rupeaako neuro hankalaksi tämmöisessä tilanteessa?
ei kai mun ole pakko ottaa jotain lääkettä jota en tahdo?

Aihe: Re: Copaxone ja masennus?
Kirjoittaja Milena Pvm 31.01.2011 - 10:46:53


kilpikonnax 30.01.2011 - 22:55:03:
ai pahus, tästä ketjusta tuli mieleen että mitenköhän selitän tohtorille että lopetin sen copan kun siitä tuli tosi ikäviä jäykkyysoireita joita mulla ei ole koskaan ollut. kun olo on normaali muutenkin en halua tehdä itseäni kipeäksi ja taistella joka päivä. riittääkö tämmöinen perusteluksi vai rupeaako neuro hankalaksi tämmöisessä tilanteessa?
ei kai mun ole pakko ottaa jotain lääkettä jota en tahdo?

Mä en tiennyt ja epäilin omia tuntemuksianikin, että tästä voi oikeasti jalat jäykistyä. Musta tuntuu samalta. Ja jopa hiukan heikommalta kun ennen Copaa, mutta tosiaan vasta viikko takana, pitää katsoa hiukan pidemmälle.

Ei kai sitä lääkettä voi kellekään väkisin tuupata. oon kyllä itse mietiskellyt sitä, onko tästä lääkkeestä silti pitemmän päälle mulle hyötyä, vaikka akuutisti tuntuu vähän kehnolta.

(Mä siirrän tän viestin myös Copa-kokemus-ketjuun. Musta tää jäykkyysasia on ihan aiheellista kirjata myös sinne.)

MS Crossroads -parlamentti » Powered by YaBB 2.3.1!
YaBB © 2000-2007. All Rights Reserved.