Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä Kirjaudu tai Rekisteröidy
YaBB - Yet another Bulletin Board
  MS-ihmisten kannattaa huolehtia D-vitamiinin saannista
  KotiOhjeitaHaeKirjauduRekisteröidy  
 
1  Hoito / Lääkitys / Re: Kortisonin vaikutukset, kokemuksia
 Pvm: Tänään - 13:32:19 
Keskustelun aloitti mod1 | Kirjoittaja merikihu  
Nyt on kolme päivää kortisonia takana. Ei onneksi tällä kertaa mitään sen pahempia sivuoireita. Vähän eilen viimeisen tipan jälkeen sydän tykytteli. Yksi sivuoire mikä minulla on aina ollut kortisonin kanssa on se, etten saa nukahdettua. Lääkäri on sitten antanut aina jotain nukahtamislääkkeitä. Nyt löytyi vihdoin sopiva eli puolikas tabletti zopiclonea (3,75 mg) on sopiva annos. Täytyy muistaa mahdollisella seuraavalla kortisonipulssilla. Hankala sanoa, onko oikean silmän sumuisuus vähentynyt kortisonilla. Ei se ainakaan huonommaksi ole mennyt. Hymiö

2  Yleinen / MS-diagnoosi / Re: Mystinen oirehdintani jollei ei selitystä
 Pvm: 22.03.2017 - 20:10:37 
Keskustelun aloitti samwais | Kirjoittaja erakkorapu  
En ole käynyt sivustolla jokuseen aikaan, mutta nyt tulin lukeneeksi tämän jutun ja totesin heti ekasta aloituksesta, että MITÄ!!!!!!!! Oirehdinta on niin samaa kuin minulla!!!!! Pään magneetti otettu, mutta siinä ei mitään oleellista(yksi pieni leesio). 27.3. on fysiatrin erikoislääkäri ja saan lannerangan magneetin tulokset. Selkäydinnäytettä ei ole otettu. Borreliat negatiiviset(yksi arvo oli rajalla).

Asut ilmeisesti Kuopion seudulla? Meillä on siellä mökki ja olen lasten kanssa siellä kesät + muut loma-ajat. Metsissä tulee kuljettua paljon(jos tämä onkin joku "punkin purematauti" kuitenkin). Olen kotoisin sieltä päin, mutta nyt asun etelä-Suomessa.

Tuo päältä ajettavan ruohonleikkurinkin ajaminenkin vie voimat on niin tuttua, koska näin kävi itsellenikin viime kesänä mökillä. Viileät säät talvella helpotti oireita, mutta nyt tällä viikolla taas mennään siihen, että voimat menee.

Tuo mitä kirjoitat on niin samanlaista kuin minulla ja näemmä muutkin on sen huomanneet.

3  Hoito / Lääkitys / Re: Kortisonin vaikutukset, kokemuksia
 Pvm: 22.03.2017 - 13:35:01 
Keskustelun aloitti mod1 | Kirjoittaja merikihu  
Olen noin kuukauden verran miettinyt, että onkohan mun oikeassa silmässä taas näköhermotulehdus. Vuonna 2009 sellainen oli tuossa silmässä ja siitä johtaneiden tutkimusten kautta sain MS-diagnoosin. Silloin ei ollut mitään kipua, eikä ole nytkään. Tuosta ekasta tulehduksesta silmään jäänyt ohut sumukalvo tuntuu nyt vain ehkä vähän pahentuneen. Maanantaina mulla oli vuositarkastus silmälääkärillä ja hän ei osannut mitään varmaa sanoa, mutta piti mahdollisena. Joitain tutkimuksia tehtiin siellä. Sanoin, että keskiviikkona mulla on kontrollikäynti neurologilla, niin puhun siellä lisää. No, tänään aamulla sitten kerroin epäilyksistäni neurologille. Hän sanoi, että jos koen tarpeelliseksi, niin saan kortisonipulssin niin pitkänä kuin haluan. Kysyin, että onnistuisiko kolmepäiväinen pulssi alkaen heti tänään. Onnistui eli nyt on eka satsi suonessa. Halusin vain kolmipäiväisen siksi, että tiedän noin viikon verran pulssin jälkeen oloni voi olla vähän heikko ja 1.4. meillä on lähtö lomareissulle Espanjaan. Eli katsotaan auttaako kortisoni ja toivottavasti ei mitään pahempia jälkioireita. Hymiö

4  Hoito / Lääkitys / Re: Kortisonin vaikutukset, kokemuksia
 Pvm: 20.03.2017 - 18:48:11 
Keskustelun aloitti mod1 | Kirjoittaja Caroline80  
Kävelin mieheni kanssa tänään kaupungin keskustassa Naantalissa, tulimme ravintolasta. Uusi Volvo jostain syystä osui minuun ja kaaduin maahan. Löin kadun reunakiveen pääni, josta valui verta. Volvon kuljettaja, nuori mies, tilasi ambulanssin, jolloin päädyin TYKS:iin. Yritin vakuuttaa voivani hyvin ja lähteväni heti kotiin. Lääkärin mielestä otetaan ainakin magneettikuva. Minulla ei ollut ollut mitään oireita, mutta päästäni löytyi aktiivinen tulehdusplakki. Plakit saattavat muuttua. En suostunut ottamaan kortisonia, kun mitään oireita ei ollut. Taas uusi lääkäri. Hymiö Hymiö

5  Hoito / Lääkitys / Re: Kortisonin vaikutukset, kokemuksia
 Pvm: 20.03.2017 - 13:04:13 
Keskustelun aloitti mod1 | Kirjoittaja Juliane85  
saari kirjoitti on 20.03.2017 - 10:22:16:
Kortisooni ohi. Sivuvaikutuksia en juurikaan huomannut. Tuntuu kyllä, että positiivinenkin vaikutus on enään vähäistä. Jalat liikkuu kyllä paremmin, mutta ei kovinkaan monta askelta. Luin viellä niitä tuloksia. Ne edelliset kuvat oli tehty samassa paikassa sillä vanhemalla koneella. Eikä mitään uutta! Ja silti EDSS putos, tammikuussa 4.5 ja helmikuun lopulla oli 6! Aikamoinen harppaus. Toivon, että kevät aurinko viellä tilanetta parantaa.
Toivon, että tilanteesi paranee. Aika hyvin sinä kyllä jo nytkin voit. Hymiö EDSS:
Normaali neurologinen status = 0, tarvitsee apuvälineitä liikkumisen = 6, pyörätuoli = 7.
http://www.ms-hoitajat.net/fi/Tietoa%20ja%20tukea%20ammattilaisille/Mittarit/EDS...

6  Hoito / Lääkitys / Re: Kortisonin vaikutukset, kokemuksia
 Pvm: 20.03.2017 - 10:37:10 
Keskustelun aloitti mod1 | Kirjoittaja elisabet  
Ilmeisesti sillä kuitenkin jotain positiivista vaikutusta oli edellisen viestisi perusteella.
Toivotaan, että hitaampi paraneminen vielä jatkuu pitempään.

7  Hoito / Lääkitys / Re: Kortisonin vaikutukset, kokemuksia
 Pvm: 20.03.2017 - 10:22:16 
Keskustelun aloitti mod1 | Kirjoittaja saari  
Kortisooni ohi. Sivuvaikutuksia en juurikaan huomannut. Tuntuu kyllä, että positiivinenkin vaikutus on enään vähäistä. Jalat liikkuu kyllä paremmin, mutta ei kovinkaan monta askelta. Luin viellä niitä tuloksia. Ne edelliset kuvat oli tehty samassa paikassa sillä vanhemalla koneella. Eikä mitään uutta! Ja silti EDSS putos, tammikuussa 4.5 ja helmikuun lopulla oli 6! Aikamoinen harppaus. Toivon, että kevät aurinko viellä tilanetta parantaa.

8  Yleinen / MS-jutut / Re: epätetoisuus raastaa
 Pvm: 19.03.2017 - 15:33:32 
Keskustelun aloitti kukamuu | Kirjoittaja Caroline80  
kukamuu kirjoitti on 19.03.2017 - 00:17:17:
Käsien voimattomuus jatkunut. Kun kirjoitan tietokoneen näppäimistöllä 10-sormijärjestelmällä lähtee käsivarsista voimat muutamassa sekunnissa. Ehkä lauseen saan kirjoitettua, sit pitää laskea kädet alas ja taas jatkaa...
Kirjoitan myös 10-sormijärjestelmällä (sokkona). Kun haluaa kirjoittaa virheittä ja on kiire, saattaa jännittää, jolloin on jotenkin voimaton. Kun tein graduni, kuvittelin soittavani pianoa. MS vaikuttaa myös kirjoittamiseen. Hymiö9  Yleinen / MS-jutut / Re: epätetoisuus raastaa
 Pvm: 19.03.2017 - 09:28:16 
Keskustelun aloitti kukamuu | Kirjoittaja Juliane85  
elisabet kirjoitti on 19.03.2017 - 08:57:34:
Eikö neuropolilta voi tuota kysyä? Vai etkö halua kokeilla kortisonipulssia?

Tämä on paras ratkaisu.

Pahenemisvaiheen tunnistaminen:

Jos aaltomaista MS-tautia sairastavalla henkilöllä ilmenee uusia oireita tai jos aikaisemmat oireet pahenevat ja palaavat vähintään 24 tunnin ajaksi, kyseessä on niin kutsuttu pahenemisvaihe. Myös vanhat oireet, jotka ilmenevät eri osassa kehoa kuin ennen, saattavat olla merkki pahenemisvaiheesta.
Pahenemisvaiheessa oireita kehittyy useiden tuntien ja päivien aikana ja ne voivat jatkua muutamasta päivästä aina useisiin kuukausiin ennen laantumistaan.
Pahenemisvaiheita kutsutaan myös oirejaksoiksi tai relapseiksi. Toisinaan saatat kuulla alan ammattilaisten käyttävän myös ilmausta "kohtaus", "akuutti episodi", ”shuubi” tai "kliininen tapahtuma".
Mistä pahenemisvaiheen tunnistaa?
Kaikista pahenemisvaiheista, myös lievistä tapauksista, tulisi raportoida mahdollisimman pian joko omalle lääkärillesi tai MS-hoitajallesi.
Toisinaan saattaa kuitenkin olla hankalaa tietää, mitkä oireet liittyvät pahenemisvaiheen puhkeamiseen – erityisesti jos tautisi on diagnosoitu vasta hiljattain. Sinulla saattaa esiintyä esimerkiksi tasapainohäiriöitä tai väsymystä remission aikana, mutta nämä aika ajoin aktivoituvat oireet eivät välttämättä merkitse uutta pahenemisvaihetta.
Varmista asia keskustelemalla lääkärisi tai MS-hoitajasi kanssa. Kannattaa ehkä myös pitää kirjaa oireista ja merkitä ylös, milloin oireita on esiintynyt, kuinka kauan ne kestivät ja miten ne vaikuttivat sinuun. Tästä saattaa olla hyötyä keskustellessasi hoitohenkilökunnan kanssa.

"Vaikka pahenemisvaiheiden oireiden tunnistaminen voi olla aluksi hankalaa tai jopa stressaavaa, se muuttuu ajan myötä helpommaksi, kun tulet sinuiksi sairautesi kanssa", toteaa terveyspsykologian erikoispsykologi Clare Moloney. "Jonkin ajan kuluttua uskallat jo luottaa paremmin omiin vaistoihisi. Mitä paremmin tunnet sairautesi, sitä helpommaksi pahenemisvaiheiden oireiden tunnistaminen muuttuu. Rutiinien muodostuessa myös stressi helpottaa."

"Pahenemisvaiheet ja uusien oireiden ilmeneminen voi joskus olla huolestuttavaa ja pelottavaakin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kehossasi tapahtuu monenlaisia asioita, eivätkä suinkaan kaikki niistä liity MS-tautiin. Jos pistät kaiken automaattisesti MS-taudin syyksi, se saattaa itse asiassa estää havaitsemasta johonkin aivan muuhun ongelmaan liittyvän oireen, jota olisi syytä tutkia tarkemmin."

"Mikäli vähänkin epäilyttää, keskustele lääkärisi kanssa, sillä pystyy auttamaan ja tukemaan sinua vaikeiden aikojen yli."
https://ms-tuki.fi/Patient/TietoaMS-taudista/PahenemisvaiheenTunnistaminen


10  Yleinen / MS-jutut / Re: epätetoisuus raastaa
 Pvm: 19.03.2017 - 08:57:34 
Keskustelun aloitti kukamuu | Kirjoittaja elisabet  
Eikö neuropolilta voi tuota kysyä? Vai etkö halua kokeilla kortisonipulssia?