Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä Kirjaudu tai Rekisteröidy
YaBB - Yet another Bulletin Board
  Tervetuloa Parlamenttiin, MS-keskustelupalstalle. Terveisin Aapo Halko
  KotiOhjeitaHaeKirjauduRekisteröidy  
 
1  Hoito / Lääkitys / Re: Plegridy
 Pvm: Eilen - 20:18:08 
Keskustelun aloitti kukamuu | Kirjoittaja Ted2  
Itse olen ollut tosi tyytyväinen, kun Plegridyn aloitin. Sivuoireita tulee yleensä pistoksen jälkeisenä päivänä vaan. Olisipa tämä lääke ollut jo saatavilla vuosia aiemmin. Onko kukaan noteeranut, että pistosvideossa sanotaan, että särkylääkettä saa ottaa korkeintaan yhden vuorokauden ajan pistoksen jälkeen, tai jotain sinne päin?

2  Tutkimus / Tutkimus / Re: Suolistobakteerit, myeliini ja aivotoiminta
 Pvm: Eilen - 20:03:33 
Keskustelun aloitti HopeSprings | Kirjoittaja HopeSprings  
Age, gut bacteria contribute to MS disease progression, according to study

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171117115446.htm

November 17, 2017
Researchers at Rutgers Robert Wood Johnson Medical School published a study suggesting that gut bacteria at young age can contribute to Multiple sclerosis (MS) disease onset and progression.

In this study, published in the October 31 issue of the Proceedings of the National Academy of Sciences, Sudhir Yadav PhD, a neuroimmunology post-doctoral fellow in the laboratories of Drs. Kouichi Ito, associate professor of neurology, and Suhayl Dhib-Jalbut, professor and chair of neurology, tested mice that were engineered to have a pre-disposition for MS. Because mice would not normally develop MS, researchers used MS-associated risk genes from real patients to genetically engineer mice for this study. Dr. Ito created this unique model of genetically engineered mice to specifically study the cause of MS.

At first, when the genetically modified mice were put in a sterile, germ-free environment, they did not develop MS. When exposed to a normal environment that would normally contain bacteria, the mice did develop MS-like disease and inflammation in their bowels, suggesting gut bacteria is a risk factor that triggers MS disease development.

The study showed a link between gut bacteria and MS-like disease incidence, which was more prominent at a younger age, when MS is also more prevalent. The younger mice were more prone to develop MS than the older mice. Together, age, gut bacteria, and MS-risk genes collaboratively seem to trigger disease. This study is also the first to identify mechanisms by which gut bacteria triggers changes in the immune system that underlie MS progression.

"The findings could have therapeutic implications on slowing down MS progression by manipulating gut bacteria," says Suhayl Dhib-Jalbut, Director of Rutgers-Robert Wood Johnson Center for Multiple Sclerosis. Future research could lead to the elimination of harmful types of gut bacteria that wereshown to cause MS progression, or conversely enhance beneficial bacteria that protects from disease progression. The investigators recently received NIH funding to examine their findings in MS patients.

3  Yleinen / MS-diagnoosi / Re: MS-epäily, miltä kuulostaa?
 Pvm: Eilen - 17:30:00 
Keskustelun aloitti someo | Kirjoittaja someo  
Caroline80 kirjoitti on Eilen - 09:47:42:
someo kirjoitti on 23.11.2017 - 16:06:57:
Ok - on kuulemma normaalia. En tiedä miksi radiologi oli siitä erikseen maininnut. Mitään ainakaan merkittävää poikkeamaa ei ole minkään suhteen. Kaularangan osalta oli jotain mainintoja, mutta ei kait mitään mikä selittäisi nämä oireet.

Elikkä, MS lienee käytännössä poissuljettu vaihtoehtona. Palataan asiaan jos oireet palaa, sitten on syytä miettiä eri vaihtoehtoja, mutta tuskin se MS on silloinkaan. Toivotaan että oireet ei palaa. Toivotan tämän foorumin ihmisille hyvää jatkoa, tuskin täällä hirveästi hengaan enää kun ei ole MS kyseessä, mutta saatanpa avata tämän ketjun uudelleen jos oireet palaa ja/tai tulee joku diagnoosi. --- Toivon lääkärin ymmärtävän, mikä aiheuttaa oireesi.

Epävarmuus siis jatkuu, mutta siihen alkaa olla onneksi jo tottunut, joskaan tuskin siihen täysin ikinä tottuu. Ärsyttää oikeasti kun mitään ei löytynyt ja oireet ei kuitenkaan ole täysin hävinneet ja saattavat vielä palata. Mutta ei auta itku tässäkään asiassa!
Kiitos henkisestä tuesta! Juustoinen

- saatat olla oikeassa; plakkeja löytyy jo ennen diagnoosia, kiitos sinulle!.

Jos nyt mennään jälleen kerran teoreettiselle tasolle niin on se MS:kin mahdollisuus kun koko selkäydintä ei kuvattu ja tästäkään sairaudesta ei lopulta tiedetä juuri mitään, mutta veikkaisin että se todennäköisyys että mulla on MS kun noissa kuvissa ei näkynyt mitään on ihan samaa luokkaa kuin se että sairastun näin muuten MS:n myöhemmin, eli lähes olematon.

Kun näitä eri vaihtoehtoja miettii niin jos tulee todella akuutteja oireita niin se NMDAR-enkefaliitti pitäisi varmaan sulkea pois lopullisesti, se ei nyt varmaan useasta eri syystä ihan täysin poissuljettu ole sillä yhdellä verikokeella joka otettiin 9kk psykoosin jälkeen, yli 2 vuotta sitten. En silti pitäisi sitäkään todennäköisenä, mutta sen mahdollisuudesta on hyvä olla perillä koska se oireiden muuttuessa todella akuuteiksi voi aika äkkiä johtaa kuolemaan ja aika harva hoitohenkilö on perillä edes tuon sairauden olemassaolosta, se tunnettu vasta muutama vuosi vaikka joidenkin tutkimusten mukaan yli 10% psykoosipotilaista on todellisuudessa se.

Joka tapauksessa yritän nyt unohtaa koko asian - olen asiaa ihan tarpeeksi Googletellut yms. ja ainoa sellainen sairaus mitä ei poissuljettu ja mikä on vaarallinen ja voisi jäädä lääkäreiltä huomaamatta on tuo, muut varmasti osataan diangosoida tavalla tai toisella jos oireet palaa riittävän akuutteina. Tuskin niitä tuohon vaarallisten ja huomaamatta mahdollisesti jäävien sairauksien kategoriaan meneviä sairauksia enää lisää löytyy kun olen tuntikausia asiaa Googletellut viimeisen kuukauden aikana Juustoinen

Olen nyt saanut vähän työstettyä tuota omaan elämäntilanteeseen liittyvää masennusta ja todennut, että ehkä mun ei tarvitse paeta tätä elämäntilannetta fyysisen sairauden tai minkään muun menetelmän avulla. Päätin että tästä lähtien kerron tarvittaessa avoimesti siitä että mulla on mielenterveydellisiä ongelmia jos en saa niiden takia hommia hoidettua tai jos joku alkaa siitä hirveästi kyselemään miksi en ole töissä - ihan sama mitä ajattelevat. Ihan hirveä stigma näissä psyykkisissä sairauksissa on, mutta ei se nyt loppupeleissä paljoa enempää asiaa auta jos selityksenä on fyysinen sairaus. Ja joskus mun on pakko asiasta ruveta olemaan ainakin vähän avoimempi.

Tuli sellainen olo, että ehkä mä loppujen lopuksi selviän jotenkin tulevasta vuodesta jos pystyn saamaan jotain liennytyksiä sillä perusteella että en ole psyykkisesti kunnossa, ja osaan vähän rajata sitä että mitä hommia otan itselleni. Osaan nyt myös tän kokemuksen jälkeen suhtautua moneen asiaan jotka ei ole elämän ja kuoleman asioita vähän rennommin, ehkä tää oli ihan hyvä että tuli tämmönen, jos vaan oireet pysyy poissa.

Eli ehkä mä tästä jotenkin selviän, nyt kun on tieto että MRI oli normaali niin olen aika nopeasti pystynyt orientoitumaan takaisin omaan elämään ja aika pitkälti onnistunut unohtamaan koko asian. Tavoitteena olisi, että viikon sisällä onnistuisin siinä Hymiö Toki asiaa auttaisi jos loputkin oireet häviäisi, valitettavasti jalkojen pistely, lievä mutta selkeä väsymys ja näköhäiriöt ei tunnu häviävän mihinkään, joskin tilanne on tasaantunut niiden suhteen. Terve mä en kuitenkaan ole ennen kuin noikin häviää, ehkä siinä mielessä toistaiseksi kannattaa kuitenkin hiukan itsekin seurata tilannetta ja välttää mm. liikaa stressiä ja varautua vähän siihen että väsymys ja epävarma tilanne voi jatkua, eli kannattaa noudattaa pientä varovaisuutta esim. sen suhteen että ottaako esim. tiukan aikataulun tilauksia firmalle. Kuitenkin tärkeintä olisi nyt 95% unohtaa koko asia ja keskittyä tärkeisiin asioihin, nämä oireet ovat kuitenkin sellaisia että ne itse huomaa heti jos ne pahenee.

Meni taas vähän pitkäksi ja psykoanalyyttiseksi, mutta ehkä se on hyvä tähän kohtaan todeta että tilanne on parantunut kun ilmeisesti aika moni on kuitenkin noita mun aiempia psykoanalyysejä lukenut. Mietin vähän että postaanko tätä ollenkaan kun aihe alkaa olla loppuunkäsitelty akuutin tilanteen osalta, mutta kun nyt ollaan käyty 12 sivua pitkä ketju aiheesta niin ehkä tämä foorumi ei siihen rikkoudu jos vielä tässä kohtaa totean että mikä tilanne on Juustoinen

4  Hoito / Oireiden hallinta / Re: Pahenemisvaihe?
 Pvm: Eilen - 12:28:14 
Keskustelun aloitti Red Kite | Kirjoittaja hopefully  
Minullakin jonkin sortin pahenemisvaihe menossa. Oikeastaan jo parin viikon ajan on jalat olleet vähän enemmän "makaroonia" mutta tiistaiaamuna kun kävelin bussipysäkille (n. 100 m) alkoi jaloissa täristä ja palasin kotiin. Kävin sitten seuraavana päivänä taysissa neurologilla mutta hän oli sitä mieltä, että ei niin selkeätä pahenemista, että kortisonia tarvittaisiin (en ole koskaan ollut vielä tässä pulssissa). Sain loppuviikon saikkua, jatkosairauslomat sitten työterveyden kautta. En uskalla edes lähikaupassa käydä vaikka sekin on vain n. 100 m päässä kun jo sillä matkalla tulee pelko, että jalat menee alta Surullinen. Äsken imuroin kämppää ja jo sekin veti jalat veteläksi. Ilmeisesti täytyy ensi viikolla vielä jatkaa sairauslomaa. Toivottavasti kuitenkin jalat tästä vielä tervehtyvät. Jostain ketjusta täällä luin, että kalsiumin puute oli aiheuttanut tärinää. Käytän kyllä maitotuotteita (laktoosittomia) päivittäin ainakin jonkin verran mutta pyysin nyt siskoa ostamaan kalsiumtabletteja kun ei niistä varmaan haittaakaan ole. D-vitamiinia olen ottanut jo ainakin 3 vuoden ajan 100 mikrogrammaa, viime helmikuussa arvo oli 170 eli varmaan voi vähän vähentää. Maha on ollut myös tosi huonossa kunnossa antibioottikuurien jäljiltä, joten sekin on varmaan osaltaan vaikuttanut jalkojen huonoon kuntoon (plus erittäin runsaat menkat, jotka loppuivat pari päivää sitten).

5  Yleinen / MS-diagnoosi / Re: MS-epäily, miltä kuulostaa?
 Pvm: Eilen - 09:47:42 
Keskustelun aloitti someo | Kirjoittaja Caroline80  
someo kirjoitti on 23.11.2017 - 16:06:57:
Ok - on kuulemma normaalia. En tiedä miksi radiologi oli siitä erikseen maininnut. Mitään ainakaan merkittävää poikkeamaa ei ole minkään suhteen. Kaularangan osalta oli jotain mainintoja, mutta ei kait mitään mikä selittäisi nämä oireet.

Elikkä, MS lienee käytännössä poissuljettu vaihtoehtona. Palataan asiaan jos oireet palaa, sitten on syytä miettiä eri vaihtoehtoja, mutta tuskin se MS on silloinkaan. Toivotaan että oireet ei palaa. Toivotan tämän foorumin ihmisille hyvää jatkoa, tuskin täällä hirveästi hengaan enää kun ei ole MS kyseessä, mutta saatanpa avata tämän ketjun uudelleen jos oireet palaa ja/tai tulee joku diagnoosi. --- Toivon lääkärin ymmärtävän, mikä aiheuttaa oireesi.

Epävarmuus siis jatkuu, mutta siihen alkaa olla onneksi jo tottunut, joskaan tuskin siihen täysin ikinä tottuu. Ärsyttää oikeasti kun mitään ei löytynyt ja oireet ei kuitenkaan ole täysin hävinneet ja saattavat vielä palata. Mutta ei auta itku tässäkään asiassa!
Kiitos henkisestä tuesta! Juustoinen

- saatat olla oikeassa; plakkeja löytyy jo ennen diagnoosia, kiitos sinulle!.

6  Tutkimus / Tutkimus / Re: sokeripimitys
 Pvm: Eilen - 08:42:55 
Keskustelun aloitti admin | Kirjoittaja VPS358  
Jos nyt kumminkin pysyttäisiin "housuissa"...
50 vuotta vanha juttu.
Monta kertaa tuo sokeri on todettu haitalliseksi ja melkein yhtä monta kertaa hyödylliseksi senkin jälkeen.
Ei tehdä tästä turhaan numeroa?

T: Vesku

7  Hoito / Lääkitys / Re: Aubagio (teriflunomide)
 Pvm: 23.11.2017 - 23:58:15 
Keskustelun aloitti Cud | Kirjoittaja vanilla  
Lopetin Aupagion elokuun puolessa välissä, ja vasta nyt maksa-arvoni palautuivat normaaleiksi.Käytin sitä vain kolme kuukautta.

Nyt sitten pitää aloittaa Copaxone tai Plegridy, ja olin tänään pistoharjoituksissa.
Joudun itse päättämään, kumman valitsen. Tosi helppoa, kun ne sivuvaikutukset hirvittää Epävarma

Ja maksan takia  D-vitamiinikin penennettin, eikä mielellään parasetamolia särkyyn!

8  Tutkimus / Tutkimus / sokeripimitys
 Pvm: 23.11.2017 - 23:15:39 
Keskustelun aloitti admin | Kirjoittaja admin  

9  Yleinen / MS-diagnoosi / Re: MS-epäily, miltä kuulostaa?
 Pvm: 23.11.2017 - 16:06:57 
Keskustelun aloitti someo | Kirjoittaja someo  
Ok - on kuulemma normaalia. En tiedä miksi radiologi oli siitä erikseen maininnut. Mitään ainakaan merkittävää poikkeamaa ei ole minkään suhteen. Kaularangan osalta oli jotain mainintoja, mutta ei kait mitään mikä selittäisi nämä oireet.

Elikkä, MS lienee käytännössä poissuljettu vaihtoehtona. Palataan asiaan jos oireet palaa, sitten on syytä miettiä eri vaihtoehtoja, mutta tuskin se MS on silloinkaan. Toivotaan että oireet ei palaa. Toivotan tämän foorumin ihmisille hyvää jatkoa, tuskin täällä hirveästi hengaan enää kun ei ole MS kyseessä, mutta saatanpa avata tämän ketjun uudelleen jos oireet palaa ja/tai tulee joku diagnoosi.

Epävarmuus siis jatkuu, mutta siihen alkaa olla onneksi jo tottunut, joskaan tuskin siihen täysin ikinä tottuu. Ärsyttää oikeasti kun mitään ei löytynyt ja oireet ei kuitenkaan ole täysin hävinneet ja saattavat vielä palata. Mutta ei auta itku tässäkään asiassa!

Kiitos henkisestä tuesta! Juustoinen

10  Yleinen / MS-diagnoosi / Re: MS-epäily, miltä kuulostaa?
 Pvm: 23.11.2017 - 15:15:53 
Keskustelun aloitti someo | Kirjoittaja elisabet  
No jos tuo nyt ylipäätään voi aiheuttaa oireita, niin "mystisen" ilmiön sijainti ainakin sopii niihin.