great_has_been
God Member
   
Poissa

Ahkeruus kovan onnenkin voittaa
Viestejä: 3900
Helsinki, Kittilä
Sukupuoli:
|
Re: Kognitio: puhe/sanat
Vastaus #44 - 18.01.2003 - 19:33:58
Tämä on jatkoa Christinan äidinkieltä koskevaan havaintoon ja Annen visuaalisen hahmottamisen keskustelussa esiintuomaan tietoon, että "äidinkieli sijaitsee eri paikassa kuin opitut kielet".
Nyt seuraa sitten omia aivotieteellisiä ja asintuntemattomia pohdiskeluja, joita ei kannata lukea, ellei ole aiheesta erityisen kiinnostunut, ja kaikki teoriat voivat olla virheellisiä, että älkää nyt vaan mapittako tai uskoko ilman parempaa tieteellistä evidenssiä.
Asia on suunnilleen yhtä lähellä käytännön elämää kuin rotilla tai koeputkessa kehitetyt ms-hoidot todellisuudesta.
Kun vasta viime vuosina on keksitty, mitä consciousness eli tietoisuus tarkoittaa, on aivoja voitu tutkia, ja niitä todella tutkitaankin. Toistaiseksi pyritään selvittämään mitä ns. "normaali" aivotoiminta on, ja koehenkilöinä on yleensä nuoria yliopisto-opiskelijoita. Sitten vasta joskus myöhemmin jollain toivottavasti on aikaa selvittää, miten ms- tai jollain muulla tavoin sairastuneet aivosolut toimivat.
Juuri nyt luen John Grayn - hiukan on brassailtava , tekijän nimikirjotuksella varustettua - "Straw Dogs - thought of humans and other animals", jossa hän pohtii, onko koko teoreettinen filosofia kirjoitettava uudestaan nykyisen aivotutkimuksen valossa. (Ei syytä huoleen, se on niin vaikeaselkoista, että tuskin pääsen kirjaa loppuun asti koskaan).
Noel Chomsky, Steve Pinker ja monet muut ovat esittäneet teorioita puheen/puhekyvyn merkityksestä evoluutiolle ihmisikunnalle etc. Ymmärtääkseni ollaan (uusimmassa aivotieteessä) yksimielisiä siitä, että oleellisin asia, joka erottaa ihmiset (homo sapiens) muista ihmisapinoista (primates) on kieli (language).
Kun kielellistä ilmaisua tarvitaan muiden kanssa kommunikoimiseen, mutta abstrakteja käsitteitä ei voi luoda ilman verbaalista ilmaisua (no joo, E=mc2, whichever, jos osaa tarpeeksi käsitteitä, pärjää pelkillä yhtälöillä). Kieli mahdollistaa ennakoimisen (anticipation) ymmartämisen (perception) ja tietoisuuden ilmaisemisen - joko ääneen lausuttuna, tai itsekseen muuten vaan tiedostettuna.
Tämänviikkoinen New Scientist kirjoitti ihmisten ja apinoiden eroista: Ihmisten aivot oppivat paremmin kuin muut eläimet hierarkisia rakenteita. Tämä on oleellista kielen oppimisessa. Me olemme myös erityisen hyviä tunnistamaan ja olemaan kiinnostuneita siitä, mitä muut ihmiset tekevat, taito, joka tunnetaan nimellä "joint attention" (samanaikainen monien asioiden havainnointi). Ihmiset kykenevät myös "mind-reading" (ajatustenlukuun) ja voivat käsitellä erilaisia näkökulmia ja motivaatioita toisiin ihmisiin.
Samassa artikkelissa pohditaan kielen syntymistä, ja väitetään mm. että ihmisaivot ovat "hard-wired" (suunnilleen sitä, että geneettisesti jo syntymässä on kaapelointi tehty) (äidin)kielen oppimiseen. Äidinkielen oppiminen tapahtuu varhaislapsuudessa, jolloin lapsella ei ole vielä "joint attentionia", vaan lapsi pystyy keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan, joten asia menee paremmin jakeluun.
MS:n kannalta tässä on nyt käytännön pointti siinä, että kun ymmärrämme, miten puhe, vieraat kielet, sanat, käsitteet abstraktiot ensin tulevat nuppiimme, niin sitten voimme arvioida, millä tavoin niiden katoaminen tapahtuu. (Luulisin, etta ne ovat oppiminen käänteisessä järjestyksessä).
Mutta ehkä käytännöllisin asia on tämä "joint attention", joka tekee meistä hajamielisiä, unohtavaisia, (erityisesti ajan kulumiseen orientoituminen tulee kohtalaisen myöhäisellä iällä). Eli kun ymmärtää, ettei kykene huomioimaan monia asioita samanaikaisesti, riittää, että ymmärtää, ettei pysty, niin onkin jo pitkällä. (Goodness me, tämä onkin kohta teoreettista filosofiaa, eikä aivojen toiminnan tarkastelua).
Mod1 lisännyt ¨:t
|