Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä Kirjaudu tai Rekisteröidy
YaBB - Yet another Bulletin Board
  Avattu maanantaina 24. syyskuuta 2001
  KotiOhjeitaHaeKirjauduRekisteröidy  
 
Sivu: 1 2 3 ... 5
Lähetä aihe Tulosta
Kantasoluista, Suomalaisesta tutkimuksesta (Luettu 94214 kertaa)
eki
God Member
*****
Poissa


me ollaan sankareita kaikki.......

Viestejä: 1771
Pirkanmaa, lentokentän reuna
Sukupuoli: male
Kantasoluista, Suomalaisesta tutkimuksesta
20.03.2005 - 17:08:09
 
AAMULEHTI 20.03.2005

Varaosanaiset

Outi Hovatta, 59, Riitta Suuronen, 43, ja Minna Kellomäki, 40, tapaavat, puhutaan isoista asioista: näillä kolmella naisella on keskeinen rooli, kun Tampereen yliopiston erillislaitoksena vuoden alusta aloittanutta Solu- ja kudosteknologiakeskus Regeaa nostetaan maailman huipulle.

Jos kolmikon odotukset toteutuvat, Tampereella valmistetaan tulevaisuudessa esimerkiksi ihoa, luuta, ääreishermoja ja sydänläppiä tilaustyönä potilaan yksilöllisiin tarpeisiin mukautettuna.

Regeassa aiotaan käyttää materiaalina maailman ensimmäisiä kaikista eläinaineksista täysin puhtaita kantasolulinjoja. Tarkoitus on, että potilaasta otetut kantasolut työstetään siirteiksi ja hoidoiksi, joita voidaan käyttää ilman pelkoa hylkimisreaktioista.

Tehtävä ei ole helppo, sillä työ on vaikeata ja kilpailu maailmalla kovaa. Kolmikko uskoo kuitenkin, että Tampere pärjää kilvassa. Keskeiset aseet ovat monipuolinen toimintaympäristö, kyky tehdä yhteistyötä ympäri maailmaa, hyvät laboratoriot puhdastiloineen ja ennen kaikkea osaavat tutkijat.

- Mukana ovat paikkakunnan molemmat isot yliopistot, Tays ja tekonilvelsairaala Coxa, Pirkanmaan ammattikorkeakoulu ja paljon alan yrityksiä. Näin monimuotoiselle perustalle on hyvä rakentaa, sanoo Regean johtoon 2003 Helsingistä siirtynyt suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri Riitta Suuronen.

- Meillä on hyvät edellytykset yhdistää elävää ja synteettistä, sanoo biomateriaaliosaamista Tampereen teknilliseltä yliopistolta Regeaan tuova professori Minna Kellomäki.

- Tampereen biomateriaaliosaaminen on maailman huippua. Se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden. Kun tähän yhdistetään vielä alueella tehtävä kliininen tutkimus ja lääketieteellisen kuvantamisen huippuosaaminen, meillä on käytössämme mainio kokonaisuus, Outi Hovatta sanoo.

Hovatta aloitti Regean kantasolututkimuksen johdossa vuoden alusta. Hän jatkaa yhä työtään myös Tukholman Karoliinisessa instituutissa. Hovatta on tärkeä osa Regean palapeliä, sillä hän on yksi maailman parhaista kantasolujen tuntijoista.

Tukholmassa Hovatan johdolla valmistetut kantasolulinjat ovat monien alan asiantuntijoiden mielestä maailman parhaita. Työ Regeassa päästään aloittamaan näiden linjojen avulla. Tampereelle ensimmäiset Tukholmassa valmistetut kantasolulinjat tuodaan huhtikuussa. Jatkossa linjoja viljellään myös itse.

Regeaan tehtävien sijoitusten ja Outi Hovatan mukaantulon myötä Tampereen vetovoima alan tutkijoiden keskuudessa on kasvanut melkoisesti. Tämä lupaa hyvää myös kunnianhimoisten tavoitteiden toteutumiselle, sillä tänne on nyt helppo houkutella alan parhaita tuntijoita sekä Suomesta että ulkomailta.

Kantasolu mullistaa lääketiedettä

Outi Hovatta on viljellyt koko ikänsä. Hän ei ole viljellyt ruista tai vehnää pellolla, vaan ihmisen kudoksia, soluja ja alkioita elatusmaljalla laboratoriossa.

Vesa Vanhalakka, tekstit

Kantasolut tulevat muuttamaan lääketieteen. Niiden merkitys on vähintään yhtä suuri kuin antibioottien keksimisellä. Tämä ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, sillä tutkittava alue on valtava, sanoo Tampereella toimivan Solu- ja kudosteknologiakeskuksen Regean kantasolututkimuksen johdossa tämän vuoden alusta aloittanut Outi Hovatta.

Hovatan mukaan kantasolujen potentiaali on valtava.

- Jos tutkimus edistyy nykyisellä vauhdilla niin veikkaisin, että kymmenen vuoden päästä kantasoluilla hoidetaan jo vaikeita keskushermostosairauksia, mahdollisesti myös parkinsonin tautia, selkäydinvaurioita ja kenties sydäninfarktien jälkiseurauksia, hän ennustaa.

Tampereelle saadaan parhaita kantasolulinjoja

Outi Hovatta on omien sanojensa mukaan viljellyt koko ikänsä, ei ruista tai vehnää, vaan ihmisen kudoksia: soluja ja alkioita.

Ennen siirtymistään professoriksi Tukholman Karoliinisen instituutin koeputkihedelmöitysyksikköön seitsemän vuotta sitten, Hovatta teki pitkän uran Väestöliitossa. Siellä munasolujen ja munarakkuloiden kypsyttäminen erilaisissa viljelmissä oli tämän hedelmöityshoitojen suomalaisen uranuurtajan keskeistä tutkimusaluetta koko ajan.

- Kun 1998 Yhdysvalloista tuli tieto, että siellä oli onnistuttu ensimmäisen kerran eristämään ihmisalkiosta kantasoluja ymmärsin, että tämä on todella tärkeä alue ja että meillä on Tukholmassa kaikki mahdollisuudet ja materiaalit tehdä sama, Hovatta kertoo.

Muutamassa vuodessa tästä sympaattisesta ja hyvin vaatimattoman oloisesta naisesta on tullut yksi maailman osaavimmista kantasolulinjojen kasvattajista. Tukholmassa Hovatan johdolla valmistetut kantasolulinjat ovat maailman parhaiden joukossa.

- Linjojemme onnistumisprosentti on tällä hetkellä hyvin korkea ja käytössämme on jo 16 hyvin puhdasta kantasolulinjaa, Hovatta kertoo.

Näiden linjojen potentiaalia päästään hyödyntämään pian myös Tampereella, kun ensimmäiset linjat tuodaan Regean laboratorioon huhtikuussa, kunhan asianmukaiset luvat saadaan.

Hyvien kantasolulinjojen

kasvattaminen ei ole helppoa

Kantasolulinjojen kasvattaminen on hyvin vaativaa työtä, ja työhön tarvitaan ihmisiä, jotka ovat tottuneet käsittelemään ja viljelemään ihmisen alkioita.

- Ihmisen solujen kanssa on työskenneltävä erittäin huolellisesti. Ne eivät kestä minkälaista käsittelyä tahansa, Hovatta sanoo.

Kantasolulinjojen rakentamisessa toiset solut vaativat enemmän kuin toiset.

- Jotkut ovat hyvin nirsoja, toisten kanssa on helpompaa, Hovatta kertoo.

Niin sanottuja helppoja kantasoluja on ihossa, limakalvoissa, rustossa ja lihaksessa. Nä
Siirry sivun alkuun
« Viimeksi muokattu: 28.11.2007 - 11:51:44 Kirjoittaja mod1 »  

eki
...
WWW  
IP on kirjattu
 
Vakiovieras
Vieras





Re: Kantasoluista
Vastaus #1 - 10.04.2005 - 20:44:28
 
Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan sivuilta löytyy parin vuoden takainen pdf-muistio, johon haastateltu suomalaisia kantasoluasiantuntijoita (Palotie, Hovatta, jne.). Teksti vaikuttaa aika raskaalta lukea, mutta hyviä pointteja kantasoluista löytyi pikaisellekin vilkaisulla (luku 8):
    "Kun kloonaamalla tuotettu geenivirheen sisältävä solu saatetaan saattaa ympäristöön, jossa virheen sisältävä geeni aktivoituu ja ylläpitää tautia, tai jopa aiheuttaa sen, ei voida puhua terapiasta. En usko, että tämän kaltainen hoitomuoto tulee saavuttamaan kovin suurta suosiota jo sen teknisen haastavuuden vuoksi. Tästäkään huolimatta en olisi halukas kieltämään lakisääteisesti ko. tekniikan hyödyntämistä, mikäli se täyttää olemassa olevat eettiset säännökset." (haastateltu tutkija terapeuttisesta kloonauksesta)

    "Sekä tutkimuksen että mahdollisten runsasta kantasolujen käyttöä edellyttävien hoitojen kannalta (mm. Parkinssonin tauti) ratkaisevassa asemassa ovat lisääntymään tai vähintään kantasolumuodossa säilymään saadut kantasolulinjat. Ongelmana on erityisesti solulinjojen vakautus eli se, että kantasolut helposti alkavat kehittyä joksikin erikoistuneeksi solutyypiksi, kuten hermosoluiksi."

    "Alkiokantasolut eivät ratkaise kantasolututkimuksen kaikkia ongelmia. Esimerkiksi immunologisista ongelmista päästäisiin pitkälti eroon, mikäli aikuiskantasoluja kyettäisiin eristämään ”sairastuneesta” kudoksesta, toteamaan eristettyjen solujen ”terveys”, tekemään terapeuttinen geeninsiirto eristettyihin soluihin ja palauttamaan solut takaisin kudokseen ilman, että solut menettäisivät ominaisuuksiaan kantasoluina. Tällä hetkellä aikuiskantasoluja voidaan rutiininomaisesti eristää ainoastaan verestä."

    "(Aikuiselta saatavien) luuytimen kantasolujen muuttuminen hermosoluiksi on suuri, mutta tuskin suurin, haaste."

    "Hermostolliset rappeutumat ja vauriot ovat lupaavia kuin myös haimaan ja sydämen vajaatoimintoihin liittyvät taudit. Kantasolujen parhaita soveltamiskohteita olisivat hermoston korjaus, verisuonten ja ihon tuotto. Merkittävin läpimurto tullee olemaan lähimmän kymmenen vuoden aikana hermostollisten vaurioiden (aivot, selkäydin) korjaaminen."

    "Edistyminen riippuu pitkälti siitä, mihin vaurioihin tutkimusmaailma keskittyy eniten, ja tämä taas riippuu rahoituksesta. Parkinsonin tauti ja Alzheimerin tauti ovat perinteisesti saaneet hyvin rahoitusta lahjoituksina, joten niissä lienee odotettavissa myös tulosta."

Muistiossa todetaan myös, että kantasolututkimuksen tulevaisuuden ennustelussa "kaikki ovat yhtä huonoja asiantuntijoita. Yllättävät kehitysaskeleet ovat todennäköisiä". Yksi tekstissä ennustettu kehitysaskel onkin jo toteutumassa, sillä Tampereen Regea-hankkeen myötä Suomi on Karolinska Institutetin avustuksella nousemassa maailman huippumaiden joukkoon kantasolututkimuksessa.

Btw, Eduskunnan kotisivujen rakenne on sellainen, että suoraa linkkiä tekstiin en saanut kaapattua. Perille pääsee näin: www.eduskunta.fi > toimielimet > tulevaisuusvaliokunta > TA-julkaisut > TA 16: Ihmisen perimän ja kantasolujen tutkimuksen haasteet päätöksenteolle (EKJ 4/2003)
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
eki
God Member
*****
Poissa


me ollaan sankareita kaikki.......

Viestejä: 1771
Pirkanmaa, lentokentän reuna
Sukupuoli: male
Re: Kantasoluista
Vastaus #2 - 13.04.2005 - 22:54:15
 
Tästä sit pääsee Regean omille sivuille.
Siirry sivun alkuun
 

eki
...
WWW  
IP on kirjattu
 
Vakiovieras
Vieras





Re: Kantasoluista
Vastaus #3 - 24.07.2005 - 10:38:06
 
Täältä löytyy pdf-muodossa teksti, joka minun on jo pitkään pitänyt linkittää tänne, mutta aina se vaan on jäänyt. Amerikan malliin Suomessakin ne, jotka pelaavat terapioihin liittyvien taloudellisten kysymysten kanssa, saavat näköjään asioista laadukkainta ja selkokielisintä tietoa. Oheinen raportti on laadittu v.2003 Tekesille. Sen jäkeen alalla on tapahtunut merkittävää kehitystä, mm. etelä-Koreassa on jo kloonaamalla räätälöity yksittäisten pitkäaikaissairaiden hoitoon soveltuvia kantasoluja ja Jenkeissä pystytty kontrolloidusti erilaistamaan kantasoluja hermosoluiksi. Asiasta kiinnostuneille suosittelen joka tapauksessa ainakin luvun "Tieteellinen katsaus" lukemista. Pari lainausta:

Alkion kantasolut -Timo Tuuri

"Solusiirteisiin liittyy väistämättä myös ongelma kudoshyljinnästä. --- Täydellisesti hyljintä voitaisiin välttää kloonaamalla kukin siirteen tarvitsija alkiovaiheeseen asti ja eristämällä alkiosta hänelle spesifinen kantasolulinja. Ongelmana tällä hetkellä on, että ihmisen kloonaamista edes alkiovaiheeseen ei hallita. --- Toinen vaihtoehto kudoshyljinnän vähentämiseen on perustaa kantasolupankki, josta siirrettä tarvitsevalle henkilölle valittaisiin kudostyypiltään riittävän samankaltainen solulinja siirteen valmistamiseksi.(esim. em. Ekin linkittämä Tampereen Regea, kirj.huom.) --- Eri arvioiden mukaan solulinjoja tarvittaisiin muutamasta sadasta aina muutamaan tuhanteen. Nykyään käytettävillä tekniikoilla yhden solulinjan perustaminen onnistuu noin joka kahdennestakymmenennestä alkiosta, mikä tarkoittaisi useiden tuhansien alkioiden käyttöä. Yhden solulinjan karakterisoimiseen ja varmentamiseen kuluu aikaa noin yksi vuosi, eli projekti olisi myös työmäärältään erittäin mittava."

Hermoston kantasolut -Marjo Salminen

"Toisin kuin ääreishermostossa, aikuisen nisäkkään vaurioitunut keskushermosto ei kykene toiminnallisesti palautumaan: menetetyt hermosolut eivät korvaudu eivätkä hermosolut kykene enää kasvattamaan uutta aksonia katkenneen tilalle. Syy ääreis- ja keskushermoston regeneraatiokyvyn eroon on arveltu ainakin osittain johtuvan tukisolujen eroista. Kun ääreishermoston tukisolut, Schwannin solut, kykenevät edistämään ääreishermon aksonin kasvua, keskushermoston myeliiniä tuottavat tukisolut, oligodendrosyytit, näyttävät pikemminkin estävän regeneraatiota. Hermosoluilla itsellään näyttäsi kummassakin tapauksessa säilyvän kyky regeneroitua, jos ympäristön olosuhteet olisivat sopivat."

"Parkinsonin tautia sairastaville potilaille on siirretty ihmisen sikiöistä peräisin olevia dopamiinia tuottavien hermosolujen esiastesoluja. Nämä solut kykenivät erilaistumaan hermosoluiksi isäntäkudoksessa ja tuottamaan dopamiinia niin että usein potilaan tila parani pitkäaikaisesti, vaikka potilaan omat dopamiinia tuottavat solut jatkoivat rappeutumistaan. Eli siirretyt solut eivät alkaneet rappeutua isäntäkudoksen mukana. Ongelmana näissä pääasiassa Ruotsissa tehdyissä kokeiluissa on ollut kuitenkin materiaalin vähyys, koska soluja ei lisätä viljelmissä ennen siirtoa, ja se että suurin osa siirretyistä soluista kuolee heti siirron jälkeen. Tällä hetkellä tarvitaan noin 8 abortoitua sikiötä, jotta voitaisiin hoitaa yksi aikuinen potilas, joten hyljintäriski ja eettiset ongelmat sikiöiden käytöstä ovat huomattavat."


Katsauksesta käy hyvin ilmi, että keskushermoston korjaaminen tulee olemaan ehkä se kaikkein vaativin kantasolujen käyttökohde. Koska aivokudoksen uusiutumiskapasiteetti lienee rajallinen, pitäisi ensin löytää keinot vaikuttaa kantasoluihin siten, että ne kykenisivät lisäämään hermosolujen uusiutumista. Saa nähdä, onko se aiemmin arvioitu 10-15 vuotta ylä- vai alakanttiin, kun puhutaan hoitomuodon kliinisten sovellusten käyttöönottoaikataulusta.

Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
Vakiovieras
Vieras





Re: Kantasoluista
Vastaus #4 - 02.08.2005 - 15:47:40
 
[quote author=p. koskinen  link=1112692944/30#39 date=1122981093]Muistaakseni siis nämä ruotsalaist kasvattivat aivosoluja. Jossain yhteydessä muistelen lukeneeni että hermosolut eivät uusiudu. Vai onnistuisiko se sitten juuri kantasoluilla? [/quote]
Siirretääs tämä Viagra-ketjusta tänne.

Joo, ruotsalaiset siis kykeni ensimmäistä kertaa maailmassa erilaistamaan aikuisten kantasoluja hermosoluiksi ja saamaan ne vieläpä välittäjäaineen avulla kommunikoimaan keskenään. Teoriassa se tarkoittaa sitä, että parhaassa tapauksessa meidän omista aivoistamme voitaisiin joskus tulevaisuudessa ottaa kudosnäyte, jota monistamalla saataisiin korjauspalikoita MS-taudin aiheuttamiin vaurioihin. Silloin solulähde olisi taattu eikä hylkimisreaktiota tapahtuisi. Käytännössä moisiin hoitoihin on vielä pitkä matka, eikä vielä kai ole selvitetty sitäkään, onko meidän kantasoluissa ylipäätään sama terapeuttinen potentiaali kuin terveillä.

Sikäli kun olen oikein ymmärtänyt, niin labraolosuhteissa hermosolut kyllä uusiutuu. Uusiutumista tapahtuu myös ääreishermostossa, mutta keskushermossa on arveltu olevan mekanismeja, jotka estävät uusien aksonien muodostumisen. Minun tiedossani ei ole potilaskokeita, joissa rappeutuneet keskushermoston aksonit olisi saatu korjattua ja pysyvä invaliditeetti parannettua.
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
Vakiovieras
Vieras





Re: Kantasoluista
Vastaus #5 - 02.08.2005 - 19:32:06
 
Ajankulukseni Googletin em. ruotsalaistutkimuksen tekijää ja löysinkin hänen kotisivunsa. Heppuhan on neurotieteilijäksi vielä ihan poika (37), mutta ilmeisen lahjakas. Kaiken muun puuhastelunsa ohella Ulf Westerlund kuuluu "Platinium Society"-kerhoon, jonka rinnalla Mensan jäsenyys alkaa olla tosi kevyttä kamaa. Platinakerhoon kun hyväksytään näköjään jäseneksi vain, jos mitattu ÄÖ on yli 195. Melkein käy kateeksi ;-)

Btw, aavistuksen maanläheisempi ja yksityiskohtaisempi tiedote edellisessä viestissä referoidusta kantasolututkimusuutisesta löytyy Karolinska Institutetin omilta sivuilta (englanniksi).
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
elisabet
God Member
*****
Poissa


dg. -99, benigni, lääk.atsatiopriini,
töissä
Viestejä: 3682

Sukupuoli: female
Re: Kantasoluista
Vastaus #6 - 08.08.2005 - 23:38:03
 
Lainaus:
Alkion kantasolut -Timo Tuuri

"Solusiirteisiin liittyy väistämättä myös ongelma kudoshyljinnästä. --- Täydellisesti hyljintä voitaisiin välttää kloonaamalla kukin siirteen tarvitsija alkiovaiheeseen asti ja eristämällä alkiosta hänelle spesifinen kantasolulinja. Ongelmana tällä hetkellä on, että ihmisen kloonaamista edes alkiovaiheeseen ei hallita."


ihmeellisistä asioista on kysymys. terveiden aikojen solu- ja molekyylitason tapahtumia palautettaessa voitaisiin kenties jäljittää myös se, missä meillä on mennyt pieleen. mielikuvitukselliselta kuulostaa, eikä ihme, että on vaikeata.

[quote author=Vakiovieras  link=1111331289/0#6 date=1122986860]
Teoriassa se tarkoittaa sitä, että parhaassa tapauksessa meidän omista aivoistamme voitaisiin joskus tulevaisuudessa ottaa kudosnäyte, jota monistamalla saataisiin korjauspalikoita MS-taudin aiheuttamiin vaurioihin. Silloin solulähde olisi taattu eikä hylkimisreaktiota tapahtuisi. Käytännössä moisiin hoitoihin on vielä pitkä matka, eikä vielä kai ole selvitetty sitäkään, onko meidän kantasoluissa ylipäätään sama terapeuttinen potentiaali kuin terveillä.
[/quote]

voi onnistuakin siinä tapauksessa, että vaurioiden aiheuttaja löytyy keskushermostosta. sitä tuskin voidaan vielä rajata pelkästään sinne, koska hormooneillakin näyttää olevan vaikutusta MS-taudin erilaisiin ilmentymiin, mikä tuntuu vielä kaukaisemmalta vaikuttamiselta kuin immunologiset reaktiot.

Lainaus:
Sikäli kun olen oikein ymmärtänyt, niin labraolosuhteissa hermosolut kyllä uusiutuu.


niin minäkin olen ymmärtänyt, ja luulen, että MS-tautisten aineenvaihduntareittejä pitäisi tuntea laajemmin (kunhan ensin tunnetaan ne terveillä), jotta uuden hermosolukannan istuttaminen omaan ympäristöönsä onnistuisi pysyvästi.

Siirry sivun alkuun
 

"joka kohdalla on vaikutuksensa, riippumatta siitä, palaako sama tai samanlainen koskaan uudestaan."
 
IP on kirjattu
 
Vakiovieras
Vieras





Re: Kantasoluista
Vastaus #7 - 09.08.2005 - 13:22:12
 
[quote author=elisabet  link=1111331289/0#8 date=1123533483]
ihmeellisistä asioista on kysymys. terveiden aikojen solu- ja molekyylitason tapahtumia palautettaessa voitaisiin kenties jäljittää myös se, missä meillä on mennyt pieleen. mielikuvitukselliselta kuulostaa, eikä ihme, että on vaikeata. [/quote]
Totta. Itse asiassa Briteissä Dolly-lampaan kloonannut professori Ian Wilmut on jo ryhmineen aloittamassa tutkimusta, jossa munasoluja on tarkoitus "hedelmöittää" siirtämällä niihin harvinaista sairautta (MND) sairastavien ihmisten soluista tuma. Näin saatujen alkioiden kehittymistä seuraamalla tutkijat yrittävät päästä selville sairauden syntymekanismeista. Sanomattakin lienee selvää, että kiistanalaisen hahmon kiistanalainen tutkimusprojekti on herättänyt sikäläisissä tutkijapiireissä runsaasti vastustusta. Etelä-Korealaiset puolestaan ovat jo onnistuneet kloonaamaan terveistä munasoluista ja eri tavoin vammautuneiden ihmisten soluista kantasoluja, joita olisi teoriassa jo mahdollista käyttää räätälöityjen soluhoitojen materiaalina ilman hylkimisreaktioita. Vain tietotaito kliinisestä soveltamisesta puuttuu.

[quote author=elisabet  link=1111331289/0#8 date=1123533483]
voi onnistuakin siinä tapauksessa, että vaurioiden aiheuttaja löytyy keskushermostosta. sitä tuskin voidaan vielä rajata pelkästään sinne, koska hormooneillakin näyttää olevan vaikutusta MS-taudin erilaisiin ilmentymiin, mikä tuntuu vielä kaukaisemmalta vaikuttamiselta kuin immunologiset reaktiot. [/quote]
MS-taudin synnyn ja etenemisen syy-seuraussuhteet ovat kyllä tosi visaisia. Stressi- ja sukupuolihormonit ovat ainakin siinä mielessä relevantteja tekijöitä MS-taudissa, että niiden pitoisuudet saattavat vaikuttaa kehon immunologisiin reaktioihin. Kunhan vaan joku osaisi sanoa, onko niillä selvää terapeuttista merkitystä ja jos on, miten niitä tulisi käyttää.

[quote author=elisabet  link=1111331289/0#8 date=1123533483]
niin minäkin olen ymmärtänyt, ja luulen, että MS-tautisten aineenvaihduntareittejä pitäisi tuntea laajemmin (kunhan ensin tunnetaan ne terveillä), jotta uuden hermosolukannan istuttaminen omaan ympäristöönsä onnistuisi pysyvästi. [/quote]
Joo, realistisempaa lienee tässä vaiheessa puhua kantasoluista enemmänkin tulevaisuuden hoitomuotona kuin parannuskeinona. Kuten aiemmin tässä ketjussa kuvatussa ruotsalaistutkijoiden Parkinsonin taudin hoitokokeilussa, niin teoriassa MS-taudissakin potilaaseen siirretyistä uusista kanta/hermosoluista voisi ehkä olla terapeuttista hyötyä, vaikka tautiprosessi edelleen tuhoaisi potilaan omia soluja. Jonkun vaan pitäisi ensin keksiä, miten keskushermoston aksonit saadaan kontrolloidusti uusiutumaan.

[quote author=amok  link=1111331289/0#9 date=1123577121]
Kun kantasolujen käyttö lopullisesti saavuttaa miljardien maailmanlaajuiset markkinat, on hyvin mahdollista että köyhistä maista aletaan hankkia sikiöitä lääketehtaiden ja tutkijoiden tarpeisiin. Kun taloudellinen hyöty on riittävän suuri, niin etiikka kyllä joustaa tarpeen mukaan. [/quote]
Noinhan siinä voi käydä. Joka tapauksessa tieteen tekemisen eettiset kysymykset tulevat varmasti tässä suhteessa uudelleen arvioitaviksi, kun kaukoidän maat alkavat rulettamaan kantasolututkimuksessa. Siellä kun suhtautuminen aiheeseen näyttää olevan useimpia länsimaita käytännönläheisempi ja tutkimusmateriaaliakin taitaa olla vähintään riittävästi.

Siitä tuli mieleen, että maailmalla keskusteltiin jokin aika sitten paljonkin eräästä kiinalaistohtorista, joka hoitaa rutiinomaisesti länsimaisia ALS- ja selkäydinvammapotilaita abortoiduista sikiöistä otetuilla kantasoluilla. BBC kuulemma näytti aiheesta TV-dokkarin, jonka lähtöasetelma oli herkullinen: siinä seurattiin teksasilaista punaniskajunttia, joka oli mielipiteiltään erittäin uskonnollis-konservatiivinen ja sen myötä tietysti myös abortinvastustaja, hänen matkallaan saamaan apua ALS-tautiinsa Kiinassa abortoiduista sikiöistä. Erikseen korostettakoon, että hoidon tehosta ei ole olemassa objektiivista näyttöä.
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
elisabet
God Member
*****
Poissa


dg. -99, benigni, lääk.atsatiopriini,
töissä
Viestejä: 3682

Sukupuoli: female
Re: Kantasoluista
Vastaus #8 - 09.08.2005 - 15:07:17
 
[quote author=Vakiovieras  link=1111331289/0#10 date=1123582932]
Itse asiassa Briteissä Dolly-lampaan kloonannut professori Ian Wilmut on jo ryhmineen aloittamassa tutkimusta, jossa munasoluja on tarkoitus "hedelmöittää" siirtämällä niihin harvinaista sairautta (MND) sairastavien ihmisten soluista tuma. Näin saatujen alkioiden kehittymistä seuraamalla tutkijat yrittävät päästä selville sairauden syntymekanismeista.  Etelä-Korealaiset puolestaan ovat jo onnistuneet kloonaamaan terveistä munasoluista ja eri tavoin vammautuneiden ihmisten soluista kantasoluja, joita olisi teoriassa jo mahdollista käyttää räätälöityjen soluhoitojen materiaalina ilman hylkimisreaktioita. Vain tietotaito kliinisestä soveltamisesta puuttuu.
[/quote]

no niin  Juustoinen olisihan se pitänyt arvata, että sinuun voi taaskin luottaa, ja tiedot löytyvät täältä kaikista mahdollisista ja mahdottomista aiheista, mitä päähän vaan pälkähtää  Pusu

Lainaus:
MS-taudin synnyn ja etenemisen syy-seuraussuhteet ovat kyllä tosi visaisia. Stressi- ja sukupuolihormonit ovat ainakin siinä mielessä relevantteja tekijöitä MS-taudissa, että niiden pitoisuudet saattavat vaikuttaa kehon immunologisiin reaktioihin. Kunhan vaan joku osaisi sanoa, onko niillä selvää terapeuttista merkitystä ja jos on, miten niitä tulisi käyttää.


niinpä. jos taudin laukaisijat ja etenemiseen vaikuttavat tekijät toimivat verkostona ulottuen CNS:n ulkopuolelle, pelkällä hermoston "korjauksella" ei pitkälle päästä. vaikeata se on hormoonitoimintaakin säätelemällä onnistua, jos "kaikki vaikuttaa kaikkeen".

Lainaus:
Joo, realistisempaa lienee tässä vaiheessa puhua kantasoluista enemmänkin tulevaisuuden hoitomuotona kuin parannuskeinona. Kuten aiemmin tässä ketjussa kuvatussa ruotsalaistutkijoiden Parkinsonin taudin hoitokokeilussa, niin teoriassa MS-taudissakin potilaaseen siirretyistä uusista kanta/hermosoluista voisi ehkä olla terapeuttista hyötyä, vaikka tautiprosessi edelleen tuhoaisi potilaan omia soluja. Jonkun vaan pitäisi ensin keksiä, miten keskushermoston aksonit saadaan kontrolloidusti uusiutumaan.


niin. itse ajattelin edellisessä viestissäni tilanteen helpommaksi, jos koko MS-tautiprosessi rajoittuisi keskushermostoon, koska KDI:n ja kasvutekijöiden kaltaisten aineiden avulla voitaisiin ehkä vaurioita tulevaisuudessa korjata ja estää. mikäs siinä sitten olisi istuttaa uutta kantaa, vaikka ei uusiutuminen olisi sen kummempaa kuin terveilläkään.
tällaisen synkronistisen "maailmankatsomuksen" omaavan  Silmänisku on kuitenkin vaikea uskoa kovin rajattuun tautiprosessiin, valitettavasti...
Siirry sivun alkuun
 

"joka kohdalla on vaikutuksensa, riippumatta siitä, palaako sama tai samanlainen koskaan uudestaan."
 
IP on kirjattu
 
Vieras66
Vieras





Re: Kantasoluista
Vastaus #9 - 09.08.2005 - 15:17:28
 

Siitä tuli mieleen, että maailmalla keskusteltiin jokin aika sitten paljonkin eräästä kiinalaistohtorista, joka hoitaa rutiinomaisesti länsimaisia ALS- ja selkäydinvammapotilaita abortoiduista sikiöistä otetuilla kantasoluilla. BBC kuulemma näytti aiheesta TV-dokkarin, jonka lähtöasetelma oli herkullinen: siinä seurattiin teksasilaista punaniskajunttia, joka oli mielipiteiltään erittäin uskonnollis-konservatiivinen ja sen myötä tietysti myös abortinvastustaja, hänen matkallaan saamaan apua ALS-tautiinsa Kiinassa abortoiduista sikiöistä. Erikseen korostettakoon, että hoidon tehosta ei ole olemassa objektiivista näyttöä.
[/quote]
Tossa sen just näkee, miten ollaan aina itse tuomitsemassa muita(jumalan piikkiin tietenkin..), mutta heti kun on kyse itsestä niin tehdään mitä tahansa. Että mä vihaan tommosia ihmisiä!
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
Vakiovieras
Vieras





Re: Kantasoluista
Vastaus #10 - 09.08.2005 - 22:57:08
 
[quote author=elisabet  link=1111331289/0#11 date=1123589237]no niin  :D olisihan se pitänyt arvata, että sinuun voi taaskin luottaa, ja tiedot löytyvät täältä kaikista mahdollisista ja mahdottomista aiheista, mitä päähän vaan pälkähtää  :-* [/quote]
Ääh, tässähän ihan punastuu :-) Itse asiassa mulla vaan jostain syystä jää aika hyvin mieleen se, mitä missäkin on näistä jutuista puhuttu, joten tiedonhaku on helppoa. Minua sitä paitsi oikeasti kiinnostaa, että aikooko joku jossain tehdä tälle taudille jotain vielä minun elinaikanani. Sopeutuminen on hanurista, eikä minulle mikään vaihtoehto.

[quote author=elisabet  link=1111331289/0#11 date=1123589237]niinpä. jos taudin laukaisijat ja etenemiseen vaikuttavat tekijät toimivat verkostona ulottuen CNS:n ulkopuolelle, pelkällä hermoston "korjauksella" ei pitkälle päästä. vaikeata se on hormoonitoimintaakin säätelemällä onnistua, jos "kaikki vaikuttaa kaikkeen". [/quote]
Nyt ollaan asian ytimessä. Minun mielestä kritiikkisi Tysabria kohtaan oli just tässä suhteessa erittäin osuvaa. Jos hoidolla pyritään vain yhden ilmeisen prosessin eliminoimiseen, niin tulokset voi hetken näyttää lupaavilta, mutta pitkäaikaisvaikutukset saattavat ollakin vähemmän toivottuja. Sama saattaa koskea myös ABCR:iä (toivottavasti kuitenkaan ei).

[quote author=elisabet  link=1111331289/0#11 date=1123589237]niin. itse ajattelin edellisessä viestissäni tilanteen helpommaksi, jos koko MS-tautiprosessi rajoittuisi keskushermostoon, koska KDI:n ja kasvutekijöiden kaltaisten aineiden avulla voitaisiin ehkä vaurioita tulevaisuudessa korjata ja estää. mikäs siinä sitten olisi istuttaa uutta kantaa, vaikka ei uusiutuminen olisi sen kummempaa kuin terveilläkään.
tällaisen synkronistisen "maailmankatsomuksen" omaavan  ;) on kuitenkin vaikea uskoa kovin rajattuun tautiprosessiin, valitettavasti... [/quote]
Minä olen edelleen näkemyksessäni MS-taudin patogeneesista sillä linjalla, että ratkaisu tulee olemaan niin yksinkertainen, että ensin sitä ei ehkä uskota ja sen jälkeen kaikki kelaa, että "miksen minä sitä tajunnut".

Olet silti kanssasi ihan samaa mieltä. Enemmän pitäisi tietää tämän taudin neurobiologisista prosesseista. Niihin vaikuttamisessa KDI:n kaltaiset "hermostoa suojaavat" aineet olisivat ehkä immuunivastetta muokkaavia hoitoja huomattavasti tehokkaampia.
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
elisabet
God Member
*****
Poissa


dg. -99, benigni, lääk.atsatiopriini,
töissä
Viestejä: 3682

Sukupuoli: female
Re: Kantasoluista
Vastaus #11 - 10.08.2005 - 11:52:46
 
[quote author=Vakiovieras  link=1111331289/0#14 date=1123617428]
Minä olen edelleen näkemyksessäni MS-taudin patogeneesista sillä linjalla, että ratkaisu tulee olemaan niin yksinkertainen, että ensin sitä ei ehkä uskota ja sen jälkeen kaikki kelaa, että "miksen minä sitä tajunnut".
[/quote]

kyllä taudin laukaisijaa onkin haettu viimeiset vuosikymmenet yksinkertaisena sattumana, jopa ympäristötekijänä. elävissä organismeissahan pienikin muutos voi aiheuttaa lumipalloefektiin verrattavan tapahtumaketjun. teoreettisella tasolla itse kuitenkin erotan laukaisevan tekijän tautialttiudesta ja etenemisprosesseista, jotka ovat eri ms-ihmisillä erilaisia *. siitä syystä myös etenemiseen puuttuminen lääkityksellä on mielestäni erittäin vaikeaa, ja  mainitsemaasi yhteen prosessiin vaikuttaminen mahdollisimman tehokkaasti tuntuu tosi kömpelöltä hoitoyritykseltä.

tulehduksellisilla välittäjäaineilla (interferonit, tuumorinekroositekijät, interleukiinit) pelaaminen on mielestäni täysin sattumanvaraista puuhastelua niin MS-taudissa kuin reumassakin, ja muutamia kuukausia sitten sinulta saamassani artikkelissa mainittiinkin kyseisten sytokiinien käyttäytyvän eri tavoilla eri MS-tautityypeissä.

*pieni lisäys ristiriitaisten ilmaisujen johdosta. yhtä tautitapausta tarkastellessa ei tietenkään voi taudin laukaisijoita ja etenemisprosessia pitää erillisinä tapahtumaketjuina.

P.S. mukavaa, kun lisää ihmisiä osallistuu tutkimuskeskusteluihin  Hymiö

Siirry sivun alkuun
« Viimeksi muokattu: 10.08.2005 - 15:12:33 Kirjoittaja elisabet »  

"joka kohdalla on vaikutuksensa, riippumatta siitä, palaako sama tai samanlainen koskaan uudestaan."
 
IP on kirjattu
 
Vakiovieras
Vieras





Re: Kantasoluista
Vastaus #12 - 10.08.2005 - 18:32:38
 
[quote author=elisabet  link=1111331289/15#15 date=1123663966]kyllä taudin laukaisijaa onkin haettu viimeiset vuosikymmenet yksinkertaisena sattumana, jopa ympäristötekijänä. elävissä organismeissahan pienikin muutos voi aiheuttaa lumipalloefektiin verrattavan tapahtumaketjun. itse kuitenkin erotan aika selvästi laukaisevan tekijän tautialttiudesta ja etenemisprosesseista, jotka ovat eri taudeissa erilaisia. [/quote]
Seuraava läppä sopisi tuohon toiseenkin aktiiviseen ketjuun, mutta jatketaan nyt tässä. Luin justiinsa keväällä julkaistusta Lancetista koosteen infektioista, jotka saattaisivat olla taustalla MS-taudin puhkeamisessa. Mukana epäiltyjen listassa viruksista oli Leenan jo toisaalla mainitsemien VZV:n ja HHV6:n lisäksi ainakin mononukleoosia aiheuttava EBV ja bakteereista Chlamydia Pneumoniae. EBV on tällä hetkellä kai aika vahva ehdokas, sillä kaikilta testatuilta MS-potilailta on löytynyt sille vasta-aineita, kun taas terveillä verrokeilla vasta-aineita on löydetty 85-95 prosentilta. Tärkeä pointti tekstissä oli se, että infektio voi aiheuttaa neurologisen sairaiden. Esimerkkinä tekstissä annetiin harvinainen, yleensä kuolemaan johtava keskushermoston tulehdus subacute sclerosing panencephalitis, jonka aiheuttajaksi löydettiin jo 60-luvulla kehon epänormaali reaktio tuhkarokkovirukseen. Toinen infektion synnyttämä potentiaalisesti tappava keskushermostohämminki on Tysabrin myötä turhankin tutuksi tullut PML, jonka aiheuttaa miltei puolella väestöstä latenttina löytyvä JC-virus. Tekstissä myös todettiin, että vasta nyt testimenetelmät ovat sillä tasolla, että näitä tutkimuksia voidaan menestyksekkäästi tehdä.

[quote author=elisabet  link=1111331289/15#15 date=1123663966]tulehduksellisilla välittäjäaineilla (interferonit, tuumorinekroositekijät, interleukiinit) pelaaminen on mielestäni täysin sattumanvaraista puuhastelua niin MS-taudissa kuin reumassakin, ja muutamia kuukausia sitten sinulta saamassani artikkelissa mainittiinkin kyseisten sytokiinien käyttäytyvän eri tavoilla eri MS-tautityypeissä. [/quote]
Joo, olet ihan oikeassa. MS-taudin patogeneesista (=synty ja eteneminen) puhuttaessa ensisijaisen etenemisprosessin selvittäminen olisi paljon tärkeämpää kuin sen laukaisevan(-vien?) tekijän(-öiden?) kartoittaminen. Vain sitä kautta hoitoja voitaisiin systemaattisesti kehittää.

Itse olen kyllä tässäkin asiassa putkiaivo ja viimeaikoina julkaistuja radikaaleimpia hypoteeseja myötäillen uskon, että tämä tauti on ensijaisesti hermostoa rappeuttava sairaus, joka johtuu toistaiseksi tuntemattomasta neurobiologisesta prosessista ja johon keho toisinaan reagoi keskushermoston tulehduksella. Silloin eri tautityypit olisivat vain saman taudin eri vakavuusasteita, joissa (brittineurologi Gavin Giovannonia lainaten) "tulehdus määrittelee kliinisen taudinkulun". Jos se menisi noin, niin silloin vain eteneviin muotoihin tehoava lääke voisi estää pysyvän invaliditeetin syntymisen. Yksinomaan tulehdusta hillitsevillä lääkkeillä sitä kykyä ei olekaan juuri ollut, vaikka ne relapseja ovat enemmän tai vähemmän vähentäneetkin.

[quote author=elisabet  link=1111331289/15#15 date=1123663966]P.S. mukavaa, kun lisää ihmisiä osallistuu tutkimuskeskusteluihin  Hymiö [/quote]
Joo, niin on!
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
Vakiovieras
Vieras





Re: Kantasoluista
Vastaus #13 - 11.08.2005 - 23:38:03
 
[quote author=elisabet  link=1111331289/15#17 date=1123747958]tuota putkiaivoisuutta en nyt ryhdy syvällisemmin pohtimaan, mutta keskushermoston sairaudesta tässä taudissa varmasti on kysymys riippumatta siitä tuhoaako hermosto itse itseään vai edesauttaako sitä muut tekijät. [/quote]
Hei, mullahan jäi kokonaan selvittämättä se, mitä "hermostoa rappeuttavalla sairaudella" tarkoitin. Se on sairaus, jossa neuronit/aksonit tuhoutuvat. Vallitseva dogmihan on, että MS-taudissa relapsin aikana MRI-kuvissa näkyvä keskushermoston tulehdus tekee aukkoja aksoneita suojaavaan myeliinivaippaan ja vaurioiden toistuessa suojatta jäävät aksonit saattavat alkaa arpeutua. Taudin edetessä relapsien rooli vähenee, myeliinivaipan vauriot jäävät pysyviksi ja myeliinikadon ohella myös aksonien tuhoutumisesta tulee jatkuva prosessi, jolloin pysyvä invaliditeetti alkaa edetä tasaisemmin. Tämän opin mukaan PPMS:ää ei tyhjentävästi pystytä selittämään.

Aivan viime vuosina jotkut tutkijat (mm. Behan, Chaudhuri, Maggs, Palace) ovat alkaneet julkaista nykyteoriasta poikkeavia näkemyksiä MS-taudin luonteesta. Vaikka niiden pohdinnoista löytyy myös eroja, niin kaikki lähtevät liikkeelle siitä ajatuksesta, että ihan ensimmäinen MS-taudin merkki on neuronien tuhoutuminen, ei myeliinivaurio. Suotuisissa tapauksissa keho reagoi neuronikatoon tulehduksella, joka tuottaa hermostoa suojaavia ainesosia. Tulehdus kuitenkin tuhoaa myös myeliiniä, mikä sitten näkyy RRMS:ssä relapseina. Toisinajattelija-tutkijat spekuloivat, että ehkä juuri tulehduksen muodossa ilmenevän puolustusmekanismin ansiosta MS-taudin relapsoivassa vaiheessa pysyvä invaliditeetti etenee hitaasti. Progressiivisemmat tautimuodot ovat tässä teoriassa uskottavasti ihan sama sairaus, jossa kuitenkaan nykykeinoin havaittavissa olevaa tulehdusta ei juuri ole, joten tauti invalidisoi vastaavasti nopeammin ja tasaisemmin.

Pakkaa sekottaa vielä ne lukuisat ahkerasti julkaisevat tutkijat, jotka liikkuvat jossain noiden näkemysten välimaastossa (mm. Giovannoni, Prineas, Trapp) sekä Claudia Lucchinetti, jonka mielestä MS-tauti on heterogeeninen syndrooma.

[quote author=elisabet  link=1111331289/15#17 date=1123747958]...niin, ja tuolla aikaisemmin mainitsemallani "yhden prosessin kömpelöllä hoitoyrityksellä" viittasin itsekin Tysabriin, en siis neuroprotectioniin. toivottavasti ei tullut väärinkäsityksiä :-) [/quote]
Juu, ei tullut :-) Neuroprotection tuntuukin olevan just nyt tosi trendikäs termi MS-tutkijoiden parissa. Siihen liittyviä projekteja käynnistellään vähän joka paikassa.

Btw, jos nuo kilpailevat teoriat kytketään vielä otsikossa mainittuihin kantasoluihin, niin nykytiedon valossa myeliinin korjaaminen solusiirroilla lienee helpompaa kuin uusien aksonien kasvattaminen.
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
great_has_been
God Member
*****
Poissa


Ahkeruus kovan onnenkin
voittaa
Viestejä: 3900
Helsinki, Kittilä
Sukupuoli: female
Re: Kantasoluista
Vastaus #14 - 13.08.2005 - 17:01:34
 
Ei nyt kantasoluja, mutta tämänviikkoisen New Scientistin mukaan sian aivosoluja kokeillaan Huntingtonin taudin hoitoon Uudessa Seelannissa. (Huntington on ms-tautiin verrattuna rankempi kohtalo).  Hoidossa käytettävät aivosolut eivät ole neuroneja, vaan ne on otettu aivojen osasta nimeltään "choroid plexus".

Hoidollaa arvioidaan olevan neuroprotective (aivoja suojaava vaikutus).  Jos koetulokset osoittautuvat hyväksi, tehdään seuraavaksi sovellutuksia Parkinsnin tautiin.

Koko ajan tulee uutisia erilaisista hankkeista.  Minulle meni neurotieteisiin usko silloin, kun fyysikkolapseni aloitti väitöskirjatyönsä, jossa hän tutki lääketieteen julkaisuja myeliinistä ja kolesterolista. "Etenkin myeliinin rakenutamista koskevat mallit ja laskelmat olivat luonnonlakien vastaisia."

Voihan se olla niinkin, että nämä myeliinimiehet (ja -naiset) ovat keskineet uusia luonnonlakeja, mutta mikseivät he ole saaneet fysiikan Nobelia?
Siirry sivun alkuun
 

RR MS dg 03/99, atyyppinen MS 11/07&&Kokeiltu lääkitys: Rebif 99-02, Imurel 07, ivig 07 tarvittaessa&&Työkyvyttömyyseläkkeellä  99-&&Ei apuvälineitä, kävelymatka 50-500 metriä
 
IP on kirjattu
 
Sivu: 1 2 3 ... 5
Lähetä aihe Tulosta