Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä Kirjaudu tai Rekisteröidy
YaBB - Yet another Bulletin Board
  Avattu maanantaina 24. syyskuuta 2001
  KotiOhjeitaHaeKirjauduRekisteröidy  
 
Sivu: 1 2 3 ... 52
Lähetä aihe Tulosta
D-vitamiini arvot (Luettu 453831 kertaa)
erekki
Ex-jäsen

D-vitamiini arvot
21.09.2007 - 13:34:02
 
Vaimo kävi viime viikolla lääkärintarkastuksessa, jossa kartoitettiin verestä paljon erilaisia arvoja. Minua kiinnosti erityisesti d-vitamiini arvo. Tämä siitä syystä, että vaimon vrk annos d-vitamiinia on noin 100-120 mcg (ollut jo noin 10 kk), toisin sanoen noin 10-12 kertaa suositus. Tänään hän kävi lääkärillä kuulemassa verikoikeiden tulokset.

- D-vitamiini pitoisuus oli 110 nmol/l --> eli ihanteellinen (viitearvot 50 - 250)
- LDL- kolesteroli oli 0.9 mmol/l --> (viitearvo max 3) Lääkäri sanoi että ei ole koskaan nähnyt tällaisia arvoja.. ja epäili että kukaan muukaan suomalainen työterveyslääkäri olisi nähnyt vastaavaa. Jatkoi vielä että tällaisia arvoja tavataan vain luonnonkansojen parissa  Virnistys

Kaikki muutkin arvot olivat hyviä. Summasummarum: suosituksen mukaan syöty d-vitamiini ei nosta veriplasman pitoisuutta juurikaan. Tietenkin jos syö enemmän, on suositeltavaa käydä mittauttamassa arvo. Ja kalsiumia ei tule unohtaa..
Siirry sivun alkuun
« Viimeksi muokattu: 03.11.2011 - 13:32:30 Kirjoittaja Ei tiedossa »  
 
IP on kirjattu
 
Teati
God Member
*****
Poissa


"And this above all; to
Thyne own self be true"

Viestejä: 1936
Etelä-Kymenlaakso
Sukupuoli: female
Re: D-vitamiini arvot
Vastaus #1 - 21.09.2007 - 14:54:47
 
Mun pitää varmaan alkaa syömään enemmän d-tä. itse asiassa olin sitä jo harkinnutkin: tänään verikokeessa kävi ilmi, että vaikka syön tosi terveellisesti (tosi vähän tyydyttyneitä rasvoja) ja liikun paljon, kolesterolini oli 5.3, josta ldl yli 3. Pelästynyt

Joko se on geneettistä, tai sitten joku lääke pitää sitä yllä, mutta kokeilenpa lisätä yhden napin deetä... Hymiö
Siirry sivun alkuun
 

"Always look on the bright side of life... if life seems jolly rotten, there's something you've forgotten..."&&&&ekat "selkeät" oireet 09/03, dg 01/04, RR, Copa(kokeiltu Rebif), op-töissä, ei apuvälin
 
IP on kirjattu
 
erekki
Ex-jäsen

Re: D-vitamiini arvot
Vastaus #2 - 21.09.2007 - 15:35:23
 
Äkikseltään tuli hämärä mielikuva että kilpirauhasen toiminta ja kolesteroli tasot "juttelisivat" keskenään. Tämä nyt tällaista epämääräistä.. mutta tämmöistä muistelisin. Ja d-vitamiini taso, siis matala heijastuu kilpirauhasen toimintaan.. kaikki menee "ketjussa". Tietenkin perinnölliset tekijät vaikuttavat kolesteroliin, siitä ei pääse mihinkään.
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
Fanny
God Member
*****
Poissa


Si vis amari, ama.
Viestejä: 2469
Helsinki
Sukupuoli: female
Re: D-vitamiini arvot
Vastaus #3 - 21.09.2007 - 15:40:20
 
Lainaus:
- D-vitamiini pitoisuus oli 110 nmol/l --> eli ihanteellinen (viitearvot 50 - 250)
- LDL- kolesteroli oli 0.9 mmol/l --> (viitearvo max 3) Lääkäri sanoi että ei ole koskaan nähnyt tällaisia arvoja.. ja epäili että kukaan muukaan suomalainen työterveyslääkäri olisi nähnyt vastaavaa. Jatkoi vielä että tällaisia arvoja tavataan vain luonnonkansojen parissa  Virnistys

Upeaa!  Tällaisia uutisia on kiva lukea. En jaksa enää tapella niiden "viisaiden" kanssa, jotka väittävät lisävitamiinien olevan rahantuhlausta.

Aloittaessani 5.1.2006 täysimittaisen antiksidanttihoidon ei D-vitamiinin pitoisuutta mitattu, joten en tiedä omia arvojani. LDL-kolestroli oli silloin 1.7, vuoden kuluttua arvo oli laskenut ja oli 1.5. Kokonaiskolestroli on ollut koko ajan 3.5.

D-vitamiinin lisäannos ei ole suuren suuri eli se on 20 mcg vuorokaudessa. Tammikuussa 2008 on seuraava tapaaminen lääkärin kanssa, pyydän silloin lisäämään mitattaviin arvoihin D-vitamiinipitoisuuden. Kaikki rasvahappomittaukset ovat hyviä, aloitusmittauksessa Omega-6-sarjan GLA oli alarajalla, nykyisin se on hyvä.
Siirry sivun alkuun
 

Dg. v. 2000, Betaferon 2001-2003
Osatyökyvyttömyyseläke v. 2003
Työkyvyttömyyseläke v. 2005
 
IP on kirjattu
 
MillaMagia
YaBB Newbies
*
Poissa


se on vaan elämää sano
Katto-Kassinen
Viestejä: 37

Sukupuoli: female
Re: D-vitamiini arvot
Vastaus #4 - 21.09.2007 - 15:45:19
 
KieliMinä kävin ostaan apteekista D-vitamiinia. Ja ihan sillä kun en ole ainakaan 40 vuoteen juonut maitoa enkä juuri juo piimääkään joten en niistä saa ko. vitamiinia. Ja kun tuo aurinkokaan ei enää liiemmin paista. Kalsiumtabletteja piti ostaa mukaan kai sen d-vitamiinin imeytymisen takia. Tiedä sitten onko mitään hyötyä mutta ainakin nyt ensi kevääseen ajattelin niitä popsia.  Silmänisku
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
Manna
God Member
*****
PoissaViestejä: 1326
Oulu/Haukipudas
Sukupuoli: female
Re: D-vitamiini arvot
Vastaus #5 - 21.09.2007 - 16:05:35
 
Jaaha, pitäisköhän kaivaa taas D-vitamiinipurkki kaapista esille, missä se on ollut koko kesän koskemattomana  Juustoinen
Siirry sivun alkuun
 

Dg 09/05, RR, Copaxone, töissä
 
IP on kirjattu
 
Iitaliina.
God Member
*****
Poissa


~ PPMS ~
Viestejä: 2154

Sukupuoli: female
Re: D-vitamiini arvot
Vastaus #6 - 21.09.2007 - 16:18:52
 
D-vitamiinia olen syönyt pitemmän aikaa, muttei aavistustakaan veriarvoista. Olisi mielenkiintoista tutkia... No, toisaalta, teenkö sillä tiedolla mitään?
Siirry sivun alkuun
 

Ihmiset unohtavat mitä olet tehnyt.
Ihmiset unohtavat mitä olet sanonut.
Mutta he eivät unohda niitä tunteita,
joita olet heissä herättänyt.
 
IP on kirjattu
 
erekki
Ex-jäsen

Re: D-vitamiini arvot
Vastaus #7 - 21.09.2007 - 17:08:09
 
Tässä "yhtyneet laboratoriot oy:n" sivuilla ihan mielenkiintoista / hyödyllistä tietoa d-vitamiinista.

"Osteoporoosin selittää lisäkilpirauhasten aktivaatio: D-vitamiinipitoisuuden pienentyessä kalsiumin suolistoimeytyminen heikentyy, mikä johtaa lisäkilpirauhashormonin erityksen lisääntymiseen. Suurissa aineistoissa seerumin PTH-pitoisuuden suurentuminen alkaa näkyä jo silloin, kun seerumin 25(OH)D-vitamiinipitoisuus pienenee alle raja-arvon 100 nmol/l (McKenna ja Freaney 1998). PTH-taso kasvaa voimakkaasti, kun 25(OH)D-vitamiinipitoisuus pienenee alle 40 nmol:iin/l (Thomas ym. 1998). Lisäkilpirauhashormoni lisää luun hajoamista erityisesti kortikaalisessa luussa, minkä vuoksi esim. reisiluun kaulan mineraalitiheys pienenee. Seerumin 25(OH)D-vitamiinipitoisuus korreloi reisiluun yläosan mineraalitiheyteen suoraan silloin, kun 25(OH)D-vitamiinipitoisuus pienenee alle raja-arvon 30 nmol/l (Ringe 1998). Lievän osteoporoosin syntyä kiihdyttävän D-vitamiinipuutoksen raja-arvoksi tänä päivänä määritellään 40 nmol/l. Tuoreessa tutkimuksessa tämäntasoinen D-vitamiininpuutos oli lonkkamurtumapotilailla viisi kertaa niin yleinen kuin samaan sairaalaan lonkkaproteesileikkaukseen tulleilla potilailla (LeBoff ym. 1999)."

"Runsas vuosi sitten julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä runsaasti huomiota saavuttanut tutkimus (Thomas ym. 1998), jossa selviteltiin D-vitamiinitilannetta 290 bostonilaisen yleissisätautisairaalan vuodeosaston potilaalla (keski-ikä 62 vuotta). Puolet potilaista tutkittiin syyskuussa ja puolet maaliskuussa. Lievä D-vitamiininpuutos [25(OH)D <40 nmol/l] oli keskimäärin puolella tutkituista, hieman yleisemmin maaliskuussa ja harvemmin syyskuussa. Huomattavaa oli se, että D-vitamiininpuutos oli yleinen ihmisillä, joilla ei ollut mitään anamnestista syytä D-vitamiininpuutokseen, ja myös niillä, jotka olivat käyttäneet D-vitamiinivalmisteita. Tulos oli siksi yllättävä, että päätimme tarkistaa asian Suomessa. Tutkimme vuoden 1998 lokakuussa 106 (57 naista, 49 miestä) Peijaksen sairaalan sisätautiosaston potilasta, joiden keski-ikä oli 63 vuotta. Lisäksi tutkimme peräkkäin 100 yksityiseen laboratorioon verikokeisiin hakeutunutta henkilöä (48 naista, 52 miestä), joiden keski-ikä oli 44 vuotta. Lievä D-vitamiininpuutos [25(OH)D < 40 nmol/l] havaittiin 65 %:lla sisätautiosaston potilaista ja 38 %:lla yksityislaboratorioon hakeutuneista henkilöistä (Kauppinen-Mäkelin, Tähtelä, Kärkkäinen, Välimäki, julkaisemattomia havaintoja). D-vitamiininpuutos oli jonkin verran yleisempää naisilla kuin miehillä."

"Osteoporoosin ja sen aiheuttamien murtumien ehkäisyssä tarvitaan sekä kalsiumia että D-vitamiinia. Ilman D-vitamiinia ei kalsium imeydy suolistosta, ja ilman kalsiumia taas D-vitamiini ei voi lisätä kalsiumin imeytymistä suolistosta eikä näin auttaa elimistön kalsiumtasapainoa."

"Multippeliskleroosin esiintyminen korreloi käänteisesti väestön ultraviolettisäteilyn altistukseen ja seerumin 25(OH)D-vitamiinitasoihin (Vieth 1999). Onpa näyttöä siitäkin, että D-vitamiinin saantia lisäämällä sairautta voitaisiin ehkäistä (Vieth 1999). Tutkimuksen mukaan väestön kohonnut verenpaine on sitä yleisempää, mitä kauemmaksi päiväntasaajasta mennään (Vieth 1999). Rinta-, munasarja-, eturauhas- ja kolorektaalisyöpää ilmaantuu sitä vähemmän, mitä suuremmat ovat näiden väestöjen 25(OH)D-vitamiinipitoisuudet ja mitä suurempi on altistus ultraviolettisäteilylle (Vieth 1999). D-vitamiininpuutos voi huonontaa elimistön immuunipuolustusta. Lisäksi lasten keuhkokuumeen ja riisitaudin ilmaantuvuuden välillä näyttäisi olevan yhteys (Vieth 1999)."

"25(OH)D-vitamiinipitoisuuden suurentaminen 100 nmol:iin/l vaatinee 4 000 yksikön päivittäistä käyttöä. Hyperkalsemiaan johtaneet D-vitamiinimyrkytykset ovat kehittyneet vasta 40 000 yksikön suuruisin päiväannoksin. Jotta väestön D-vitamiinitilanne paranisi laajasti, tarvitaan koko väestöön kohdistuvia toimenpiteitä, kuten maidon D-vitaminointia. Yksilötasolla varmin tapa varmistautua D-vitamiinitilanteestaan on mittauttaa oma seerumin 25(OH)D-vitamiinipitoisuutensa."
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
erekin vaimo
YaBB Newbies
*
Poissa


I Love YaBB 2!
Viestejä: 46

Sukupuoli: female
Re: D-vitamiini arvot
Vastaus #8 - 21.09.2007 - 17:56:44
 
Helou pitkästä aikaa!
pitänee itsekin heittää muutama sana aiheesta.. olin itse asiassa ihan hitusen yllättynyt siitä, ettei d-vitamiini tasoni ollut tuon korkeampi. Olenhan syönyt d-vitamiinia "enemmän  kuin laki sallii" .. siksi odotin että arvot olisivat olleet huomattavasti koholla, mutta eipäs ollutkaan.. tämä ainakin omasta mielestäni vahvistaa sitä ajatusta että suomen terveysviranomaisten asettamat d-vitamiini suositukset ovat suorastaan rikollisen jälkijättöiset. No, tästä on hyvä jatkaa.

Luonnollisesti olen tyytyväinen myös noihin kolesteroli arvoihin, on kiva saada näin vastinetta ruokavaliolle, yleisen hyvin voinnin lisäksi!  Silmänisku On tietysti myös motivoivampaa noudattaa tällaista ruokavaliota ja d-vitamiini annostusta kun erinomaiset veriarvot on nyt verikokein todettu.

ps. söin muuten tuota 100 mcgr:aa d-vitskua myös kesällä..
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
Teati
God Member
*****
Poissa


"And this above all; to
Thyne own self be true"

Viestejä: 1936
Etelä-Kymenlaakso
Sukupuoli: female
Re: D-vitamiini arvot
Vastaus #9 - 22.09.2007 - 09:46:23
 
Lainaus:
Äkikseltään tuli hämärä mielikuva että kilpirauhasen toiminta ja kolesteroli tasot "juttelisivat" keskenään. Tämä nyt tällaista epämääräistä.. mutta tämmöistä muistelisin. Ja d-vitamiini taso, siis matala heijastuu kilpirauhasen toimintaan.. kaikki menee "ketjussa". Tietenkin perinnölliset tekijät vaikuttavat kolesteroliin, siitä ei pääse mihinkään.

Kilpparikokeen tulos tulee viikon päästä... mutta syön enemmän deetä jatkossa joka tapauksessa. Hymiö
Siirry sivun alkuun
 

"Always look on the bright side of life... if life seems jolly rotten, there's something you've forgotten..."&&&&ekat "selkeät" oireet 09/03, dg 01/04, RR, Copa(kokeiltu Rebif), op-töissä, ei apuvälin
 
IP on kirjattu
 
erekin vaimo
YaBB Newbies
*
Poissa


I Love YaBB 2!
Viestejä: 46

Sukupuoli: female
Re: D-vitamiini arvot
Vastaus #10 - 22.09.2007 - 10:25:26
 
Olen jo aiemmin sanonut jossakin threadissa, mutta sanon vielä tässä kun aiheeseen liittyy. Olen ollut yhteydessä Ashton Embryyn jo vajaa vuosi sitten. Hän on Kanadalainen tiedemies joka on kirjoitellut paljon artikkeleita ms:stä. Hänen poikansa sairastui 18 v. tautiin ja hän alkoi tutkimaan mäsää. Hän kehittikin ns. best bet diet:n ja siihen kuuluvat lisäravinteet. Lisäravinteista tietenkin d-vit on yksi osa ja hän kirjoitti pariinki otteeseen että "remember to take d-vit 4000-5000 iu/day.. and check your d-vit level". Hän pitää seerumin d-vitamiini tasoa erittäin tärkeänä mäsän suhteen. Esim tällä sivulla on erittäin paljon asiaa d-vitamiinista ja mäsästä.

ps. oops..tämän viestin kirjoitti siis Erekki, mutta vaimon tunnuksilla  Nolostunut
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
erekki
Ex-jäsen

Re: D-vitamiini arvot
Vastaus #11 - 22.09.2007 - 11:57:15
 
Heitän vielä tähän (vaikka ei nyt d-vitamiini tasoihin liitykään), että Kanadassa asuvat tuttavamme löysivät paikallisen luontaistuote liikkeen, jonka omistaja (Tom) on nimenomaan kurkumaan erikoistunut. Hän kasvattaa/tuottaa kurkumansa itse Costa Ricassa. Saamme piakkoin siis paketteja Kanadasta.. ja näiden pakettien sisällä on ehtaa kurkumaa  Pelästynyt

Kuvassa Tom kurkuma satsinsa kanssa:
...
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
Piikki
Ex-jäsen

Re: D-vitamiini arvot
Vastaus #12 - 22.09.2007 - 15:49:12
 
Teati kirjoitti on 22.09.2007 - 09:46:23:
[quote author=erekki link=1190370842/0#2 date=1190378123]Kilpparikokeen tulos tulee viikon päästä...

Mä saan nekin tulokset 15.10, samalla kun laktoosi-, keliakia- ja kolesterolitulokset... mutta tuota D-vitamiinia alan popsia kyllä jo ennen sitä kun kerta arsenaalissa sellastakin löytyy. Ja tarviipa neurolta pyytää uus resepti Kalcipos-D:hen.

On se vaan hianoo että täällä kerrotaan tällasistakin asioista. Kiitos, ihanat!
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
erekki
Ex-jäsen

Re: D-vitamiini arvot
Vastaus #13 - 22.09.2007 - 16:09:55
 
Olisi erittäin mielenkiintoista kuulla teidän saamianne d-vitamiini pitoisuuksia. Eli kun käytte lääkärillä, niin pyytäkää tätä 25-OH-D arvon mittausta. Luin juuri äsken artikkelia koskien d-vitamiinin suhdetta hermoston suojaavana tekijänä. Linkitän kun olen lukenut sen paremmalla ajalla.
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
erekki
Ex-jäsen

Re: D-vitamiini arvot
Vastaus #14 - 22.09.2007 - 16:16:23
 
ps ps. Lukekaa tämä, sillä siinä on selkeällä suomenkielellä paljon asiaa d-vitamiinista. Jutut on kerännyt sisä- ja reumatautien erikoislääkäri.
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
Sivu: 1 2 3 ... 52
Lähetä aihe Tulosta