Aikaisemmin on keskusteltu keuhkoklamydiasta ja borrelioosista. Saattaa tuntua toistolta puhua samoista asioista uudestaan, mutta halusin jakaa kokemukseni kroonisista bakteeri-infektioista, joita voi sairastaa tietämättään, koska testit ovat olleet negatiiviset.
MS diagnoosini yhteydessä minulle tehtiiin seuravat neuropakettitutkimuksen virus- ja lisäksi parit bakteeri-infektiotestit: herpes virus 6. herpes simplex, human T-cell leukemia virus, vesirokkovirus, HIV (?), adenovirus, Coxsackie B5, enterovirukset, influenssa A, influenssa B, parainfluenssa 1, respiratory syncytial-virus; ja bakteereista mykoplasma ja borreliosis. Mykoplasma lausunnossa sanottiin seuraavasti: ”
likvorissa ei normaalisti esiinny mykoplasma vasta-aineita”. Kuulostaa melko turhalta edes tehdä tälläista testiä, mutta onneksi seerumista löytyi vasta-aineita, vaikka sitä ei minulle mainittu eikä sille tehty mitään. Kaikki muut testit olivat negatiivisia, joten luonnollisesti IgG-indeksi päätti sairaudekseni MS-taudin, vaikka labran lausunnossa IgG-indeksistä sanotaan, että ”
Selvä positiivinen tulos.. Sopii MS-tautiin tai keskushermoston infektioon.”
Mikä sitten voisi olla keskushermoston infektio? Huslabin ohjekirjan mukaan keksushermostoinfektioita voivat aiheuttaa mm. respiratoriset ja enterovirukset, Chlamydia pneumoniae, Dengue-virus, EBV, CMV, HIV, Inkoovirus, Japanin enkefaliittivirus, Puumalavirus, puutiaisenenkefaliittivirus (TBE), West Nile-virus, borreliat ja Toxoplasma gondii. Näiden taudinaiheuttajien diagnosoimiseksi tutkimukset tulee pyytää erikseen eivätkä ne kuulu normaalin Neuropakettitutkimuksen hintaan eli näitä (lukuunottamatta borreliaa) ei tehty. Näistä on ainakin Chlamydia pneumonia, Ebstein-Barr-virus (EBV) ja borreliabakteerit löydetty MS-potilaista monissa tutkimuksissa.
Yhden tutkimuksen mukaan lähes 50%:lla potilaista erilaiset infektiot pahensivat tautia. (
www.ncbi.nlm.gov/pubmed/8534384). Sinänsä tämä ei ole uutinen – jokainen tietää miten pienikin flunssa saattaa vetää jalat alta. Mutta jospa syynä on olemassolevan bakteeri-infektion reakoiminen uuteen infektioon?
Garth Nicolsonin tutkimuksessa vuodelta 2007 jopa 80% MS potilailla oli yksi tai useampi solunsisäinen bakteeri-infektio kuten mykoplasma, keuhkoklamydia jne. Mykoplasmaa oli päälle 50%:lla, herpes 6 virus noin 30%:lla, keuhkoklamydiaa alle 15%:lla, borrelioosia noin 35%:lla, enteroviruksia ei löytynyt lainkaan ja hepatitisvirusta alle 10%:lla.
http://www.immed.org/NeuroDiseases/SIBI.Myco.Clam.Borr.NeuroMS.ALS.BhavDis.pdf. Häneltä on myös toinen tutkimus vuodelta 2009:
http://www.bjmp.org/content/role-chronic-bacterial-and-viral-infections-neurodeg....
BORRELIOOSINeuroborrelioosilla eli kroonisella borrelioosilla on samanlaiset oireet ja plakit kuin MS-taudilla. Borrelioosin oireet voivat ilmaantua yllättäen erittäin voimakkaina tai vähitellen harmittoman tuntuisesti viikkojen, kuukausien tai vuosien aikana. Borrelia bakteeri kuuluu spirokeettoihin, aivan kuten syfiliksen aiheuttaja. Siksi on epäilty, että borrelia bakteeri kykenee olemaan lepotilassa vuosien ajan, jolloin se ei aiheuta oireita. Epäillään, että se voi aktivoitua uudelleen esim. silloin, kun ihmisen immuunijärjestelmä heikkenee syystä tai toisesta. Borrelioosin oireet voivat vaihdella eri henkilöillä suuresti.
Neurologiset oireet: Borrelia bakteeri kykenee siirtymään verenkierrosta keskushermostoon nopeasti. Borrelioosi vaikuttaa keskushermostoon monin tavoin. Yleisimpiä oireita ovat esim. päänsärky, huimaus, vapina, polttava tunne eri puolilla kehoa, heikotus, halvaus, paineen tunne päässä, tasapainohäiriöt, kävelyhäiriöt (joskus myös iskias), lisääntynyt matkapahoinvointi, häiriöt ajattelussa, masennus, yöhikoilu, puutuminen ja pistely raajoissa, mielialan vaihtelu ja vaikea uupumustila jne.
Psykologiset oireet: esim. muistihäiriöt, mielialan vaihtelu, masennus, unettomuus, levottomuus, puhehäiriöt, keskittymiskyvyn puute jne. Enemmän borrelioosi epidemiasta”Under our skin” dokumentissa, joka esitettiin viime heinäkuussa Teemalla:
http://www.megaupload.com/?d=N2U4M9NA. Borrelioosin oireista enemmän:
http://www.borrelioosi.net/ARTIKKELI-BORRELIOOSISTA.php.
Borrelioosin sairastuneiden hoidossa käytetään kortikosteroideja tulehdusten ja kivun hoitoon, mikä itse asiassa pahentaa tautia painamalla immuunijärjestelmää alas joten bakteeri pääsee leviämään huoletta. Bakteeri pitää erityisesti verisuonten endoteeli soluista synnyttäen tulehduksen. Hermojen, ihon, lihasten, jänteiden ja kudosten verisuonten tulehdus (vaskulitis) kuvaa tautia. Bakteerit elävät solujen sisällä immuunijärjestelmän koskettamattomissa. Se ei ainoastaan piiloudu immuunijärjestelmältä, mutta myös ”nukkuu” pitkiä aikoja aiheuttamatta mitään oireita. Taudin toteamiseen ei ole yhtä luotettavaa testiä ja usein diagnoosi joudutaan tekemään kliinisesti oireiden perusteella. Krooninen väsymyssyndrooma ja fibromyalgia ovat ehkä osa samaa tautia tai sitten ne ovat keuhkoklamydiabakteerin aiheuttamat.
KEUHKOKLAMYDIAKeuhkoklamydia leviää pisaratartuntona ja voi aiheuttaa vakavan hengitysteiden infektion. Jos immuunijärjestelmä ei onnistu pääsemään eroon bakteerista, se leviää verenkierron mukana esim. verisuonten seinämiin, hermokudokseen, aivoihin, lihaksiin ja jopa immuunisoluihin. Bakteeri käyttää solujen energian lisääntymiseen. Koska bakteeri on solunsisäinen, sillä ei ole soluseinämää, ja sitä on vaikea todeta verikokeissa. Edes immuunijärjestelmä ei löydä sitä ja kaiken lisäksi se korruptoi immuunisoluja. Bakteeri hakeutuu myös uusiin infektioihin aiheuttaen toisasteisen infektion. On todettu, että bakteeri aiheuttaa atheroskleroosia valtimoissa ja muita kroonisia tauteja.
http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/kansanterveyslehti/lehdet_1996/7_1996/c...Keuhkoklamydia voi saastuttaa selkäytimessä muodostuvat immuunisolut, se altistaa lisäinfektioille (virukset, bakteerit, hiivat, mykoplasmat jne) jotka kuormittavat immuunijärjestelmää entistä enemmän, sydänlihaksessa se pienentää sydämen tehokkuutta ennen kaikkea fyysisissä tehtävissä ja palautumiskykyä.Se aiheuttaa myös mm. suoliston häiriöitä, nukkumisvaikeuksia, masennusta ja ahdistusta, glukoosin häiriöitä, päänsärkyä, korkeaa verenpainetta, verisuonten tulehduksia (myös aivoihin menevien verisuonten), ”velton” olon, tietynlaisen liikkumattomuuden, jonka syynä on kehon pyrkimys energian säästämisen.
Keuhkoklamydiaa on löydetty MS-potilaiden selkäydinnesteestä ja ainakin yksi MS-potilas on parantunut taudista pitkän antibioottikuurin ansiosta. Hänen miehensä, mikrobiologi Dr Wheldon kehitti MS-potilaille sopivan hoidon. Lisätietoja:
http://www.cpnhelp.org/, klikkaa multiple sclerosis ja saat tietoja bakteerista ja hoidosta. Jo vuonna 1960 Paul Le Gac yhdisti bakteerit, verenkierron ongelmien aiheuttamat plakit aivoissa ja antibioottihoidon.
Nykyisin PK Thibault (
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22240624) kallistuu Le Gac’n puolelle CCSVI:n taudinkuvassa eli laskimoiden viat johtuvat keuhkoklamydiasta eivätkä synnynnäisistä vioista kuten Prof. Zamboni esittää. Täten olisi loogista, että laskimolaajennus parantaa MS-oireet vain jos se on synnynnäinen vika. Jos verenkierto-ongelmat johtuvat bakteerista, niin silloin ne täytyisi hoitaa antibiooteilla. Tutkijat Prioneas ja Parratt Austraaliasta tulivat siihen tulokseen, että ennen myeliinikatoa astrosyytit aivoissa kuolivat. Astrosyytit ovat soluja aivoissa, jotka ohjaavat paljon toimintoja, esim. kertovat oligodendrosyyteille milloin rakentaa myeliiniä, pitävät yllä veriaivoestettä jne. Vasta veriaivoesteen heikentyessä valkosolut pääsevät sisään ja korjaamaan kuolleita soluja. Astrosyyttien joukkokuoleman aiheuttajaa etsitään, mutta on tutkimuksia joissa keuhkoklamydiaa on löydetty astrosyyteistä (katso Cpn.org).
JA SITTENOn siis olemassa bakteereita, jotka piiloutuvat solujen sisälle ja joita ei voida helposti todeta verikokeista tai selkäydinnesteestä, ja kaiken lisäksi ne vahingoittavat verisuonten seinämiä ja tykkäävät tuhota hermosoluja. Se, että laskimolaajennukset eivät tuottaneet minulle pysyvää hyötyä, ja epätietoisuus mahdollisesta borrelioosista saivat minut tutkimaan enemmän kroonisia bakteeri-infektioita.
Minulla diagnoosin aikana tehdyn likvorin borrelioositesti oli negatiivinen, mutta Huslabin ohjekirjan mukaan ”
Negatiivinen vasta-ainemäärityksen tulos ei siten sulje pois Borrelia burgdorferi –infektiota”. Myöhemmin terveyskeskuksessa otetun testin lausunnossa sanottiin, että ”
Lievästi positiivinen.. kyseessä voi olla jolloinkin menneisyydessä koetun borreliakontaktin jättämä vanha immuniteetti..” En ollut tietääkseni sairastanut borrelioosia, joten luonnollisesti halusin enemmän tietoa, mutta minulle vakuutettiin että sillä ei ollut merkitystä. Myöhemmin halusin kuitenkin selvyyttä ja sen vuoksi pyysin jatkotutkimusta. HYKS:n vastaus oli kielteinen, koska minulle oli tehty MS diagnoosin yhteydessä borrelioositesti, joka oli negatiivinen. He yksinkertaisesti kieltäytyivät, vaikka teoriassa olisin voinut saada infektion diagnoosin jälkeen. Menin kuitenkin yksityiselle puolelle selvittämään asiaa ja Prof Valtonen (HYKS:n sisätautien ylilääkäri ennen kun jäi eläkkeelle) tuli puolentoista tunnin kliinisen tutkimuksen jälkeen siihen johtopäätökseen, että minulla oli kuin olikin borrelioosi ja määräsi doksisykliiniä yhteensä viideksi kuukaudeksi, josta oli hieman hyötyä.
Loppujen lopuksi otin yhteyttä Borreliose Centrum Augsburg:iin, joiden mukaan minulla on borrelioosi (neljällä testillä varmistettu, joista kahta ei edes tehdä Suomessa), krooninen mykoplasma pneumonia, ja ehrilichioosi (ei edes tutkita Suomessa). Ei ihme, jos olo tuntuu heikolta.. Edessä on pitkä antibioottikuuri näiden bakteereiden voittamiseksi. Jos se onnistuu, jäljelle jää MS. Vai jääkö?