Tervetuloa foorumille!
En itse ole fitness-harrastaja, omat harrastukset menee enemmän kestävyyspainotteiseksi. Tunnen muutaman saliharrastajan, joten yritän tarkastella asiaa siltä kantilta.
Ihan ensimmäiseksi: sekä fyysinen että psyykkinen stressi pahentaa ms-taudin oireita ja saattaa laukaista pahentumisjakson. Pahentumisjaksot taas tuovat uusia oireita.

Jos saat diagnoosin, tämä on se rajoittava tekijä, joka todennäköisesti tulee ensimmäisenä vastaan.
8 - 9 tunnin metsäreissun jälkeen itsellä alkaa oikean silmän näkö hämärtyä ja oikeaan jalkaan ilmestyy tuntohäiriöitä ( kylmää / kuumaa ). Nämä ovat aikaisempien pahenemisjaksojen tuomia oireita, jotka normaalisti ovat poissa. Palautuminen on hidasta, ja sen huomaa lihasten kireytenä seuraavana päivänä. Kovaa treenaaminen saattaa nostaa vanhoja oireita pintaan, ja jos et päästä kroppaa palautumaan kunnolla, vaan pidät fyysistä stressitasoa yllä, se voi laukaista uuden pahenemisjakson. Lääkitys vähentää pahenemisjaksoja, muttei estä niitä kokonaan. MS-tauti ei estä treenaamista, mutta joudut siis kuuntelemaan kroppaasi paljon enemmän kuin aikaisemmin. Immuunijärjestelmää ei pitäisi turhaan aktivoida, eli inflammaatiotasolle treenaaminen ei ole hyväksi.
Sitten pari sanaa lääkityksestä, jos diagnoosi tulee ja sellaisen saat. Nykyiset lääkkeet ovat suun kautta otettavia, mikä on mukavaa. Ei tarvitse pistellä itseään. Toisissa lääkkeissä, kuten Tecfidera, ruokarytmi on tärkeä. Sillä voi olla sivuvaikutuksena pahoinvointia ja vatsavaivoja, jotka pahenevat jos lääkkeen ottaa tyhjään vatsaan. Proteiinit ja rasvat helpottavat sivuvaikutuksia, mutta MS:n kanssa ei voi myöskään karsia hiilareita kokonaan pois. Joudut siis huomioimaan lääkityksen ruokavaliossa. Lääkkeistä ainakin Tecfidera kuivattaa kroppaa, joten nesteytyksen suunnittelu menee uusiksi. Myös maksa-arvot voivat nousta lääkityksen myötä, joten ylimääräiset rasitteet ( parasetamoli, liian eksoottiset ravintolisät ) maksalle kannattaa jättää pois.
MS-tauti vaikuttaa ensisijaisesti aivoihin ja keskushermostoon ja hermostolle on hyväksi, kun sitä käytetään mahdollisimman monipuolisesti. Jo muodostuneiden plakkien tilalle muodostuu uusia hermoratoja monipuolisten ärsykkeiden avulla. Treenaamisen monipuolistaminen on siis hyödyksi, ja salitreenin lisäksi voi olla hyötyä crossfit-tyyppisen treenin tai aerobisen treenaamisen lisäämistä.
Tiettävästi Jenkkilässä on ainakin yksi MS:ää sairastava bikinifitness-kilpailija,
Aundi Ramirez.
Tuolta
MS Fitness Challenge sivulta saat tietoa treenaamisesta MS:n kanssa, mutta konsultoi myös lääkäriäsi.