Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä Kirjaudu tai Rekisteröidy
YaBB - Yet another Bulletin Board
  Avattu maanantaina 24. syyskuuta 2001
  KotiOhjeitaHaeKirjauduRekisteröidy  
 
Sivunvalintanappi Sivu: 1
Lähetä aihe Tulosta
Mystinen oirehdintani jollei ei selitystä (Luettu 2520 kertaa)
samwais
YaBB Newbies
*
Poissa


Parlamentaristi
Viestejä: 4

Mystinen oirehdintani jollei ei selitystä
17.03.2017 - 18:43:01
 
Moikka kaikille!
Tätä foorumia tullut lueskeltua jonkin verran viimeisen vuoden aikana oman oirehdinnan selvittelyn ohessa, nyt päätin että voisi olla hyvä hetki jakaa omaa kokemustani tässä hullunmyllyssä. Melko paljon on ollutkin teidän kertomustenne kanssa yhteneväisyyksiä omien oireideni kohdalla. Mutta asiaan...

Kaikki alkoi reilu vuosi sitten (talvella 2015) kun huomasin että oikean käden pikkusormi/nimetön tienoo oli pinnalta täysin tunnoton. Terävät esineet tuntuivat vain pienenä paineena, muttei pistävänä koskaan. Ajoittaista päänsärkyä/vihlontaa sekä useasti samaan aikaan silmien takaista särkyä/vihlontaa esiintyi myös. Sitten mukaan tuli saman käden kämmensyrjän tunnottomuus. Vuodenvaihteen tienoilla huomasin olevani tavanomaista väsyneempi, työpäivän jälkeen täytyi ottaa päiväunia. Vaikka yöunet olivat riittävät n. 8h/yössä, nukuin sikeästi enkä heräillyt kuin vasta aamulla ja silloinkin hyvin jo ennen kellon soittoa. Lopputalvesta isku pienoinen flunssa sekä keuhkoputken tulehdus johon hoidoksi antibioottikuuri. Vasta jälkikäteen kun miettinyt oireilua niin tuon flunssan/ab-kuurin jälkeen oireilussa tapahtui jonkinlainen kasvu huonompaan suuntaan.

Kevättä kohti mentäessä, tunnottomuus tuntui myös oikean jalan pohjassa/ulkosyrjällä, sekä säären ulkosyrjällä. Väsymys tuntui vielä enemmän voimistuneen, ja hyvin nukutun yön jälkeen tuntui jo parin tunnin jälkeen siltä että olisi valmis takaisin nukkumaan. Samalla ajatustyöskentely tuntui olevan samanlaista puuroa vireystason kanssa, asiat unohtuivat lähestulkoon heti jos en niitä kirjannut ylös, puhuessa täytyi todella keskittyä asiaan josta puhui. Monesti saattoi ajatus katketa totaalisesti ja kysyä kanssakeskustelijalta että mistäs oikein puhuttiinkaan. Kevätaurinko alkoi lämmittämään ja kuvioihin tuli mukaan jäsenten vihlonta/kolotus/jomotus, lähinnä nivelissä ja nivelten lähellä olevissa lihaksissa. Lämmin keli alkoi tuntua uuvuttavalle, ja jo esimerkiksi töissä ajoittainen tikapuille kapuaminen tuntui työpäivän jälkeen siltä kuin olisi koko päivän juossut rappusissa ees-taas. Tässä kohtaa lähdin sitten työterveyteen arvioituttamaan mistä oikein voisi olla kyse. Yleinen väsymys ja päiväunien tarve kasvoi jo sellaiseksi että jo kauppareissu uuvutti henkisesti sekä fyysisesti niin paljon että kotiin päästyäni ensimmäisenä suuntasin sohvalle lepäämään. Nukuttua tuli päivisin yöunien jälkeen helposti yht. 8-10h päivässä, muutamissa pätkissä. Silti yöunet olivat aina sitä 8h luokkaa jolloin nukuin myös hyvin ja sikeästi.

Lääkäri teki ensimmäisellä kerralla perustutkimuksia, heijasteet, verikokeet ym. Verikokeet olleet aina lähes huippu-urheilijoiden tasoa, heijaisteissa yläraajoissa vaimeat, alaraajoissa keski-vilkkaat. Polvista saa hyvän sätkyn kun vähän napauttaa. Teki kuitenkin lähetteen neurologille tarkempiin tutkimuksiin. Neuron aikaa odotellessa pintatunnottomuus oli oikean käden ja jalan alueiden lisäksi nyt myös oikealla poskella sekä kaulalla. Neurologi myös havaitsi poskella tunnonaleneman. Sain lähetteen magneettikuviin sekä tarkempiin verikokeisiin, jossa tarkastettiin erinäiset sukupuolitaudit sekä borrelia vasta-aineet. Punkin puremaa en kuitenkaan ole koskaan havainnut, saati noteerannut EM-läiskää. Pään MRI:ssä neurologi ei omien sanojensa mukaan nähnyt mitään mikä olisi voinut selittää oireitani, kuvia en kuitenkaan missään vaiheessa ole itse nähnyt. Verikokeissa sukupuolitaudit oli negatiiviset, mutta borrelia vasta-aineissa IgM arvo oli positiivinen joka kieli akuutista infektiosta. Tästä neurologi teki lähetteen likvor-näytteenottoon jossa taas borrelia vasta-ainearvot olivat negatiiviset. Samalla likvorista tehtiin MS-tautia selittävät tutkimukset. Alle listattuna nuo IgG-indeksiä koskevat tulokset, suluissa viitearvot.

Li-Alb: 401 mg/l (69-333), joka yli viitearvon
Li-IgG: 39 mg/l (10-49) tästä oli myös toinen Li-IgG arvo heti ilmoitetun Li-IgG-Oc arvon alla 38 mg/l (13-36) joka himpun verran yli viitteen.
P-Alb: 48 g/l (36-48)
P-IgG: 7.53 g/l (6.77-15)
Li-IgG-Ind: 0.61 (0.35-0.6)
Oligoklonaalisia alajaokkeita ei labran lausunnon mukaan löytynyt.

Neurologi totesi ettei mitään merkityksellisiä ylityksiä olisi, ja mm. MS-tauti olisi poissuljettu. Sinällään hassua ettei tuo Li-Alb ylitys olisi mitenkään hälyttävä, viitearvon ylärajalla IgG-indeksi itsessään olisi jo 0.73. Ja labraohjeessa sanotaan "Likvorin albumiinipitoisuus suurenee veri-aivoesteen vaurioissa, kuten aivoverenvuotojen, keskushermoston tulehdusten, kasvaimien ja traumojen yhteydessä.". Indeksi kuitenkin tässä kohtaa hiuskarvan verran yli viitteen. Tässä kohtaa myös uni muuttui ailahtelevaksi, välillä nukuin kuin tukki, välillä en meinannut saada unenpäästä kiinni, välillä taas nukahdin hetkessä mutta parin tunnin nukkumisen jälkeen heräilin vähän väliä yhtäkkiä tuntemattomasta syystä.

Neurologin lausunnoista huolimatta oireilu jatkui, väsymys oli suorastaan jo ärsyttävää. Kohtuullisen mukavasäinen kesä meni täysin maatessa ja pienetkin ponnistukset uuvuttivat täysin, jopa pihan kunnossapito päältäajettavalla leikkurilla tuntui niin uuvuttavalle hommalle että lepo oli välttämätön kun oli saanut leikkurin ajettua talliin. Sen myös huomasin kesällä että keli vaikutti yleiseen oirehdintaan merkittävästi, lämpimällä fyysiset sekä henkiset oireilut olivat selkeimmillään kun taas viilemmällä säällä olo oli hieman skarpimpi. Kesällä myös jalat tuntuivat yleisesti kovin tönköiltä/jäykähköiltä, kävellessä tuntui kuin olisi oikealla jalalla astunut aina kynnyksen päälle. Jalasta saattoi kävellessä hävitä tunto, kuin kenkäkin olisi yhtäkin kadonnut. Tuntohäiriöitä jaloissa, mm. märät polvet, märät sukat kengissä. Kuumat holahdukset säärissä sekä tunne kuin auton puhaltimet olisivat puhaltaneet kuumaa jaloille vaikkei puhaltimet olleet edes päällä. Samaten tunne että jostain tippuisi jalkapöydälle/reidelle/säärelle vesitippoja.

Töihin palattuani lähes jatkuvan sairaslomailun jälkeen (kesä kääntyi syksyä kohti, kelit viilenivät ja olokin koheni hieman) havaitsin myös että palautuminen fyysisesti rankempien työkeikkojen jälkeen oli melko pitkä, neljän päivän verran jos teki pidempää päivää palautuminen tuosta rupeamasta otti lähes viikon. Tuolta keikkareissulta sainkin kotiintuomisiksi jalkapöydän ruusun, jalkasienivoidetta sekä kolmen viikon ab-kuurin. Tässä kohtaa oirehdinta nosti taas päätään hieman vaikka muutoin tuntui olo kohtuullisen hyvälle. Syksyinen flunssa yllätti myöskin eikä edistänyt oloa juurikaan.

Työterveydessä otettiin vielä loppukesästä borrelia vasta-aineet uudestaan, kun seurantatestiä ei jostain syystä otettu ensimmäisten jälkeen. Ilmeisesti siksi sillä likvorin borreliatestit olivat negatiiviset. Kuitenkin tämä uusintatesti antoi taas positiivisen tuloksen IgM arvolle, mutta lääkäri ei pitänyt borreliaa kuitenkaan varteenotettavana sillä IgG vasta-aineet eivät kohonneet missään vaiheessa, vaan voisi olla ristireaktiota jostain toisesta. Työterveydessä nostivat kuitenkin jo kädet pystyyn ja tekivät lähetteen julkiselle puolelle KYS:iin. KYS:in puolella ottivat lisää labratestejä, erinäisiä virusvasta-aineita sekä lihasentsyymit. Labroissa positiivisen tuloksen antoi kuitenkin mykoplasma infektiosta, kuitenkin löydös viittasi joskus sairastettuun eikä niinkään aktiiviseen infektioon. Tässä kohtaa jo piti muistella kovasti kovempia flunssia vuosien takaa, yksi merkintä potilaskäynneistä työterveydessä löytyikin vuodelta 2011 syksyltä jolloin keuhkoputkentulehdus, hoidettiin ab-kuurilla, mutta flunssailu tuntui jatkuvat ihan 2011/2012 vuodentaitteeseen asti. KYS:in neuron luona vierailu ei tuottanut oikein kummempaa kuin että neurologi ei perustutkimuksilla löytänyt mitään neurologista selitystä, sisätautilääkärin lausunto mykoplasma-löydöksestä että voisi olla infektion jälkitilaa, mutta paranemisen täytyisi olla spontaanimpaa. Elettiin kuitenkin jo loppuvuotta 2016 ja tähän asti vuoden aikana oireisto kulki on/off -tyyliin. Seurantaa ei jatkettu KYS:ssä, lähetteellä kuitenkin mahdollisuus päästä takaisin oman arvauskeskuksen kautta.

Nyt viime talvi ollut mukava eikä mitään oirehdintaa ole ollut, kunnes flunssa iski taas. Flunssan jälkeen jäsenten kolotukset/vihlonnat/jomotukset tulleet takaisin, ajoittainen pääkipu/silmäsäryt. Uutena alaselän on/off-tyyppinen pakotus (tuntuu kuin olisi reveäyttänyt alaselän), joka joskus tuntuu vihlovalle joka siirtyy kehossa yläselkään/rinnan alueelle, välillä vihloo kaulalla siirtyen korvan alueelle/taakse. Jomottaen leukaperissä/poskissa/ohimolla, kunnes häviää tullakseen taas takaisin jonkin ajan päästä. Samaten kun kelit hieman lämmenneet niin pystyy herätessä sanomaan onko ulkona pakkasta vai ei sillä tuntemuksella miltä raajoissa tuntuu. Rinnan/yläselän alueen vihlonta/jomotus tuntuu välillä hieman puristavallekkin jopa, kestäen 5-15min kerrallaan. Jalkojen jäykkyys/tönkköys tuntuu tulleen myös takaisin, ehkä jopa hieman selkeämpänä kuin aiemmin. Jalat myös väsyvät helposti, tulee sellainen maitohappomainen aalto monesti esim. rappusten kävelyn jälkeen.

Lääkärille en ole vielä ajatellut lähteä kertomaan näitä tuntemuksia, mutta merkit viimevuoteen on sen oloiset että keväällä ehkä viimeistään katsottava olon puolesta tilannetta uudestaan.

Alkaa merkkilimitti paukkua, jatkan tarinaa vähän vielä toisessa viestissä... Hymiö
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
samwais
YaBB Newbies
*
Poissa


Parlamentaristi
Viestejä: 4

Re: Mystinen oirehdintani jollei ei selitystä
Vastaus #1 - 17.03.2017 - 19:12:57
 
Jatkoa alulle...

Listaanpa tähän alle vielä muita oireita mitä havainnut viimeisen vuoden aikana, näistä olen pitänyt myös pientä päiväkirjaa. En välttämättä muista kaikkea, tabletti jonne olen kirjaa pitänyt tällä hetkellä ulottumattomissa joten ulkomuistista hieman muistelen.
- Valotuikahdukset silmissä, valonarkuutta
- Välillä katseen kohdistaminen hankalaa, varsinkin luettu teksti "blurrautuu" kuin tarkennus hieman heittäisi
- Tihentynyt virtsaamisen tarve, pidempään jos pidättää niin saa ponnistella kepin heiton eteen. Muutenkin tunne kuin rakko ei tyhjenisi täysin.
- Hieman ailahteleva suolen toiminta
- Tinnitystä, välillä katoaa kuulo toisesta korvasta täysin ja palautuu asteittain vihellyksen kanssa, ensin kuin olisi veden alla
- Ylösnoustessa monesti huimaava olo, käy pökräyksen rajalla mutta menee ohi.
- Ajoittain pientä lämpöilyä, normaali ruumiinlämpö 36.5 nostattaa yleensä sinne 37 päälle. Puolikin astetta suuntaan tai toiseen niin tunnen muutoksen
- Sormien koordinaatio kirjoittaessa, yleensä konekirjoitus hyvä mutta nykyään kirjoitusvirheitä tulee jatkuvasti. Onneksi punaviiva pelastaa.
- Nivelet naksuu ja paukkuu jatkuvasti
- Kylmät jalat ja kädet. Saunassakin monesti jopa paleltaa.
- Saunominen ja löylynheitto yleensäkin (hieman lähtötilanteesta riippuen) vähentynyt kun ei vain jaksa ja pysty. Saunahattu ollut suuri apu ja pystyy sen kerran kiellon päälle ottamaan. Uupunut olo yleensä saunan päälle.
- Lisääkin olisi, tuota päiväkirjaa kun koetan muistella niin paljon siellä on kaikkea. Aivan alusta tuonne syksyyn asti kun muistelen niin oirekehitys ollut melko progressiivista, vanhoja oireita pysynyt ja uusia tullut mukaan ajan kuluessa.

Niin, ja tosiaan kolmekymppinen mies olen. Liikun ulkoillen koiran kanssa. En tupakoi, tai käytä alkoholia päihtymistarkoituksessa. Kahvi korvattu täysin teellä, yleensä vihreää. Kupponen kahvia sillointällöin, harvoin kertaa enempää viikkoon. Muutoinkin ruokavalion puolesta terveissä kantimissa, paljon kasviksia ja suosin luomua. Ei kevyttuotteita. Ruoka tehdään alusta asti kotona itse, ei eineksiä. En käytä lääkkeitä (buranasta vatsa sekaisin, aspiriini ohentaa verta siinä määrin että nenäverenvuoto varmaa, parasetamoli monesti pahentaa päänsärkyä). Lihaa silloin tällöin, lähinnä nautaa tai hirveä. Monesti suositaan kuitenkin kanaa ja kalaa. Lisäravinteista tulee syötyä D-vitskua, sinkkiä, omegat, sekä monivitamiinit (kaikki luonnonravintokaupasta), magnesiumsitraatti jauhetta tuli kokeiltua mutta puolikaskin annostus pisti pakin sekaisin joten oletin että magnesiumia saan tarpeeksi (tulee syötyä pähkinöitä banaania jne.). MSM-jauhetta sekä spiruliinaa pidempäänkin mutta ei ollut apua kipuihin/kolotuksiin/vihlontaan.

Ja muutenkin olen ollut sinällään perusterve koko ikäni, armeijassa tosin todettiin allerginen rasitusastma, joka saatiin kuriin kortisonilla sekä avaavalla lääkityksellä. Armeijassa tosin olin flunssaisena lähes jatkuvasti, johtui mahdollisesti huonosta sisäilmasta. Allergiaa ollut joskus mutta armeijan jälkeen päätin että saa riittää pillereiden syönti kun ei ne auttaneet joten siedättämällä olen saanut koivu- sekä leppäallergian oirehdinnan käytännössä pois.

Tämmöistä, täällä päin. Kovin olen ihmeissäni tästä oirehdinnasta kun melko yhtäkin alkoi. Paljon jäi kertomatta pienempiä yksityiskohtia, jos tästä saadaan keskustelua aikaan niin avaan asioita mielelläni. Itse en oikein osaa epäillä mitään mikä suoranaisesti voisi olla oireiden takana, mutta en oikeastaan yllättyisi/järkyttyisi jos sieltä se MS putkahtaisikin. Vaikka lääkärit on sen jo poissulkeneet, niin mitä olen käsittänyt niin MS olisi se viimeinen joka suljetaan pois kun mitään ei enää löydy. Tosin myös kaulan/selän/lanteen MRI tekemättä, ENMG tekemättä (tästä yksi lääkäri oli ehdotelman laittanut epikriisiin), SEP/VEP tekemättä. Kontrolli MRI tekemättä sekä kontrolli likvor ottamatta vaikka lääkäri kirjannut epikriiseihin (tämän huomasin juuri kun omakantaa lueskelin, samaten tutkimuskäynti pään kuvauksesta kadonnut tuolta!?).

Mutta mitä mietteitä kokeneemmissa herättää? Läheisempieni joiden kanssa olen näistä keskustellut olen monesti saanut vastaukseksi tyyliin että "kyllä minullakin joskus niveliä kolottaa, tai väsyttää, tai muisti pätkii tms.", keskustelua joka ei oikein tahdo edetä. Lääkäritkään ei ole sinällään tuntuneet ottavan tosissaan, nosteleevat vain kilpaa käsiään.
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
merikihu
God Member
*****
Poissa


Parlamentaristi
Viestejä: 714

Sukupuoli: female
Re: Mystinen oirehdintani jollei ei selitystä
Vastaus #2 - 17.03.2017 - 21:04:48
 
Ensin: tervetuloa palstalle. Ja toiseksi: hankalalta näyttävät oireesi ja koetulokset. Kannattaisi yrittää päästä neurologille uudestaan, koska monet noista oireista viittaavat joko MS-tautiin tai johonkin muuhun neurologiseen sairauteen. Noita borrelia-vasta-aineita ainakin olisi syytä seurata lisää. Tsemppiä ja parempia vointeja!
Siirry sivun alkuun
 

RR-MS-diagnoosi 11/2009, Betaferon 1/2010 - 4/2015, Tecfidera 4/2015 -
 
IP on kirjattu
 
Juliane85
God Member
*****
PoissaViestejä: 979
Etelä-Suomi
Sukupuoli: female
Re: Mystinen oirehdintani jollei ei selitystä
Vastaus #3 - 18.03.2017 - 08:04:26
 
merikihu kirjoitti on 17.03.2017 - 21:04:48:
Ensin: tervetuloa palstalle. Ja toiseksi: hankalalta näyttävät oireesi ja koetulokset. Kannattaisi yrittää päästä neurologille uudestaan, koska monet noista oireista viittaavat joko MS-tautiin tai johonkin muuhun neurologiseen sairauteen. Noita borrelia-vasta-aineita ainakin olisi syytä seurata lisää. Tsemppiä ja parempia vointeja!
Minä ajattelen myös näin. Sinulla ei ehkä ole MS. Minulla ei ole ollut tunnottomuutta eikä tuntopuutosta. Sinulla on samankaltaisia oireita kuin kirjoittajalla Erakkorapu:
http://mscrossroads.org/cgibin/YaBB.cgi?num=1467053099  Hymiö
Siirry sivun alkuun
 

”Pimeys ei voi karkottaa pimeyttä; vain valo voi tehdä sen. Viha ei voi karkottaa vihaa; vain rakkaus voi tehdä sen”. - Martin Luther King jr.
Näe metsä puilta - maalaisjärkeä unohtamatta - Pirjo L.
 
IP on kirjattu
 
elisabet
God Member
*****
Poissa


dg. -99, benigni, lääk.atsatiopriini,
töissä
Viestejä: 3682

Sukupuoli: female
Re: Mystinen oirehdintani jollei ei selitystä
Vastaus #4 - 18.03.2017 - 11:37:47
 
Minulla on ehkä vähän enemmän samoja oireita, mutta onkin diagnoosit sekä hyvälaatuisesta reumasta että ms:stä. Ja joissain reumatyypeissä tosiaan on myös neurologisia oireita joko hermopinteistä johtuvia tai peräti keskushermostosta tulevia (esim SLE).

Itselläni myös nykyään unen kanssa pätkimistä, ja jos erehdyn juomaan illalla yli lasillisen viiniä tai muuta alkoholipitoista, saan unohtaa sinä yönä  nukkumisen kokonaan.
Tuntopuutokset ovat kyllä tyypillisiä ms-oireita, kuten voimakas väsymys varsinkin kognitio-oireiden kanssa, tiheä virtsaamustarve ja unihäiriöt. Mutta jotkut oireistasi sopivat myös reumaan.
Siirry sivun alkuun
 

"joka kohdalla on vaikutuksensa, riippumatta siitä, palaako sama tai samanlainen koskaan uudestaan."
 
IP on kirjattu
 
samwais
YaBB Newbies
*
Poissa


Parlamentaristi
Viestejä: 4

Re: Mystinen oirehdintani jollei ei selitystä
Vastaus #5 - 18.03.2017 - 13:43:52
 
Reumalääkärillä tulikin tosiaan myös käytyä viime kesänä (unohtuikin täysin mainita tuossa aloituksessa), jolloin lääkäri kävi nivelet läpi tunnustellen/liikutellen sekä ultralla katsoi liikkeet ja nivelkuppien kunnon. Laittoi myös reunavasta-aine testeihin. Verikokeista ei löytynyt mitään eikä muutoinkaan löytänyt mitään reumaan viittaavaa. Kysyi myös että voisiko mielenterveydellä olla osuutta asiaan (tämä kysymys ei sinällään yllättänyt kun muita tämän palstan tarinoita olen lukenut), en ole kuitenkaan tuntenut itseäni masentuneeksi tai muutoin että mieltäni vaivaisi jokin. Kysyin sitten myös fibromyalgian mahdollisuutta, mutta lääkäritaisi olla sen verran vanhaa koulukuntaa kun vastauksena sain että kyllä se fibrokin on enemmän korvienvälisairaus. Tämän "diagnoosin" sain sillä 20min vastaannottokäynnillä, jäi vähän huono maku. Tosin tämä tehtiin julkisella puolella, sen enempää julkista puolta väheksymättä, työtäänhän hekin yrittävät parhaansa mukaan näillä resursseilla tehdä.

SLE:tä sekä Sjögrenin syndrooma on joidenkin lääkäreiden suusta käynyt ilmoilla mutta sen enempää eivät ole nähneet tarpeelliseksi tutkia asiaa. Seronegatiivinen reuma käynyt itsellänikin mielessä, kun oirehdinta voisi viitata siihenkin suuntaan vaikkei verikokeissa mitään löytynytkään. Tällä hetkellä onneksi oirehdinta ollut miedompaa, ainoastaan tuo jalkojen pakotus/vihlonta sekä jäykkyyden tunne hieman vahvempina kuin muu. Kuitenkin tuon flunssan jälkeen ja kelien hieman lämmettyä olen selkeästi huomannut oireiden tehneen paluun. Sinällään itselläni on korkea kynnys lähteä lääkäriin tuntemuksia valittelemaan, mutta kyllä heti jos kevään mittaan alkaa olemaan edes vähän merkkejä ettei suunta ainakaan paremmaksi mene niin lähdettävä aikaa kyselemään.

Tuosta tämän hetkisestä selän ja jalkojen oirehdinnasta ja päänsärystä sen verran, pistin merkille että niinä päivinä kun enemmänkin pään alueen kipuilua niin jalat eivät niinkään oirehdi, ja päinvastoin. Nyt pari viime päivää oli aina aamusta alkavaa iltaa kohden kehittyvää pääkipua, joka ehkä tuntui hieman vaeltelevan hartian seutu-pää alueella, kuitenkin pääpaino siellä ohimoilla/päälaella. Niska-/hartiajumia ei kuitenkaan ole. Nyt taas tänään en ole huomannut että pääkipua olisi kehittymässäkään mutta yöllä kun heräilin pikkutunneilla niin alaselän pakotus ja jalkojen oireilu kuitenkin tuntui, ja jalat olleet taas muutenkin tönkön oloiset (liikkuvat kuitenkin, mutta aivan kuin ei polvia olisi rasvattu), ja väsyvät helposti. Tuota yöheräilyä en oikeastaan ole koskaan yhdistänyt mihinkään oireisiin, ne yleensä tuntuvat mutta eivät kuitenkaan niin kovasti että se olisi se herättävä tekijä. Selän tuntemukset kuitenkin lähinnä sellaisia kuin siellä olisi jokin lihas jumissa, tai olisi saanut kovan tällin. Selkää venytellessä ja taivutellessa ei kuitenkaan mitään sellaista kinnaavaa tunnu.

Hartia alueen lihasjumeista vielä, että viime kesänä lääkäri oli havaitsevinaan minulla niskan ja hartian seudulla pientä pintakireyttä ja teki lähetteen fysioterapeutille hierontaan x10. Sain valita itse fyssarin ja kun en ollut koskaan ennen käynyt hierottavana niin täytyi muiden tuttavien kokemuksia kuunnella. Kävin sitten hyväksi todetulla urheiluhieroja/fysioterapeutilla joka totesi ettei lihaksissa ole jäykkyyttä, rangassa ei ollut lukkoja joita olisi joutunut aukomaan liiemmin. Samalla sanoi ettei näkisi että hieronnalla olisi apua oireiden hoidossa, lähinnä toisi ehkä muutoin parempaa oloa itselleni. Fyssari ehdotti itse myös tuota fibromyalgiaa, mutta lääkäri ei kuitenkaan lämmennyt ajatukselle. Tässä vaiheessa olin vielä Terveystalon asiakkaana työterveydessä. Hieman tämän jälkeen homma siirrettiin KYS:iin.

Eilen saunassa käydessä huomasin myös että oikean käden pikkusormen alueella ja kämmensyrjällä taas pintatunto kadoksissa. Samaten oikean jalan pikkuvarpaan ja ulkosyrjän pintatunto jäänyt jonnekkin. Nyt ei jalat ja kädet olleet kylmiä joten tuon eron huomasi helposti.

Noita erinäisiä oireita mitä listailinkin aiemmin putkahteli tässä vielä lisääkin mieleen,
- Lihasnykinät, varsinkin kesällä kävelylenkin jälkeen. Ei tarvinnut olla pitkäkään lenkki niin jaloissa tuntui pulputtava tunne ja silminnähtävä nykiminen.
- Elohiiriä muutenkin päivittäin, välillä ojentajat nykii niin että meinaa koko käsi lähteä liikkeelle. Viime kesän oli toisessa silmässä jatkuva elohiiri, yleensä nykinä oli vain enemmän luomessa mutta välillä nykiminen tuntui ja näkyi silmässäkin. Kuva hieman heijasi nykimisen mukana. Nyt talven yli menty lähinnä luomen nykimisellä.
- Tasapaino on ollut itselläni yleensä hyvä, mutta yksi syy mm. jonka vuoksi lääkärille aikanaan läksin liittyi tasapainoon. Monesti esim pienille askeltikkaille noustua tuli sellainen tunne kuin paidan helma olisi tarttunut johonkin tai joku olisi vetäissyt helmasta siten että hieman lähtee horjahtamaan. Hieman ehkä sellainen pieni tönäisy jota ei osaa odottaa. Tätä saattoi tulla taaksepäin tai sivuille. Silmät auki tasapaino on hyvä mutta jos pistän silmät kiinni niin heti täytyy alkaa korjailemaan ja saatan kaatuakin. Kävellessä saattaa tuntua kuin kävelisi hieman kaltevalla alustalla ja askel viettäisi aina kallistuksen suuntaan, vähän kuin humalassa olisi.
- Tuntohäiriöissä myös kummallista kutinaa, varsinkin jaloissa ja joskus käsissä. Mitään selvää punoitusta tai muuta mikä kutinan aiheuttaisi ei näy. Tulee vain tunne että pakko raapia, vaikkei tunne edes häviä sillä. Jaloissa kutina tuntuu eniten sisäreisissä sekä hieman nilkkojen yläpuolella. Käsissä kyynärvarret. Useimmiten raapimatta jättäminen ja pakastepussin pitäminen kutiavalla aluella on pelastanut tilanteen. Näihin kutiaviin alueisiin ei kuitenkaan kohdistu mitään jatkuvaa hankausta tms., eikä ole väliä olenko juuri peseytynyt tai viime suihkusta parikin päivää.
- Iltaisin varsinkin (myös päivisin silloin tällöin) kun jaloissa pakottavaa tunnetta niin hieman levottomuutta havaittavissa, pieni liikkeessä pito auttaa aina.
- Jalkapohjien/varpaiden, pohkeen krampit. Joskus sormet, varsinkin jos keli on viileä. Tulee yllättäen eikä vastaveto välttämättä estä tulemasta kohta uudestaan. Reiden ulkosyrjällä yksittäinen pienempi lihas onnistuu joskus kramppaamaan (en tiedä onko oikeasti kramppi vai mikä), jos istun tai makaan ja tunnen sen kramppaavan kivun reidellä (mutta lihas muuten rento). Vertaamalla toiseen jalkaan huomaan yksittäisen osan lihaksesta olevan kireä kuin viulun kieli. Tähän en ole keksinyt vastavetokeinoa vaan antanut mennä itsestään pois.

Kunhan saan tablettiin taas virtaa niin päivittelen noita oireiluja Hymiö

Mitään syytä/sairautta en ole oikein osannut itse itseltäni vielä kieltää tai poissulkea, voisi hyvinkin olla mäsää, reumaa tai joku muu neurologinen juttu. Se borrelia tosin on melkoinen kysymysmerkki, samaten mykoplasma. Täytyy pyytää kun lääkärille jossain kohtaa menen että tarkastaisivat ainakin sen borren vielä uudestaan. Jos antaa edelleen saman IgM vasta-aineen niin jotain kehossa on vinossa edelleen. Noita ristireaktioita borreliatestien kanssa ilmeisesti tulee yleensä akuuteissa virusinfektiossa sekä mahdollisissa autoimmuunisairauksissa. Tosin se negatiivinen tulos ei poissulje borrelian mahdollisuutta. Samaten varmaan kaulasta alaspäin olisi ranka hyvä kuvata. Tuohon kohonneeseen likvorin albumiiniin mietin myös syytä lähes 15v sitten sattunutta laskettelutapaturmaa jossa sain aika kovan tällin selän puolelle, samalla 2/3 kylkiluuta murtui juurikin tuolta selän puolelta. Tosin aikaa tästä on niin paljon että vieläkö se näkyisi/oirehtisi vasta nyt. Sukurasitetta ei lähisuvusta ainakaan ole tiedossa mäsään tai reumaan, mutta äidilläni tosin todettiin jokunen vuosi sitten pitkän tutkinnan jälkeen kyynelkanavan autoimmuuni-infektio. Kortisonikuurilla saivat hoidettua. Tiedä sitten onko mitään yhteyttä näihin omiin kuvioihin.

Erakkoravun oireilu kyllä ollut aika samanoloista mitä itselläni, tosin kipuilut eivät ole olleet itselläni repiviä ja kovia. Ne kuitenkin huomaa joka kerta.

Kävipä tässä lopulta niin tai näin, saako mitään selvyyttä koskaan tai tulisiko jopa heti seuraavilla lääkärikäynneillä. Olipa sitten MS tai jotain "kevyempää", niin asenne ratkaisee lopulta. Positiivisuuden kautta Hymiö
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
Juliane85
God Member
*****
PoissaViestejä: 979
Etelä-Suomi
Sukupuoli: female
Re: Mystinen oirehdintani jollei ei selitystä
Vastaus #6 - 18.03.2017 - 13:53:27
 
MS-tautia sairastavat eivät pysty sinua auttamaan. Keskustele lääkärin kanssa. Hymiö

MS-taudin toteaminen

”MS-taudin epäily herää oireiden ja lääkärin tutkimuksen perusteella. MS-taudin toteaa hermotauteihin perehtynyt lääkäri, neurologi. Diagnoosi varmistetaan magneettikuvauksella (ks. «Magneettikuvaus»1) ja tarvittaessa selkäydinnesteen tutkimuksella. Magneettikuvauksessa nähdään taudilla tyypilliset pesäkemäiset tulehdusmuutokset aivojen valkeassa aineessa, usein taudille tyypillisissä paikoissa. Selkäydinnestenäytteestä taas voidaan tutkia, onko keskushermoston puolustusaktiivisuus lisääntynyt, kuten MS-taudissa tapahtuu, ja myös sulkea pois muiden keskushermoston tautien mahdollisuus. Verikokeista ei ole hyötyä tautia epäiltäessä.
MS-taudin diagnoosin toteamiseksi täytyy useammankin ehdon täyttyä. Selvän, MS-tautiin sopivan oireiston lisäksi vaaditaan taudille tyypilliset magneettikuva- sekä selkäydinnestemuutokset. Mikäli kaikki nämä ehdot eivät täyty, jäädään tilannetta aktiivisti seuraamaan. Tällöin sovitaan tavallisesti tietyn ajan kuluttua uusi magneettikuvaus ja potilaan pitäisi ottaa heti yhteyttä, mikäli uusia hermoperäisiä oireita tulee. Näin pyritään pääsemään lääkityksen aloitukseen mahdollisimman varhain diagnoosin jälkeen.”
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00048

Siirry sivun alkuun
 

”Pimeys ei voi karkottaa pimeyttä; vain valo voi tehdä sen. Viha ei voi karkottaa vihaa; vain rakkaus voi tehdä sen”. - Martin Luther King jr.
Näe metsä puilta - maalaisjärkeä unohtamatta - Pirjo L.
 
IP on kirjattu
 
erakkorapu
Full Member
***
Poissa


Parlamentaristi
Viestejä: 177

Re: Mystinen oirehdintani jollei ei selitystä
Vastaus #7 - 22.03.2017 - 20:10:37
 
En ole käynyt sivustolla jokuseen aikaan, mutta nyt tulin lukeneeksi tämän jutun ja totesin heti ekasta aloituksesta, että MITÄ!!!!!!!! Oirehdinta on niin samaa kuin minulla!!!!! Pään magneetti otettu, mutta siinä ei mitään oleellista(yksi pieni leesio). 27.3. on fysiatrin erikoislääkäri ja saan lannerangan magneetin tulokset. Selkäydinnäytettä ei ole otettu. Borreliat negatiiviset(yksi arvo oli rajalla).

Asut ilmeisesti Kuopion seudulla? Meillä on siellä mökki ja olen lasten kanssa siellä kesät + muut loma-ajat. Metsissä tulee kuljettua paljon(jos tämä onkin joku "punkin purematauti" kuitenkin). Olen kotoisin sieltä päin, mutta nyt asun etelä-Suomessa.

Tuo päältä ajettavan ruohonleikkurinkin ajaminenkin vie voimat on niin tuttua, koska näin kävi itsellenikin viime kesänä mökillä. Viileät säät talvella helpotti oireita, mutta nyt tällä viikolla taas mennään siihen, että voimat menee.

Tuo mitä kirjoitat on niin samanlaista kuin minulla ja näemmä muutkin on sen huomanneet.
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
samwais
YaBB Newbies
*
Poissa


Parlamentaristi
Viestejä: 4

Re: Mystinen oirehdintani jollei ei selitystä
Vastaus #8 - 09.04.2017 - 15:30:47
 
erakkorapu kirjoitti on 22.03.2017 - 20:10:37:
En ole käynyt sivustolla jokuseen aikaan, mutta nyt tulin lukeneeksi tämän jutun ja totesin heti ekasta aloituksesta, että MITÄ!!!!!!!! Oirehdinta on niin samaa kuin minulla!!!!! Pään magneetti otettu, mutta siinä ei mitään oleellista(yksi pieni leesio). 27.3. on fysiatrin erikoislääkäri ja saan lannerangan magneetin tulokset. Selkäydinnäytettä ei ole otettu. Borreliat negatiiviset(yksi arvo oli rajalla).

Asut ilmeisesti Kuopion seudulla? Meillä on siellä mökki ja olen lasten kanssa siellä kesät + muut loma-ajat. Metsissä tulee kuljettua paljon(jos tämä onkin joku "punkin purematauti" kuitenkin). Olen kotoisin sieltä päin, mutta nyt asun etelä-Suomessa.

Tuo päältä ajettavan ruohonleikkurinkin ajaminenkin vie voimat on niin tuttua, koska näin kävi itsellenikin viime kesänä mökillä. Viileät säät talvella helpotti oireita, mutta nyt tällä viikolla taas mennään siihen, että voimat menee.

Tuo mitä kirjoitat on niin samanlaista kuin minulla ja näemmä muutkin on sen huomanneet.


Noniin, nyt pääsin vihdoin kirjautumaan onnistuneesti sisään, ilmeisesti foorumin päivitys tehnyt temppuja. Itsekin kun tätä palstaa pidemmän aikaa seuraillut niin hämmästytti itseänikin miten samankaltaisia oireita on ollut. Kyllä täällä Kuopion talousalueen tuntumassa asustelen, ja koko ikäni täällä majaillutkin. Meillä kesämökki myös täällä päin, ja siellä käytännössä kesät tullut asuttu. Tuota borrelioosia olen kyllä miettinyt vaikka verikokeet kertovatkin omaa tarinaansa. Muistan joskus kun olin pieni niin kesät mökillä oli kyllä yhtä paarmojen hätyyttelyä ja listimistä, eikä niiltä puremilta voinut välttyä. Samaten itikoita riitti riesaksi asti. Syksyisin sitten hirvikärpäset. Näiden hyönteisten levittämän borrelioosin (jos ovat vain sattuneet puremaan/pistämään kantajaa entuudestaan) saaminen tosin varmasti hankalampaa kuin lottovoiton kohdalle osuminen, mutta ei kuitenkaan mahdottomuus. Aivan samanlaisia paarma-/hyttyskesiä ei ole lapsuusajan jälkeen ollutkaan, mutta saahan noita joka kesä hätistellä.

Nyt ei ole onneksi tuota väsymistä tullut vastaan, tosin on tullut otettua hieman normaalia iisimmin tämän kevään aikana. Kelit kyllä vaikuttaneet selvästi oireiluihin, erilaisia tuntohäiriöitä käsissä ja jaloissa. Käden/sormien pinnan tunnottomuutta, nuo kohdat myös käsistä eivät ole tunteneet kylmää kunnolla esim. iso lasi jääkaappikylmää maitoa kädessä ja pikkusormi+nimetön+kämmenen ulkosyrjä - ei mitään, mutta muut lasia koskettavat vetävät jäihin ja jyytävät. Sormet ja varpaat muutenkin kylmät ja kohmeisen oloiset jatkuvasti. Päivän mittaan jalat jäätää polviin asti. Tässä kun toivonmukaan viimeisiä kevään lumitöitä tullut tehtyä niin sen olen huomannut (jo ihan talvisaikaankin) että kun keli ollut nollan tuntumassa tai hieman päälle - keli jo itsessään vaikuttanut oireisiin hieman - niin lumityöt tuonut mukanaan tuota uupumista, samalla tuntuu että kroppa lämpenee rajusti vaikka pukeutuminen on ollut sopivaa. Pakkaskelissä taas samat lumityöt (ajallisesti/määrällisesti) tuntuvat mukaville eikä väsymistä tai kropan lämpeämistä tapahtunut koskaan. Lumitöitä ja muitakin kotitöitä tullut tehtyä ihan lapsesta asti olipa sää mikä tahansa, mutta ei tällaista eroa kelien välillä ole ollut. Lämpöisemmät kelit myös jäykistäneet jalkoja, tuntuvat kovin pökkelöille. Aivan kuin sormet jotka kylmät ja kohmeiset. Paljon tulee venyteltyä sekä joogattua, ja tämä auttanutkin paljon liikkuvuuteen ja liikkuvuus parantunut selkeästi. Kämmenet saan suorin jaloin lattiaan mutta jalkojen vastaankirraaminen alkaa jo paljon ennen kuin edes sormien päät ottavat maahan. Hieman kuin lihakset olisivat jatkuvasti kuin liian kuumassa pestyt farkut jotka väkisin vetää jalkaan. Poikkeuksena että housut virttyvät kunnes taas ne pesee liian kuumassa, jalat tuntuvat jokunen tunti lihashuollon jälkeen samalta kuin ennen aloittamista.

Toistaiseksi ei vielä hinkua lähteä lääkärille, tuntuisi ehkä hieman hukkaanheitetylle polikl.maksulle tässä vaiheessa. Tosin ei vielä olla siinä vaiheessa milloin vuosi sitten oireet todella iskivät päälle joten senkin puolesta hieman seurailtava tilannetta. Tässä alkaisi uudet työkuviotkin piakkoin, hieman fyysisempää työtä kuin aiemmin joten siinäkin mielessä hieman jännittää millainen tilanne kun kelit alkavat lämmetä kevään mittaan.

Täytyypä ottaa uudestaan lukuun tuo sinun oma viestiketjusi kertaukseksi. Tsemppiä sullekin erakkorapu, toivottavasti saadaan selvyyttä näihin vielä!
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
Juliane85
God Member
*****
PoissaViestejä: 979
Etelä-Suomi
Sukupuoli: female
Re: Mystinen oirehdintani jollei ei selitystä
Vastaus #9 - 09.04.2017 - 19:20:26
 
erakkorapu kirjoitti on 27.03.2017 - 18:28:32:
Lisätäänpä tähän viestiketjuuni viimeisin tulos. Selässäni ei oikeastaan ole mitään varsinaista vikaa magneetin mukaan. Missään ei ole mitään vikaa. Verikokeita otettiin hirmuinen määrä ja ainoa missä oli muutosta oli d-vitamiini, jossa minulla on puutosta. Tähän aamuun asti odotin sitä, että selkä leikataan pikana. Alaselässä kun tuntui yhtenä aamuna olevan kuin haava, joka virtaisi jotain kivuliasta nestettä sisälle. Magneetissa ei näkynyt syytä tälle ja selitys oli "se voi olla kuvitteellista kipua". Tuo tila kesti niin kauan kun nousin sängystä ja sitten se vaan loppui. Himppu fasettiartroosia alhaalla selässä ja jossain välissä mobic 2. Mikään ei ole tukossa. Silti minulta puutuu nyt alati tuo alapääkin...  Sain lähetteen gynelle siitä. Ja syksylle on uusi aika sairaalalle ja sitä ennen käyn fysioterapeutin kanssa tuota selkää kuntouttavia toimia. Eli kokeillaan jumpalla.

Jonkunlainen selitys alaselkäkipuun oli voimakkaan lannenotkon ja lievän fasettiartroosin yhdistelmä, johon kokeillaan voimakasta kipulääkitystä(jotain triptyliä) ja fysioterapiaa.

Yläkropankin tutki, mutta mitään yhtenäistä ei löytynyt vaan sekavia oireita. Sitten tulin maininneeksi ohimennen kaulan ultratun 2013 ja yhden ison imusolmukkeen olleen silloin 5cm ja paljon pienempiä, mutta niistä ei seurantaa. Noista sitten "innostui", mutta ei päässyt katsomaan tuloksia tällä hetkellä.

Olisin niin toivonut saavani jonkun isomman selityksen tälle kaikelle. Kipuja kun on käsissäkin ja ne voi kestää vain 10minuuttia, mutta symmetrisesti aina. Useita lisädiagnooseja sain kuitenkin erilaisista kiputiloista.
Kirjoittelen tänne jos ja kun asia etenee niin, että selviää jotain uutta. Ehkä tästä on apua edes yhdelle, jolla samankaltaisia oireita. Oireita, jotka kuullostavat ainakin osaltaan ms-taudista johtuviksi, mutta eivät ole ms-tautia.
Kieltämättä elän jännityksessä käykö vaikka näin; https://seura.fi/tarinat/selviytyjat/ms-tauti-oli-vaara-diagnoosi-sannan-outo-sa...
...
iraus/
Teillä kummallakaan ei näytä olevan MS-tauti ja minäkin kyllä mietin, mikä sairaus se sitten on.  - Marianna D.
Siirry sivun alkuun
 

”Pimeys ei voi karkottaa pimeyttä; vain valo voi tehdä sen. Viha ei voi karkottaa vihaa; vain rakkaus voi tehdä sen”. - Martin Luther King jr.
Näe metsä puilta - maalaisjärkeä unohtamatta - Pirjo L.
 
IP on kirjattu
 
elisabet
God Member
*****
Poissa


dg. -99, benigni, lääk.atsatiopriini,
töissä
Viestejä: 3682

Sukupuoli: female
Re: Mystinen oirehdintani jollei ei selitystä
Vastaus #10 - 10.04.2017 - 19:33:54
 
Eipä noista oikein tiedä. On olemassa erilaisia neurologisia sairauksia, lihastauteja, selkävaivoja ja useampia reumatyyppejä, joissa voi olla joitain samantapaisia oireita.

Aika monessa reumasairaudessa kuitenkin tulehtuu ja turpoaa pienet tai isot nivelet (kuten SI-nivel), vaikka verestä ei kovin kummoista löytyisikään. SLE:ssä tosin voi olla enimmäkseen iho-oireita ja Sjögrenin syndroomassa kuivuneet limakalvot. Jos noista mitään ei ole, niin ei sitten kovin tavallisesta reumasta varmaan ole kyse.
Toisaalta harvat noista taudeista menevät oppikirjojenkaan mukaan, ainakin selkärankareumaa sairastavilla voi olla muitakin niveloireita ja joillain ihmisillä eri reumatyyppien sekoituksia. Itsekin kävin pari viikkoa sitten SI-nivelen magneettikuvassa, mutta ei ole mitään vastauksia vielä mihinkään tullut. Voi olla, että nykyiset reumadiagnoosit, selkäviat ja ms riittävät selittämään kaikki oireeni, eikä SI-nivelestä mitään ihmernpää löydykään.
Siirry sivun alkuun
 

"joka kohdalla on vaikutuksensa, riippumatta siitä, palaako sama tai samanlainen koskaan uudestaan."
 
IP on kirjattu
 
erakkorapu
Full Member
***
Poissa


Parlamentaristi
Viestejä: 177

Re: Mystinen oirehdintani jollei ei selitystä
Vastaus #11 - 15.04.2017 - 20:18:27
 
samwais kirjoitti on 09.04.2017 - 15:30:47:
erakkorapu kirjoitti on 22.03.2017 - 20:10:37:
En ole käynyt sivustolla jokuseen aikaan, mutta nyt tulin lukeneeksi tämän jutun ja totesin heti ekasta aloituksesta, että MITÄ!!!!!!!! Oirehdinta on niin samaa kuin minulla!!!!! Pään magneetti otettu, mutta siinä ei mitään oleellista(yksi pieni leesio). 27.3. on fysiatrin erikoislääkäri ja saan lannerangan magneetin tulokset. Selkäydinnäytettä ei ole otettu. Borreliat negatiiviset(yksi arvo oli rajalla).

Asut ilmeisesti Kuopion seudulla? Meillä on siellä mökki ja olen lasten kanssa siellä kesät + muut loma-ajat. Metsissä tulee kuljettua paljon(jos tämä onkin joku "punkin purematauti" kuitenkin). Olen kotoisin sieltä päin, mutta nyt asun etelä-Suomessa.

Tuo päältä ajettavan ruohonleikkurinkin ajaminenkin vie voimat on niin tuttua, koska näin kävi itsellenikin viime kesänä mökillä. Viileät säät talvella helpotti oireita, mutta nyt tällä viikolla taas mennään siihen, että voimat menee.

Tuo mitä kirjoitat on niin samanlaista kuin minulla ja näemmä muutkin on sen huomanneet.


Noniin, nyt pääsin vihdoin kirjautumaan onnistuneesti sisään, ilmeisesti foorumin päivitys tehnyt temppuja. Itsekin kun tätä palstaa pidemmän aikaa seuraillut niin hämmästytti itseänikin miten samankaltaisia oireita on ollut. Kyllä täällä Kuopion talousalueen tuntumassa asustelen, ja koko ikäni täällä majaillutkin. Meillä kesämökki myös täällä päin, ja siellä käytännössä kesät tullut asuttu. Tuota borrelioosia olen kyllä miettinyt vaikka verikokeet kertovatkin omaa tarinaansa. Muistan joskus kun olin pieni niin kesät mökillä oli kyllä yhtä paarmojen hätyyttelyä ja listimistä, eikä niiltä puremilta voinut välttyä. Samaten itikoita riitti riesaksi asti. Syksyisin sitten hirvikärpäset. Näiden hyönteisten levittämän borrelioosin (jos ovat vain sattuneet puremaan/pistämään kantajaa entuudestaan) saaminen tosin varmasti hankalampaa kuin lottovoiton kohdalle osuminen, mutta ei kuitenkaan mahdottomuus. Aivan samanlaisia paarma-/hyttyskesiä ei ole lapsuusajan jälkeen ollutkaan, mutta saahan noita joka kesä hätistellä.

Nyt ei ole onneksi tuota väsymistä tullut vastaan, tosin on tullut otettua hieman normaalia iisimmin tämän kevään aikana. Kelit kyllä vaikuttaneet selvästi oireiluihin, erilaisia tuntohäiriöitä käsissä ja jaloissa. Käden/sormien pinnan tunnottomuutta, nuo kohdat myös käsistä eivät ole tunteneet kylmää kunnolla esim. iso lasi jääkaappikylmää maitoa kädessä ja pikkusormi+nimetön+kämmenen ulkosyrjä - ei mitään, mutta muut lasia koskettavat vetävät jäihin ja jyytävät. Sormet ja varpaat muutenkin kylmät ja kohmeisen oloiset jatkuvasti. Päivän mittaan jalat jäätää polviin asti. Tässä kun toivonmukaan viimeisiä kevään lumitöitä tullut tehtyä niin sen olen huomannut (jo ihan talvisaikaankin) että kun keli ollut nollan tuntumassa tai hieman päälle - keli jo itsessään vaikuttanut oireisiin hieman - niin lumityöt tuonut mukanaan tuota uupumista, samalla tuntuu että kroppa lämpenee rajusti vaikka pukeutuminen on ollut sopivaa. Pakkaskelissä taas samat lumityöt (ajallisesti/määrällisesti) tuntuvat mukaville eikä väsymistä tai kropan lämpeämistä tapahtunut koskaan. Lumitöitä ja muitakin kotitöitä tullut tehtyä ihan lapsesta asti olipa sää mikä tahansa, mutta ei tällaista eroa kelien välillä ole ollut. Lämpöisemmät kelit myös jäykistäneet jalkoja, tuntuvat kovin pökkelöille. Aivan kuin sormet jotka kylmät ja kohmeiset. Paljon tulee venyteltyä sekä joogattua, ja tämä auttanutkin paljon liikkuvuuteen ja liikkuvuus parantunut selkeästi. Kämmenet saan suorin jaloin lattiaan mutta jalkojen vastaankirraaminen alkaa jo paljon ennen kuin edes sormien päät ottavat maahan. Hieman kuin lihakset olisivat jatkuvasti kuin liian kuumassa pestyt farkut jotka väkisin vetää jalkaan. Poikkeuksena että housut virttyvät kunnes taas ne pesee liian kuumassa, jalat tuntuvat jokunen tunti lihashuollon jälkeen samalta kuin ennen aloittamista.

Toistaiseksi ei vielä hinkua lähteä lääkärille, tuntuisi ehkä hieman hukkaanheitetylle polikl.maksulle tässä vaiheessa. Tosin ei vielä olla siinä vaiheessa milloin vuosi sitten oireet todella iskivät päälle joten senkin puolesta hieman seurailtava tilannetta. Tässä alkaisi uudet työkuviotkin piakkoin, hieman fyysisempää työtä kuin aiemmin joten siinäkin mielessä hieman jännittää millainen tilanne kun kelit alkavat lämmetä kevään mittaan.

Täytyypä ottaa uudestaan lukuun tuo sinun oma viestiketjusi kertaukseksi. Tsemppiä sullekin erakkorapu, toivottavasti saadaan selvyyttä näihin vielä!


Tai sitten me ollaan jotain sukua keskenään?
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
Sivunvalintanappi Sivu: 1
Lähetä aihe Tulosta