Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä Kirjaudu tai Rekisteröidy
YaBB - Yet another Bulletin Board
  Avattu maanantaina 24. syyskuuta 2001
  KotiOhjeitaHaeKirjauduRekisteröidy  
 
Sivu: 1 2 3 4
Lähetä aihe Tulosta
Tietoa uusista lääkkeiden potilaskokeista (Luettu 72758 kertaa)
vakiovieras
Senior Member
****
Poissa



Viestejä: 468

Sukupuoli: male
Tietoa uusista lääkkeiden potilaskokeista
30.09.2006 - 18:42:37
 
Koska enemmän tai vähemmän merkityksellisiä lääkekoetuloksia julkaistaan aika ravakalla tahdilla, ajattelin avata niille oman ketjun, johon kaikki asiasta kiinnostuneet voivat sitten kopioida tai linkittää julkaistuja tutkimusyhteenvetoja ja -lehtijuttuja. Jos modeille sopii, ketjun voisi ehkä nostaa tärkeiden aiheiden joukkoon, josta se olisi aina helposti löydettävissä.

Alustukseksi ajattelin kirjata muutaman tärkeän pointin, joiden avulla voi kukin halutessaan helpommin arvioida yksittäisen potilaskokeen merkitystä. Ne on poimittu, lyhennetty ja stilisoitu Art Mellorin mainiosta kirjoituksesta, joka löytyy tästä verkkolehdestä. Art on arvostetun MIT:n kasvatti ja toiminut aiemmin klassisissa venturekapitalistin hommissa Piilaaksossa. Saatuaan vuonna 2000 MS-diagnoosin hän vaihtoi Porschen arkisempaan ajoneuvoon ja perusti voittoa tuottamattoman Boston Cure Projectin. Muutamassa vuodessa siitä on kehittynyt yksi vahvimmista kansainvälisen MS-yhteisön toimijoista, jonka neuvoa-antavaan asiantuntijaryhmään kuuluu joukko arvostettuja jenkkineuroja ja -tutkijoita. Artin näkökulma aiheeseen on kaikesta huolimatta kadehdittavan rationaalinen ja viileän analyyttinen:
  • On hyvä selvittää kokeen valintakriteerit ja verrata niitä omaan tilanteeseen. Jos koe on tehty vähäoireisilla potilailla ja itsellä on aktiivinen tauti, tulosten perusteella ei voi saada oikeaa käsitystä lääkkeen toimivuudesta omassa tapauksessa.
  • Kannattaa verrata kokeeseen rekrytoitujen ja sen loppuun asti selvittäneiden potilaiden lukumäärää. Jos niissä on ero, on fiksua yrittää selvittää mistä se johtuu. On hyvä myös tarkistaa, kuinka monta potilasta alkuperäisestä ryhmästä on kelpuutettu mukaan lopullisten koetulosten laskentaan.
  • On tärkeää, että koe kesti lääkkeen hyötyjen arvioinnin kannalta riittävän pitkään. Lisäksi olisi usein tarpeen saada tietää, miten hyvin hoidon teho säilyi varsinaisen koejakson jälkeen.
  • Arviointikriteerit pitää selvittää. Kenties kokeessa mitattiin vain relapsien määrää, muttei niiden voimakkuutta. On myös syytä pitää mielessä, että MRI-aktiviteetin määrä ei näyttäisi korreloivan taudin oireilun kanssa.
  • Tärkeää on ymmärtää, että MS-lääkkeiden teho ilmoitetaan miltei aina absoluuttisten sijasta suhteellisina arvoina. Se on kokeen tilaajan näkökulmasta järkevää, sillä jos potilaskokeen lumeryhmästä 20 prosenttia ja lääkettä saaneesta ryhmästä 10 prosenttia sai kokeen aikana relapseja, suhteellisesti lääkkeen voidaan ilmoittaa vähentäneen relapseja 50%. Absoluuttinen ero ryhmien välillä oli kuitenkin vain 10 prosenttiyksikköä. Sen sijaan ero sivuvaikutusten määrässä eri ryhmien välillä ilmoitetaan käytännössä aina absoluuttisina arvoina.
Vuosien mittaan kyynistyneenä realistina olen valmis allekirjoittamaan kaiken edellä mainitun. Lisäksi voisin vielä kirjata kolme omaa toivomusta potilaskokeiden mielekkyyden lisäämiseksi: 1. Relapsien ja MRI-aktiviteetin määrän tilalle pitäisi löytää mittarit, joiden avulla voitaisiin arvioida lääkkeen vaikutusta pysyvien kudosvaurioiden ja peruuttamattoman invaliditeetin syntymiseen. 2. Kokeiden kestoa pitäisi venyttää. Etenkin potilaskokeissa suosittujen vähäoireisten potilaiden kondiksen muutosten arviointiin kaksikin vuotta saattaa olla liian lyhyt aika. 3. Kun ottaa huomioon taudin etenevän luonteen, olisi eettistä pyrkiä kokonaan eroon lumeryhmien käytöstä. Vaihtoehtojahan olisi olemassa, voisi joko käyttää lumelääkkeen sijasta tehokkainta hyväksyttyä lääkettä tai korvata koko lumeryhmä tietokonemallilla. Hyvin tiedetty juttuhan on, että puhdas lumevaikutus MS-taudissa saattaa olla suhteellisesti ilmaistuna ainakin 30-40 prossaa.
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
mod1
Global Moderator
*****
Poissa


MS Crossroads -parlamentin
moderaattori
Viestejä: 710

Re: Tietoa uusista lääkkeiden potilaskokeista
Vastaus #1 - 30.09.2006 - 20:48:04
 
vakiovieras kirjoitti on 30.09.2006 - 18:42:37:
Koska enemmän tai vähemmän merkityksellisiä lääkekoetuloksia julkaistaan aika ravakalla tahdilla, ajattelin avata niille oman ketjun, johon kaikki asiasta kiinnostuneet voivat sitten kopioida tai linkittää julkaistuja tutkimusyhteenvetoja ja -lehtijuttuja.


Erinomaista. Tänä syksynä suunnitteilla ollut sticky parin viime vuoden aikana julkaistuista lääketutkimustuloksista kaatui niitä sisältäviin pikkuketjuihin, jotka olivat liian hajallaan Tutkimusosiossa. Siispä, jos vielä voit tehdä koosteen lääketutkimuksen tärkeimmistä vaiheista parin viime vuoden ajalta, voisi se toimia taustatietona uusille lääkkeille ja nykyisille potilaskokeille. Koosteelle voi avata uuden ketjun, joka sitten lukitaan.

terv. mod1

Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
vakiovieras
Senior Member
****
Poissa



Viestejä: 468

Sukupuoli: male
Re: Tietoa uusista lääkkeiden potilaskokeista
Vastaus #2 - 09.08.2007 - 18:19:09
 
Eipä ole tämä ketju juuri päivittynyt. Niille, joita asia kiinnostaa ja Lontoo taittuu, saattaa tuoda helpotusta tämä tuore blogi, jossa listataan kaikki (virallisesti ja epävirallisesti) käytössä ja tutkittavana olevat MS-hoidot. Faasi III:ssa on tällä hetkellä lueteltuna 17 eri lääke- tai soluhoitoa. Olettaa sopii, että niistä valtaosa pyritään tuomaan markkinoille mahdollisimman nopeasti.
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
Pauliina
God Member
*****
Poissa


Paree luara uutta ku lapioora
vanhaa...
Viestejä: 675
pohjanmaa
Sukupuoli: female
Re: Tietoa uusista lääkkeiden potilaskokeista
Vastaus #3 - 10.08.2007 - 01:03:22
 
Kauniit kiitokset vakiovieraalle tästä blogista. Selvensi kummasti tilannetta, ainakin minulle. Kiitos! Hymiö
Siirry sivun alkuun
 

Tavoitteenani on kuolla terveenä... ja satavuotiaana...
 
IP on kirjattu
 
Caroline80
God Member
*****
Poissa


I Love YaBB 2!
Viestejä: 1119
Kaarina
Sukupuoli: female
Re: Tietoa uusista lääkkeiden potilaskokeista
Vastaus #4 - 10.08.2007 - 10:52:18
 
Kiitos multakin. Olen vaan epätoivoinen, kun sairaalan lääkäri sanoi mulle heinäkuussa, että mikään näistä ABCR-lääkkeistä ei vaikuta millään tavalla MS-tautiin sinänsä, vähentävät vain pahenemisvaiheita eivätkä sovi kaikille ollenkaan. Jokainen joutuu jossain vaiheessa lopettamaan. Tysabrikaan ei ole yhtään parempi. Sanoi kun jahkalin siitä. Pitäisi tulla kokonaan toinen hoito.
Olen tympääntynyt. Itku
Siirry sivun alkuun
 

Carpe diem, quam minimum credula postero. ”Tartu päivään, älä luota huomiseen.” Hymiö
 
IP on kirjattu
 
vakiovieras
Senior Member
****
Poissa



Viestejä: 468

Sukupuoli: male
Re: Tietoa uusista lääkkeiden potilaskokeista
Vastaus #5 - 12.08.2007 - 21:10:36
 
Pauliina ja Caroline, eipä kestä :-)

Caroline80 kirjoitti on 10.08.2007 - 10:52:18:
...sairaalan lääkäri sanoi mulle heinäkuussa, että mikään näistä ABCR-lääkkeistä ei vaikuta millään tavalla MS-tautiin sinänsä, vähentävät vain pahenemisvaiheita eivätkä sovi kaikille ollenkaan. Jokainen joutuu jossain vaiheessa lopettamaan. Tysabrikaan ei ole yhtään parempi.

Sinulla on harvinaisen suorapuheinen neuro ja ikävä kyllä hän lienee myös oikeassa. Tulevista lääkkeistäkin valtaosa pystyy varmuudella vaikuttamaan vain relapsien määrään, mutta toivon mukaan niistä löytyisi myös muita hyödyllisiä ominaisuuksia.
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
Mirkku
God Member
*****
Poissa



Viestejä: 837
Pohjois-Suomi
Sukupuoli: female
Re: Tietoa uusista lääkkeiden potilaskokeista
Vastaus #6 - 12.08.2007 - 21:33:54
 
Caroline80 kirjoitti on 10.08.2007 - 10:52:18:
sairaalan lääkäri sanoi mulle heinäkuussa, että mikään näistä ABCR-lääkkeistä ei vaikuta millään tavalla MS-tautiin sinänsä, vähentävät vain pahenemisvaiheita eivätkä sovi kaikille ollenkaan. Jokainen joutuu jossain vaiheessa lopettamaan.


Mitähän mahtoi tarkoittaa sillä, että jokainen joutuu lopettamaan jossain vaiheessa? Varmaan viimeistään silloin kun pää kaatuu, mutta...?? Itselläni on tässä yhdestoista yhteinen vuosi interferonin kanssa menossa ja hyvin ollaan sovittu toisillemme ainakin tähän asti  Silmänisku  Missä vaiheessa mahdollinen lopetus sitten tulee kysymykseen? Jos tauti muuttuu yhtäkkiä agressiiviseksi, vai kenties jotain muuta?

Mitä tulee tulevaisuuden lääkehoitoihin, niin valitettavasti en pessimistinä (vaiko realistina?) usko, että minun elinaikanani tullaan MS-taudin arvoitusta ratkaisemaan. Aika ajaa armotta sen ohi, että tautia pysäyttävää saati parantavaa rohtoa tullaan "keksimään". Sen sijaan taudinkulkua hidastavia lääkkeitä on varmasti lisää tuloillaan, mutta ei mitään sen enempää piiiiitkiin aikoihin.
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
vakiovieras
Senior Member
****
Poissa



Viestejä: 468

Sukupuoli: male
Re: Tietoa uusista lääkkeiden potilaskokeista
Vastaus #7 - 12.08.2007 - 22:14:46
 
Mirkku kirjoitti on 12.08.2007 - 21:33:54:
Mitähän mahtoi tarkoittaa sillä, että jokainen joutuu lopettamaan jossain vaiheessa? Varmaan viimeistään silloin kun pää kaatuu, mutta...?? Itselläni on tässä yhdestoista yhteinen vuosi interferonin kanssa menossa ja hyvin ollaan sovittu toisillemme ainakin tähän asti  ;)  Missä vaiheessa mahdollinen lopetus sitten tulee kysymykseen? Jos tauti muuttuu yhtäkkiä agressiiviseksi, vai kenties jotain muuta?

Kyse lienee viime kädessä aina uskon asiasta. Lääkitystä varmaan voidaan jatkaa vaikka maailman tappiin, jos sekä potilas että neurologi uskovat siitä olevan yhä jotain hyötyä. Onpa sitä itsekin tullut takavuosina törmättyä varsin huonosti rollaattorin avulla liikkuviin ABCR-lääkittyihin, joiden usko lääkkeeseen oli edelleen horjumaton.
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
Mirkku
God Member
*****
Poissa



Viestejä: 837
Pohjois-Suomi
Sukupuoli: female
Re: Tietoa uusista lääkkeiden potilaskokeista
Vastaus #8 - 12.08.2007 - 23:18:02
 
vakiovieras kirjoitti on 12.08.2007 - 22:14:46:
Mirkku kirjoitti on 12.08.2007 - 21:33:54:
Mitähän mahtoi tarkoittaa sillä, että jokainen joutuu lopettamaan jossain vaiheessa? Varmaan viimeistään silloin kun pää kaatuu, mutta...?? Itselläni on tässä yhdestoista yhteinen vuosi interferonin kanssa menossa ja hyvin ollaan sovittu toisillemme ainakin tähän asti  ;)  Missä vaiheessa mahdollinen lopetus sitten tulee kysymykseen? Jos tauti muuttuu yhtäkkiä agressiiviseksi, vai kenties jotain muuta?

Kyse lienee viime kädessä aina uskon asiasta. Lääkitystä varmaan voidaan jatkaa vaikka maailman tappiin, jos sekä potilas että neurologi uskovat siitä olevan yhä jotain hyötyä. Onpa sitä itsekin tullut takavuosina törmättyä varsin huonosti rollaattorin avulla liikkuviin ABCR-lääkittyihin, joiden usko lääkkeeseen oli edelleen horjumaton.


Ehkä mielipide lääkityksestä syntyy ennemmin käyttökokemuksen kuin uskon perusteella. Niin ainakin minun kohdallani. Alkuvuosina en uskonut niiden tehoon juurikaan (vaikka vointi olikin kohdallaan), mutta halusin kuitenkin kokeilla. Kuullostaa vähintäänkin omituiselta, että vielä rollaattorivaiheessa joku uskoisi hyötyvänsä ABCR-lääkkeistä, ELLEI sitä ole aloitettu vasta siinä vaiheessa ja siinä toivossa, että jatkovammautuminen hidastuisi.

Mitä minuun tulee, niin haluan jatkaa lääkitystä niin kauan kuin tauti pysyy kurissa. Jos kuntoni rupeaa menemään selkeästi alaspäin esim. liikuntakyvyn heikkenemisen muodossa, niin olen valmis heittämään interferoniruiskut roskiin lopullisesti. Silloinkin haluaisin todennäköisesti kokeilla jotain muuta vaihtoehtoa. Kuten olen jo moneen otteeseen todennut, niin parempi se on vähäinenkin apu, kuin ei apua ollenkaan.

Sori kun meni taas kerran pikkasen ohi alkuperäisen aiheen  :D
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
Rebekka
God Member
*****
Poissa


"Se parhaiten nauraa,
kellä vahvin lääkitys"

Viestejä: 1682
Helsinki
Sukupuoli: female
Re: Tietoa uusista lääkkeiden potilaskokeista
Vastaus #9 - 13.08.2007 - 05:39:38
 
vakiovieras kirjoitti on 12.08.2007 - 22:14:46:
takavuosina törmättyä varsin huonosti rollaattorin avulla liikkuviin ABCR-lääkittyihin, joiden usko lääkkeeseen oli edelleen horjumaton.


Kun itse mietin lääkityksen aloittamista, kysyin yli kymmenen vuotta sairastaneelta ystävältä mielipidettä ja hän koki saaneensa apua lääkityksestä. Nykyisin hänellä toimii vasen käsi ja pää eli se lisää vaan mun epäuskoa lääkitykseen.  :'(
Siirry sivun alkuun
 

Dg 11/02, RR, ei lääkitystä, töissä.

Met Lapin tytöt olemma tämmösiä: Meän kanssa on niin helppoa olla, saa olla justihin niinku met sanomma! ;)
 
IP on kirjattu
 
elisabet
God Member
*****
Poissa


dg. -99, benigni, lääk.atsatiopriini,
töissä
Viestejä: 3682

Sukupuoli: female
Re: Tietoa uusista lääkkeiden potilaskokeista
Vastaus #10 - 13.08.2007 - 10:21:06
 
Mirkku kirjoitti on 12.08.2007 - 21:33:54:
Mitähän mahtoi tarkoittaa sillä, että jokainen joutuu lopettamaan jossain vaiheessa? Varmaan viimeistään silloin kun pää kaatuu, mutta...?? Itselläni on tässä yhdestoista yhteinen vuosi interferonin kanssa menossa ja hyvin ollaan sovittu toisillemme ainakin tähän asti  Silmänisku  Missä vaiheessa mahdollinen lopetus sitten tulee kysymykseen? Jos tauti muuttuu yhtäkkiä agressiiviseksi, vai kenties jotain muuta?

tota noin...onpas suhtautuminen interferoniin muuttunut omista pistosajoistani.
olen luullut, että se on AINA tarkoitettu vain relapsoivaan tautiin, eikä mulle ole kukaan neurologi koskaan mitään muuta väittänyt. aluksi sitä saivat vain RRMS-potilaat, myöhemmin myös SPMS:t ja samalla vaatimukset kävelymatkan pituudesta lyhenivät (tämäkin potilaiden vetoomuksen ansiosta). tasaisesti etenevään tautiin sitä ei ole koskaan saanut ja yleensähän MS muuttuu jossain vaiheessa sellaiseksi.

toisaalta hyvä kysymys, Mirkku, jos käyttää interferonia. senhän pitäisikin vähentää relapseja ja joissain tapauksissa se jopa poistaa ne. mistäs silloin tietää koska tauti on muuttunut kokonaan tasaisesti eteneväksi (varsinkin jos tauti on muutenkin lievä)?


Siirry sivun alkuun
 

"joka kohdalla on vaikutuksensa, riippumatta siitä, palaako sama tai samanlainen koskaan uudestaan."
 
IP on kirjattu
 
Tirlittan
Full Member
***
Poissa



Viestejä: 244

Sukupuoli: female
Re: Tietoa uusista lääkkeiden potilaskokeista
Vastaus #11 - 13.08.2007 - 15:15:50
 
En käytä feroneita enkä muutakaan vakiokamaa, mutta siinä käsityksessä olen, että näitä tehoja ja tehoamattomuuksia voitaisiin verikokein todentaa, jotain vasta-aineita ymmärtääkseni bongaillaan. Mutta puhdasta mutu-tietoa tämä.
Mun ura lääkekokaniinina on ollut ihan lupaava. Olo on ok ja toimintakyky on parantunut joko lääkkeen tai kesän voimasta. Tämä on kapselimuodossa, joten käyttö on tosi helppoa.
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
erekki
Ex-jäsen





Re: Tietoa uusista lääkkeiden potilaskokeista
Vastaus #12 - 13.08.2007 - 15:20:12
 
Jotenkin tuntuu epäselvältä ja hahmottomalta tämä lääkkeiden vaikutus. Toisaalta on tutkimustuloksia joissa annetaan prosentti määriä lääkkeen tehosta vaikkapa pahenemisien vähenemiseen.. toisaalta on esitetty kritiikkiä kyseisistä tutkimuksista. Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa vertailtiin kahta eri lääkettä. Maailmalle uutisoitiin että lääke x oli 20 % tehokkaampi kuin y. Se mitä ei kerrottu oli se, että lääke y toimi tehokkaammin pitemmällä aikavälillä. (tämä taas muistiini perustuvaa, enkä linkkiäkään tähän hätään löytänyt..) . Epäselvyyttä lisää taudin monimuotoisuus ja yksilöllisyys, eli henkilö a ei ole käyttänyt lääkkeitä ikinä, eikä tauti juurikaan ole edennyt. Ja vastaavasti henkilö b on käyttänyt lääkettä x alusta pitäen, eikä tauti ole edennyt. Henkilö a uskoo ehkä että "lääke ei auta, koska oma tautinikaan ei ole edennyt".. ja vastaavasti henkilö b uskoo "lääke toimii koska tauti ei ole edennyt". Sitten henkilö tulee henkilö c joka myöskin käyttänyt lääkettä alusta asti.. ja tauti etenee. Todella sekavaa, eikö totta? Jäljelle jää erilaisia käsityksiä ja uskomuksia eri vivahteineen. Sitten vielä tulee uskomukset vaihtoehtoisiin "lääkityksiin" ja näissä sama sekava logiikka. Minun jo moneen kertaan toitottamani käsitys taudin luonteesta on se, että se on monien tekijöiden summa.. ja näiden tekijöiden osuus vaihtelee yksilöllisesti. Ehkä jollekin lääke tepsiikin paremmin kuin toiselle, mene ja tiedä.
Siirry sivun alkuun
 
 
IP on kirjattu
 
Hunns
God Member
*****
Poissa


cogito ergo sum
Viestejä: 2252
Helsinki
Sukupuoli: female
Re: Tietoa uusista lääkkeiden potilaskokeista
Vastaus #13 - 13.08.2007 - 17:19:21
 
Lainaus:
Jotenkin tuntuu epäselvältä ja hahmottomalta tämä lääkkeiden vaikutus. Toisaalta on tutkimustuloksia joissa annetaan prosentti määriä lääkkeen tehosta vaikkapa pahenemisien vähenemiseen.. toisaalta on esitetty kritiikkiä kyseisistä tutkimuksista. Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa vertailtiin kahta eri lääkettä. Maailmalle uutisoitiin että lääke x oli 20 % tehokkaampi kuin y. Se mitä ei kerrottu oli se, että lääke y toimi tehokkaammin pitemmällä aikavälillä. (tämä taas muistiini perustuvaa, enkä linkkiäkään tähän hätään löytänyt..) . Epäselvyyttä lisää taudin monimuotoisuus ja yksilöllisyys, eli henkilö a ei ole käyttänyt lääkkeitä ikinä, eikä tauti juurikaan ole edennyt. Ja vastaavasti henkilö b on käyttänyt lääkettä x alusta pitäen, eikä tauti ole edennyt. Henkilö a uskoo ehkä että "lääke ei auta, koska oma tautinikaan ei ole edennyt".. ja vastaavasti henkilö b uskoo "lääke toimii koska tauti ei ole edennyt". Sitten henkilö tulee henkilö c joka myöskin käyttänyt lääkettä alusta asti.. ja tauti etenee. Todella sekavaa, eikö totta? Jäljelle jää erilaisia käsityksiä ja uskomuksia eri vivahteineen. Sitten vielä tulee uskomukset vaihtoehtoisiin "lääkityksiin" ja näissä sama sekava logiikka. Minun jo moneen kertaan toitottamani käsitys taudin luonteesta on se, että se on monien tekijöiden summa.. ja näiden tekijöiden osuus vaihtelee yksilöllisesti. Ehkä jollekin lääke tepsiikin paremmin kuin toiselle, mene ja tiedä.



Totta horiset erekki! Lääkeyhtiöiden tapa ilmoittaa tulokset prosentteina ei vaikuta luotettavalta ja mahdollistaa kaikenlaiset tilastolliset vääristymät. Postauksesi viimeinen lause on mielestäni todenmukainen.
Siirry sivun alkuun
« Viimeksi muokattu: 14.08.2007 - 18:55:06 Kirjoittaja Hunns »  

Älkää erehtykö luulemaan kuvaa omakseni; kyseessä on esi-isäni.

ms-tauti vuodesta 1992, dg 2003, Copaxone, osatyökyvyttömyyseläkkeellä, keppi, joskus rollaattori
 
IP on kirjattu
 
elisabet
God Member
*****
Poissa


dg. -99, benigni, lääk.atsatiopriini,
töissä
Viestejä: 3682

Sukupuoli: female
Re: Tietoa uusista lääkkeiden potilaskokeista
Vastaus #14 - 13.08.2007 - 19:34:58
 
Hunns kirjoitti on 13.08.2007 - 17:19:21:
Lainaus:
Jotenkin tuntuu epäselvältä ja hahmottomalta tämä lääkkeiden vaikutus. ---
Minun jo moneen kertaan toitottamani käsitys taudin luonteesta on se, että se on monien tekijöiden summa.. ja näiden tekijöiden osuus vaihtelee yksilöllisesti. Ehkä jollekin lääke tepsiikin paremmin kuin toiselle, mene ja tiedä.



Totta horiset erekki! Lääkeyhtiöiden tapa ilmoittaa tulokset prosentteina ei vaikuta luotettavalta ja mahdollistaa kaikenlaiset tilastolliset vääristymät. Poistauksesi viimeinen lause on mielestäni todenmukainen.

jeps, erekki ja Hunns. nämähän ne ongelmat ovat pitkään olleet.
viitaten aikaisempiin viesteihini toisessa ketjussa, tilastollisista keskiarvoista ei selviä yksittäistapaukset, eli kenellä joku lääke auttaa ja kenellä ei. nyt on jo kuitenkin aikaisemmin MS:nä diagnosoitu NMO erotettu omaksi taudikseen ja sen toteamiseksi on geenitesti. interferoni ei siihen auta. lisäksi muutaman muunkin lääkkeen tehoon ja muuhun sopivuuteen on olemassa geenitestit ja tähän aiheeseen liittyen on lisää apuja tulossa. tosin niitä joskus mainostetaan väärällä tavalla, mutta luultavasti aika monet Parliksen lukijat tietävät itse mitä mistäkin tutkimuksesta hakevat.
Siirry sivun alkuun
 

"joka kohdalla on vaikutuksensa, riippumatta siitä, palaako sama tai samanlainen koskaan uudestaan."
 
IP on kirjattu
 
Sivu: 1 2 3 4
Lähetä aihe Tulosta